Įkraunama...
Įkraunama...

Tikras žemaitiškas kastinys:)

QUOTE(sauliuxxx @ 2010 02 13, 14:01)
Nu ir visai neblogas tas mano kastinis gavosi  tongue.gif  Gal tik druskos truputi pagailejau... Bet dar pora repeticiju ir ismoksiu, galesiu lepintis kada panorejus  bigsmile.gif

Gal gali nupasakot kaip viska darei verysad.gif gal ir mane užkabinsit su tuo kastiniu,pirktinis skanus,mėgstam,bet brangoka
Atsakyti
Dariau klastinį iš parduotuvinės 30proc. grietinės, gavosi puikus. Tik dėjau sviesto 1 L grietinės 60-70 gr. Plakiau su mikseriu, bet teko ir šaukšti sukti, mikseris per greitas. Dar pastebėjau, kad reikia žaisti su temperatūrom, nes kai per šilta grietinė, ji skysta, o kai tik atvėsta tirštėja, tai kaitaliojau temp, kad nesušoktų į grūdelius. Dalį kastinio padėjau į šaldytuvo kamerą.
Atsakyti
Niekad nesu ragavusi tikro kastinio, t.y. gaminto namuose. Tik parduotuvinį. Tai va įdomu ar to pirktinio skonis bent kiek panašus į naminio? g.gif Nes kokie šaltibarščiai parduotuvėje tai į naminius nebent spalva kažkiek panašūs tik būna...
Atsakyti
Labukas o niekas nezinote kastinio su varske recepto? Teko ragaut kazkada laaaabai patiko 4u.gif
Atsakyti
O man skaniausias kastinys su kmynu prieskoniukais ir cesnakeliu,Mociute Telsiuose kaime darydavo toki,tai ir as pasidariau nestuke.gif
Atsakyti
Sumąsčiau pasigaminti kastinio, tik primiršus kiek gamybos procesą blush2.gif tai pradėjau ieškoti ir žiūriu, kad čia visi receptai iš sviesto ir grietinės (ir žinoma prieskoniai). O aš kiek pamenu, tai kastinį daro iš grietinės ir rūgpienio unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(StAstute @ 2010 10 29, 17:59)
Sumąsčiau pasigaminti kastinio, tik primiršus kiek gamybos procesą blush2.gif  tai pradėjau ieškoti ir žiūriu, kad čia visi receptai iš sviesto ir grietinės (ir žinoma prieskoniai). O aš kiek pamenu, tai kastinį daro iš grietinės ir rūgpienio unsure.gif



StAstute,


0,5 rūgusio pieno,arba kefyro,stiklinė grietinės,kvapiųjų pipirų,česnako,kmynų,druskos pagal skonį.


Įmolinį dubenį ar puodą ,įstatytą į kita indą su šiltu vandeniu,įdėti šaukštą grietinės ,

šaukštą rūgusio pieno ir sukti.

Kai pradės tirštėti vėl dėti po šaukštą rūgusio pieno ir grietinės.


Taip sukti iki tol,kol sudedamas visa rūgusis pienas,bei grietinė.

Baigiant kastinį sukti,dėti prieskonių,įberti druskos.


Kastinį sudėti į molinį dubenį ir valgyti su bulvėmis.

Jas reikia viti su lupenomis.



Yra šventinis kastinys

jis daromas iš kaimiškos geros grietinės,{1,5l} sviesto,kmynų,druskos.



Ir yra liesas kastinys


Pora šaukštelių sviesto,100g grietines,1,5 stiklin4s r8gusio pieno arba kefyro,prieskoni7 pagal skonį{kmynų,pipirų,,ar česnakų,ar svogūno laiškų}
Atsakyti
Turėjau atliekamos kaimiškos grietinės ir pabandžiau kastinį pasigaminti. Dariau tik iš grietinės 1 l. Grietinė visą dieną buvo kambario temperatūroj, bet vis tiek dar palaikiau ųšilto vandens vonelėj (bet, kaip pasirodė vėliau, vis tiek nepakankamai buvo šilta blush2.gif ), su mikseriu paplakiau kokias 2 min., pradėjo stingti, įdėjau prieskonius, akyse pradėjo trauktis į sviestą ir skirtis išrūgos blink.gif Nu tada greit į ant ugnies pastatytą puodą su vandeniu, maišau - ir išsilygino vėl į vienalytę masę thumbup.gif . Stipriai nešildžiau, bet jautės, įkišus pirštą, kad šilta masė. Tada prireikė ir šalto vandens vonelės biggrin.gif . Vis ragavau ir dėjau druską, česnakus - vis per mažai man jų rodės biggrin.gif Bet vis tiek tas skonis buvo toks saldus, o ir iškur jam būt kitokiam, taigi grietinė saldi g.gif Tad ėmiau po truputį pilti kefyro, supyliau kažkur 1,5 puodelio, masė vėl pradėjo norėti krekėti į sviestą, tad nusprendžiau nebeplakti, bus gerai taip 4u.gif Po nakties šaldytuve mano kastinis puikiai sustingęs ir, atrodo, visai skaunus thumbup.gif
IŠVADOS: 1. kastinį pagaminti iš tikrųjų visai nesunku ir greita! 2. Svarbiausia tinkama grietinės temperatūra, tad gali būt, kad prireiks šilto ir šalto vandens vonelių, 3. Man norisi labiau rūgštelės, tad kitą kartą darysiu maišydama grietinę ir rūgusį pieną ar kefyrą.
Atsakyti
ŽEMAITIŠKAS KASTINYS IR KANAPYNĖ
Gamina žmonės kastinius su varške ir su rūgpieniu, bet tikriausias yra iš grietinės ir sviesto. Taip, riebus, sotus, bet juk sakiau, kad po darbų ir tik kartais. Mane šio gėrio išmokė mano močiutė, kuri buvo grynakraujė žemaitė, tad ir mano šeima bei draugų ratelis su šiuo reikalu yra senai supažindinti ir vertina šį senolių išmislą.



Taigi, kastinį suksim rankomis, taip, kaip priklauso, o tam prireiks:

500 g grietinės;
1 šaukšto sviesto;
druskos, pipirų, kmynų;
keletos skiltelių česnako;
kanapių sėklų (būna pirkt prieskonių parduotuvėse, pvz., "Aliejus")
šviežių bulvių su lupenomis.

Sviestas ir grietinė turėtų būti vienodos, kambario temperatūros. Iš natūralių, kaimiškų produktų kastinys esti skanesnis, o ir išsisuka greičiau. Galima vartoti 45% grietinę ("Dvaro"), natūralesnį sviestą, bet tinka ir įprasta grietinė (bet ne mažiau nei 30% riebumo). Gali būt, kad su liesesniais produktais ilgiau teks pavargt. Būtinai šalia reikia turėti puodą su verdančiu vandeniu (vandens vonelę), kad sukant grietinės masę, jai pradėjus krekėti, turėtume, kur pakaitinti (tam, kad vietoj kastinio neišsuktume sviesto). Darbas tai, turiu pasakyt, nėra visai paprastas, nors nesudėtingas ir nesunkus. Beje, anksčiau sakydavo, kad kastinio sukimas turi kažkokių mistinių dalykų, t.y., priklauso nuo šeimininkės nuotaikos, mėnulio fazės ar dar kažkokių dalykų. Žemaitijoj buvo įprasta antrąją vestuvių dieną svečius vaišinti kastiniu, o šeimininkė sakydavo, kad jei kastinys greit išsisuka, jauniesiems gyvenimas eisis kaip sviestu pateptas, o jei kastinys išsisuka ne iškart, o reikia pavargt, tai ir gyvenimas būsiąs atitinkamas. Iš praktikos žinau, kad pasiseka tikrai labai skirtingai, kartais tereikia pusvalandžio, o kartais ir dviejų valandų mažai.
Pradedam darbą:
Gabaliuką sviesto ir pora šaukštų grietinės dedam į dubenį (pagal visas taisykles į molinį, bet nebūtinai) ir mediniu šaukštu pradedam sukti, kol gaunam vientisą masę...




...ir taip sukam, sukam, sukam, vis pridedam pora šaukštų grietinės ir vėl sukam, sukam...kol sudedam visą grietinę. O ir sudėję visą sukam, sukam...



Jei sukant mišinys pradeda darytis nevientisas, na toks lyg atsisirtų sviestas ir pasukos, dubenį nenustojant maišyti, reikia pakaitinti vandens vonelėje, kad masė susivienodintų ir taptų vienalytė...



...kitaip susuksim sviestą. Bet tai jau tuo pačiu ir ženklas, kad greit gausim kastinį. Taigi, pakaitinam, nukeliam ir vėl sukam. Taip kartojam, kol gaunam vienalytę, purią, kreminės konsistencijos gelsvą masę. Tik tuomet, kai pasukų nelieka, viskas išsimaišo iki jau minėtos tirštos ir purios masės, kastinys baigtas.



Dabar jau galima pasūdyti, įberti kmynų, pipirų ir išspausto ar smulkiai sukapoto česnako.



Druskos nepamažinam, kastinys turi būti į sūrąją pusę, bet atsargiai, nes nesustingusį ragaujant druskos vis atrodo mažai, yra pavojus persūdyti. Kai jau prieskoniai įmaišyti, kastinį gražiai sukrečiam į dailų dubenėlį ar lėkštę ir padedam į šaldytuvą mažiausiai valandai.



Tuo metu bulves švariai nušveičiam ir išverdam su lupenomis. Kanapių sėkleles paskrudiname sausoje keptuvėje ir sutrinam grūstuvėje ar sumalame kavamale, pridedant druskos.



Gaunam kanapynę:



Viskas, laikas žemaitiškai puotai!

Read more: http://ausrra.blogsp...l#ixzz1HPZ4ucar
Atsakyti