Gal pataikiau:)Ieskojau, visas temeles apziurejau lyg nebuvo niekur.Labai noriu ismokt ji pasidaryt.Gal kas papasakos?
Kadangi man atrodo kad tai yra labai sunkus procesas ainu į parduotuvę ir perku tą kąstynį..labai skanu, mano dukra labai mėgsta su karštom bulvėm... O receptų porą turiu, galit bandyt
Šventinis kastinis
1l grietinės,
50 g sviesto,
druskos.
Priedai: (pasirinktinai) malti kvapieji pipirai, mėtos, aguonos, česnakai, muskato riešutas, krapai, svogūnų laiškai, bazilikas, susmulkinti svogūnai, susmulkintos per smulkią trintuvę morkos.
Į dubenį dedame sviestą ir mediniu šaukštu sukame. Įdedame šaukštą grietinės ir toliau sukame, o kai susidaro kruopelytės, dubenį statome į indą su karštu vandeniu (tik neperšildykite!). Iškėlę iš vandens dedame vėl šaukštą-du grietinės, vėl sukame. Taip kartojame, kol sudedame visą grietinę. Masė turi būti vientisa. Prieš baigdami sukti sudedame pasirinktą priedą, pvz., įberiame maltų kvapiųjų pipirų. Kastinį Velykoms suka ir su virtais kiaušinių tryniais.
Kastinių rūšių yra daug, kiekvienas turi savitą skonį, jis priklauso nuo pasirinkto priedo.
Žemaitiškas kąstinys
1,5 l geros kaimiškos grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto, 50 g kmynų, druskos.
Šaukštą grietinės ir šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde. Susidarius kruopelytėms, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Pradėjus masei tirštėti sudėti kmynus. Bus kastinys su kmynais. Vietoje kmynų įdėjus kvapiųjų pipirų, bus kastinys su pipirais. Be pipirų ir kmynų, žemaičiai dar vartoja česnako sultis, mėtas. Aguonas, svogūnų laiškus. Dažyti kastinius galima kiaušinių tryniais, morkų bei burokėlių sultimis.
Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis. Žemaičiai kastinį valgo ir su kiaušiniais, duona, košėmis.
Sukant liesą arba kasdienį kastinį, be jau minėtos grietinės ir sviesto bei prieskonių, dar naudojamas ir rūgęs pienas (nuo 1,5 iki 0,5 l). Kasdienį arba liesą kastinį sukame taip pat, kaip ir šventinį, tik šiuo atveju reikia būti atidesniam, kad patiekalas nebūtų persuktas ir peršildytas. Pradedama sukti kaip ir šventinį. Po to sukant ir pašildant vis įdėti po šaukštą grietinės ir rūgusio pieno arba kefyro.
Kastinys
Sviesto;
Grietinės;
Susmulkintų svogūno laiškų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Į molinį indą, įstatytą į indą su karštu vandeniu, lygiomis dalimis dedame sviestą ir grietinę, pastoviai ir energingai maišant mediniu šaukštu.
Masė sukama mediniu šaukštu iki purumo.
Tada paskaniname druska, pipirais ir smulkiai susmulkintais svogūno laiškais.
Kastinį sudedame į mažesnius indelius ir atšaldome.
Paprastai kastinys valgomas su karštomis bulvėmis arba duona.
(Virtuvė
Šventinis kastinis
1l grietinės,
50 g sviesto,
druskos.
Priedai: (pasirinktinai) malti kvapieji pipirai, mėtos, aguonos, česnakai, muskato riešutas, krapai, svogūnų laiškai, bazilikas, susmulkinti svogūnai, susmulkintos per smulkią trintuvę morkos.
Į dubenį dedame sviestą ir mediniu šaukštu sukame. Įdedame šaukštą grietinės ir toliau sukame, o kai susidaro kruopelytės, dubenį statome į indą su karštu vandeniu (tik neperšildykite!). Iškėlę iš vandens dedame vėl šaukštą-du grietinės, vėl sukame. Taip kartojame, kol sudedame visą grietinę. Masė turi būti vientisa. Prieš baigdami sukti sudedame pasirinktą priedą, pvz., įberiame maltų kvapiųjų pipirų. Kastinį Velykoms suka ir su virtais kiaušinių tryniais.
Kastinių rūšių yra daug, kiekvienas turi savitą skonį, jis priklauso nuo pasirinkto priedo.
Žemaitiškas kąstinys
1,5 l geros kaimiškos grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto, 50 g kmynų, druskos.
Šaukštą grietinės ir šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde. Susidarius kruopelytėms, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Pradėjus masei tirštėti sudėti kmynus. Bus kastinys su kmynais. Vietoje kmynų įdėjus kvapiųjų pipirų, bus kastinys su pipirais. Be pipirų ir kmynų, žemaičiai dar vartoja česnako sultis, mėtas. Aguonas, svogūnų laiškus. Dažyti kastinius galima kiaušinių tryniais, morkų bei burokėlių sultimis.
Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis. Žemaičiai kastinį valgo ir su kiaušiniais, duona, košėmis.
Sukant liesą arba kasdienį kastinį, be jau minėtos grietinės ir sviesto bei prieskonių, dar naudojamas ir rūgęs pienas (nuo 1,5 iki 0,5 l). Kasdienį arba liesą kastinį sukame taip pat, kaip ir šventinį, tik šiuo atveju reikia būti atidesniam, kad patiekalas nebūtų persuktas ir peršildytas. Pradedama sukti kaip ir šventinį. Po to sukant ir pašildant vis įdėti po šaukštą grietinės ir rūgusio pieno arba kefyro.
Kastinys
Sviesto;
Grietinės;
Susmulkintų svogūno laiškų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Į molinį indą, įstatytą į indą su karštu vandeniu, lygiomis dalimis dedame sviestą ir grietinę, pastoviai ir energingai maišant mediniu šaukštu.
Masė sukama mediniu šaukštu iki purumo.
Tada paskaniname druska, pipirais ir smulkiai susmulkintais svogūno laiškais.
Kastinį sudedame į mažesnius indelius ir atšaldome.
Paprastai kastinys valgomas su karštomis bulvėmis arba duona.
(Virtuvė
Oi, aciu Elena!!!Reik vaziuot produktu ir bandysiu kuri pagamint, visa seimyna labai megsta kastini.Va o tas kur parduotuvej skanus irgi, bet mazai ten jo.Pvz man vieno indelio reikia, o vyrui net keliu.Tai taip iseina kad dar pridedam kitus seimos narius, arba svecius, kurie daznokai uzklysta,tada pirkt reik kokias 6-7 dezutes:)Brangoka...
Kad mažai tai jau tikrai.Aš irgi perku 3 kokias, nes dukra suvalgo vieną dežutę pati Parašyk kaip gausis, tada gal ir aš bandysiu
O kiek kazin laiko uztrunka,tas kastinio sukimas? O gal su mixeriu galima? Bo isisvaizduoju,kad ranka paskaust turetu,pakol su tuo saukstu issuktum
Dažnai darau kastinį ankstyvą vasarą, kai atsiranda šviežios bulvės. Nepatikėsit, bet tai vienas greičiausiai paruošiamų patiekalų, nes makaluoju ne ranka, kaip bobutės kaime, o mikseriu. Rezultatas identiškas, procesas užtrunka kelias minutes. Kastiniui svarbiausia atitaikyti grietinės temperatūrą, nes kitaip galite išsukti sviestą. Vasarą, kai šilta, aš grietinę išimu ryte iš šaldytuvo ir palieku iki vakaro atšilti kambario temperatūroje. Vakare į ją įdedu daug česnako, svogūno, kmynų, pipiriuku, druskos, drin drin su mikseriu ir kitai dienai vakarienei belieka išsivirti bulvių.
Jau užsimaniau, nors bulvės dar net nepasodintos...
Jau užsimaniau, nors bulvės dar net nepasodintos...
QUOTE(vija @ 2005 04 28, 13:58)
Vakare į ją įdedu daug česnako, svogūno, kmynų, pipiriuku, druskos, drin drin su mikseriu ir kitai dienai vakarienei belieka išsivirti bulvių.
vaje....o kodėl taip ilgai laukti? iš karto valgyt negalima?
QUOTE(vija @ 2005 04 28, 14:58)
Dažnai darau kastinį ankstyvą vasarą, kai atsiranda šviežios bulvės. Nepatikėsit, bet tai vienas greičiausiai paruošiamų patiekalų, nes makaluoju ne ranka, kaip bobutės kaime, o mikseriu. Rezultatas identiškas, procesas užtrunka kelias minutes. Kastiniui svarbiausia atitaikyti grietinės temperatūrą, nes kitaip galite išsukti sviestą. Vasarą, kai šilta, aš grietinę išimu ryte iš šaldytuvo ir palieku iki vakaro atšilti kambario temperatūroje. Vakare į ją įdedu daug česnako, svogūno, kmynų, pipiriuku, druskos, drin drin su mikseriu ir kitai dienai vakarienei belieka išsivirti bulvių.
Jau užsimaniau, nors bulvės dar net nepasodintos...
Jau užsimaniau, nors bulvės dar net nepasodintos...
Iki siol ir as buvau isitikinus,kad kastini galima padaryti tik ilgai ir nuobodziai sukant saukstu. Bet dabar suzinojau,kad puikiai tai pavyksta ir mikseriu.O beto,jei ziurejot "Keiciu zmona"tai ten ta Birute is kaimo kastini irgi plake su mikseriu.Ir labai gerai jai gavos
QUOTE(Asta @ 2005 04 28, 18:05)
vaje....o kodėl taip ilgai laukti? iš karto valgyt negalima?
Turi sušalti ir sukietėti (bet ne kameroj). Na kadangi aš paprastai jį darau vakare, tai vėlyvą vakarą jo nevalgom, ryte irgi, tai belieka tik kitos dienos pietums. Bet šiaip manau galima valgyti jau po maždaug 2 h.
Nors iš principo galima valgyti ir iškart, skonis gi nesikeičia, tik kad aš pamenu iš vaikystės močiutės kastinį tokį kietą, peiliu atpjaunamą...
Na mano anyta truputį kitokios nuomonės apie kastinį. Paprastai iš pirmo karto tikras kastinys nesigauna o darnta jį reikia ne tik į karštą vandenį įstačius sukti bet jeigu vietoje gumuliukų sukama masė išskystėje kartais tenka naudotis ir šalto vandens dubeniu kad sustingdytų. be to kai aš darau tai užtrunka gana ilgai. o mikseriu jis ne toks gaunasi. o priedai man skaniausia su česnakais arba svogūnų laiškeliais. Čia jau asmeninis kiekvieno žmogaus pasirinkimas. Gaila parduotuvėje jis brangus. Nes man daryti kartais vien dėl ilgo proceso nesinori.
QUOTE(NeringaJ @ 2005 05 03, 14:10)
Na mano anyta truputį kitokios nuomonės apie kastinį.
Kieviena šeimininkė daro savotiškai ir niekas negali nuspręsti, kuris kastinys yra tikresnis. Kastinys gaunasi ir iš pirmo karto, jei laikaisi visų nurodymų, kaip sakiau, labai svarbu grietinės temperatūra. Kadangi sukant ranka gaunasi ilgas procesas, tai svarbu nuolat palaikyti tai grietinei reikiamą temepratūrą. O skonis, patikėk, tikrai nesikeičia, nuo sukimo greičio, tik mūsų bobutės mikserių neturėjo :0
O koks gaunasi rezultatas? Ką primena skonis?
Nesu ragavusi šio patiekalo
Nesu ragavusi šio patiekalo