Įkraunama...
Įkraunama...

Moliūgas

QUOTE(inesa stanele @ 2013 01 12, 19:12)
Salia augo dideli geltoni moliugai  g.gif  ir netoliese cukinija. Tai sakot jau veisles gali nebelikti?

Visada lieka tikimybė, kad sėklos bus nekryžmintos, bet praktikoje dažniausiai pasitaiko tas blogesnis variantas- galbūt ne visos sėklos bus su lukštais, galbūt lukštas bus labai minkštas, gal tik moliūgai pakeis savo spalvinę gamą, dydį, formą, minkštimo skonį ir t.t. Tiesiog sunku pasakyti, kaip bitės dirbo prie tų žiedų ir kas gausis kito sezono pabaigoje, bet kad kažkas bus- tai faktas cool.gif
Atsakyti
Moliūginiai ledai su apelsino žievele ir graikiškais riešutais

500 ml pieno (turėjau 3,2 proc)
500 ml grietinėlės 36 proc
100 ml klevų sirupo
200 ml cukraus (galima 50:50 baltąjį su ruduoju)
4 tryniai (kaimiškų kiaušinių)
0.5 a.š. malto cinamono
0.5 a.š. malto imbiero
žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
300 ml moliūgų tyrės (dariau iš Butternut moliūgo)
1 didelio apelsino tarkuotos žievelės
100 g graikiškų riešutų
5 š. romo

Eiga standartinė: trynius išplakti, skystį pašildyti, įmaišyti priedus (aš riešutus papildomai karamelizavau cukruje, cukraus dėjau mažiau negu nurodyta ir saldžius riešutus subėriau tiesiai į mašinėlę). Atvėsintą masę sudėti į ledų mašinėlę ir toliau veikti pagal jos instrukciją.
Skanaus mirksiukas.gif
Papildyta:
Vištiena su moliūgais ir pievagrybiais

Dviguba vištos krūtinėlė (kaulą ir odelę pašalinti), supjaustyta išilgai juostomis (vidinės, mažosios filė dydžio) arba kubeliais, kam kaip patinka
druska, pipirai
džiovinti čiobreliai
2 šauštai miltų
1 šaukštas aliejaus
1 šaukštas sviesto

1 Hokkaido moliūgėlis (pašalinti sėklas, galima lupti, aš nelupu odelės, supjaustyti vieno kąsnio kubeliais)
svogūnas (smulkiai supjaustytas)
200 g mažesnių pievagrybių (supjaustytų į 4 dalis)
2 šaukštai sviesto
150 ml grietinėlės (36 proc.)
500 ml naminio vištienos sultinio (tik ne iš kubelių!!!)
1 šaukštas miltų (nebūtinai)

Paruoštą vištieną apibarstyti prieskoniais ir gerai permaišyti su aliejumi. Įberti miltų ir viską gerai pakratyti (darau zip maišelyje), kad viskas apsiveltų miltais. Atidėti.
Paruošti daržoves- moliūgą, svogūną ir pievagrybius.
Didesniame puode ištirpinti šaukštą sviesto, jame apkepti iš abiejų pusių vištieną su visais miltais ~5 min. Mėsą išimti. Į tą patį puodą įdėti šaukštą sviesto ir jame greitai (~2 min) apkepti smulkintus svogūnus ir pievagrybius. Išimti. Į tą patį puodą vėl įdėti šaukštą sviesto ir jame tik apkepti (~4 min) moliūgo gabalėlius. Nepergyventi dėl susidarančių "apnašų ant dugno"- viskas ištirps padaže. Bet jei kas bus pridegę, bet neturėtų, nes dažnai tenka vartyti daržoves- geriau puodą išplauti. Ant moliūgo sudėti vištieną, įpilti karštą sultinį (mėsa nebus panardinta skystyje), užvirinti ir virti ~3-5 min, kol moliūgas suminkštės nepermaišant turinio (priešingu atveju tiesiog sutrinsite gabaliukus). Supilti grietinėlę, judinant puodą grietinėlę tolygiai pasiskirstyti sultinyje. Ant viršaus sudėti grybus su svogūnais ir pakaitinti porą min, kad padažas sutirštėtų. Tiekti su bulvių košę.
Jeigu naudojamos vandeningos veislės, padažą galima sutirštinti šaukštu miltų.

Skanaus mirksiukas.gif
Atsakyti
Šiltos moliūgo salotos

Supjaustytą (-us) kubeliais Butternut moliūgą (-us) (aš jam odelės nelupu blush2.gif ) suberti į kepimo indą ar skardą, apšlakstyti aliejumi ir paskaninti džiovintais čiobreliais. Kepti orkaitėje iki minkštumo. Šiltus kubelius sudėti į lėkštę (vieną didelę ar kiekvienam asmeniškai), apibarstyti trupintu pelėsiniu sūriu. Jei reikia- paskaninti druska ir pipirais. Papildomai įdedu karamelizuotų kriaušių ir dar apibarstau paskrudintais aštriais migdolais (skrudinu kartu orkaitėje su moliūgų gabaliukais, tik atskiruose induose).
Skanaus mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(irmulia @ 2012 10 11, 19:19)


Irmulia,
apkepas liuks. Vakar isbandem, tik vietoj kumpelio dejau rukytos sonines. Receptas bus itrauktas i favoritu sarasa 4u.gif
Atsakyti
Is moliugo galima issivirti moliuginiu saldainiu,dar galima issivirti moliugo apelsino dzemo.
Atsakyti
Sriuba, pats skaniausias is moliugo patiekalas.
Atsakyti
http://zivile1984.bl...yragas-332.html
kepiau si nesigavo viskas iskeliaov siukslinen, vis tik vertinciau moliuga tik sviezia arba saldyta vartojimui 4u.gif
Atsakyti
Koldūnai įdaryti moliūgu

Tešlai reikia:
500 g miltų
žiupsnelis druskos
50 g sviesto
300 ml verdančio vandens

Miltus persijoti, verdančiame vandenyje ištirpinti sviestą ir druską. Supilti mišinį į miltus, gerai šaukštu išmaišyti (atsargiai- karšta) ir minkyti ~3-4 min. Uždengus palaikyti ~10 min, kol paruošiamas įdaras. Kas naudojasi duonkepe- visus produktus sumesti į aparatą ir po 15 min išimti tešlos kamuoliuką.

Įdarui reikia:
kepto nevandeningo moliūgo minkštimo
prieskonių- pagal skonį tarkuoto imbiero, muskato bei druskos

Iškeptą minkštimą sutrinti su prieskoniais iki vientisos masės (galima naudoti bet kokį prieskonių derinį, tinkantį Jūsų šeimai). Formuoti ir įdaryti koldūnus (formos pagalba ar rankiniu būdu)- sumesti iš karto į verdantį vandenį arba sudėti į šaldiklį vėlesniam vartojimui. Tiekti pvz. su žolelių sviestu.
Skanaus mirksiukas.gif
Atsakyti
Noriu pasiūlyti įpatingai skanius itališkus virtinius:

600 g moliūgo;
200 g miltų;
1 nepilną šaukštelį druskos tešlai ir tiek pat vandeniui, kuriame virs virtiniai;
100 g parmezano;
šaukštelio džiovinto raudonėlio („oregano");
sviesto, grietinės

Moliūgą pakepti orkaitėje (kepu su visa skūra, uždengta folija, o po to išgramdau. Galima pasigaminti daugiau ir kokią savaitę laikyti šaldytuve). Moliūgo tyrę sublenderiuoti, kad gautųsi vienalytė masė, sudėti druską, raudonėlį ir miltus. Tešla gaunasi labai skysta, tuomet su šaukšteliu kabiname ir leidžiame į verdantį vandenį. Kai iškyla verdame kelias minutes. Valgyti su trupučiu sviesto, grietinės ir apibarstytu permezano sūriu (ar kt. fermentiniu).

Kai pirmą kartą paragavau, skonis tikrai nustebino, toks pikantiškas smile.gif
Atsakyti
Kelis kart per savaite kepu sokoladini moliugo pyraga, mat kitaip sunui moliugo neisiulau.

20-25 cm skardai

2 stikl. moliugo tyres
1 stikl. rupiu kvietiniu miltu
0,5 stikl. papr. miltu
3/4 stikl. cukraus (as dedu tik puse stiklines, norisi kuo maziau cukraus vartoti)
1 kiausinis
3 v.s. aliejaus
60 g. kakavos
1 a.s. sodos nugesinti ir issukti su 1 v.s. grietines ar jogurto

Kepti 160 laipsniu karstumo orkaiteje 45-50 min

Taciau visas skonis uzpile, be jo pyragas neturi prasmes smile.gif
Reikia istirpinti plytele sokolado su 3 v. s. pieno. Iskepusi pyraga subadyti kuo nors ne visai plonu as tam naudoju 0,5 cm galastuva smile.gif Tuomet apipilti sokolado uzpilu ir leisti atvesti. Skonio reikalas, bet man karstas visai neskanus, db ziema uztektu ir pora val. palikti lauke, skaniausias aisku kita diena.
Atsakyti
skaniausiai man moliūgas troškintas su vištiena, o štai uogienė man nepatiko,
nors draugės buvo sužavėtos
skonio reikalas
Atsakyti
MAn labai patiko šviežiai spaustos sultys: moliųgas+obuoliai
Tiesiog super buvo!!! smile.gif
Atsakyti