Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 6

QUOTE(cibulis @ 2015 02 18, 16:39)
Bet tai vokiečiai, inžinierių tautau, rodo, kad gali būti 116 proc.


Tai aš tau dar kartą kartoju, Tau asmeniškai kartoju. Ta pati situacija dujinių katilų rinkoje. Ten irgi yra katilai, kurie siekia NVK 108%. Bet jei pasidomėsi, pirma informacija su kuria susidursi bus ta, jog toks didesnis nei įmanomas skaičiavimo procentas gaunasi todėl, kad jis gaunamas ne apskaičiavus realų dujinio katilo NVK, o skaičiuojant pagal pasenusią metodiką, pagal kurią buvo įprasta skaičiuoti dujinius katilus. Kaip kitaip parodysi, kad naujas katilas yra kokybiškesnis.

Lygiai taip pat, ir "Paulius", garantuoju, kad kažkur bus įrašęs frazę, kad toks aukštas energijos atgavimo procentas yra gautas ne realiai matuojant energijos atgavimą, o palyginus su stanartiniu plokšteliniu įrenginiu, ir priimant, kad jų temperatūrinis NVK atitinka energijos atgavimo NVK.

Maksimalus nvk negali būti aukštesnis nei 100%, negali net siekti 100%. Kaip tu gali atgauti daugiau nei yra? Gali nebent pagaminti daugiau, vieną energiją versdamas kita, bet jokiu būdu ne atgaudamas.

Bet koks aukštesnis procentas yra tik marketinginis žaidimas nerealiais skaičiais siekiant suvilioti vartotoją.

Kaip manai, kodėl visi, kas tik šiek tiek gaudosi techniniuose procesuose šypsosi iš 116% ? Kad ir pasiskaityk dar kartą Raitūzo žinutę 116% NVK atžvilgiu.
Papildyta:
QUOTE(saaba @ 2015 02 18, 17:03)
Jei turėčiau tokią ir piniginę- statyčiau lygiagrečiai du rekupus: plokštelinį su gliukoliniu ŽŠ ir už jo rotacinį. Taip drėgmė nepasiektų plokštelinio šilumokaičio ir būtų grąžinama atgal. Vidinius filtrus išimčiau ir palikčiau tik išorinius. Tada bendrą šilumogrąžą tikėčiausi gauti 98-99%.


Nieko nesigautų smile.gif. Pirmas rekupas atiduotų 100% drėgmę antram rekupui ir tas jau dirbtų nestandartinėmis sąlygomis. Temperatūrinį NVK gal ir pavyktų užkelti bet iki panašaus lygio, kokį ir dabar duoda plokšteliniai, o energinis NVK nuo to tikrai neišaugs.
Atsakyti
QUOTE(saaba @ 2015 02 18, 16:52)
Stebiu šitas filosofijas visus keliasdešimt puslapių, bet viskas stovi vietoj: NVK koks buvo toks ir liko; su rotaciniais šilumokaičiais- geriausia.
Palėpė baigta šiltinti bei sandarinti ir reikia daryti padą/stovą rekuperatoriui. Dar reikia paskutinio patepimo. Šildomas (toks pat ir vėdinamas) plotas 208m2.
Nusižiūrėtas REGO700, ar pakankamas / ne per didelis galingumas? Reikia horizontalaus. Įrenginys bus netoli virš miegamojo lubų ar dėl triukšmo ir vibracijos netrukdys miegot? Nors priprantama miegot ir prie geležinkelio.
Jei C5 neleis atjungti teno- atjungsiu pačiame įrenginyje fyškę jei nuspręsiu, kad man jo nereikia ir tegu pasiunta.
Palėpėje pagrindiniai ortakiai bus tiesūs, atviroje ir patogioje vietoje, todėl galėsiu storai apšiltinti.
Kas turit kokių rekuperatorių pasiūlyt- čia arba PM! Tariam-užsakom-perkam. Nes čia jau pažaliuot galima nuo šitų filosofijų
4u.gif



del C5 funkciju ( yra tokkiu kurios isreklamuotos o realybeje pas mane ju nera), kaip ir del fizinio teno atjungimo susirasinejau su inzinierium is amalvos.
kazkiek tobulint zada programiskai (man aktualu teno atjungimas) tai gal kas keisis,o atjungus fiziskai tena nepasake ,kad nemes klaidos ir nestabdys irenginio........
po men dar klausiu jo kaip ten i prieki judama.
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2015 02 18, 16:24)
Gali būti, kad ir Paulas taip pat palyginimą padarė, teigdami, kad jei pagal energijos atgavimą entalpinį rekuperatorių lyginti su paprastu, ir laikyti, kad jo energinis efektyvumas prilygsta temperatūriniam, tai entalpinis energijos atgautų 116%, tik tokiu atveju, Rotaciniai rekupai turi mažiausiai 118% NVK, nes entalpiniam Pauliui vis tiek reikalingas drenažas, o tai reiškia, kad jis neatgauna visos šilumos iš garų ir nuleidžia dalį energijos į kanalizaciją. Rotorinių atveju, visa energija garų pavidalu yra išsaugoma.

Įdomios čia mintys. Ir man atrodo, kad bet koks matavimas negali būti didesnis nei 100 proc., nes tada matavimo metodologija yra kreiva. Štai čia rašoma, kad matavimai daryti pagal DIN 4719 standartą. Užklausiau gamyklos kaip taip gali būti, kad pagal PHI Paul Novus F 300 išspaudžia tik 84 proc., bet pagal DIN 4719 - net 116 proc. Štai kokį atsakymą tesugebėjo išstenėti gamykla: the DIN 4719 used an another measure method then the PHI, that“s why the different data’s. Bet tai aš ir pats suprantu.

Tik su drėgme ir kondensatu gali būti kiek kitaip. Rotacinis tikrai visos drėgmės neatgauna ir ją išmeta į lauką. Tą patį daro ir plokštelinis. Tačiau plokštelinis varo kondensatą, nes dėl jo susidaro dėl atsitirpinimo. Gali būti, kad su membraniniu šilumokaičiu atgauna panašiai tiek pat drėgmės, kiek ir su rotaciniu, nors gal šioks toks skirtumas ir yra.

Papildyta:
QUOTE(mariuzs @ 2015 02 18, 16:42)
Brink rašo kad renovent'o entalpinis šilumokaitis turi entalpinį NVK iki 136%
http://www.brinkclim...-exchanger.aspx

Na štai - ir olandai meluoja, ne tik vokiečiai. lotuliukas.gif Įtariu, kad su ta entalpija nėra tas pats kas su eiliniu NK.

Beje, kažkada klausiau Tenko, kad jie paklaustų Renoventų gamintojo, kiek gi jie išspaudžia naudos iš entalpijos, tai atsakymo taip ir negavau.
Atsakyti
QUOTE(saaba @ 2015 02 18, 18:03)
Pievos su tuo >100% NVK. Išvis naudingumas turėtų būti nustatomas tik šilumokaičiams o ne visam įrenginiui. Jei srautas ~400m3 plius 3kW tenas tai įrenginio gal ir išskaičiuoja kažkaip ~110%.
Turiu beveik beribę palėpę. Jei turėčiau tokią ir piniginę- statyčiau lygiagrečiai du rekupus: plokštelinį su gliukoliniu ŽŠ ir už jo rotacinį. Taip drėgmė nepasiektų plokštelinio šilumokaičio ir būtų grąžinama atgal. Vidinius filtrus išimčiau ir palikčiau tik išorinius. Tada bendrą šilumogrąžą tikėčiausi gauti 98-99%.

nu, zmones, jus jau visai i lankas nuejot. du rekuperatoriai ir dar be vidiniu filtru, uz puse metu bus visiskai uzklijuoti silumokaiciai ir jusu rekuperatorius(iai) bus galima ismesti.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2015 02 18, 17:32)
Gali būti, kad su membraniniu šilumokaičiu atgauna panašiai tiek pat drėgmės, kiek ir su rotaciniu, nors gal šioks toks skirtumas ir yra.



Ne panašiai o garantuotai mažiau nei rotoriniai. Kažkur apie tai jau teko skaityti, gal net čia kažkas iš specų rašė.
Atsakyti
QUOTE(saaba @ 2015 02 18, 17:03)
Pievos su tuo >100% NVK. Išvis naudingumas turėtų būti nustatomas tik šilumokaičiams o ne visam įrenginiui. Jei srautas ~400m3 plius 3kW tenas tai įrenginio gal ir išskaičiuoja kažkaip ~110%.
Turiu beveik beribę palėpę. Jei turėčiau tokią ir piniginę- statyčiau lygiagrečiai du rekupus: plokštelinį su gliukoliniu ŽŠ ir už jo rotacinį. Taip drėgmė nepasiektų plokštelinio šilumokaičio ir būtų grąžinama atgal. Vidinius filtrus išimčiau ir palikčiau tik išorinius. Tada bendrą šilumogrąžą tikėčiausi gauti 98-99%.

Turi inžinieriaus gyslele. Man tokios mintys į galvą neateina. Aš tik noriu išsiaiškinti, kurie rekuperatoriai realiame gyvenime išspaudžia didžiausią NK: rotaciniai ar plokšteliniai. Dar domina ir konkretūs modeliai. Plokšteliniai gali būti tiek entalpiniai, tiek su ŽŠ, GŠŽ.

Apie lietuviškus rotacinius Lietuvos oro sąlygomis maždaug viskas aišku: NK realiai siekia apie 80 proc., nors prie tam tikrų sąlygų gali pašokti iki 84-85 proc., bet lygiai taip pat gali nukristi iki 75-76 proc., maišo kvapus. Tik vieni sako, kad to kvapų pamaišymo kaip ir nelabai jaučia, todėl kaip ir galima rizikuoti su rotaciniu, jei tenkina maždaug 80 proc. NK.

Plokštelinio monitoringas rodo, kad jo NK gali siekti 90-91 proc., bet jų monitoringas labai keistas. Pvz., vakar jis rodė vos 74 proc. Parašiau Gediminui, kad užmestų anglių, tai į vakarą atstatė NK iki 89-90 proc. Priežastis: Paslapties jokios nera, yra tik jutikliai. Jutikliai turi CRC korekcija, viskas veikia tobulai. Ir pridėjo nuorodą.

Galėtų būti daugiau plokštelinių duomenų. Rotacinių turime daugybę pavyzdžių iš gyvenimo, o plokštelinių vos kelis.
Atsakyti
QUOTE(saaba @ 2015 02 18, 16:52)
Palėpė baigta šiltinti bei sandarinti ir reikia daryti padą/stovą rekuperatoriui.
Nusižiūrėtas REGO700, ar pakankamas / ne per didelis galingumas? Reikia horizontalaus. Įrenginys bus netoli virš miegamojo lubų ar dėl triukšmo ir vibracijos netrukdys miegot? Nors priprantama miegot ir prie geležinkelio.
Palėpėje pagrindiniai ortakiai bus tiesūs, atviroje ir patogioje vietoje, todėl galėsiu storai apšiltinti.
4u.gif



Pasidaryk/nusipirk/susikonstruok gerą padą. Tarp pado ir rekupo nepamiršk pakloti amortizuojančios medžiagos. "Agrotiekimas" prekiauja specialia technine minkšta guma (apie 10-15mm storio). Ji labai tinkama tam reikalui. Pas mane yra jos likę, galiu padovanoti, jeigu reikės (Vilnius). Taip pat pamąstyk, kaip apšiltinsi rekupo dugną (jeigu rekupą papildomai šiltinsi).
Bent, jau mano įrenginys (tas pats 700-nis) tyliai dirba iki 70-80%. Prie didesnių našumų, vibracijos persiduoda į medinę perdangą ir girdisi toks... duslus ūžimas (ne oro, bet mechaninė vibracija). Dieną viskas OK, bet naktį užknisa (aš ne iš tų, kurie prie geležinkelio triukšmo įpranta).
Ortakius siūlyčiau šiltinti- pirmas sluoksnis kaučiukinė izoliacija (pvz. K-Flex ST Duct ar pan.) 20-30mm, kitus sluoksnius vata su folija 50mm (vatos sluoksnių skaičius, pagal savo asmeninį supratimą).
Mano trobos vėdinamas plotas/tūris 250m2 x 2.5m = 625m3. Pasirinkau rego700.
Tavo 208m2x2.5=520m3. Siūlyčiau rego500.
Dar pasilygink pagal Amalvos pateiktus SFP grafikus, kurio ventiliatoriai mažiau elektros "ris" prie projektinio srauto ir pasipriešinimo. Taip pat palygink NK grafikus ir triukšmus (prie projektinio srauto).

Gerai, kad palėpė apšiltinta...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pupcis: 18 vasario 2015 - 18:03
Skirkite temperaturini NVK nuo entalpinio NVK, aišku jog gamintojams verta nurodyti ir didesnius entalpinio skaiciukus. Pasiskaitinejus lenkų forumus pas juos dominuoja ploksteliniai rekupai, gal todėl jog praktiškai daugelis kartu įsirengia ir gruntinius silumokaicius. Dėl rotaciniu rekupu man įdomu koks jų sandarumas išliks po kokių 3-4 metų eksplotavimo, nors šių dienų tarpinės gal ir patvareses. Vokiečių forume buvau aptikęs keletą nusiskundimų kas liečia padidėjusį nesandaruma.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2015 02 18, 18:57)
Skirkite temperaturini NVK nuo entalpinio NVK, aišku jog gamintojams verta nurodyti ir didesnius entalpinio skaiciukus. Pasiskaitinejus lenkų forumus pas juos dominuoja ploksteliniai rekupai, gal todėl jog praktiškai daugelis kartu įsirengia ir gruntinius silumokaicius. Dėl rotaciniu rekupu man įdomu koks jų  sandarumas išliks po kokių 3-4 metų eksplotavimo, nors šių dienų tarpinės gal ir patvareses. Vokiečių forume buvau aptikęs keletą nusiskundimų kas liečia padidėjusį nesandaruma.

Jau 4 metai, jokiu problemu.
Atsakyti
QUOTE(vaikis_ @ 2015 02 18, 18:57)
Skirkite temperaturini NVK nuo entalpinio NVK, aišku jog gamintojams verta nurodyti ir didesnius entalpinio skaiciukus. Pasiskaitinejus lenkų forumus pas juos dominuoja ploksteliniai rekupai, gal todėl jog praktiškai daugelis kartu įsirengia ir gruntinius silumokaicius. Dėl rotaciniu rekupu man įdomu koks jų  sandarumas išliks po kokių 3-4 metų eksplotavimo, nors šių dienų tarpinės gal ir patvareses. Vokiečių forume buvau aptikęs keletą nusiskundimų kas liečia padidėjusį nesandaruma.

Vent. kamerų su rotaciniai šilumokaičiais neleidžiama naudoti maisto gaminimo/sandėliavimo patalpose.
Atsakyti
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 18, 17:55)
Bent, jau mano įrenginys (tas pats 700-nis) tyliai dirba iki 70-80%. Prie didesnių našumų, vibracijos persiduoda į medinę perdangą ir girdisi toks... duslus ūžimas (ne oro, bet mechaninė vibracija). Dieną viskas OK, bet naktį užknisa (aš ne iš tų, kurie prie geležinkelio triukšmo įpranta).

Tai tik įrodo, kad su rekūpais nėra reikalo lįsti į palėpę. Be to jei statyti rekūpą įprastoje vietoje, atkrenta ir daugybė visokių papildomų gumų, šiltinimų, detalių, laikiklių, padų ir t.t. Taip greitai rekupo kaina ir iki Paul Novus prikapsės. lotuliukas.gif Čia aišku šiek tiek hiperbolizuoju, bet kam tiek vargo.
Papildyta:
QUOTE(Pupcis @ 2015 02 18, 18:06)
Vent. kamerų su rotaciniai šilumokaičiais neleidžiama naudoti maisto gaminimo/sandėliavimo patalpose.

Tai visgi parodo, kad rotaciniai nėra tokie sandarūs, kaip norėtų kai kurie gamintojai. Todėl kvapų pamaišymas galimas ir greičiausiai jis yra. Esmė tik kokie kvapai name ir koks jų intensyvumas. Raitūzas tai neigia ir su smilkalais žaidžia, bet kas jam belieka: sakys, kad kvapų nemaišo. Be to CO2 matavo. Esu įsitikinęs, kad su plokšteliniu patalpoje būtų mažiau CO2 nei su rotaciniu.
Atsakyti
QUOTE(bruonius @ 2015 02 18, 18:00)
Jau 4 metai, jokiu problemu.

Na tai nepatikrinus nesuzinosi, rekupas del to nenustos veikti taciau NVK sumazes.
Atsakyti