Įkraunama...
Įkraunama...

Grindinis šildymas 3

QUOTE(Pupcis @ 2015 01 24, 01:53)
"Salus" yra ivairiu. Su baterijom, be bateriju (230V), su PWM, tylus ir kt. Galimas variantas, kai montojamas vienas "master", o kiti "slave". Master uzduoda rezimus (laikines programas) sleivams, tokiu budu uztenka vieno programuojamo, o visi kiti neprogramuojami (pigesni), "klausantys" masterio komandu.

Pupcis sakyk kokia paskirtis yra PWM. Ar Salus turi ir termogalvas ant grindu kolektoriaus. Dekui
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2015 01 24, 02:53)
"Salus" yra ivairiu. Su baterijom, be bateriju (230V), su PWM, tylus ir kt. Galimas variantas, kai montojamas vienas "master", o kiti "slave". Master uzduoda rezimus (laikines programas) sleivams, tokiu budu uztenka vieno programuojamo, o visi kiti neprogramuojami (pigesni), "klausantys" masterio komandu.

O Salus ERT50 kaip suprantu gali būti 24v? Prie kurių galima pajungti grindų temperatūros jutiklį?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo balbiesas: 06 vasario 2015 - 17:56
QUOTE(VilkasPilkas @ 2015 02 02, 16:59)
Pupcis sakyk kokia paskirtis yra PWM. Ar Salus turi ir termogalvas ant grindu kolektoriaus. Dekui

Radau, mano galva, labai paprasą ir aiškų paaiškinimą:
"Pulse Width Modulation (PWM) is an on / off action that differs from an on / off differential by changing the length of the “on” time based on how much the actual temperature differs from the desired. The heating device is operated based on “how much” heat is required. This function prevents overshoots and undershoots in systems with large thermal mass such as pools or slabs."
Galutinis efektas yra tas, kad grindų temperatūra kinta tolydžiai t.y. nebūna pulsacijų šiltos/šaltos. Aš sau dėjau šituos (109Lt/vnt):
http://www.salus-tec...-floor-heating/
Termogalvas Salus taip pat turi:
http://www.salus-tec...ucts/actuators/
Bet nebūtinai turi būti pačios firmos termostatas ir termogalva. Aš dėjau Prineto termogalvas (vamzdzius, armatūrą):
http://www.ivt-rohr....n/pipe-systems/
Galima Danfoss, pvz:
http://www.tausana.l...30v-nc-512.html

Reikia žiūrėti, kad sriegis tiktų (ant kolektorių būna M30 ir ... nepamenu koks smile.gif ir aišku "firminiai" pvz. Uponor ar pan. )
Atsakyti
QUOTE(balbiesas @ 2015 02 06, 18:54)
O Salus ERT50 kaip suprantu gali būti 24v? Prie kurių galima pajungti grindų temperatūros jutiklį?

"Ant greičio permečiau" rtfm'ą... . Neradau, kad prie jo jungtųsi grindų temp daviklis. Prie ERT30RT, žinau, kad tikrai jungiasi.
Priminsiu, kad ERT50 yra "standartinis", o ERT50T "silent" versija (ERT30RT irgi "silent"). "Silent" veikia be garso (apkrova valdoma per tiristorių).
Tai pat geras dalykas "Night set back" funkcija (aišku jei ji reikalinga smile.gif ). Nusiperki vieną programuojamą (ERT50), kitus neprogramuojamus (ERT30) ir tame programuojame nustatai, kad nuo pvz. 10:00 iki 7:00 mažinama grindų temp., kiti gauna signala ir irgi mažina temp. savo kontroliuojamose zonose. Ta prasme nereikia n programuojamų, o užtenka vieno.
Va čia programuojami "Salus". Prašom studijuoti:
http://www.salus-tec...om-thermostats/
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 07, 20:58)
Nusiperki vieną programuojamą (ERT50), kitus neprogramuojamus (ERT30) ir tame programuojame nustatai, kad nuo pvz. 10:00 iki 7:00 mažinama grindų temp., kiti gauna signala ir irgi mažina temp. savo kontroliuojamose zonose.

O tai kaip tas bendravimas vyksta? Kokia pajungimo schema? Komutacinės dėžutės pagalba?
Pas mane dėl man nesuprantamų priežasčių termostatams yra išvestas utp(!) kabelis - kas jeigu gerai suprantu apriboja pasirinkimą iki 24v termostatų (ert30rt tokio iš vis nėra) arba reikia rinktis bevielus.
Dar aišku lieka galimubė prasivesti 230 laidus nes lubos dar nepakabintos tik kad sienos jau tinkuotos:(
Atsakyti
QUOTE(balbiesas @ 2015 02 08, 00:56)
O tai kaip tas bendravimas vyksta? Kokia pajungimo schema? Komutacinės dėžutės pagalba?
Pas mane dėl man nesuprantamų priežasčių termostatams yra išvestas utp(!) kabelis - kas jeigu gerai suprantu apriboja pasirinkimą iki 24v termostatų (ert30rt tokio iš vis nėra) arba reikia rinktis bevielus.
Dar aišku lieka galimubė prasivesti 230 laidus nes lubos dar nepakabintos tik kad sienos jau tinkuotos:(

Principas tas, kad nuo programuojamo termostato į neprogramuojamus termostatus turi būti pravestas papildomas laidas, per kurį paduodamas signalas- "įjungti naktinį režima" (arba "atostogų režimą). Fizinis schemos išpildymas gali būti įvairus, bet ko gero geriausias per "komutacinę" dėžutę. "Komutacinė" dėžutė (kiti pavadina valdikliu) yra dėžutė, kuri statosi kolektorinėje dėžėje. Jeigu name viena kolektorinė dėžė, į "komutacinę" dėžutę sueina kabeliai (keturių gyslų) nuo visų patalpos termostatų, taip pat kabeliai (dviejų gyslų) nuo visų terminių pavarų, maitinimo kabelis (trijų gyslų), taip pat, jeigu reikalingas, "ryšio" kabelis (dviejų gyslų). "Ryšio" kabelis gali būtui reikalingas pvz. dujiniam katilui (arba cirkuliaciniam siurbliui), kaip informacinis, kad visos terminės pavaros uždarytos. "Komutacinė" dėžutė yra specializuotas gaminys (geriausia tos pačios firmos, kaip termostatai), joje yra visi reikiami kontaktai (gali būti papildomai su taimerio f-ja). Jos pagalba lengvai išsisprendžia tokios užduotys kaip pvz. kelių terminių pavarų pajungimas nuo vieno patalpos termostao, "naktinio režimo" signalo padalinimas ir t.t.
Utp kabelis, gal irgi tinka. Jame 8 gyslos, galima jungti po 2 lygiagrečiai. SVARBIAUSIA yra išsiaiškinti kokia tavo turimo utp kabelio izoliacijos pramušimo įtampa. Jinai būna pateikta kabelio techninių duomenų lape. Paprastai "standartinių" kabelių, skirtų komutuoti 230VAC, deklaruota pramušimo būna 500V. Jeigu utp bus tokia (šiaip labai abejoju), vadinasi jį galima naudoti 230VAC tinkluose. Jeigu ne, teks "dirbti" su 24VAC (ar DC). Su 24V irgi yra "standartiniai sprendimai".
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pupcis: 08 vasario 2015 - 13:39
Ar yra termostatai rodantys dregme patalpoje?
Atsakyti
QUOTE(*** @ 2015 02 08, 14:36)
Ar yra termostatai rodantys dregme patalpoje?

Dar neieškojau, bet man irgi tokio vieno reikės (kur ne tik rodo, bet ir turi "sausą kontaktą"). Yra atskiri "prietaisai"- higrostatai. Pvz, šioje nuorodoje paskutinis:
http://www.jung.de/l...turos-valdymas/

Bet būna ir du viename:
http://www.yervaguen...001-eberle.html

Jeigu rasi, kokį "už normalią" kainą parašyk į PM modelį, OK?
Atsakyti
Dabar esu visiskai pasimetes, neapsisprendziu ar man isvis reikia termostatu. Susibalansavau sistema ir nebematau reikalo kazka keitaliot. Koridoriuje yra duju katilo termostatas jis ir sprendzia ar silumos truksta ar ne. Kaip pastebiu pas dauguma 2a temperatura yra pora laipsniu mazesne del to galvoju reikia dujomis ruosti kuo vesesni vandeni i grindis ir palaikyt koki 20c o pirmam a temperatura pasikelt iki 22 - 23C oras oras anksti ryte arba vakare pries grystant is darbo smile.gif

QUOTE(Pupcis @ 2015 02 08, 13:47)
Dar neieškojau, bet man irgi tokio vieno reikės (kur ne tik rodo, bet ir turi "sausą kontaktą"). Yra atskiri "prietaisai"- higrostatai. Pvz, šioje nuorodoje paskutinis:
http://www.jung.de/l...turos-valdymas/

Bet būna ir du viename:
http://www.yervaguen...001-eberle.html

Jeigu rasi, kokį "už normalią" kainą parašyk į PM modelį, OK?

O potinkine dezute uztaisyt vat tokiu
https://www.topocent...ner-dt-305.html
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ble: 08 vasario 2015 - 14:00
QUOTE(*** @ 2015 02 08, 14:58)
Dabar esu visiskai pasimetes, neapsisprendziu ar man isvis reikia termostatu. Susibalansavau sistema ir nebematau reikalo kazka keitaliot. Koridoriuje yra duju katilo termostatas jis ir sprendzia ar silumos truksta ar ne. Kaip pastebiu pas dauguma 2a temperatura yra pora laipsniu mazesne del to galvoju reikia dujomis ruosti kuo vesesni vandeni i grindis ir palaikyt koki 20c o pirmam a temperatura pasikelt iki 22 - 23C oras oras anksti ryte arba vakare pries grystant is darbo smile.gif
O potinkine dezute uztaisyt vat tokiu
https://www.topocent...ner-dt-305.html

Nezinau kokia sildymo sistemos konfigūracija pas tave, tačiau mano supratimu būtini du temostatai (bendru atveju) t.y. vienas pagrindinis, kuris valdo katilą, o kitas turi būti vonioje. Čia jeigu namas vieno aukšto ir turi vieną vonią. Jeigu dviejų aukštų ir dviejų vonių, tuomet vienas pagrindinis termostatas pirmame aukšte ir trys papildomi (vonia + vonia + visas antras aukštas). Tokiu būdu galima šildymą susiderinti taip (veiks stabiliai): pirmame aukšte +22C, voniose +24C, antrame aukšte (miegamieji) +20C. Vonioje juk malonu šiltos grindys po kojomis? Jeigu voniose programuojami termostatai, tai galima įtraukti laiko programą- namuose nieko nėra temp. vonioje +22, namuose kažkas yra temp. +24C. Kažkas tokio. Jeigu katilinėje yra minimali akumuliacinė talpa (multifunkcinė talpa), kurioje palaikoma pvz. +40C, tuomet šis variantas su skirtingomis temperatūromis ir jų kaitaliojimu yra ir efektyvus ir ekonomiškas.
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 08, 14:34)
Utp kabelis, gal irgi tinka. Jame 8 gyslos, galima jungti po 2 lygiagrečiai. SVARBIAUSIA yra išsiaiškinti kokia tavo turimo utp kabelio izoliacijos pramušimo įtampa. Jinai būna pateikta kabelio techninių duomenų lape. Paprastai "standartinių" kabelių, skirtų komutuoti 230VAC, deklaruota pramušimo būna 500V. Jeigu utp bus tokia (šiaip labai abejoju), vadinasi jį galima naudoti 230VAC tinkluose. Jeigu ne, teks "dirbti" su 24VAC (ar DC). Su 24V irgi yra "standartiniai sprendimai".

Pupcis, ačiū už išsamius atsakymus smile.gif

pasak interneto UTP yra max 125V, nes ant pačio kabelio nelabai kas parašyta apart bendrinio ISO standarto. 24v teoriškai turėtų veikti bet... pvz. Salus savo sako kad laidas turi būti 1.2mm2 (utp gysla - 0.25mm2)
Kitas dalykas kad žiūrint į 24v variantus iš Saluso lieka ERT30 ir ERT30RT, ERT50 (ERT50RT - tik 230v) - tai nebent kombinuota ERT30RT į miegamuosius, o ERT50 kabint kaip pagrindinį, svetainėje kur triukšmas nelabai svarbus.

Dar man įdomu o kaip galima palaikyti skirtingas grindų temperatūras, jei patalpos susijungia: yra virtuvė ir svetainė kurios neatskirtos. Virtuvėje numatomos plytelės, svetainėje parktelentės. Virtuvėje yra atskiras kontūras tai kaip ir norėtusi ten plyteles palaikyti šiltesnes. Bet patalpa ta pati, tai pagal oro temperatūra turbūt nelabai kas gausis? nes plyteles pastoviai kaitins kol privarys iki pasirinktos temperatūros visą patalpą (kartu su svetaine)? Gal tada reikia grindų daviklio virtuvėje ir pagal jį šildyti ?

Beje, kas yra Salus atstovai Vilniuje? Kaune kelis prekiaujančius radau (sildykis.lt, arxtc.lt)
Atsakyti
QUOTE(balbiesas @ 2015 02 08, 19:29)
...Salus savo sako kad laidas turi būti 1.2mm2 (utp gysla - 0.25mm2)...

Kadangi, pramušimo įtampa 125V, tai 230V variantą reikia atmesti, nors 0.25mm2 pagal sroves pilnai pakanka (termostatas iki 10W (10/230=0.043A), terminė pavara iki 3W)
Yra Salus, Auraton, Danfoss, Honeywell ir t.t. batareikinių termostatų, yra 24V versijų. Taip, kad su tuo utp galima išsiversti. Arba paskambink elektrikui ir paklausk ką jis tuo metu "rūkė" kai vedžiojo. Gal ten jis pritaikė uponor sistemai?
QUOTE(balbiesas @ 2015 02 08, 19:29)
Dar man įdomu o kaip galima palaikyti skirtingas grindų temperatūras, jei patalpos susijungia: yra virtuvė ir svetainė kurios neatskirtos. Virtuvėje numatomos plytelės, svetainėje parktelentės. Virtuvėje yra atskiras kontūras tai kaip ir norėtusi ten plyteles palaikyti šiltesnes. Bet patalpa ta pati, tai pagal oro temperatūra turbūt nelabai kas gausis? nes plyteles pastoviai kaitins kol privarys iki pasirinktos temperatūros visą patalpą (kartu su svetaine)? Gal tada reikia grindų daviklio virtuvėje ir pagal jį šildyti ?
Beje, kas yra Salus atstovai Vilniuje? Kaune kelis prekiaujančius radau (sildykis.lt, arxtc.lt)

1. Plytelės ir taip bus šiltesnės.
2. Sužaidus su kontūrų balansu (reikalingi debitomačiai ant kolektoriaus atšakų), galima suderinti, kad virtuvės kontūru tekės mažesnis srautas, nei svetainės, automatiškai virtuvės zonos oras šils "lėčiau", todėl plytelės bus šiltesnės.
3. Jeigu virtuvė/svetainė viena patalpa užtenka vieno termostato pritaikyto grindiniam šildymui, kad išvengti grindys šiltos/šaltos efekto.
Kas Salus atstovai nežinau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pupcis: 08 vasario 2015 - 19:56