Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba, 18 tema

Mano sese lanke logopede tarybiniais laikais.

Mano dukra 3.9 kruvinom pastangom pirma spalva ismoko doh.gif apie raides-skaicius tyliu, lb sunkiai isimena, nors pvz kaip perskaityt skiemeni suprato per 2-3 vakarus.
Atsakyti
Na del ispanu kalbos lengvumo as pasigincyciau, nes ji tikrai sunkesne uz anglu (kalbu 4 uzsienio kalbom tarp ju ir ispanu, palyginti galiu)
Ispanu kalbos srauto mes neturim is viso, kaip turim su anglu kalba, filmukai, zaidimeliai, viskas per vaizda labai aiskiai pateikta, zodziai trumpi, kalba prielinksnine (kur ten musu archaiska galunine, kas vaikams ir yra sunkiausia, nes nuolat rekia derinti gimines, skaiciu), lenviau istariama, nereikia derinti galuniu. Su autizmu tkrai nemanau, kad susije, sunus ismoko budamsa 6, dukra jau kalba nuo 4 metu amziaus. Jei leistume vaikams filmukus ir zaidimelius rusiskai (mano drauge tai dare kryotingai ir vaikai 7 metu jau kalba rusiskai), kaimynu mergyte lenkaite visiskai susigadino lenku kalba, pilna rusisku zodziu pripainiota (net su mano silpnom pasyvios lenku kalbos ziniom, as ja taisau doh.gif ), o dar kai bendrauja truputi lietuviskai...viskas aisku virto tuteisiska kalba doh.gif nes TV namie tik rusiskai, dalis aukletoju darzelyje ruses. verysad.gif doh.gif
Dar viena logopedes nuoroda del kalbos raidos
https://sites.google...uo-1-iki-3-metu

Sovietu laikais nebuvo sekso, nebuvo neigaliuju, tik masinytes vadinamos invalidkemis biggrin.gif doh.gif buvo logopedai, gal ne mokyklose, o poliklinikose
Atsakyti
man atrodo anglu kalba lb logiska, ypac palyginus su kitom kalbom.

kaip keista, pas mus darze vos ne visos auklytes- lenkes ir rusiskai kalba na, ne visai taisyklingai.

ugu, sesuo poliklinikoje lanke loge. O mokykloje buvo danu gydytojai bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mergiona: 05 kovo 2015 - 22:23
QUOTE(Alchemie @ 2015 03 05, 23:13)

Ispanu as mokiausi, siek tiek kalbu, tai apart laiku kaip ir anglu kalboj, tikrai nera sudetinga kalba, man rusu gerokai sunkesne, o vokieciu visai liezuvi galima nusilauzt biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Extraordinary @ 2015 03 05, 23:13)
man rusu gerokai sunkesne

pasakykit tai mano vaikui doh.gif jis lietuviu tik dabar pasivyja rusu, nors kalba irgi su klaidom. musu seimoje dvikalbyste, o kai dar anglu ant kiekvieno zingsnio "isipaiso" unsure.gif
mano brolis irgi lanke logopeda, bet jam tik del r raides pries mokykla, tai trumpai lankle, bet labai gerai prisimenu sasiuvinuka, su surasytais pratymais, kuriuos namie mociute su broliu atlikdavo smile.gif
Atsakyti
Gramatiskai ispanu irgi reikia derinti gimines, skiriasi galunes, yra asmenavimas, apie laikus as tyliu biggrin.gif kai kurie visai sunkiai suvokiami, as juos ismokau tik delto, kad turejau nemaza galimybiu buti ispaniskoje aplinkoje, kur zmones taisyklingai vartoja tuos laikus ir negana to, jie labai primygtini man padejo biggrin.gif
Rusu kalbos, jei ziureti, kad ji irgi galunine kalba tai ji tikrai suetingesne uz anglu, panasumas su lietuviu del gramatines sandaros, klausimas tik aie rasyba skaityma, kai abecele visai kitokia biggrin.gif praktiskai kaip hieroglifai visokiems uzsienieciams biggrin.gif
Mergiona...vat man ir liudna kad zmones neismoksta savo kalbos tvarkingai...kalba kazkokiu kratiniu, misiniu verysad.gif tai dar dzn, jei savoj alinkoj, bet kai ugdymo istaigoje doh.gif as prasiau, kad nebutu vartojami zodziai maikes, triusikai ir t.t. kad butu kalbama bendrine kalba, nes pas mus namie tokie zodziai nevartojami...o jau apie lenkiskas grupes as tyliu..tiesa gal yra graziai lenkiskai tikrai lenkiskai kalbanciu, ir graziai rusiskai kalbanciu, bet nors as rusiskai gerai suprantu, rasau, laisvai skaitau poezija, tikrai negaleciau dirbti vaiku aukletoja, nes pradedant akcentu, baigiant zodynu as buciau tikrai ribota biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(~Astartė~ @ 2015 03 05, 19:34)
o kiek turi kalbėti dvimetinukas, kad nepražiopsoti kažko kaip su vyresnėliu...

Jis dabar sugeba parodyti bent 7 kūno dalis, paprašytas paveikslėliuose parodo prašomus daiktus (kartais sumaišo), kas čia sako jau kokius 3-4 mėn, geras mėnuo, kaip bando atkartoti šneką (ypač brolio  doh.gif ), paprašytas padaro elementarias užduotis. Pakanka, ar jau kreiptis į logopedę. Vyresnėlis taip sugebėdavo apie trečiuosius metus.

Aš turiu beveik septynemtį sūnų, kuris prieš metus "atsikratė" F83, ir dvimetę dukrą. Raida vaikų nepaprastai skirtinga ir dabar labai aiškiai tai galiu matyti. Sūnus būdamas tokio amžiaus kaip dukra nieko nemokėjo, ką geba ji. Kalba neaiškiai, bet viską. Nepaprastai žingeidi, lakios fantazijos, noriai eina į kontaktą. Kūno dalis ji žinojo turbūt metų neturėdama, spalvas pažįsta nuo pusantrų ir raides jau visas žino. Pati viskuo domisi, daug klausinėja, nuo kas čia jau pamažu pereina prie kodėl. Man raidos klausimuose padėjo ir padeda nuojata. Kad sūnui reikia pagalbos, pastebėjau, kai jis buvo dešimties mėn, o va dukra buvo tylenė iki metukų, bet niekur aš jos netampiau, nes vidinis jausmas, kad raida jos normali, buvo labai stiprus.

Gal tik kiek neramina, kad ji sako ne SU mama, o A mama, ne Įdėk, o Adėk ir t.t. Bet ko gero ji dar per maža taisyklingai kalbėti. Kai ji sako neteisingai, visada persakau teisingai. O va keiktis tai iškart išmoko taisyklingai, be jokios pagalbos biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Ukmė @ 2015 03 06, 13:30)
Aš turiu beveik septynemtį sūnų, kuris prieš metus "atsikratė" F83, ir dvimetę dukrą. Raida vaikų nepaprastai skirtinga ir dabar labai aiškiai tai galiu matyti. Sūnus būdamas tokio amžiaus kaip dukra nieko nemokėjo, ką geba ji. Kalba neaiškiai, bet viską. Nepaprastai žingeidi, lakios fantazijos, noriai eina į kontaktą. Kūno dalis ji žinojo turbūt metų neturėdama, spalvas pažįsta nuo pusantrų ir raides jau visas žino. Pati viskuo domisi, daug klausinėja, nuo kas čia jau pamažu pereina prie kodėl. Man raidos klausimuose padėjo ir padeda nuojata. Kad sūnui reikia pagalbos, pastebėjau, kai jis buvo dešimties mėn, o va dukra buvo tylenė iki metukų, bet niekur aš jos netampiau, nes vidinis jausmas, kad raida jos normali, buvo labai stiprus.

Gal tik kiek neramina, kad ji sako ne SU mama, o A mama, ne Įdėk, o Adėk ir t.t. Bet ko gero ji dar per maža taisyklingai kalbėti. Kai ji sako neteisingai, visada persakau teisingai. O va keiktis tai iškart išmoko taisyklingai, be jokios pagalbos  biggrin.gif

tai va, pasiskaitai, kaip pusantrų metų vaikas raides, spalvas, pažįsta ir galvoji, normalus mano vaikas ar ne? g.gif
Atsakyti
QUOTE(~Astartė~ @ 2015 03 06, 14:55)
tai va, pasiskaitai, kaip pusantrų metų vaikas raides, spalvas, pažįsta ir galvoji, normalus mano vaikas ar ne?  g.gif

Bet kad čia ne rodiklis...Mano sesers keturmetis raides tik šiemet išmoko, spalvas gal ir dviejų jau žinojo, bet auga labai protingas ir gudrus. Mano sūnus, kuris turėjo raidos bėdų, raides ir tas pačias spalvas irgi žinojo anksti, bet diagnozę turėjo ilgokai.
Atsakyti
Maniskis 2 metu visa abecele mokejo ir raides pazinojo, o vat pirmoje klaseje paaiskejo, kad disleksija, nes tu raidziuniekaip i skiemenis negalejo sujungti doh.gif verysad.gif tiesiog vieni vaikai mokosi viena, kiti kita, atmintis klodais gula, kas paskui bus panaudojama nuo aplinkybiu, charakterio priklauso.
Pvz. lietuviskai jis spalvas sakydavo bet kokias iki kokiu 4 metu, jam tiesiog budavo nesvarbu doh.gif bet kadangi jis puikiai atpazindavo spalvas ivardintas angliskai, supratau, kad jis ne daltonikas biggrin.gif
Bet uz tai pvz adresa mes mokemes su juo kokius 4 metus doh.gif nu niekaip jam gatves pavadinimas, nesisiejo su kokioje gatveje gyveni doh.gif vienas atsakmas buvo, kur masinos vaziuoja, paskui, kadangi ten buvo Rudens gatve, radome ezi, bandziau susieti, kad rudeni eziai ruosiasi miegoti, delto Rudens gatve, tai PPT paklaustas atsake, kad kur eziai ziemoja doh.gif kai galiausiai ismoko adresa, paskambino telefoniniai sukciai ir jiems isklojo teisinga adresa doh.gif laimei nenukentejom, bet vaikas buvo tiek isgasdintas, kad paskui ilgai srebem sukciu prikalbetu nesamoniu padarinius verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Alchemie @ 2015 03 06, 15:19)
Maniskis 2 metu visa abecele mokejo ir raides pazinojo, o vat pirmoje klaseje paaiskejo, kad disleksija, nes tu raidziuniekaip i skiemenis negalejo sujungti doh.gif  verysad.gif tiesiog vieni vaikai mokosi viena, kiti kita, atmintis klodais gula, kas paskui bus panaudojama nuo aplinkybiu, charakterio priklauso.
Pvz. lietuviskai jis spalvas sakydavo bet kokias iki kokiu 4 metu, jam tiesiog budavo nesvarbu doh.gif bet kadangi jis puikiai atpazindavo spalvas ivardintas angliskai, supratau, kad jis ne daltonikas biggrin.gif
Bet uz tai pvz adresa mes mokemes su juo kokius 4 metus doh.gif nu niekaip jam gatves pavadinimas, nesisiejo su kokioje gatveje gyveni doh.gif vienas atsakmas buvo, kur masinos vaziuoja, paskui, kadangi ten buvo Rudens gatve, radome ezi, bandziau susieti, kad rudeni eziai ruosiasi miegoti, delto Rudens gatve, tai PPT paklaustas atsake, kad kur eziai ziemoja doh.gif kai galiausiai ismoko adresa, paskambino telefoniniai sukciai ir jiems isklojo teisinga adresa doh.gif laimei nenukentejom, bet vaikas buvo tiek isgasdintas, kad paskui ilgai srebem sukciu prikalbetu nesamoniu padarinius verysad.gif

Mano sūnus pamažu jau skaito, rašo gana gražiai, atlieka aritmetinius veiksmus iki trisdešimties, metų laikus irgi jau supranta, bet turim labai rimtą problemą dėl nepažįstamų žmonių - jam nesvarbu, kad žmogų mato pirmą kartą, gali jam viską išpasakot, gali nueiti su juo kur tik kvies ir pan. Vieną jį į kiemą išleidžiu nuo pernai vasaros, bet kiekvieną kartą stebiu pro langą, vis pakontroliuoju, aiškinu n kartų per dieną ko negalima daryti. Atrodo, supranta, bet vos tik kas užkalbina, pasimiršta visi pamokymai.
Atsakyti
Sveikos, parėjo pagaliau mano sūnelio išvados iš VRC..diagnozė f84.9...nutylėta apie tuos įtariamus autistiškos asmenybės bruožus...šiaip jau išvados surašytos gana neblogos, lankyti bendrą ugdymo įtaigą, dėt pastangas gerint socializacijai, logopedas , detalesnis ištyrimas paguldant ir pan. Vaiką savo ruožu užrašiau ir pas Lesinskienę ..tegul pasako ką mano...o šiaip mano mažius labai progresuoja pasaulio pažinime , kaip čia pasakyt...jau sakiau, kad pažsįta skaičius iki 10..dabar per savaitę išmoko ir pagrindines spalvas, bando sakyt joda, zalia, tona - čia apie geltona ir raudoną ir pan. Ką pastebiu....nelabai skiria lapes ir kates, vilkus ir šunis...jei šuo ar vilkas, sako au au, jei lapė ar katė bus miau, musė ar bitė - bzzz...ar čia dar normalu? tas toks abstrahavimas? sakiniais kaip ir toliau nešneka, bet labai plečiasi tas pavienių žodžių žodynas...na ir patys minimaliausi sakinukai - oga amam ir pan. ai, dar kai kuriems veiksmams pavadinti sugalvoja savo žodį,...mokau mokau pasakyt žodėlį labas ir paduot rankytę..o jis sako bude...bude...kodėl labas virsta bude???

..dėl taisyklingos kalbos dar nesuku smegenų - tegul apskritai tik bando šnekėt...

o žinot, nan toks kls iškilo, va sužinojau, kad esu nestuke.gif ..ar labai tikėtinas dalykas ir kad antram vaikui bus kalbos bėdų?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Violeta*: 06 kovo 2015 - 14:35