Įkraunama...
Įkraunama...

Plokščias sutapdintas stogas

Kadangi cituojamas fragmentas apie plokščią stogą, tai nusprendžiau persikelti čia iš PN++ temos.
Sunkų mūrą naudoti parapetams sutinku kad ne pats gudriausias variantas. Sunkus mūras gerai ten, kur gali išnaudoti termomasę. Parapetai tikrai ne ta vieta. Mano planuose panašus į BangO aprašytą variantą. Gaila detalesnio paveiksliuko part.lt neberodo. BangaS, gal kur turi išsisaugojęs? Esmė ta, kad parapetai nors ir sunkūs betoniniai, bet jie numatyti virš apšiltinimo polistirolo, o ne po juo. Parapetai numatyti iš betoninių blokelių, kurie susiarmuotų su viršutiniu smėlbetonio sluoksniu. Gal nebloga mintis būtų vietoj betoninių blokelių panaudoti akytbetonį. Būtų paprasčiau juos pjaustyti, tik reiktų pagalvoti kaip suarmuoti.

Keistai pasirodė nuolydis. Skirtumas tik 13cm. Mano variante gaunasi 25cm skirtumas per 10 metrų.
Pagal RST, nuolydis turi būti bent 1,4° / 2,44% (apytiksliai 25mm/m). Tai 13cm reiškia "šlaito" ilgį iki ~5m. Tai plokščias stogas "dvišlaitis", ar priskirtas prie išimtinų atvejų, kai nuolydis gali būti mažesnis.

Ta hidroizoliacinė mastika ant betono tai poliuretaninė? Kažkaip anksčiau buvau supratęs, kad ji ant PUR putų tiesiai, o ne ant betono. Įdomu būtų ir daugiau pasiaiškinti apie stogą, net nežinau nuo ko pradėti...
QUOTE(mintas @ 2015 06 30, 21:38)
Dėl parapetų, tai virš perdangos 4 mūro eilės išmūrytos, o tai ~40cm. Virš mūro ~23cm PUR užpurkšta. PUR nulygintas, nuarmuotas cementiniu armavimo skiediniu su tinkleliu ir poliuretaniniais, balionėliniais  klijais ant viršaus skardiniai parapetai priklijuoti. Šiai dienai, manau, kad parapetams plytas naudoti absurdas. Parapetą reikėtų iš šiltesnių medžiagų daryti, iš kokio akytbetonio, ar išvis iš putplasčio.

Stogo danga: pedanga 22cm, virš jos putplastis nuolydžiui 2cm-15cm ir ant putplasčio tolygus 23cm storio PUR sluoksnis. Ant PUR betono sluoksnis išlyginantis PUR nelygumus ir išlyginantis nuolydį. Storis gal 5-6 cm vidutiniškai. Ant betono hidroizoliacinė mastika, kuri nihrena nelaiko, dėl to kažką ateitį reikės galvoti,  pagrindiniu hidroizoliaciniu sluoksniu  dabar dirba PUR. <{POST_SNAPBACK}>

Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 06 30, 22:06)
Kažkaip anksčiau buvau supratęs, kad ji ant PUR putų tiesiai, o ne ant betono.

Bloga mintis. PUR gi neužlėkščiuosi...
user posted image

QUOTE(Milao @ 2015 06 30, 22:06)
Gal nebloga mintis būtų vietoj betoninių blokelių panaudoti akytbetonį. Būtų paprasčiau juos pjaustyti, tik reiktų pagalvoti kaip suarmuoti.

Akytbetonis gali gyvuoti tik po plačiu karnizu. Parapetas yra labiausiai aplinkos poveikio ardoma namo dalis, tikrai nerekomenduočiau jo daryti iš tokios medžiagos kaip akytbetonis.

Mano mazgas:
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo BangaS: 01 liepos 2015 - 07:24
QUOTE(BangaS @ 2015 07 01, 08:24)
user posted image
Akytbetonis gali gyvuoti tik po plačiu karnizu. Parapetas yra labiausiai aplinkos poveikio ardoma namo dalis, tikrai nerekomenduočiau jo daryti iš tokios medžiagos kaip akytbetonis.

Mano mazgas:
user posted image

O be akytbetonio kokie variantai? Jeigu apskritai panaudojus kokius XPS'o blokus parapeto formavimui?

Dėl brėžinio - dar gerai būtų pamatyti statmeną šitam vaizdui pjūvį. Man kelia abejonių betono panaudojimas nuolydžio formavimui. Jei stogo plotis 9-10 metrų, aukščių perkritimas turėtų būti apie 25 cm, tai taip išeina betono storis kistų nuo ~6 cm viename gale iki ~30 cm kitame?

Man konstruktorius apskritai rekomendavo sudėti kiaurymėtas plokštes iškart su nuolydžiu (~2.5cm/metrui). Parapetą siūlo formuoti iš medinio karkaso, tvirtinamo prie perdangos, o paskui viską paskandinti šilumos izoliacijoje.
Atsakyti
QUOTE(Verteris @ 2015 07 01, 09:35)
O be akytbetonio kokie variantai? Jeigu apskritai panaudojus kokius XPS'o blokus parapeto formavimui?

Dėl brėžinio - dar gerai būtų pamatyti statmeną šitam vaizdui pjūvį. Man kelia abejonių betono panaudojimas nuolydžio formavimui. Jei stogo plotis 9-10 metrų, aukščių perkritimas turėtų būti apie 25 cm, tai taip išeina betono storis kistų nuo ~6 cm viename gale iki ~30 cm kitame?

Man konstruktorius apskritai rekomendavo sudėti kiaurymėtas plokštes iškart su  nuolydžiu (~2.5cm/metrui). Parapetą siūlo formuoti iš medinio karkaso, tvirtinamo prie perdangos, o paskui viską paskandinti šilumos izoliacijoje.

aš linkstu prie parapėtų iš medinio karkaso ir OSB, kažką panašaus kaip čia:
Pasivaus statyba
ir čia:
OSB parapetas
arba čia:
OSB ir medžio karkaso parapetas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mariuzs: 01 liepos 2015 - 09:56

Man konstruktorius apskritai rekomendavo sudėti kiaurymėtas plokštes iškart su  nuolydžiu (~2.5cm/metrui). Parapetą siūlo formuoti iš medinio karkaso, tvirtinamo prie perdangos, o paskui viską paskandinti šilumos izoliacijoje.

Kuo geresnis xps ar osb parapetas? Matau pliusą, kad mažiau svorio reikės užtempti rankomis ant stogo, bet jeigu betonuosis stežkė, tai nieko nesijaus.

Betono sluoknsiu nuolydis neformuojamas. Formuojamas iš eps arba, kaip sakė, plokštes sudedant su nuolydžiu. Dar kiti daro su smėliu.
Atsakyti

akytbetonio ir kiti pilnaviduriai ir mazai tustuminiai blokeliai parapeto irengimui ant betoninio nuolydzio sluoksnio mazai tinkami del sudetingo blokeliu inkaravimo i betono sluoksni.
Blokeliai naudojami, kaip liktiniai klojiniai - tinkamiausi tokio parapeto irengimui.
Stogo nuolydis link ilajos bus is visu pusiu, todel visu parapetu pjuviai bus panasus.
Galima daryti parapeta is medinio karkaso, bet reikia uztikrinti tos medienos vedinima.
Paklausk konstruktoriaus, kaip ant sienos suformuoti nuozulnu atramini pavirsiu norint sumontuoti plokstes su nuolydziu. O nuolydi statmenai plokstems vistiek reikes suformuoti kitomis priemonemis.
Atsakyti
PUR paveiksliuke panašu kad putos iš balionėlio. Iš aparatų purškiamo PUR paviršius aišku neidealus, bet plonas uždarų putų sluoksnis nesuformuotų baisių nelygumų.

Vava, šitą stogo piešinuką ir turėjau omeny. Perpaišiau paveiksliuką iš kito kampo, patikslinau, papildžiau papildomomis detalėmis pagal savo supratimą:
user posted image
Jei jau pilamas ant stogo betonas, tai nematau prasmės galvoti apie XPS, SIP ar kitokius parapetus. Betoniniai blokeliai ant betono, atskirti nuo pagrindinio namo konstruktyvo - jokių problemų, šalčio tiltų ir pan.
Papildžiau sumuštinį vatos sluoksniu, išeinančiu į parapetus garo nuleidimui. Gal galimas koks nors paprastesnis efektyvus garo nuleidimo sprendimas? Kaminėlių nenoriu. Plotai ne tūkstantiniai, o kaminėliai tai tik puiki vieta įvairiom kliurkom.

QUOTE(BangaS @ 2015 07 01, 08:24)
Mano mazgas: <{POST_SNAPBACK}>

Atsakyti
QUOTE(Milao @ 2015 07 01, 11:06)
PUR paveiksliuke panašu kad putos iš balionėlio. Iš aparatų purškiamo PUR paviršius aišku neidealus, bet plonas uždarų putų sluoksnis nesuformuotų baisių nelygumų.

Vava, šitą stogo piešinuką ir turėjau omeny. Perpaišiau paveiksliuką iš kito kampo, patikslinau, papildžiau papildomomis detalėmis pagal savo supratimą:
user posted image
Jei jau pilamas ant stogo betonas, tai nematau prasmės galvoti apie XPS, SIP ar kitokius parapetus. Betoniniai blokeliai ant betono, atskirti nuo pagrindinio namo konstruktyvo - jokių problemų, šalčio tiltų ir pan.
Papildžiau sumuštinį vatos sluoksniu, išeinančiu į parapetus garo nuleidimui. Gal galimas koks nors paprastesnis efektyvus garo nuleidimo sprendimas? Kaminėlių nenoriu. Plotai ne tūkstantiniai, o kaminėliai tai tik puiki vieta įvairiom kliurkom.

Bango pasiūlytas principas manyčiau visai geras.

Vata, nematau poreikio jai. Manau, kad garas puikiausiai ir per betoną išeis, nors per vatą, tai akivaizdu kad vaikščios geriau, nemanau, kad vata būtina.
Dar vienas niuansas. Virš vatos dėsis plėvelė nelaidi garui, kad ant vatos galima būtų betoną pilti, nors, kai ją kirs ventiliacijos kaminėliai, garas nebūtų uždarytas.

Viršutinį sluoksnį pas mane pririša mūriniai parapetai, šiuo atveju pririša armavimas, nors ir nepasakyčiau, kad piešiny, tas armavimas atrodo pakankamai, vis tik manyčiau, kad su juo bus viskas tvarkoje.

Šeip tai dar niuansas kyla su parapetų blokeliais. Jei ten liejamas monolitas, tai kaip ir viskas tvarkoje, vienodame aukštyje užbaigti nebus jokių problemų, bet jei tai blokeliai, jie turės būti pradėti mūryti per visą ilgį viename aukštyje, tad jie turėtų būti dedami ant apšiltinimo sluoksnio, be dar pradėto formuoti nuolydžio, o nuolydis iš putplasčio ar kitų priemonių formuojamas jau po parapeto sumūrijimo. Sumūrijus ant nevienodo aukščio pagrindo, be šansų bus išlyginti mūro viršų.

Pas mane nuolydis 2 cm per metrą. Kai dabar išlietas betonas ir ant viršaus buvo užtepta poliuretaninė danga, kuri buvo labai lygaus paviršiaus, nebuvo jokių minčių apie vandens užsilaikymą. Po atsiradusių "skylių" taisymo, lygus paviršius šiek tiek pažeistas, bet vanduo vistiek nestovi.

Padariau greitai eskizą, kaip mano nuomone turėtų būti toks parapetas su blokeliais. Vatą taipogi palikau.

[attachmentid=234698]

Vis tik kyla klausimas, kaip armavimas kirs apšiltinimo sluoksnį, kada jį įrengti g.gif . Pagal viską dar prieš šiltinimą, bet tuomet, kaip apšiltinimą pro jį praverti g.gif ?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 01 liepos 2015 - 12:49
QUOTE(zigiz @ 2015 07 01, 11:03)
Paklausk konstruktoriaus, kaip ant sienos suformuoti nuozulnu atramini pavirsiu norint sumontuoti plokstes su nuolydziu. O nuolydi statmenai plokstems vistiek reikes suformuoti kitomis priemonemis.

Išlieti monolitinę juostą su nuolydžiu po būsimomis plokštėmis nėra problemos.
2,5% nuolydis nėra didelis. Plokštė nejaus ar yra horizontalus ar šiek tiek nuožulnus paviršius. Netikiu, kad per skiedinį ji galėtų kažkiek nučiuožti žemyn montuojant ir kad tas nuolydis kaip nors pasijaustų vėliau.
Nuolydį galima formuoti ir viena kryptimi, nes įlajų namo viduryje jau niekas nebedaro. Vanduo surenkamas kažkuriame stogo pakraštyje.

QUOTE(Milao @ 2015 07 01, 11:06)

Nieko panašaus. Čia pramoniniu būdu purkštos dvikomponentės putos. Lygaus putų paviršiaus išgauti neįmanoma, nebet pučiama į formą.
Atsakyti
QUOTE(BangaS @ 2015 07 01, 12:55)

Nieko panašaus. Čia pramoniniu būdu purkštos dvikomponentės putos. Lygaus putų paviršiaus išgauti neįmanoma, nebet pučiama į formą.

Stoginės, kietos, mažo plėtimosi putos tokiais staigiais burbulais nueina truputį mažiau, tolygiau, bet ir kietos putos nusipurškia iššokusiais burbuliukais.
Atsakyti
Kažkada buvau išsakęs nuomonę, kad jei ant stogo naudoti PUR putas, tai tik su PUR hidroizoliacija, ir atvirkščiai - jei hidroizoliacija PUR, tai tik tiesiai ant PUR putų. Tada tiesiog kankino abejonės dėl galimo betono skilinėjimo ir kaip tai atlaikys PUR hidroizoliacija. O pasirodo tos abejonės turi labai konkretų pagrindą. Kad PUR sluoksnis nebūtų kaip BangO paveiksliuke, pagrindinis apšiltinimo sluoksnis turėtų būti polistirolinis, o PUR užpurkštas tik vienu plonu sluoksniu. Bent jau parodose rodomi tokio stogo pavyzdukai tai pakankamai lygūs gaunasi smile.gif
O dėl kopėčių - jei nėra apšiltinimu neuždengto konstruktyvo, tai kaip ir akivaizdu kad nėra kaip įrengti nekertant apšiltinimo. Yra į polistirolą įsukami kaiščiai. PV paneles, lietvamzdžius ir pan tvirtinčiau tokiais. Bet kopėčių ir savo gyvybės jiems nepatikėčiau. Tose dabar nagrinėjamose parapeto įrengimo būduose turim nedengto betono, prie kurio būtų galima tvirtinti kopėčias.
QUOTE(mintas @ 2015 07 01, 12:26)
Tai kad betono paviršių poliuretanine hidroizoliacine mastika ir tepiau. Ne visai poliurėja, bet kažkas labai panašaus.
Problema ta, kad ant viršaus išlietas betonas 2014 vasarą suskilinėjo ir ties betono skilimu buvo įplėšta  ir hidroizoliacija.
Nesugalvoju, kaip man stacionarias kopėčias ant stogo įsirengti, nepažeidžiant apšiltinimo sluoksnio <{POST_SNAPBACK}>

Jei ant betono ne PUR, o bituminė danga, tai per betoną išėjęs garas neišeis per bitumą. Nepatinka man vatos iš principo. Kitas sprendimo būdas būtų kaminėliai, bet jis dar labiau nepatinka. Garas svarbiausia kad iš apšiltinimo sluoksnio pasišalintų. Bet aišku geriau būtų ir kad betonas turėtų galimybę džiūti. Kaip jei vietoj PE plėvelės virš vatos panaudoti kokią nors kitokią? Agro? Difuzinę? Priešvėjinę? Antikondensacinę?

Inkaravimas eitų perimetru 3 kraštinėse iš 4. Turėtų pakakti. Šiaip visas ant stogo esantis betonas sunkus daiktas, net be inkaravimo neturėtų nuvažiuoti. Strypukus sudėti žinoma reikia prieš dedant šiltinimo sluoksnį, ir ant tų strypukų maustyti polistirolą. Ko nors gudresnio nežinau. Tie strypukai iš stiklo pluošto, šalčio tiltų nesudaro.

Blokelius planuoju dėti ant nuolydžio. Taip, juos reiks pjaustyti. Dėl pjaustymo poreikio ir kilo mintis galbūt naudoti lengviau pjaustomą akytą betoną. Bet kadangi akytbetonis ir šioje vietoje sudirbtas, tai lengvesnio būdo nesugalvojau. Minto piešinuko variantas leistų išvengti blokelių pjaustymo, bet rezultatas ne toks, kokio siekiu. Ir vata tame variante jau nebereikalinga, nes neišlenda į parapetą ir nėra pro kur vatai garą nuleisti.
QUOTE(mintas @ 2015 07 01, 13:33)
Vata, nematau poreikio jai. Manau, kad garas puikiausiai ir per betoną išeis, nors per vatą, tai akivaizdu kad vaikščios geriau, nemanau, kad vata būtina.
Dar vienas niuansas. Virš vatos dėsis plėvelė nelaidi garui, kad ant vatos galima būtų betoną pilti, nors, kai ją kirs ventiliacijos kaminėliai, garas nebūtų uždarytas.

Viršutinį sluoksnį pas mane pririša mūriniai parapetai, šiuo atveju pririša armavimas,  nors ir nepasakyčiau, kad piešiny, tas armavimas atrodo pakankamai, vis tik manyčiau, kad su juo bus viskas tvarkoje.

Šeip tai dar niuansas kyla su parapetų blokeliais. Jei ten liejamas monolitas, tai kaip ir viskas tvarkoje, vienodame aukštyje užbaigti nebus jokių problemų, bet jei tai blokeliai, jie turės būti pradėti mūryti per visą ilgį viename aukštyje, tad jie turėtų būti dedami ant apšiltinimo sluoksnio, be dar pradėto formuoti nuolydžio, o nuolydis iš putplasčio ar kitų priemonių formuojamas jau po parapeto sumūrijimo. Sumūrijus ant nevienodo aukščio pagrindo, be šansų bus išlyginti mūro viršų.

Pas mane nuolydis 2 cm per metrą. Kai dabar išlietas betonas ir ant viršaus buvo užtepta poliuretaninė danga, kuri buvo labai lygaus paviršiaus, nebuvo jokių minčių apie vandens užsilaikymą. Po atsiradusių "skylių" taisymo, lygus paviršius šiek tiek pažeistas, bet vanduo vistiek nestovi.

Padariau greitai eskizą, kaip mano nuomone turėtų būti toks parapetas su blokeliais. Vatą taipogi palikau.

Vis tik kyla klausimas, kaip armavimas kirs apšiltinimo sluoksnį, kada jį įrengti  g.gif . Pagal viską dar prieš šiltinimą, bet tuomet, kaip apšiltinimą pro jį praverti  g.gif ? <{POST_SNAPBACK}>
Atsakyti
Dar pažiūrėjau į savo paveiksliuką, tai pasirodo visgi nupiešiau ne taip, kaip anksčiau planavausi. Anksčiau galvojau apie vatą viršuje tarp betono ir bitumo, o ne tarp polistirolo ir betono. Dabar abu variantai. Kuris kaži geresnis?
user posted image user posted image
Atsakyti