QUOTE(Limcamca @ 2015 02 25, 23:54)
Kai kurios ziuriu niekaip nuo violetines istorijos nepagyja. Nors, atrodo, ir teisingoje puseje stovejo, ir proto turi, bet nuolat tai zodeli, tai epiteta, tai epizoda koki numes. Galvoju, kuom skiriasi nuo patvoriniu? Tikrai aisku, kaip tvarkingose seimose isauga tiek vaiku besityciojanciu is kitu.
Visų pirma, "violetinė istorija" iki šiol buvo garsiausia istorija, susijusi su vaiku, jo (galimu) skriaudimu, vaiko teisėmis, įskaitant teisę į privatumą ir t.t. Matėme, kas atsitinka, kai pradeda kištis politikai ir visuomenė, kaip, pajutę "karštą temą" puola žurnalistai. Dabar bando įsisiūbuoti panašūs dalykai. Nelyginti šių dviejų istorijų reikštų, kad mes nieko iš anos istorijos nepasimokėme.
Ką reiškia "teisingoje pusėje"? Nors mergaitės, jos mamos, tetos, net pusseserės gyvenimas buvo visaip kaip išviešintas, teismų karuselė iki šiol dar nepasibaigė, o ir tiesa aiškėjo pamažu, iš skelbiamų liudininkų parodymų, garso įrašų, kitų įrodymų, tapusių žinomais visuomenei. O pamenate, koks tuoj po žmogžudysčių buvo rėkavimas, draskymasis, o vėliau minios ėmė rinktis po teismo sprendimo grąžinti vaiką mamai?
Berniuko atveju visuomenė žino dar mažiau, nei žinojo anos istorijos pradžioje: pateikta tik vienos pusės versija (nemanau, kad advokatė meluotų, bet nei kiek neabejoju, kad (jei) yra motinai nepalankių faktų, ji jų neviešins), mūsų valdžios institucijos bando paaiškinti Norvegijos vaiko teisių apsaugos sistemą ir teisinasi, kad su jais Norvegija nebendradarbiauja, Norvegija išvis tyli apie šį atvejį. Tad draskytis dėl neteisingo sprendimo atimti globos teises iš mamos, nežinant nieko tikro, man atrodo kvaila. Tuo labiau kvaila keikti sistemą, žalio supratimo apie ją neturint, o remiantis vien tik VBS šaltiniais ir abejotinos vertės internetine žiniasklaida.
Man pačiai ši tema yra įomi būtent dėl kai kurių dalyvių reakcijos ir samprotavimų, ypač įdomu sulyginti kai kurių narių pozicijas šioje ir "violetinėje" istorijoje.
O dėl Norvegijos daug ką pasiskaičiau ir pati sau išsisiškinau. Mano galva, Norvegijos vaiko apsaugos sistema tikrai ne blogesnė nei Lietuvoje, drįsčiau pasakyti, netgi geresnė.