Mielosios darbštuolės,
Gerokai panaršiusi neradau temos, skirtos padažams. O juk nuo jų oi kiek patiekalo skonis priklauso...
Pasidalinkite idėjomis ir patirtimi.
mane sudomino padažai. Restoranuose yra naudojami surio, raudoni (panašu į pomidorų padažo ir majonezo) padažai. Kaip juos pasigaminti prie mėsos, žuvies ir kitų patiekalų. Pasidalinkite patirtimi.
gal kuri mokat/žinot, kaip pasidaryti padaža, kuri valgo su karpačio arba mozzarelos salotomis? Žinau, kad jis gaminamas avokado pagrindu, bet kitų ingridientų nepavyko išgryninti.
Padažas su tunu 2 dėžutės konservuoto tuno aliejuje, ančiuvių filė, 12 alyvuogių, 2 šaukštai kaparėlių, 2 šaukštai smulkintų petražolių, raudonųjų ir juodųjų pipirų, 4 šaukštai alyvuogių aliejaus. Nupylus aliejų tuną susmulkinti, ančiuvių file padalyti į tris dalis, alyvuoges supjaustyti. Įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepinti tuną ir ančuvius (apie 10 minučių), pabarstyti raudonaisiais ir juodaisiais pipirais. Sudėti kaparėlius, alyvuoges, atsargiai išmaišyti ir dar kepti apie 3 minutes. Prieš patiekiant pabarstyti petražolėmis. Šį padažą skanu valgyti ir šaltą. Sūrio padažas 200 g puskiečio fermentinio sūrio, 50 g kedro riešutų, 200 ml pieno, 1/4 šaukštelio kukurūzų miltų, druskos, pipirų. Kedro riešutus apkepinti nepridegančioje keptuvėje. Surį sutarkuoti. Pieną sumaišyti su kukurūzų miltais ir pavirinti, kol sutirštės. Suberti surį ir maišant pakaitinti apie pusę minutės. Nukelti nuo ugnies, suberti riešutus, druską, pipirus ir tiekti į stalą. Šis padažas ypač tinka prie makaronų, virtų su cukinijos kubeliais ir brokoliais (300 g makaronų, 150 g cukinijos 150 g brokolių). Padažas su midijomis ir kariu 1 kg midijų, 1 didelis svogūnas, skiltelė česnako, arbatinis šaukštelis kario miltelių, 150 g natūralaus jogurto, žiupsnelis kukurūzų miltų, šaukštas smulkintos kalendros, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, pipirų. Svogūną smulkiai supjaustyti, iš česnako skiltelės išspausti sultis. Midijas nuplauti, sudėti į puodą ir pakaitinti, kol atsivers geldelės. Išimti moliuskus, o sultis nukošti ir supilti į atskirą indą. Keletą midijų palikti papuošimui. Įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepinti svogūną, sudėti karį ir česnaką. Išmaišyti ir supilti midijų sultis. Kaitinti, kol masė sutirštės, tada supilti jogurtą, išmaišytą su kukurūzų miltais. Pabarstyti pipirais ir vėl kaitinti, kol sutirštės. Nuimti nuo ugnies, supilti į dubenelį, pabarstyti kalendra ir papuošti midijomis.
VARSKES PADAZAS. Jums reikes.Sviezio agurko-100 g,cesnako skilteles,25 g rukolos surio,100 g liesos varskes,petrazoliu,druskos,pipi ru.Nulupta agurka smulkiai supjaustyti,susmulkinti cesnaka,suri supjaustyti plonomis riekelemis.Sumaisyti viska su varske,pasudyti,pabarstyti pipirais,petrazolemis.Valgyti su bulvemis,isvirtomis su lupenomis. SU TUNU
1 tuno konservo dezute (savo sultyse) 1 didelis svogunas (galima ir 2, jei megstate) 4 skilteles cesnako sviezio arba dziovinto baziliko naturalaus pomidoru padazo parmezano Svoguna smulkiai supjauscius pakepinti aliejuje. Sudeti susmulkinta cesnaka ir dar kokia 1 min paskrudinti ant nedideles ugnies. Sudeti tuna, gausiai baziliko, pomidoru padazo. As dar megstu ideti koki sauksteli cili pipiru padaziuko, del astrumo (ypac gerai salciams uzpuolus). Pakaitinti. Patiekiame su "fusilli" arba "penne" formos makaronais. Gardinam svieziai tarkuotu parmezanu.
SU RICOTTA
250 g ricottos (lietuvoje tiks Modestos firmos "Italiska varske) 1 didelis svogunas 2-3 saukstai liesos grietines arba jogurto be priedu druskytes pipiriuko prieskoniu Svoguna pakepinam aliejuje kol graziai paskrunda (smulkiai supjaustyta). Sudedam riccota (perku "Extra smooth"), paskaninam prieskoniais megstamais, druska, pipiriuku, sudedam grietine ir pakaitinam. Valgom su kaspineliu formos makaronais.
Gal žinot česnakinio padažo receptuką, koks būna Sultans kebabinėse? Nu koks jis man skanus Spėju, kad jogurtas arba grietinėlė, daug česnakų ir kažkokie žalumynai dedas ir druska. tik kaip tiksliau?
Šiandien netyčia visai skanų padažą pasidariau: daugiausiai natūralaus jogurto, mažiau "Hamker" majonezo ir dar mažiau garstyčių aštrokų. Išėjo rūgšokas, ale prie mėsos labai tiko.
prasau pagalbos! kaip gaminti padaziuka is garstyciu, medaus, acto... aliejaus... Na, toks buna kavinese ant darzoviu salotu ar salotu su mesa. Laukiu receptuko- rytdienai reikia
Šviesus pagrindinis padažas. 30 g margarino ar sviesto, 30 g miltų, ½ l sultinio, druskos.
Miltus paskrudinti įkaitintame margarine ar svieste, intensyviai maišant supilti sultinį ar sultinį pusiau su pienu, maišant užvirinti, pasūdyti.
Į jį galima įmaišyti smulkiai supjaustytų petražolių, krapų ar svogūnų laiškų. Tokiu būdu gausime vis naują padažą.
Frikasė padažas. (frikasse gabaliukais pjaustyta ir patroškinta mėsa). Į pagrindinį šviesų padažą dėti 1 šaukštelį kaparėlių, 1 šaukštą citrinos sulčių arba 3 šaukštus sauso baltojo vyno ir 10 min. palaikyti. Padažą paskaninti norimais prieskoniais, galima įsukti 12 kiaušinio trynius, įpjaustyti pievagrybių, užvirinti. Tinka prie gabaliukais pjaustytos troškintos mėsos.
Krienų padažas. Į šviesų pagrindinį padažą dėti tarkuotų su pienu sumaišytų krienų. Jų kiekis priklauso nuo norimo aštrumo. Paskaninti trupučiu cukraus, keliais lašais acto. Tinka mėsiškoms sriuboms, kiškienai, karpiui, virtai kiaulės karkai, kitai virtai mėsai paskaninti.
Alaus padažas. 50 g sviesto arba 2 šaukštai aliejaus, 30 g miltų, ¼ l mėsos ar žuvies sultinio, ¼ l šviesaus alaus, 4 šaukštai grietinės, 2 kiaušinių tryniai, druska, pipirai, citrinos sulčių.
Įkaitintuose riebaluose paskrudinti miltus, intensyviai maišant supilti sultinį ir alų, maišant keletą minučių pavirti. Su grietine išplakti kiaušinių trynius, įmaišyti į padažą, užvirinti, paskaninti druska, pipirais, citrinos sultimis. Tinka prie žuvies, mėsos, patiekalų.
Garstyčių padažas. 1 kiaušinio trynį sumaišyti su 2 šaukštais garstyčių, įmaišyti į šviesų pagrindinį padažą, užkaitinti, paskaninti druska, pipirais, cukrumi, trupučiu citrinos sulčių ar acto. Tinka prie virtų kiaušinių, žuvies.
Grybų padažas. Susmulkinti 125 g pievagrybių, juos pakepinti svieste, sudėti į šviesų pagrindinį padažą, truputį paskaninti citrinos sultimis, kiaušinio tryniu ar grietine.
Bešamelio padažas. 1 vidutinio dydžio svogūnas, 100 g kumpio ar liesos šoninės, 1 šaukštas margarino, 2 šaukštai miltų, ¼ l sultinio, ¼ l pieno, žiupsnelis druskos, pipirų, truputis muskato.
Supjaustytą svogūną ir smulkiai pjaustytą kumpį ar šoninę pakepinti margarine, sudėti miltus, truputį paskrudinti. Po truputį supilti sultinį, pieną ir intensyviai maišant užvirinti. Paskaninti druska, pipirais, trupučiu muskato. Tinka prie bulvių, troškintų daržovių.
Itališkas mėsos padažas: 3 šaukštai aliejaus, 2 svogūnai, 1 česnako skiltelė, 125 g faršo, 100 g pomidorų pastos, 1 žiupsnelis čiobrelių, šalavijų, rozmarinų, pipirų, druskos, cukraus. Aliejų pakaitinti, jame paskrudinti smulkiai pjaustytą svogūną, sudėti perspaustą česnako skiltelę, faršą, pakepinti. Tada sudėti prieskonius, įpilti 3/8 l vandens ir apie 10 min. pavirinti. Jei mėgstate, galite sutirštinti įpilti truputį vandeniu atskiesto krakmolo, užvirinti. Tinka prie spagečių.
Vengriškas pomidorų padažas: 500 g pomidorų, lauro lapelis, druska, 1 svogūnas, 50 g lašinukų, 50 g miltų, 1 paprika, cukraus, druskos. Perpjautus pomidorus su lauro lapeliu, svogūnu, druska išvirti ½ l vandens. Lašinukus smulkiai supjaustyti, paspirginti, riebaluose paskrudinti miltus, atskiesti pertrintų virtų pomidorų skysčiu. Papriką nuvalyti, sudėti į padažą, gausiai paskaninti druska, cukrumi. Tinka prie mėsos, žuvies.
Apelsinų padažas: ½ l mėsos ar paukštienos sultinio, 2 apelsinai, 1 citrina, 35 g krakmolo, 2 kiaušinio tryniai, 40 g sviesto, druskos, cukraus.
Sultinį su apelsino ir citrinos skiltele pavirinti ant mažos ugnies, supilti šaltame vandenyje praskiestą krakmolą. Kiaušinių trynius suplakti su iš likusių apelsinų, citrinos išspaustomis sultimis ir greitai įplakti į nuo ugnies nukeltą puodą su padažu. Pabaigoje įmaišyti ištirpintą sviestą, paskaninti druska, cukrumi. Tinka prie paukštienos.
Tamsūs pagrindiniai padažai nuo šviesių skiriasi tuo, kad miltai paskrudinami stipriau, iki rudumo, į juos dedama daugiau riebalų: lašinių, aliejaus, margarino... Priedai parenkami panašūs kaip ir šviesiems padažams, bet galima pabandyti ir mėtų padažą: 1/8 l vyno acto, 1 šaukštelis citrinos sulčių, druskos, bazilikų ant galo peilio, 3 šaukšteliai smulkiai kapotų pipirmėčių. 1/8 l vandens užvirinti su actu, citrinos sultimis, cukrumi, druska, bazilikais, sudėti pipirmėtes, atvėsinti. Perkošti ir patiekti prie keptos ėrienos.
Kaip visur, taip ir čia patiekalų kokybę ir skonį lemia šeimininkės fantazija.
Susiradau ta Béarnaise zalio padazo recepta, kuri Cili picoj ant Romeo picos yra; tuoj pabandysiu isversti (kad nekiltu nesusipratimu, dedu ir angliskai):
1. Sumaisykite acta, vyna, 1 arbat. sauksteli peletrunu ir svogunus. Ant vidutines ugnies sildykite, kol uzvirs. Sumazinkite ugni ir virinkite ant letos ugnies, neuzdengiant, 8-10min, kol skyscio nesumazes iki 1/4 stiklines.
2. Ispilkite skysti i garpuodi. Su plaktuvu imuskite kiausinio trynius. Gaminkite virs karstos, bet ne verdancio vandens, nuolat maisant, kol skystis neprades tirsteti.
3. Imaisykite 1/2 stiklines sviesto, po 1 sauksta, kaskart suplakant po kiekvieno imaisymo, kad sviestas istirptu. Laikykite siltai. Dapilikite salto vandens i garpuodi, kad vanduo butu drungnas. Padekite virsutine garpuodzio dali virs vandens.
PS: kitame recepte dar radau, kad i sita padaza deda juodu pipiru maltu, "gera ziupsni" As dar druskos dadeciau biskuteli. Pati dar nebandziau daryt
BEARNAISE SAUCE:
1/4 c. tarragon vinegar
1/4 c. dry white wine
2 tbsp. finely chopped fresh tarragon, or 2 tsp. dried tarragon leaves
1 tbsp. finely chopped shallot
3 egg yolks
1/2 c. butter
1. Make Bearnaise sauce: in small saucepan, combine vinegar, wine, 1 tablespoon tarragon and shallot; bring just to boiling over medium heat. Reduce heat and simmer, uncovered, 8 to 10 minutes, until liquid is reduced to 1/4 cup.
2. Strain mixture into top of double boiler. With wire whisk or rotary beater, beat in egg yolks. Cook over hot, not boiling water, beating constantly until mixture begins to thicken.
3. Beat in 1/2 cup butter, 1 tablespoon at a time, beating well after each addition, to melt butter. Keep warm. Add just enough cold water to hot water in bottom of double boiler to make it lukewarm. Set top of double boiler over water.
gal kas nors bandėt šitą padažą gaminti? O gal šiais laikais jau ir gatavą tokį kur nors galima įsigyti?
Na, be galo skanus man šitas dalykas, ale pasigamink, kad gudrus. Iš kur tą peletrūnų actą paimt?