Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės, X tema (jubiliejinė!)

QUOTE(jot.ka @ 2015 02 04, 13:03)
Nebeliks gėlyne krūmų, sunkiausia susitart su savim, bet kasmet palikusi ir neišrovusi, vistiek grįžtu prie tų pačių minčių, palikt gėlyną be krūmų.
...
bijūnai..yra ir pas mane toks plotelis, bijūnai, pentiniai, vilkdalgiai ir t.t. gražios gėlės, net labai. Visą žiemą svarstau, ko vertas tas mano kampas, kurį stengiuosi paslėpt nuo kitų, arba ten ištremt visus augalus, kurie neranda sau vietos didžiąjame ar terasiniame gėlynuose. Kodėl jį laukau? Atsirado jie kaip sentimentas močiutės gėlynui. Bet kuo toliau tuo labiau tuo abejoju. Jei užteks laiko ir drąsos smile.gif tikiuosi šito ploto atsisakyti.

Mano nuomone, tai krūmai gėlyne nėra blogai. Jie labai gelbėja pavasarį, kai daugiametės dar nesubujojusios, o krūmai jau pradeda sprogti, žaliuoti ar žydėti. Gėlynas anksčiau prisipildo gyvybės.
...
O gal kaip tik gerai, kad tos gėlės nuošaliau? Galbūt galima iš jų sukurti sentimentalų poilsio kampelį pabuvimui su knyga ir savimi arba moteriškiems pašnekesiams prie kavos puodelio mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(rim @ 2015 02 04, 15:07)
Mano nuomone, tai krūmai gėlyne nėra blogai. Jie labai gelbėja pavasarį, kai daugiametės dar nesubujojusios, o krūmai jau pradeda sprogti, žaliuoti ar žydėti. Gėlynas anksčiau prisipildo gyvybės.
...
O gal kaip tik gerai, kad tos gėlės nuošaliau? Galbūt galima iš jų sukurti sentimentalų poilsio kampelį pabuvimui su knyga ir savimi arba moteriškiems pašnekesiams prie kavos puodelio mirksiukas.gif

Taip, sutinku, kad krūmai gėlyne labai gelbėja anksti, kol dar gėlės apimties neduoda, bet mano atveju plotas tiesiog per mažas. Tai lieka dvi galimybės, arba daryt krūmyną, arba gėlyną, arba gėlyną su vienu -3 krūmeliais. Dabar pas mane 4 hortenzijos ir 3 niponinės lanksvos. Nevykusi kompozicija, be to visi žiedai nusisuka į saulę, t.y. nuo žiūrinčiojo, todėl galvoju, kad tiesiog gėlynas-pieva man priimtinesnis variantas. Kaimyniniame tuščiame sklype nuostabiai atrodo sedula pievoje, be galo gražu, bet bandymas savo mažoje pievoje įkurdint krūmą gaunasi kažkokia parodija. Buvo mintis palikt žolynuose kelias hortenzijas, be galo jas mėgstu, bet matau, kad joms ta vieta tikrai neideali. Linkstu prie to, kad geriau augint tinkamus augalus reikiamoj vietoj. Dar vienas momentas, tas gėlynas remiasi į karpomą gyvatvorę, tai gal pavasarį tą struktūros ir apimties trūkumą kažkiek kompensuos gyvatvorė?

Aš būtent apie tai ir galvojau, kad turėsiu tokį ale sodelį, kur visai kitas stilius, nostalgija kaimiškam gėlynui, bet kad vis ieškau kur tokį kampą padaryt, ir kuo toliau, tuo labiau klausiu savęs ar man tikrai to reikia? Rožes ištrėmiau, ir vistiek galvoju, kad geriau būčiau išmetus, na ne mano gėlė, tuos bijūnus irgi ieškau ieškau, kur juos iškelt ir nerandu, ar nenoriu rast to kampo. Vos atrandu, kur galėtų būti dar augalų plotas, ir iškart matau tęstinumą, savo pusiau laukinio sodo, bet ne bijūnų. Buvo mintis juos sukelt į pagrindinį gėlyną, bet tuomet, jau būtų augalų gelbėjimas, bet ne močiutės sodo sentimento saugojimas. Tai va, dvejonių yra, negaliu sakyt, kad laisva ranka imsiu ir iškasiu, bet apie tai galvoju.
Atsakyti
Mano abi močiutės buvo miesčionės, tai nostalgijos tokiems gėlynams nejaučiu, be to neturiu tokių plotų. Bet naujoviškų bijūnų užsipirkau, nes jų lapija išlieka graži visą sezoną. Dar nežinau, kur sodinsiu ir ar nepadariau kvailystės, bet vasaržalius krūmus visada stengiuosi komponuoti su visžaliais ir gėlėmis. Kadangi gėlynai po langais, tai ir žiemą turi gražiai atrodyti. Baisiai mėgstu problemiškus augalus, kuriais reikia rūpintis, bet uždengti juos reikia taip, kad negadintų vaizdo ir derėtų prie aplinkos. Pasisėdėjimams laiko nelieka, tai arbatą geriu vaikščiodama ir tikrindama - žiemą nuo vieno lango prie kito, vasarą po lapais ieškodama vabaliukų.
Gyvatvorės visada ir visur gražiai atrodo, bet iškart reikia pirkti ir genėtuvą, nes užleidus darbo padaugėja. Arba sodinti laisvai karpomą, lėtai augančią, kad tik retkarčiais su sekatoriumi pažaisti.
Atsakyti
QUOTE(Daisoja @ 2015 02 04, 16:40)
Mano abi močiutės buvo miesčionės, tai nostalgijos tokiems gėlynams nejaučiu, be to neturiu tokių plotų. Bet naujoviškų bijūnų užsipirkau, nes jų lapija išlieka graži visą sezoną. Dar nežinau, kur sodinsiu ir ar nepadariau kvailystės, bet vasaržalius krūmus visada stengiuosi komponuoti su visžaliais ir gėlėmis. Kadangi gėlynai po langais, tai ir žiemą turi gražiai atrodyti. Baisiai mėgstu problemiškus augalus, kuriais reikia rūpintis, bet uždengti juos reikia taip, kad negadintų vaizdo ir derėtų prie aplinkos. Pasisėdėjimams laiko nelieka, tai arbatą geriu vaikščiodama ir tikrindama - žiemą nuo vieno lango prie kito, vasarą po lapais ieškodama vabaliukų.
Gyvatvorės visada ir visur gražiai atrodo, bet iškart reikia pirkti ir genėtuvą, nes užleidus darbo padaugėja. Arba sodinti laisvai karpomą, lėtai augančią, kad tik retkarčiais su sekatoriumi pažaisti.

Smalsu, o kokie gėlynai buvo miesčionių močiučių? Kažkas bendro prie daugiabučių? Aš negalėčiau pasakyt, ar yra nostalgija močiutės gėlynams, nes gėlynas toks kaip visuma, man sentimentų nekelia, pamenu pavienius augalus, kuriuos vaiku būdama laikiau gražiai. Bijūnai senoviniai, tie ankstyvieji - mėgdavau skruzdėlyčių kelionę ant dar neišsiskleidusių bumbulų stebėt smile.gif, kiliminiai flioksai savo ryškia rožine spalva traukė akį, o labiausiai nemėgau kažkodėl bulvėmis vadinamų šilokų, kurie dabar mano sode yra vieni pagrindinių augalųsmile.gif. Pas kitą močiutę gėlyno net nebuvo, tiesiog žolėse išdygdavo per metų metus toje vietoje augusios šachmatinės margutės, ir žiemės augo palei vieną sieną. Tai ir išeina, kad pavieniai augalai primenantys vaikystę, nelabai ją primena augdami mano kieme kitoje aplinkoje.
O aš nemėgstu lepių augalų, bet su puodeliu taip pat dažniausiai ne sėdžiu, o vaikštau, spręsdama ką ir kaip persodint, kad gautųsi sėkmingesnis vaizdas. Pernai vasarą per karščius turėjau laiko paskaityt knygą savo gėlynų apsupty, tai buvo tas taškas, kai supratau,dėl ko gyvenu, dėl ko tai darau, tai tiesiog laimėsmile.gif
Atsakyti
Gal patartumėt kokį nors vijoklinį neagresyvų (kad neaugtų iki pat kamino ir nelystų su savo ūgliais tarp rąstų) ar šiaip kokį nors aukštą augalą pasodinti prie rąstinio namo terasos? Yra ilga terasa prie dviejų sienų, norėtųsi kažkokios "užuolaidos" ax.gif
Atsakyti
Dėl mėlito, tiesa, melsvojo, ne rudeninio, esu jau čia rašiusi, bet dar pasikartosiu – tai mano pirmoji žolė, kuri atsirado prieš kokius 5-6 metus, kai dar neturėjau savo kūrybos augalynų, o tik kitų darželiuose bandžiau naujais augalais taisyti vaizdelį. Dabar jis patapo įspūdingo dydžio ir grožio augalu, tikrai gražiausiu tarp visų turimų žolynų. Aišku, kiti kol kas dar negali su juo konkuruoti dėl savo nebrandumo, t.y. jie dar nepasiekė optimalaus grožio dėl jaunystės. Tai ilgametis ir labai gražus žoliukas, tačiau mano nuomone jis prarastų pusę žavesio, jei jį sodinti masyvais. Tai tas pat, kas iš soruolių pievą daryti. Manau, tai augalas individualistas, kuris gražus pirmiausia savo kupsto forma, o žiedynai... jie gražūs komplekte su lapais ir žiūrint iš arčiau, o rūko iš jų tikrai nesulauksi. Jam būtina surasti augalyne vietą, kur jis būtų žvaigžde. Sesleria Autumnalis nežadu daug pirkti – 2-3 vnt., na, gal 5, smile.gif tačiau pievos iš jų nedarysiu. Sudomino savo šviesesne spalva, kuri bus panaudota spalviniuose žaidimuose. Pas P.Oudolf‘ą jie irgi tuo užsiima, bet aš būsiu kuklesnė... smile.gif
QUOTE(jot.ka @ 2015 02 04, 13:03)
<...>
Dėl jūsų saulainių fragmento. O gal tame ir esmė, kad reiktų žiūrėt į visumą, o ne fragmentą? Jei gerai pamenu, tai jis atsirado, kaip bandymas atkartoti gražų matytą vaizdą internete, gal tiesiog atėjo laikas, į jį pažiūrėt kaip viso augalyno dalį, gal galima jį ''atskiesti'', gal kai kuriuos augalus atkartoti kitose vietose, na, kažkaip jį įlieti , panaikinant jo, kaip atskiros kompozicijos statusą?
<...>

Kiekvienas jūsų žodelis sutampa su mano pagalvojimais. smile.gif Primenu rykštenių/saulainių pusiasalį (fragmentą), nors net pačiai juokinga ir graudu dabar į jį žiūrėti:

user posted image

Čia jo pirmasis sezonas, kuris, tenka pripažinti, buvo jam sėkmingiausias... po to darėsi vis blogiau ir blogiau... Aplamai, šis pusiasalis dabar primena gėlių parduotuvę, sausakimšai prikimštą kuo įvairiausių, sunkiai besusišnekančių gėliukų/žoliukų... Vien 3 veronikūnai, sukišti į mažesnį nei 1 m2, daug ką pasako... Prieš 3-4 metus pasodinau juos ten laikinai, kol atsiras juodojo šeivamedžio pusiasalis. Prieš porą metų toks pusiasalis atsirado, bet veronikūnų jame tikrai nereikia, nes aš gi atsiverčiau į žolių tikėjimą. Vienžo, šis pusiasalis šiais metais man turėtų tapti švariu lapu, kad jame išgauti vaizdelį į temą visai salai. Tačiau jame prištabeliuota tiek „ne į temą“ augalų, kad be genocido neapseisi. Deja. Ar pakils ranka išbraukti iš augalyno saulaines, veronikūnus, monardas, kermėkus, rudbekijas ir t.t.? Beje, kur jūs dėsite savo išvarytuosius iš pagrindinio augalyno?
Kad būtų susikalbėjimas su kitais augalyno pusiasaliais, šiame pusiasalyje (jo smailiagalyje), mano manymu, turėtų atsirasti astras (gal Treffpunkt, pvz.), o toliau reikėtų šokti nuo jo. Primenu, kad dar yra 3 pusiasaliai ir visuose tupi po krūmą ar net po du. Dviejuose krūmus vaidina astrai, o 1 krūmu yra krūmas (juodulis šeivamedis). Kompaktiško, neaukšto (apie 1 m) ir man įtinkančio tikro krūmo nepažįstu, tad belieka astras. Tiesa, ką tik prisiminiau sidabrakrūmį, čiut ne astrą, skaityk. Variantas... O kas turėtų būti šalia ir už krūmo, dar nepradėjau galvoti.
Įdomu, kokia jūsų augalyno bendra idėja augalų išdėstymo požiūriu? Ta prasme, ar augaliukai bus išdėlioti, kaip choristai – galiorkoje vienoje eilėje aukščiausi, o priekyje vienoje eilėje mažiausi, ar visaip, bet tam tikra tvarka? Ar gyvatvorė dalyvaus augalyno kompozicijoje?
Šį pranešimą redagavo vi_: 06 vasario 2015 - 12:37
Merginos gal galėtumėte pasiūlyti ką reikia pasodinti prie stulpo, kad augtų ir vyniotus aplink jį? Iškėlėm gandralizdį, o tas stulpas baisumo reto doh.gif betoninis doh.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti
AuroraBo, praktiškai su vijokliais nesu susipažinusi, be to jiems irgi svarbios augimo sąlygos, apšviestumas, dirvožemis. Turiu tik vieną vijoklį, tangutinę raganę, agresyvia tikrai nepavadinsi, auga pietrytinėje pusėje, niekada nelaistoma papildomai, žiemoja be jokių kaprizų, pavasarį atželia visas augalas t.y. jos nereikia nukirpti. Pas mane auga prie namelio, bet kabinasi tik į jai pastatytą tinklelį, kai nebeturi kur kibt, svyra ir ieško už ko užsikabint.

Laipiojanti hortenzija pas mane taip pat atsirado, bet kol kad dar mažulytė ir auga vazonėlyje. Didesnės patirties su vijokliais neturiu.

vi_, gausite pasižadėti, kad parodysite savo mėlitą, kaip jis atrodo suaugęs į gražų kupstą, jį pažįstu tik iš paveiksliukų, todėl galiu būt ir neteisi, bet jis man atrodo tiesiog kupstukas, su nežymiais žiedeliais, ir kaip žvaigždės želdyne aš jo nelabai matau. Man atrodo, kad iš jo kaip tik būtų galima plotus želdint, kur žemesni augalai komponuojami. Jis toks pašiauštukas, galėtų plotui suteikt tokios aštresnės faktūros. Na bet dar kart sakau, nemačiau gyvai, nečiupinėjau, tai galiu visai ne taip jį įsivaizduoti.
Dėl jūsiškių pusiasalių, tai atsivertimas į žoliatikystę visai eliminuoja iš gėlynų daugiametes? Jūsų pirmamečiame pusiasalyje augaliukų per daug, ir mano manymu jie per aukšti, lyginant su plotu.
Krūmai- astrai viskas tvarkoj, bet jūs turit ir šeivamedį, tai jis toks visai nekuklus, pas mano mamą šią žiemą matyt irgi nenušals, tai ....bijau kad bus gerokai virš 2m. Jei jums reikalingas kompaktiškas krūmas, tai kaip elgsitės su šeivamedžiu, genėsit? Ar jis kaip fonas pusiasaliui?
Sakot užsiimsit genocidu? Jau apsisprendėt, kad nemėgstat, netinka niekur kai kurie pasmerktieji? Na o pas mane dar yra daug ploto neapželdinto, todėl į kompostinę niekas neiškeliaus, turimus skaidysiu, smulkinsiu, ruošiu sodinimo medžiagą didesniems plotams. Ir tai ko gero pritrūksiu, pvz lendrūnų. Ir labiausiai bus gaila būtent juos skirstyt, jie dabar man patys pačiausi, jau turi sau būdingą statų siluetą, ir va vėl viskas prasidės nuo nulio..
Mano augalyno idėja..vienu žodžiu negaliu nusakyt, bet tai turėtų būti didelis augalų masyvas, su vejos taku per vidurį.(terasinis gėlynas ir didysis, tarp jų takas) Augalų susodinimas tikrai ne klasikinis, su aukštaūgiais gale ir mažuliais priekyje, o pievinis, kur yra ir aukštų ir žemų kartu augančių augalų. Augalų masė sumaišyta su žolėmis bus pakankamai minkšta, tai griežtai karpoma gyvatvorė savo spalva ir forma bus atsvara augalų laisvei.
kažkas panašaus https://gardendesign...07/dsc_0183.jpg ,
nors pas save matau daugiau daugiamečių, ne tokią laukinę pievą, nes terasinė dalis tikrai bus matoma iš arti. Nors.. nežinau, o gal ir nuo terasos galima mėgautis labai žoline pieva? žodžiu, konkretumo dar trūksta.

Atsakyti
QUOTE(AuroraBO @ 2015 02 05, 15:42)
Gal patartumėt kokį nors vijoklinį neagresyvų (kad neaugtų iki pat kamino ir nelystų su savo ūgliais tarp rąstų) ar šiaip kokį nors aukštą augalą  pasodinti prie rąstinio namo terasos? Yra ilga terasa prie dviejų sienų, norėtųsi kažkokios "užuolaidos" ax.gif

o tai pietine, siaurine ar kokia kita puse?
kur maziau saules, tai laipiojancia hortenzija
jei pietine, tai sodinciau koki vynmedi g.gif
dar aktinidija, bet sita gali pernelyg galinga uzaugti g.gif

QUOTE(Di72 @ 2015 02 06, 14:31)
Merginos gal galėtumėte pasiūlyti ką reikia pasodinti prie stulpo, kad augtų ir vyniotus aplink jį? Iškėlėm gandralizdį, o tas stulpas baisumo reto  doh.gif  betoninis  doh.gif  doh.gif  doh.gif

Jei tai elektros stulpas, tai negalima nieko. Bet daznai matau ant ju auginamus apynius- tipo as cia ne prie ko- pats uzaugo... biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Vobla @ 2015 02 06, 14:54)
o tai pietine, siaurine ar kokia kita puse?
kur maziau saules, tai laipiojancia hortenzija
jei pietine, tai sodinciau koki vynmedi g.gif 
dar aktinidija, bet sita gali pernelyg galinga uzaugti g.gif
Jei tai elektros stulpas, tai negalima nieko. Bet daznai matau ant ju auginamus apynius- tipo as cia ne prie ko- pats uzaugo... biggrin.gif

Kadangi yra naujai formuojama sodyba, tai viskas praktiškai plynam lauke g.gif Stulpas betoninis, bet ne elektros. Mano vyras tiesiog tokį atvežė ir pastatė ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Di72 @ 2015 02 06, 15:17)
Kadangi yra naujai formuojama sodyba, tai viskas praktiškai plynam lauke  g.gif  Stulpas betoninis, bet ne elektros. Mano vyras tiesiog tokį atvežė ir pastatė  ax.gif

O tai nesupratau tada, kokia stulpo paskirtis? Jei jis buvo tik gandralizdžiui, o dabar jo nėra, tai kam tada jis, plius dar anot jūsų baisus?
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2015 02 06, 15:33)
O tai nesupratau tada, kokia stulpo paskirtis? Jei jis buvo tik gandralizdžiui, o dabar jo nėra, tai kam tada jis, plius dar anot jūsų baisus?

Tai jis buvo skirtas gandralizdžiui ir liko tam skirtas 4u.gif Tikimės, kad pavasarį ir gyventojus turėsim drinks_cheers.gif
Atsakyti