Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(vasare02 @ 2015 04 10, 15:28)
sad.gif vistiek dar palauksiu... gal pas jus lengvesnis dirvozemis? pas mane turbut aplamai pries menesi vos pirmieji augaliukai lyst pradejo- ne taip greit atsyla, kaip kitur.

manieji auga šalia rožių, o jos mulčiuotos durpėm, kitoj vietoj - pušų žieve. Tamsus mulčas. Tačiau dirvožemis - priemolio wink.gif
Atsakyti
QUOTE(vasare02 @ 2015 04 10, 14:28)
sad.gif vistiek dar palauksiu... gal pas jus lengvesnis dirvozemis? pas mane turbut aplamai pries menesi vos pirmieji augaliukai lyst pradejo- ne taip greit atsyla, kaip kitur.

Gaudvile Kaune- i ja lygiuotis negalima, jei ne is tos pacios zonos. Pas mane pavasaris dviem savaitem veliau ateina nei Kaune. O pas kaimynus, kur krenta seselis nuo misko- ir dar veliau. kiekvienas savo skype pavasario sulaukiam siek tiek skirtingai. dar tikrai nenurasyciau. pas mane irgi ne visi atsibudo- kas keista- nerodo gyvybes seni krumai, o jaunuciai( tie kur pernai pasisejo) tai kai kurie net ir perziemojo su lapais. kuo jaunesnis krumas ziuriu- tuo labiau sulapojes g.gif
Atsakyti
25 km šiauriau nuo Kauno, kiek vėliau nei pačiam mieste wink.gif
Atsakyti
Aš gyvenu beveik Kaune, bet ne visi šalavijai dar gyvybę rodo. Tie kurie daugiau gauna pavėsio dar nežaliuoja. Pernai dėl jų ir aš buvau supanikavusi, viskas atrodė po žiemos atsigavę, žaliuoja, o šalavijų nė nematyti. Bet jie kažkodėl želti neskuba smile.gif .
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 10, 13:40)
<...> Kol kas didesnių planų šiai sklypo zonai nėra, bet per keletą metų šis plotas bus įsavintas, planuoju čia pavėsinių augalų karalystę, nes nuo namo krenta šešėlis.
<...> šiandien buvau augalų mugėje, bet vedama minties, kad reikia mažint gėlyne įvairovę  nieko neįsigijau. Darausi atspari  biggrin.gif .

beje, šiandien mugėje užmačiau jūsų rodytą mėlitą, turiu pasakyt, kad jis man patiko, tikrai įsivaizdavau smulkesnę žolelę, ir žiedai nuotraukose žavesio nekėlę, natūroje man visai patiko.

Tai toji gyvatvorė ne už pagrindinio augalyno?

smile.gif Man atsparumo prideda... jėgelių stoka. Jau esamų augalynų atvedimui į protą neužtenka nei jėgų, nei laiko. O šiemet planuoju „įsisavinti“ dar apie 10 m2 naujo ploto... Darosi baisu... Sodyba turi savo specifiką – ji toli nuo akių ir rankų, be to, nuolatos reikia kovoti su čiabuvių augaliukų pastangomis atsikovoti jų gimtąsias vietas. Juokinga žodžių porelė "pievų ravėjimas" man tapo kasdienybe... sad.gif

Mėlitas, kaip ir šluotsmilgės, yra pusiau visžalis. Dėl šios priežasties pavasarį bais nejaukiai jaučiuosi karpydama pusiau gyvą daiktą – kad ko nors gero nenukirpčiau... O kadangi mėlitas tarp man žinomų žoliukų yra pats spritniausias žydėjimo klausimu, tai iki grieko netoli. Nukirpau prieš 2 savaites, o vakar žiūriu – jis jau žiedelius kelia. Bet tik 2, viename kraštelyje. Gal kitiems dar ankstoka? Tikiuosi...
Šiaip jau visi miegaliai, kurie šiuo metu turėjo nubusti, kaip ir atsikėlė. Iš žolynų aktyviausi korėjiniai lendrūnai. Be to, jie smarkiai patankėjo ir praplatėjo. Smailiažiedžiai irgi smarkiai kruta, bet dar neišsirango iš šieno apklotų. Taip pat nesnaudžia ir lendrūnų giminaičiai Achnatherum calamagrostis, tačiau ir deja, jie pas mane itin lėtapėdžiai – jau treti metai čia, o dar nieko įspūdingo neparodė. Tiesa, pernai juos buvo ištikęs persodinimas... Melvenės, drėbūnai (sporobolus‘ai), barzdūnai ir miskantai dar drūtai įmigę ir nosies laukan nekiš dar, matyt, kone mėnesį. Ir teisingai daro, nes tuoj ir šaltukai sugrįš, o ir zuikis nekantrauja šviežienėlės užkramsnoti. Vakar 2 sykius bandė užsukti į pamėgtą valgyklą, t.y. į mūsų daržus, sodus ir augalynus, bet likus 10-15 m nuo verandos, kurioje mes sėdėjom, atsitūpęs ant užpakalinių letenų į mus atidžiai paspoksojo ir kardinaliai pakeitė kelionės kryptį, matyt, rydamas apmaudą bei visaipo keiksnodamas mus atėjūnus. Kolegė daržininkė po tokių vaizdelių, tuoj puolė aplink nurištas šilauoges baksnoti pagalines tvirtoves. Aš gi saviškiams spritnuoliams niekuom negalėjau padėti, nebent šventintų žvakių pristatyti... Dabar vis įsivaizduoju, kaip anas gardžiuojasi išlindusiais želmenėliais: gumbenių, vingirių, auskarėlių, blakėžudžių, saulainių... ai, visų ir nevardinsiu, nes su kiekvienu pavadinimu ant dūšios vis sunkesnis svoris gulas...

Atsakyti
per savaitgali islindo mano salavijai thumbup.gif bet raudokliu nesimato g.gif ar jos is paliktu stagareliu atsprogt turi, ar is apacios naujas augimas pasirodyt turetu? nu taip man jos pernai patiko- zydejo nuo birzelio iki pat rudens unsure.gif gaila jei neliko... zadejau plesti ju plota. ar galejo issalti? iki siol manydavau kad raudokle pats nereikliausias mano pirmamecio gelyno gyventojas.
Atsakyti
QUOTE(vasare02 @ 2015 04 13, 11:37)
per savaitgali islindo mano salavijai thumbup.gif  bet raudokliu nesimato g.gif  ar jos is paliktu stagareliu atsprogt turi, ar is apacios naujas augimas pasirodyt turetu? nu taip man jos pernai patiko- zydejo nuo birzelio iki pat rudens unsure.gif  gaila jei neliko... zadejau plesti ju plota. ar galejo issalti? iki siol manydavau kad raudokle pats nereikliausias mano pirmamecio gelyno gyventojas.

Jos iš ne iš stagarų atauga, o naujus ūglius leidžia. Pas mane ji irgi miega lotuliukas.gif Nors kažkas raudono jau matosi, tik sunku nuo stagarų atskirti. Atsimenu, kad pernai labai greitai išaugo. Viens, du ir žydi jau thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(vi_ @ 2015 04 13, 11:53)
Tai toji gyvatvorė ne už pagrindinio augalyno?

<...>be to, nuolatos reikia kovoti su čiabuvių augaliukų pastangomis atsikovoti jų gimtąsias vietas. Juokinga žodžių porelė "pievų ravėjimas" man tapo kasdienybe... sad.gif

Mėlitas, kaip ir šluotsmilgės, yra pusiau visžalis. Dėl šios priežasties pavasarį bais nejaukiai jaučiuosi karpydama pusiau gyvą daiktą – kad ko nors gero nenukirpčiau..<...>

Dabar vis įsivaizduoju, kaip anas gardžiuojasi išlindusiais želmenėliais: gumbenių, vingirių, auskarėlių, blakėžudžių, saulainių... ai, visų ir nevardinsiu, nes su kiekvienu pavadinimu ant dūšios vis sunkesnis svoris gulas...

Už didžiojo gėlyno gyvatvorė auga jau keli metai, ten ligustro siena, tik per augalų aukštį jos vis dar nesimatė,šiemet jau tikiuosi ir gyvatvorės šiokio tokio vaidmens gėlyne, juk jis bus skystas, jaunas, tai žalumos siena tą tuštumos jausmą kažkiek nuims.

Čiabuviais taip suprantu vadinat laukinę florą? Kaži, gal augalams pakankamai suaugus, jos taip smarkiai nebekonkuruos? Visgi, kaip ten bebūtų, bet vietiniai augalai tikriausiai stipresni, už atvežtinius, ir jei pastarieji nėra pakankamai stiprūs, tai konkurenciją palengvinti tenka mums. O kaži, ar ne paskutiniu metu Piet Oudolf eksperimentuoja augalus įkurdindamas laukinėje pievoje? Gali būti, kad ne visai taip yra, iš anglų kalbos galėjau ir ne taip išsiverst. Bet man ir pačiai tokia mintis labai įdomi, nes savo kiemo gyventojus visai netikėtai aptikau įsikūrusius laukinėje pievoje už tvoros, pjaudama žolę atkreipiau dėmesį į pažįstamą augalą, pasirodo pievinis snaputis ''Striatum'' ten pasisėjo. Ir kaip jis man patiko toje natūralioje aplinkoje, gaila neturėjau fotiko.

Kadangi mėlito nenusipirkau, bet juo pasidomėjau. Ir suabejojau, ar mugėje mačiau melsvajį mėlitą sesleria caerulea, pas jus toks? Mano matytas mėlitas pasirodė labai jau riebus, rašo kad paprastai jis būna apie 25 cm aukščio, tai kaip ir nedidelis. O matytasis man pasirodė stambesnis, tiek ūgiu tiek pločiu, internete radau, kad yra dar toks sesleria heufleriana, šios rūšies egzemplioriai stambesni už caerulea. Šiaip ar taip, dabar ieškau augalų, kas galėtų augti pirmame gėlyno aukšte, tarp aukštaūgių augalų. KAdangi augalai vyraus stambūs, tai nuo jų bus nemenkas šešėlis, galvoju, kad tie užpildantys augalai turėtų būti pusiau pavėsiniai? Teisingai mąstau? Tai mėlitas gal irgi galėtų būti vienas iš kandidatų, rašo, kad jis toleruoja visokias sąlygas, ir yra labai nereiklus, bet gal kas turi kitokių patirčių?

Kaip pvz taip pat nereikli žolė korėjinis lendrūnas, taipogi anot literatūros galintis augti ir pusiau pavėsyje, pas mane nei plečiasi, nei didėja, nei klesti. Nepersodintas, vienoje vietoje jau 3? metai. Nesuprantu kodėl.

Mano šalavijai matyt jau kurie turėjo atsibust, tie atsibudo. Caradonos gyvos, Mainachtas nelabai. Gal dėl to, kad rudeniop išskaidžiau? Pajudinau, kai kurie stiebai nupuvę, na nebent dar kažkas iš šaknų atžels.

O dėl zuikio vaišių galvoju, kad gal be reikalo stresuojat. Na žoleles gal ir apskabys, bet dėl daugiamečių abejoju, juk ir gamtoje yra augalų, kurie yra nuodingi, o gyvūnai kažkaip žino, ko neliesti, galvoju, kad ta egzotika zuikiui irgi neturėtų pasirodyt apetitna.

QUOTE(vasare02 @ 2015 04 13, 12:37)
bet raudokliu nesimato g.gif  ar jos is paliktu stagareliu atsprogt turi, ar is apacios naujas augimas pasirodyt turetu? nu taip man jos pernai patiko- zydejo nuo birzelio iki pat rudens unsure.gif  gaila jei neliko... zadejau plesti ju plota. ar galejo issalti? iki siol manydavau kad raudokle pats nereikliausias mano pirmamecio gelyno gyventojas.

mano raudoklė buvo išskaidyta, ir žiemojo vazonuose, tai nežinau, ar peržiemojo, ar dar vėlu jai sprogti, bet vienam vazonėlyje radau lendančius raudonus pumpurus. Pernai buvau visai apleidusi gėlyną, kuriame augo raudoklė, tai ten labai stigo vandens, ji man nužydėjo ir visa nudžiūvo, galvojau prateriojau, bet rudenį iškasiau ir radau labai gražias šaknis, o va dabar panašu, kad jos bunda, ko gero tai tikrai bus iš tų nereikliųjų augalų smile.gif.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 04 13, 15:55)
<...>
Čiabuviais taip suprantu vadinat laukinę florą? Kaži, gal augalams pakankamai suaugus, jos taip smarkiai nebekonkuruos? Visgi, kaip ten bebūtų, bet vietiniai augalai tikriausiai stipresni, už atvežtinius, ir jei pastarieji nėra pakankamai stiprūs, tai konkurenciją palengvinti tenka mums. O kaži, ar ne paskutiniu metu Piet Oudolf eksperimentuoja augalus įkurdindamas laukinėje pievoje? Gali būti, kad ne visai taip yra, iš anglų kalbos galėjau ir ne taip išsiverst. Bet man ir pačiai tokia mintis labai įdomi, nes savo kiemo gyventojus visai netikėtai aptikau įsikūrusius laukinėje pievoje už tvoros, pjaudama žolę atkreipiau dėmesį į pažįstamą augalą, pasirodo pievinis snaputis ''Striatum'' ten pasisėjo. Ir kaip jis man patiko toje natūralioje aplinkoje, gaila neturėjau fotiko.

Taip, vietinius augaliokus. Manau, kad čiabuviai su atvykėliais visgi pakonkuruos. Blogiausia, kad čiabuvės žolės įlenda į atvykėlių žoliukų kerą. Šį faktą jau mačiau, tik dar nežinau kuom visa tai baigsis. Tarp nuožmiausių čiabuvių dar išskirčiau kraujažolę. Jei ji nelįstų augaliukų vidun, o lendančios dar neužfiksavau, priimčiau ją kaip pievų gėlę. O ką? Juk mėgstu skėtinius gėliukus, ir ši man mielai atrodo.
Kas dėl naminių augaliukų laukinėje pievoje, tai pas mus šiurpinis gvazdikas pievoje jau senokai įsitaisęs ir gražiai ten žiūrisi. Bet šiaip jau, čiabuvių ir atvykėlių mikso darymas, mano manymu yra mokslo ir meno sritis, su kuria gal tik koks Oudolf‘as tesusidorotų... Man kol kas baisu.
Kadangi mėlito nenusipirkau, bet juo pasidomėjau. Ir suabejojau, ar mugėje mačiau melsvajį mėlitą sesleria caerulea, pas jus toks? Mano matytas mėlitas pasirodė labai jau riebus, rašo kad paprastai jis būna apie 25 cm aukščio, tai kaip ir nedidelis. O matytasis man pasirodė stambesnis, tiek ūgiu tiek pločiu, internete radau, kad yra dar toks sesleria heufleriana, šios rūšies egzemplioriai stambesni už caerulea. Šiaip ar taip, dabar ieškau augalų, kas galėtų augti pirmame gėlyno aukšte, tarp aukštaūgių augalų. KAdangi augalai vyraus stambūs, tai nuo jų bus nemenkas šešėlis, galvoju, kad tie užpildantys augalai turėtų būti pusiau pavėsiniai? Teisingai mąstau? Tai mėlitas gal irgi galėtų būti vienas iš kandidatų, rašo, kad jis toleruoja visokias sąlygas, ir yra labai nereiklus, bet gal kas turi kitokių patirčių?

Kaip pvz taip pat nereikli žolė korėjinis lendrūnas, taipogi anot literatūros galintis augti ir pusiau pavėsyje, pas mane nei plečiasi, nei didėja, nei klesti. Nepersodintas, vienoje vietoje jau 3? metai.  Nesuprantu kodėl.

Dėl mėlito, tai nežinau tiksliai, koks jis, nes parsinešiau iš turgaus. Pagal vaizdelį kartu su SM profėmis nustatėme, kad tai melsvasis mėlitas. Pas mane jis saule nesilepina – gauna kažkiek rytinės, o po to dozę pietvakarinės. Gyvena šalia tujos, tad nepersigeria ir nepersivalgo. Bet neatrodo, kad būtų gyvenimu nepatenkintas. Dėl jo išmierų, tai negalėčiau tvirtai pasakyti 25 ar 40 cm tai augaliuks. Gal kitą sykį nufotografuosiu jį su 3 l sloiku, kad pasimatytų kaip išties yra. Bet gal neturite tokio sloiko? Tadum bėda... smile.gif
Žadate tarp stambių augalų į tarpus kaišioti mažesnius? Pievą su joje styrančiomis, tarkim, tūbėmis, rūdėtomis rusmenėmis ar melvenėmis, įsivaizduoju, o nepievą... Tai kas ten pas jus bus? Gal turite omenyje terasos gėlyno šiaurinį pakraščio pirmąjį aukštą? Tada jo, bent jau įsivaizduoju ir pritariu, kad ten reikia nebrokyjančių prieblandos, ir mėlitas yra 1 iš tokių.

Dėl korėjinio lendrūno nereiklumo. Pas mane jie visi tupi saulėtoje vietoje, puveningoje dirvoje ir gan sausai. Primenu, kad pas jus užtat Matronos tiesiog klesti, o pas mane šiaip sau. Gal pasimainom dirvos bent keliais viedriokais? smile.gif
<...>
O dėl zuikio vaišių galvoju, kad gal be reikalo stresuojat. Na žoleles gal ir apskabys, bet dėl daugiamečių abejoju, juk ir gamtoje yra augalų, kurie yra nuodingi, o gyvūnai kažkaip žino, ko neliesti, galvoju, kad ta egzotika zuikiui irgi neturėtų pasirodyt apetitna.
<...>

Ir apie zuikius. Tikiuosi, kad jie lįs į sužėlusius rugius. Skanu ir maistinga. Dėl egzotikos neragavimo visgi nesu tikra. Alpinariume apžiūrėjau, kad iškąsti (nuo žodžio kanda) su visomis šaknimis nekurie pernai pasodinti šilokiukų lopai, o 1 paragavo ir išspjovė. Gal tai net ne zuikio būta, nežinau, nes pėdų nesimatė, matyt, veiksmas vyko, kai dar žemė buvo įšalusi. Taip kad nededu daug vilčių, kad tarp ilgaausių neatsiras kokių gurmanų... sad.gif

Atsakyti
maciau siandiem maxinoj pirkti sluostimilgiu. tik taip ir pavadinta- SLUOTSMILGE. daugiau nieko. ar yra pas mus kokiu neziemojanciu? unsure.gif nes kerai tokie, kad viena isskaidzius puse pievos galima apsodinti biggrin.gif baisiai gundausi, tik nezinau kas per sluostmilge.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 04 14, 13:38)
maciau siandiem maxinoj pirkti sluostimilgiu. tik taip ir pavadinta- SLUOTSMILGE. daugiau nieko. ar yra pas mus kokiu neziemojanciu?  unsure.gif nes kerai tokie, kad viena isskaidzius puse pievos galima apsodinti biggrin.gif  baisiai gundausi, tik nezinau kas per sluostmilge.

Lietuvoje natūraliai auga dvi rūšis, o pasauly yra ir daugiau, bet manau kad parduotuvėj bus cespitosa, tik gal rūšinė? Pernai sėjau rūšinę šluotsmilgę, tai šiemet pamatysiu žiedus, galėsiu palyginti su veisline "Schotland'. Pas mane šluotsmilgė tas augalas kuris riša mano kiemą su aplinka už ribų, šluotsmilgės puikiausiai auga niekieno neprižiūrimos smile.gif. Nors paprastai šluotsmilgė mėgsta šlapesnę dirvą, pas jus tikriausiai puikiai augtų kita gentainė deschampsia flexuosa, jos auga smėlėtuose pušynuose, atrodo labai panašiai, tik gal kiek smulkesnė.
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 04 14, 13:38)
maciau siandiem maxinoj pirkti sluostimilgiu. tik taip ir pavadinta- SLUOTSMILGE. daugiau nieko. ar yra pas mus kokiu neziemojanciu?  unsure.gif nes kerai tokie, kad viena isskaidzius puse pievos galima apsodinti biggrin.gif  baisiai gundausi, tik nezinau kas per sluostmilge.

Kur, kaip , kokioj Lietuvėlės vietoj ta maxė? Maximoj , tai augalų paviljone, a ne? Pievai man bais tiktų. Pirkčiau, kad ir neaiški rūšis. Ne karvę maximoj kainuos.
Atsakyti