Įkraunama...
Įkraunama...

Erkės įkandimas

Ar galetumet papasakot nuo kada galima vaikuti skiepyti nuo erkiu sukeliamu ligu? Atrodo skiepija tik nuo erkinio encifalito, tai kaip apsisaugoti nuo laimo ligos?
Atsakyti
Nuo erkiu Lietuvoje skiepijami vaikai nuo 3 metu ( ant visu vakcinu parasyta, kad tinka ir nuo metu vaikams, bet praktika uzsienyje musu gydytojus vercia skiepyti nuo 3 metu. Skiepai yra kartojami 3 kartus.
Siaip yra visokiu purskalu, ant kuriu parasyta: musems,uodams , erkems, bet gydytojai pataria rinktis tik tokius, ant kuriu parasyta konkreciai erkems, nes jos bjaurybes labai atsparios.
Jeigu ikando erke, ja reiktu istraukti ir nuvezti istirti.Jei nera tokios galimybes, galima is karto gauti priesnuodine vaistu doze - ja suleidus laiku nieko blogo nenutiks...
Bet siaip jau bjaurybes erkes platina Laimo liga, nuo kurios skiepu, deja nera. Tiesa, nuo Laimo ligos nemirstama, kaip nuo erkinio encefalito, bet Laimo liga daug klastingesne, veliau isryskeja ir liekamuju reiskiniu daug.

Atsakyti
Stai ka radau knygoje:
Erkinis encefalitas:
Praejus mazdaug menesiui nuo erkes ikandimo momento (o kartias ir anksciau), gali prasideti i gripa panasus negalavimai. Mazylis pradeda skustis, kad jam skauda galva, galunes, jis pradeda karsciuoti, kartais atsiranda ir su skrandziu susietu nusiskundimu; infekcija taip pat rodo ir nosies bei rykles ligos simptomai. Po dvieju savaiciu gali komplikuotis  i
Meningita:
Smarkus karsciavimas, stiprus galvos skausmas, vemimas, sprando raumenu rigidiskumas (sunku galvyte prilenkti prie krutines), ligai progresuojant – traukuliai, paralyziai ir psichikos sutrikimai.

Laimo liga:
Praejus kelioms dienoms ar savaitems po erkes ikandimo vietoje atsiranda apvalios raudonos demes, kurios nuolat kinta  ir migruoja is vienos vietos i kita. Veliau pradeda skaudeti galva ir galunes, vaikas jauciasi issekes ir liudnas, jis spradeda nesmarkiai karsciuoti, kiek “sustreikuoja” skrandis ir zarnynas. Jei liga anksti nediagnozuojama, ji gali “persimesti” i smegenis ir nervu sistema…

Saule, manau, jums reiketu bent pasiskambinti gydytojai ir pasakyti simptomus - o ji patars, ka daryti ir ar verta nerimauti. Sekmes smile.gif
Atsakyti
Skaiciau "Mazylyje Nr.4":
Yra nauja vakcina "Encepur C" tinkanti vaikams nuo 1metu. Ji yra be konservantu ir stabilizatoriu, tiksliai dozuojama pagal vaiko amziu. Pagaminta is negyvu virusu. Reikia 3 vakcinos doziu. Taigi skiepytis reikia pradeti rudeni, kad kita pavasari butu sisidares imunitetas erkiniam encefalitui. Kad imunitetas nesusilpnetu, po 3-5 metu reikia gauti dar viena doze vakcinos.
P.S. Erkiniu encefalitu uzsikreciama, ne tik igelus erkei, bet ir per uzkresta karves ar ozkos piena.
Visi purskalai nuo erkiu apsaugo tik 1 valanda.
Atsakyti
Saule, labai atsiprašau, kad uždelsiau su atsakymu.
Apie erkinį encefalitą buvo kalbama kitoje temoje - apie skiepus, tačiau truputį pasikartosiu.
Vaikai yra skiepijami nuo metų amžiaus, nors kitos vakcinos rekomenduojamos nuo 3 metų (čia priklauso nuo vakcinos) Nuo Laimo ligos neskiepijama, tačiau tai nėra tokia jau baisi liga, skirtingai nuo erkinio encefalito. Pirma, jos klinika labai tipiška - yra būdingas bėrimas, antra, nuo jos nemirštama, trečia, ji sėkmingai gydoma doksiciklinu ar pan antibiotikais.
Geriausia priemonė apsisaugoti - vengti vietų, kuriose gali būti erkių ( miško, krūmų, aukštų žolių), naudojami ir specialūs purškikliai, tepalai, reikia pasidomėti vaistinėse.
Ką daryti, jei įsisiurbė erkė?
Radus įsisiurbusią erkę, reikia ją kuo greičiau ištraukti pincetu, kitu aštriu daiktu arba pirštais suėmus už galvos kuo arčiau odos, sukant prieš laikrodžio rodyklę, staigiu truktelėjimu.
Žaizdelę būtina patepti jodu, spiritu ar kitu dezinfekuojančiu skysčiu. Jei traukiant erklės straubliukas ar net galvutė liko odoje, būtina kreiptis į medicinos įstaigą.
Pačią erkę reikia nuvežti į infekcinę ligoninę, kur ištiriama, ar ji užsikrėtusi erkiniu encefalitu.
O žmogui suleidžiama specifinio imunoglobulino, tačiau jis efektyvus tik pirmąją parą po erkės įkandimo. Nemanau, kad kūdikiui negalima būtų jo leisti.
Jei po 2 - 3 savaičių pasireiškė požymiai - galvos skausmas,  tempertūra, vėmimas - būtina kuo greičiau kreiptis į infekcinę ligoninę.
Atsakyti
erkes jei uzsoka, tai per 1-2 valandas savo nuodu dar neisleidzia. taigi, ilgiau bunant gamtoj vaika tiesiog laiks nuo laiko reikia apziuret ir nelaimes nebus. aisku, ypac nuodugnia apziura "pravesti" grizus namo smile.gif
Atsakyti
vaikui įsisiurbė erkė, bet nepavyko jos normaliai ištraukti ir liko rankytėj jos galva. gal kam taip buvo? ką daryti? ohmy.gif
Atsakyti
VAZIUOTI I ENDEMIKA , KAD ISTRAUKTU IR PADARYTI TYRIMUS BEI SKIEPA NUO ENCEFALITO IR LAIMO LIGOS.... CIA NE JUOKAS, JEI NEPARAUDO TAI DAR NIEKO NEREISKIA.... sad.gif
Atsakyti
enigma, kaip ją ištrauks, jei net suimti nėr už ko? liko tik juodas taškas odoje... sad.gif šiaip tam kvartale kiek kam buvo įsisiurbę-dar niekam nebuvo jokių ligų, tik vat ta galvutė liko... dabar ieškoja inete-vienur rašo, kad ją kaip kokią rakštį organizmas pats pašalins, kitus kreiptis į medikus g.gif gal kam taip buvo?
Atsakyti
siaip ja organizmas pats pasalins kaip svetimkuni wink.gif bent jau suniui kai lieka nesijaudinu
Beja kas del zmogaus g.gif ar is likusios galvytes istirs ar erke yra nesiotoja
Atsakyti
Ridegora, nesnausk, vaziuokit pas gydytoja. ir paciai bus ramiau. o kas del skiepu, tai jau per velu, kai erke isisiurbia skiepytis nebegalima, kitaip galima sustiprinti pasalinius poveikius ar encefalito ir laimo ligu sukelejus, nes organizmas nebekovoja( neseniai rode per tv laida apie tai ). bet aisku, geriau pasikonsultuoti su gydytoju. sekmes.
Atsakyti
QUOTE (Daisy @ 2004 06 14, 13:07)
siaip ja organizmas pats pasalins kaip svetimkuni wink.gif bent jau suniui kai lieka nesijaudinu
Beja kas del zmogaus g.gif ar is likusios galvytes istirs ar erke yra nesiotoja

Tyrimus daro tik iš gyvų likusių erkių. Kūno dalys tyrimams netinka. Likusi dalis turėtų išeiti pati, tačiau jei labai norite, galite ją iškrapštyti su adata(kaip, kad trauktumėte rakštį). Jei dar kils klausimų dėl erkių klauskite.
Atsakyti