Skersai išilgai perskaičiau forumiečių prisiminimus apie Tarybinę Lietuvą. Ech, laikai buvo... Miela skaityti ir nusikelti į praeitį, nors 80-aisiais buvau tik mažas vaikas.
O štai mano paauglystės, jaunystės ir tikro žydėjimo metas 90-ieji. Su naujojo "mileniumo" atėjimu baigėsi ir mano -olika. Jei paklausčiau savo mamos, ko gero pasakytų, kad tai buvo pats sunkiausias dešimtmetis jos gyvenime, visgi tiek permainų. Kaip viskas pasikeitė per tą dešimties metų laikotarpį, pradedant 90-ųjų blokada ir baigiant triukšmingu ir spalvingu naujojo tūkstantmečio sutikimu! Įsivaizduoju, kad daugumai čia besilankančių forumiečių praėjęs dešimtmetis taip pat nusineše paauglystės metus... Taigi, ką gero prisimenat jūs?
Pradėsiu nuo savęs:
Pirmosios REKLAMOS. Kažkodėl pradžioj man tai buvo pati įdomiausia programa per TV. Pasiėmusi popieriaus lapą laukdavau nesulaukdavau, kada vėl rodys reklamą, o jos metu žymėdavausi reklamuojamų gaminių pavadinimus, atrodė, kad blogo daikto per teliką nerodytų.
TV. Be reklamų parodydavo ir kitų įdomių dalykų. Pvz. Betski Show su Rožicku, Tynta ir A. Masėnu. Atsimenat kultinę pirties dainelę Maryte, vantų nebėra? Laidelė jėga. Įdomu, gal kur internete slepiasi šių laidų archyvas???
Arba kaip po lietaus grybai atsiradę TV žaidimai: Taip ir Ne, Tam davė, o... ir kt. Bet ko gero įsimintiniausia, ką lietuvaičio širdžiai pasiūlė TV, tai meksikietiškų serialų banga (na ir Santa Barbara, aišku). Tuo metu net vyrai Ir turtuoliai verkia... žiūrėdavo.
MUZIKA. Buvo toks Liucijos Baškauskaitės kanalas Tele-3. Tokių piemenų džiaugsmui kaip aš, ten retrancliuodavo MTV. Tai su kaimynę užsiiminėdavom garso įrašais: pasistatydavom magnetofoną prieš teliką ir įsirašydavom tokius savo laiko hitus kaip Ace of Bace All that she Wants, Happy Nation. Patikėkit, kai išgirstu 2 Unlimited No Limits ar Culture Beat Mr. Vain net ir dabar už širdies griebia...
DAIKTAI. 90-ieji pakėlė geležinę uždangą ir tuo pačiu leido daugumai pirmą kartą prisiliesti prie vakarų ir vakarietiško produkto. Ko gero už tai turim dėkoti to laikmečio pirkliams visi vienaip ar kitaip pažinojom kažką, kas važinėjo su didžiulėm tašėm į Lenkiją, Jugoslaviją ar Turkiją. Tuo pačiu radosi toks fenomenas kaip komercinės parduotuvės ir kioskai.
Aš asmeniškai tų laikų daiktų daiktu rinkčiau Barbę. Man vaikui viena laimingiausiu gyvenimo dienų buvo, kai 1991 gimtadienio proga gavau TIKRĄ Barbę. Tuo metu mokykloj tokia mada būdavo, kad mergaitės turinčios Barbes jas pasisodindavo ant suolo, o ir man labai norėjosi būti prie tų, kurios turi ką pasisodinti...
MADOS. Man 90-ųjų mados topas elastinės aptiaškės. Tuo laiku Kauno 25-mečio turgelyje jos kainavo 1500-2000 talonų. Su drauge ilgai svarstėm kokios spalvos pirkti, bet pagrindinis kriterijus jos turi būti pastebimos. Draugė įsigijo violetines, o aš už 15 litų (kaip tik keitėsi pinigai) pirkau juodas. Labai patikdavo jas nešioti prie uniforminės suknelės, žiemą jos siaubingai traukdavo šaltį, bet už tad kokia madinga būdavau.
Nuo mados neatsiliekantys taip pat pamėgo glamžytos medžiagos striukes rožines, salotines ir žydras. Man, deja, tokios nenupirko, nes mamos perkamumo galia palaipsniui mažėjo...
Apskritai, mados pradžioj būdavo kažkokios uniforminės: jei jau atsiranda striukės su kailiniu kapišonu, tai būtinai pusė miesto su tokiom vaikščios....
Jau prie vėlyvųjų madų priskirčiau raverius su lenarais. Va tokiai madai kažkodėl visai polinkio nejaučiau.
PRAMOGOS. Dabar tiksliai net neatsimenu, kada tai atsirado, bet labai populiaru buvo lankytis video baruose. Vidiaka buvau žiūrėti tik vieną kartą, bet aplinka man paliko teigiamą įspūdį net ir Coca Colos davė atsigerti.
1996 įsiminė kaip metai, kai pirmą kartą pravėriau naktinio klubo duris. Tas klubas vadinosi Kolegos. Kokie visi liberalūs tais laikais buvo niekam net į galvą neatėjo paklaust, kiek šokėjėlei metų... To vakaro hitai: No Doubt Dont Speak, Bailando, amigos adios ir dar kažkas apie Maljorką
Paskui radosi tokie klubeliai kaip Kreizas, Gesta. Geri laikai buvo....
O atsimenat M-1 Didžiąsias Lenktynes? Fantastiškas renginys! Atrodo tie patys 1996 buvo, kai mes su chebryte susirinkom Kauno Dainų Slėnyje to meto show verslo ryklių į žygį išlydėti. Ir kiek autografų gavom! Ir iš M. Starkaus, ir A. Stašaitytės, Bavarų (kokie jauni tada buvo), ir iš Mamontovo. Viską tą dieną vainikavo ant mūsų paauglių, pažertas Billy Boy prezervatyvų lietus (o aš dar ir Janavičiaus kasetę susiveikiau).
Kalbant apie M-1, nežinau, kaip jums, bet man ir mano draugams tai buvo kultinė radio stotis. Kiekvieną sekmadienio vakarą ritualu buvo virtęs M-1 Top 40 žymėjimasis storame sąsiuvinyje. O po jo sekė alinantis darbas atvirlaiškių rašymas. Net 20lt mėnesiui biudžetą tam reikalui buvau numačius... Beje, mano darbas veltui nenuėjo ir vieną kartą gavau M-1 marškinėlius. O kokia tragedija buvo, kai Giedrius Masalskis iš M-1 į Radiocentrą perėjo... Atrodė, širdis plyš, bet išdidumas RC klausyt vis tiek neleido. Kažkada internetu buvau prie M-1 prisijungus. Kažkaip netaip ten viskas, nebėra tos dvasios, žmonės kiti, nebeįdomu...
INTERNETAS. 1995 pirmą kartą prisiliečiau prie interneto. Koks stebuklas visa tai atrodė. Ir kaip lėtai viskas veikė vieną nuotrauką apie pusvalandį kraudavo... Bet tuo metu tikrai nebūčiau galėjus patikėti, kad štai vieną dieną taip laisvai visi su juo žaisim.
Net negalvojau, kad tų prisiminimų tiek pririnksiu. O kiek dar nepaminėtų! Pvz. Pingvino ledai, pirmieji Bounty, Snickers ir Mars batonėliai...
Pirmosios REKLAMOS.
Reikia pinigų? Pinigų yra!!!
Betski Show su Rožicku, Tynta ir A. Masėnu
O jeigu ne, o jeigu ne, suvalgysiu kopūstus balkone...

MUZIKA.
Scatman JOHN - Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) buvo hitų hitas, lietuvių- XXL, Junior...
MADOS.
Džinsiniai sijonai su kvarbatkom apačioj- 3500 talonų

Dar tais laikasi atsirado pirmosios komercinės parduotuvės

Bezdzioniuku diskotekos
As dainavau Dz. Butkutes daina "Aciu tau noriu uz tai" Dar ir dabar zodzius prisimenu
Su baltom apteskem ir melyna maike beveik iki keliu
Tada man rodos pirmoke buvau..
Kitais metais jau dainavau kazkokia angliska daina is ploksteles kurioj tos grupes pavadinimas ir visi dainu pavadinimai rusiskom raidem parasyti buvo
nors siaip tai angliska ir grupe ir dainos

Kitais metais jau dainavau kazkokia angliska daina is ploksteles kurioj tos grupes pavadinimas ir visi dainu pavadinimai rusiskom raidem parasyti buvo

QUOTE(garbane @ 2006 04 17, 14:48)
Su baltom apteskem ir melyna maike beveik iki keliu

Tiksliai, maikės iki kelių! Visai buvau apie tokias pamiršus. Ypatingai madingos būdavo tokios su Disney piešiniu ir dryžuotu fonu - balta juosta, rūžava juosta, balta juosta, rūžava juosta. Taigi tokia maikė, platus diržas per liemenį ir elastinės aptiaškės - visas komplekčiukas!

O atsimenat,kaip televizija buvo pasiryžus visus išmokyt anglų kalbos?Ir tokia sesuo Barbara vesdavo anglų kalbos pamokėles?Labai man įstrigo vienas žodis-SPEAK

kavalieriai su "aštuntukais, devintukais", o vėliau "importinėm mašinom"
"mobiliakai - tašytės"

"mobiliakai - tašytės"

O laikraščiuose didžiąją dalį skelbimų sudarydavo :"Brangiai perkame investicinius čekius" .Daug kas su jais darė biznį

QUOTE(Papugele @ 2006 04 17, 22:25)
O laikraščiuose didžiąją dalį skelbimų sudarydavo :"Brangiai perkame investicinius čekius" .Daug kas su jais darė biznį 

džiaugsmas " kaip šiais laikais lengva gyventi ir uždirbti pinigų "

ir po keleto metų daugelio graudus nusivylimas "netaupiau, galvojau, kad taip bus visada"
QUOTE(Merguzele @ 2006 04 17, 22:16)
MADOS. Man 90-ųjų mados topas elastinės aptiaškės. Tuo laiku Kauno 25-mečio turgelyje jos kainavo 1500-2000 talonų.
Tas "apteškes" gerai prisimenu, turėjau juodas ir raudoną megztuką truputėlį žemiau šiknos. Ir taip ėjau į teatrą, gimtadienį. O šiaip tai tas dešimtmetis man buvo pats gražiausias ir geriausias nes tada baigiau mokyklą, įstojau į universitetą, viskas buvo įdomu, gražu. Ir stipendijos užteko pramogoms.
"Litpoliinter" televizija, "Taip ir ne", pirmieji meksikietiški serialai "Turtuoliai irgi verkia" (marijos ir marijanos, luisai albertai ir t.t.)..
92-93m. sugrįžta platformos- pirmąkart jomis avėdama sulaukiau tiiiiiieeeeeeeeek pašaipių replikų...
Komercinės parduotuvės, kur buvo prekiaujama viskuo, kas tik turėjo užsieninę etiketę..(Kartą ten vienas bičiulis įsigijo "importinio" alkoholio butelį, gėrėm raukydamiesi, -tik vėliau jį ėmė pardavinėti vaistinėse, o vadinosi jis- Bitnerio balzamas..Žodžiu, baliukas su vaistukais..)
Lenkija...Masiniai prekybų mainai..Mokiniai , pastovėję savaitgalį Bialystoko ar Suvalkų turguj, uždirbdavo kelis kartus daugiau nei jų mokytojai per mėnesį...Atitinkama buvo ir jų išorė..Atitinkama ir vertybių skalė..
92-93m. sugrįžta platformos- pirmąkart jomis avėdama sulaukiau tiiiiiieeeeeeeeek pašaipių replikų...
Komercinės parduotuvės, kur buvo prekiaujama viskuo, kas tik turėjo užsieninę etiketę..(Kartą ten vienas bičiulis įsigijo "importinio" alkoholio butelį, gėrėm raukydamiesi, -tik vėliau jį ėmė pardavinėti vaistinėse, o vadinosi jis- Bitnerio balzamas..Žodžiu, baliukas su vaistukais..)
Lenkija...Masiniai prekybų mainai..Mokiniai , pastovėję savaitgalį Bialystoko ar Suvalkų turguj, uždirbdavo kelis kartus daugiau nei jų mokytojai per mėnesį...Atitinkama buvo ir jų išorė..Atitinkama ir vertybių skalė..
Siaip tai tos dryzuotos 'bliuskos' pasirode besantys naktiniai
Dar prisimenu trumpas odines ir dzinsines striukes su dirzais didelemis sagtimis, ir ant batu tas dideles sagtis kraudavo.
Kaip tik neseniai prisiminiau snickers, bounty, mars batonelius. Arba kai tevai Kaledu proga padovanojo M&M zirniuku ipakuotu su zaisliukais.
Tada man patiko M. Jacksonas
Ir dar juk rinkdavom skardines ir kietus (kiti ir minkstus) cigareciu pakelius. O jei importiniai, tai isvis kruta.

Dar prisimenu trumpas odines ir dzinsines striukes su dirzais didelemis sagtimis, ir ant batu tas dideles sagtis kraudavo.
Kaip tik neseniai prisiminiau snickers, bounty, mars batonelius. Arba kai tevai Kaledu proga padovanojo M&M zirniuku ipakuotu su zaisliukais.

Tada man patiko M. Jacksonas

Ir dar juk rinkdavom skardines ir kietus (kiti ir minkstus) cigareciu pakelius. O jei importiniai, tai isvis kruta.