Taigi, nors gimdžiau dar visai "žalio amžiaus", būdama aštuntame mėnesyje suvokiau, kad būtinai reikia susirasti blatą (taip vadinosi pažįstami ar nupirkti gydytojai

O dėl tos dienos mano ginekologės ir mano nuomonės ryškiai skyrėsi. Buvau įsitikinusi, kad turiu gimdyti savaite vėliau, nei man buvo paskaičiuota. Ginekologė, žinoma, užskaitė pernešiojimą ir kategoriškai liepė varyt į ligoninę pirmadienį iš pat ryto. Kadangi kategoriškus paliepimus paprastai vykdau tada, kada noriu, visą savaitę dar pravaikščiojau į paskaitas, ketvirtadienį po paskaitų išsiblizginau namus, įskaitant baldų perstatymą

Nežinau, ką mano ginekologė buvo parašiusi siuntime, bet priėmimo skyriuje mane stvėrė bent dvi slaugės, per akimirką perrengė (visus daiktus, išskyrus dantų šepetėlį, įteikė būsimam tėčiui, kuris, beje, tais laikais buvo priskiriamas prie infekcijų ir prie gimdyvės neprileidžiamas), atšipusiu skustuvu nuraitė apatinę šukuoseną, pastatė klizmą

Septintą ryto atėjo "mano" vyr. gydytojas, leipdamas iš juoko mane pažadino ir priminė, kad atvažiavau gimdyt, o ne miegot. Patikrino gimdos kaklelį, prijungė aparatą vaikučio širdelei klausyti (net garsą įjungė, guli ir klausai kaip mažiuko širdutė plaka), o po valandos liepė eiti į gimdyklą. Gimdymas buvo super - dvivietė gimdykla (prabanga tais laikais), aplink mane mano gydytojas, dar viena ginekologė, neonatologė ir dvi akušerės. Tik jaučiausi nekaip, nes šalia gimdė kita moteris (ryškiai, be protekcijos) - palikta viena, tik kartais nuo manęs atsitraukdavo akušerė ar gydytoja jos pažiūrėti. Net dabar nesmagu prisiminti.
Pagimdžiau lengvai, be ypatingo skausmo, nei rėkt, nei nuskausminti nereikėjo. O sūnelis mane išgasdino... Gimė, ir jokio garselio. Po minutėlės lyg cyptelėjo, ir vėl tyla. Girdžiu, gydytojai šnabždasi "neatsimerkia...". Širdis nebe į kulnus, o nuo lovos nukrito. Klausau toliau, girdžiu "intubuoti? - ne, nereikia, kvėpuoja pats". Apsiraminau... Neonatologė mano mažių paguldė į vonelę su vandeniu (tada naujagimį iš karto apiprausdavo). Čia ir paaiškėjo, kad mano sūnus balsą visgi turi, ir ne bet kokį. Beje, ir vėliau labai nemėgo maudytis, o dėl galvos plovimo iki pat mokyklos kovojom.
Pagal tų laikų tradicijas, mažiuką man parodė tik suvystytą ir tuoj pat išnešė į naujagimių palatą. Mane dar pusvalandį palaikė gulomis su ledų pūsle ant pilvo (drebėjau, net dantys tarškėjo), o tada liepė keltis, imti maišą ir eiti. Baisiai nustebau, kad reikia eiti pačiai, maniau nuveš kaip ponią

Po to standartinės 6 dienos ligoninėje (ne 3 kaip dabar), kas rytą mankšta lovoje, tipo, kojas pakilojam seselei vadovaujant