https://www.youtube....8...utu.be&t=33
Eina sau
108 metai moteriškei buvo 2011 metais. Gal jau jos šiai dienai ir nebėra (netikrinau), bet esmė, kad buvo taip ilgai
Ir valgė riešutus, nebijojo
O jau veiduko spindesys, eina sau
Paskaičiavau pagal straipsnį, tai ji 89 metus veganė buvo, nuo 19 metų
Ir nesimato, kad ji invalido vežimuke sėdėtų (kaip kiti).
https://www.youtube....8...utu.be&t=33
https://www.youtube....8...utu.be&t=33
Kadangi nemazai buvo diskusiju del glitimo ir riebalu, tai ikeliu garsaus vegano ir daktaro Dariaus Kubiliaus rekomendacijos del mitybos:
Visi PRIESKONIAI, jeigu tai ne aliejus, druska arba cukrus
Visos DARŽOVĖS IR BULVĖS (paprastos ir saldžios)
Visos SALOTOS (paprastoji, romaninė, icebergo, garbanota, grąžgarstė, visi špinatai, pak-choi, kininis kopūstas, lapinis kopūstas (kale), briuselio ir gūžinis kopūstas), salierai, agurklės, portulakos, krapai, pipirinės, rėžiukai, kalendros, petražolės, žirnių ankštys, žalieji daigai (pvz.: saulėgražų, žirnių), želmenų sultys, laukinės žolės (garstukas arba bastutis, rūgštynės, geltonosios usnys, garšvos, dilgėlės, kiškio kopūstai ir daugybė kitų.)
Burokėliai, morkos, petražolės, pastarnokai, visi ridikai, ropės, griežčiai, topinambai, salierai ir kiti šakniagubiai ir gumbai
Žiedynai kalafiorai, brokoliai.
Žiedai cukinijų, medetkų, ramunių, pienių, našlaičių ir kt.
Moliūgai, cukinijos, agurkai, melionai Pomidorai, baklažanai, paprikos (paprastos ir aitrios)
Pankoliai
Visi svogūnai, česnakai.
Kukurūzai
Visos šaldytos daržovės ir ankštiniai Konservuotos daržovės (pirmenybė šviežioms!) be papildomo aliejaus, druskos ar cukraus (pvz.: Kėdainių konservų fabriko Pomidorų pasta, konservuoti žirneliai, avinžirniai, pupelės, pomidorai)
Visi VAISIAI (išskyrus - ne daugiau pusės avokado per dieną, o esnt širdies ligų rizikai, nevartoti)
Negliaudyti riešutai (iki saujos per dieną, esant širdies ligų rizikai, susilaikyti)
Visos UOGOS - naminės ir miško, įskaitant vynuoges.
Valgomieji GRYBAI - naminiai ir miško
JŪRŽOLĖS - džiovinti jūros kopūstai
Daigintos sėklos ir ankštiniai: liucernos, garstyčios, ridikėlių, dobilų, ožragės, žirnių, pupelių, lešių
Riebios sėklos (valgyti ne daugiau 2 šaukštelių per dieną, ypač turintiems didelę širdies ligos riziką): linų, sezamų, saulėgražų, chia, moliūgų ir kt.
ANKŠTINIAI (t.p. švieži šaldyti ir natūraliai konservuoti): Žirniai, avinžirniai, visos pupelės, visi lęšiai ir pupos.
KRUOPOS:
Bet kurios pilnos struktūros kruopos: -balti arba rudi grikiai (amerikiečiai rudus grikius vadina kasha),
natūralūs ryžiai, dažnai vadinami rudaisiais ryžiais nors yra pilkšvi/pavieniai žalsvi tai nešlifuoti ryžiai.
kvinoja
soros
kukurūzų
burnočių (ang. amaranth)
pilnos struktūros Kuskusas (Prisma)
(praktiškai tai tas pats kaip makaronai)
GRŪDAI: Neapdoroti arba mažai apdoroti kviečiai, miežiai, rugiai, avižos bei jų dribsniai
Manų kruopos su sėlenomis Grūdų mišiniai
Miltai: Viso grūdo kviečių arba rugių miltai, dar vadinami rupiais miltais, kartais antros rūšies miltais. Nemaišyti su tiesiog ekologiškais (gali būti valyti, karališki, aukščiausios rūšies ir pan.) .
Kitų grudų, kukurūzų ir ankštinų miltai.
Makaronai: Pilno grūdo makaronai.
Duona: Vilniaus duonos Rugelis
Fazer ruginiai paplotėliai (tinka vietoje sausainių)
Mikėnų kaimo vyrų duona (ekologiška, galima nusipirkti Kaune, šeštadieniais prie Kauno pilies ir Vilniuje Tymo turguje)
Bet kuri kita duona tik iš rupių miltų, raugo (ar mielių) ir druskos (beveik neįmanoma išvengti kad būtų be druskos) gali būti šiek tiek kitų sėklų, džiovintų vaisių.
Lietuvoje sunku nusipirkti sausainių be papildomai pridėtų palmių riebalų ar kitų riebalų.
Visi PRIESKONIAI, jeigu tai ne aliejus, druska arba cukrus
Visos DARŽOVĖS IR BULVĖS (paprastos ir saldžios)
Visos SALOTOS (paprastoji, romaninė, icebergo, garbanota, grąžgarstė, visi špinatai, pak-choi, kininis kopūstas, lapinis kopūstas (kale), briuselio ir gūžinis kopūstas), salierai, agurklės, portulakos, krapai, pipirinės, rėžiukai, kalendros, petražolės, žirnių ankštys, žalieji daigai (pvz.: saulėgražų, žirnių), želmenų sultys, laukinės žolės (garstukas arba bastutis, rūgštynės, geltonosios usnys, garšvos, dilgėlės, kiškio kopūstai ir daugybė kitų.)
Burokėliai, morkos, petražolės, pastarnokai, visi ridikai, ropės, griežčiai, topinambai, salierai ir kiti šakniagubiai ir gumbai
Žiedynai kalafiorai, brokoliai.
Žiedai cukinijų, medetkų, ramunių, pienių, našlaičių ir kt.
Moliūgai, cukinijos, agurkai, melionai Pomidorai, baklažanai, paprikos (paprastos ir aitrios)
Pankoliai
Visi svogūnai, česnakai.
Kukurūzai
Visos šaldytos daržovės ir ankštiniai Konservuotos daržovės (pirmenybė šviežioms!) be papildomo aliejaus, druskos ar cukraus (pvz.: Kėdainių konservų fabriko Pomidorų pasta, konservuoti žirneliai, avinžirniai, pupelės, pomidorai)
Visi VAISIAI (išskyrus - ne daugiau pusės avokado per dieną, o esnt širdies ligų rizikai, nevartoti)
Negliaudyti riešutai (iki saujos per dieną, esant širdies ligų rizikai, susilaikyti)
Visos UOGOS - naminės ir miško, įskaitant vynuoges.
Valgomieji GRYBAI - naminiai ir miško
JŪRŽOLĖS - džiovinti jūros kopūstai
Daigintos sėklos ir ankštiniai: liucernos, garstyčios, ridikėlių, dobilų, ožragės, žirnių, pupelių, lešių
Riebios sėklos (valgyti ne daugiau 2 šaukštelių per dieną, ypač turintiems didelę širdies ligos riziką): linų, sezamų, saulėgražų, chia, moliūgų ir kt.
ANKŠTINIAI (t.p. švieži šaldyti ir natūraliai konservuoti): Žirniai, avinžirniai, visos pupelės, visi lęšiai ir pupos.
KRUOPOS:
Bet kurios pilnos struktūros kruopos: -balti arba rudi grikiai (amerikiečiai rudus grikius vadina kasha),
natūralūs ryžiai, dažnai vadinami rudaisiais ryžiais nors yra pilkšvi/pavieniai žalsvi tai nešlifuoti ryžiai.
kvinoja
soros
kukurūzų
burnočių (ang. amaranth)
pilnos struktūros Kuskusas (Prisma)
(praktiškai tai tas pats kaip makaronai)
GRŪDAI: Neapdoroti arba mažai apdoroti kviečiai, miežiai, rugiai, avižos bei jų dribsniai
Manų kruopos su sėlenomis Grūdų mišiniai
Miltai: Viso grūdo kviečių arba rugių miltai, dar vadinami rupiais miltais, kartais antros rūšies miltais. Nemaišyti su tiesiog ekologiškais (gali būti valyti, karališki, aukščiausios rūšies ir pan.) .
Kitų grudų, kukurūzų ir ankštinų miltai.
Makaronai: Pilno grūdo makaronai.
Duona: Vilniaus duonos Rugelis
Fazer ruginiai paplotėliai (tinka vietoje sausainių)
Mikėnų kaimo vyrų duona (ekologiška, galima nusipirkti Kaune, šeštadieniais prie Kauno pilies ir Vilniuje Tymo turguje)
Bet kuri kita duona tik iš rupių miltų, raugo (ar mielių) ir druskos (beveik neįmanoma išvengti kad būtų be druskos) gali būti šiek tiek kitų sėklų, džiovintų vaisių.
Lietuvoje sunku nusipirkti sausainių be papildomai pridėtų palmių riebalų ar kitų riebalų.
nuo kada manų kruopos yra gerai?
net neaišku iš kokių kviečių daromos
riešutai, ok, sakykime diskutuotinas reikalas, nes jie būna ir praktiškai sveikiems žmonės eina prieš imunitetą, bet nuo kada avokadai netinka tiems, kam yra širdies ligų rizika?
aš nesuprantu, ar kada atsiras specialistas, kuris sugebės viską normaliai susakyti, nepridėdamas kažkokio bent mažo briedo? o ir dumblius pamiršo, tik kopūstus paminėjo
riešutai, ok, sakykime diskutuotinas reikalas, nes jie būna ir praktiškai sveikiems žmonės eina prieš imunitetą, bet nuo kada avokadai netinka tiems, kam yra širdies ligų rizika?
aš nesuprantu, ar kada atsiras specialistas, kuris sugebės viską normaliai susakyti, nepridėdamas kažkokio bent mažo briedo? o ir dumblius pamiršo, tik kopūstus paminėjo
QUOTE(Monteverte @ 2016 03 21, 12:03)
nuo kada manų kruopos yra gerai?
net neaišku iš kokių kviečių daromos
riešutai, ok, sakykime diskutuotinas reikalas, nes jie būna ir praktiškai sveikiems žmonės eina prieš imunitetą, bet nuo kada avokadai netinka tiems, kam yra širdies ligų rizika?
aš nesuprantu, ar kada atsiras specialistas, kuris sugebės viską normaliai susakyti, nepridėdamas kažkokio bent mažo briedo? o ir dumblius pamiršo, tik kopūstus paminėjo
riešutai, ok, sakykime diskutuotinas reikalas, nes jie būna ir praktiškai sveikiems žmonės eina prieš imunitetą, bet nuo kada avokadai netinka tiems, kam yra širdies ligų rizika?
aš nesuprantu, ar kada atsiras specialistas, kuris sugebės viską normaliai susakyti, nepridėdamas kažkokio bent mažo briedo? o ir dumblius pamiršo, tik kopūstus paminėjo
tavo minimi specialistai gimsta karta i kelis simtus metu
cia jis mini manu kruopas su selenom
QUOTE(miegapele @ 2016 03 21, 15:56)
tavo minimi specialistai gimsta karta i kelis simtus metu 
cia jis mini manu kruopas su selenom
, ai bet vis tiek as nekenciu manu koses nuo darzelio laiku, tai net nesuku galvos apie jas 
cia jis mini manu kruopas su selenom
ihm, manų košės negalėdavau pakęsti, ji man visada smirdėjo, nevalgydavau jos, nes galėdavau tikrai apsivemt. Lygiai taip pat vaikystėje man baisiausi dalykai buvo: natūralus pienas iš karvės, o jei dar šiltas. Vimdydavo iš karto. Skiestas parduotuvinis tik šiek tiek dvokė. Sviestas, grietinė - dvokdavo. Neutrali buvau tik sūriui. Apie silkę, žuvį net kalbos nėra. Niekada nepagyvenčiau su žveju, turbūt pati jį greičiau paskersčiau nei jis pirmą žuvį
Mėgstamiausias dalykas tais gūdžiais laikais buvo burokėlių sriubytė su bulvių koše ar atskirai su bulvėmis, kopūstų sriubytė taip pat su koše ar atskirai su bulvėmis. Keptos krosnyje tarkuotos bulvės, kugeliu berods vadinome. Makaroniukus dar mėgau. Grikius labai labai, jau tas kvapas, įsimintinas nuo vaikystės. Vasarą atsigaudavau su uogomis, žirniais, rudenį su grybais.
Vėliau dar gerai apkeptą kiaušinį mėgau. Virto - ne
Aš tai gyd. D. Kubiliaus rekomendacijas perskaičiusi net šiek tiek nustebau
Nes jis buvo (yra) Caldwell Esselstyn šalininkas ir pasekėjas, o Esselstyn savo mitybos teorijoje eliminuoja bet kokius riebalus (iš sėklų, riešutų, aliejingų augalų ir t.t.). Tai arba rekomendacijos pritaikytos žmonėms, kurie tik nori pradėti pokyčius ('geriau mažiau negu nieko') arba sušvelnėjo požiūris riebalų atžvilgiu
QUOTE(Monteverte @ 2016 03 21, 17:16)
tai tu jau esi gimusi tai augalinei mitybai, tau lengva
QUOTE(Rasma @ 2016 03 21, 17:24)
Aš tai gyd. D. Kubiliaus rekomendacijas perskaičiusi net šiek tiek nustebau
Nes jis buvo (yra) Caldwell Esselstyn šalininkas ir pasekėjas, o Esselstyn savo mitybos teorijoje eliminuoja bet kokius riebalus (iš sėklų, riešutų, aliejingų augalų ir t.t.). Tai arba rekomendacijos pritaikytos žmonėms, kurie tik nori pradėti pokyčius ('geriau mažiau negu nieko') arba sušvelnėjo požiūris riebalų atžvilgiu 
kartais man atrodo zmones uzlenkia
QUOTE(miegapele @ 2016 03 21, 17:30)
kartais man atrodo zmones uzlenkia
man svarbiausia, bulves leidzia valgyti
kas leidzia, tas man geras 
II kr. grupė, vegiukas
QUOTE(Monteverte @ 2016 03 21, 17:40)
as irgi antra, bet deja, mesa man nesmirda, tiesiog dabar jau atpratau ir man jos nesinori.
ir beje, zenkliai mano sveikata pagerejo atsisakius ne tu visu gyvuliniu maistu, o cukraus.
QUOTE(miegapele @ 2016 03 21, 18:30)
Aha tikrai
QUOTE(miegapele @ 2016 03 21, 18:45)
as irgi antra, bet deja, mesa man nesmirda, tiesiog dabar jau atpratau ir man jos nesinori.
ir beje, zenkliai mano sveikata pagerejo atsisakius ne tu visu gyvuliniu maistu, o cukraus.
ir beje, zenkliai mano sveikata pagerejo atsisakius ne tu visu gyvuliniu maistu, o cukraus.
Aš irgi atpratau nuo mėsos, ir nesinori jos visai
QUOTE(Radmile @ 2016 03 22, 22:29)
Aha tikrai
o dabar mano neperseniausiai atrastos saldžios bulvės gerių gėris, tik brangios
Neminėkite to žodžio be reikalo, užnorėsiu
QUOTE(Radmile @ 2016 03 22, 22:29)
Aha tikrai
o dabar mano neperseniausiai atrastos saldžios bulvės gerių gėris, tik brangios
Aš irgi atpratau nuo mėsos, ir nesinori jos visai
O va su cukrum daugiau reikalų
O cukraus atsisakei tik rafinuoto, ar naudoji kažkokius sveikesnius pakaitalus ?
Aš irgi atpratau nuo mėsos, ir nesinori jos visai
atsisakiau visai cukraus ir jo pakaitalu, gaunu tik tiek, kiek naturaliai yra paciuose vaisiuose, gruduose ir pan.






