Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Ar duodate vaikams nesveiko maisto?
Supermamų klubas > Motinystė ir tėvystė > Vaikų mityba
Pages: 1, 2, 3
obuoliux
Tiesą sakant, pritariu Emilei. Maniškiai jeigu gauna saldumynų, tai paprasto šokolado. Limonadų net negeria. Čipsų gal ir ragautų, bet niekas nevalgo, tai ir nereikia. O jeigu atsiranda proga, tai puikiai žino, kad pilvui tai nėra pats geriausias "kuras".
Todėl pats geriausias pavyzdys yra tėvai, kad paskui atsiradus sąlygoms, vaikai patys nekimštų šlamšto.
condoleeza
Tiesiog paskaitykite iki galo... blink.gif


Nutukimo epidemija Amerikoje ir Europoje, jaunimas, specialiais priedais „pasodintas" ant čipsų,

po mirties nebeyrantys ( antibiotikų ir konservantų prifarširuoti) žmonių kūnai...

Mokslininkai perspėja vengti "E".

„Šiaulių krašto" žurnalistai nutarė atlikti eksperimentą: apsiprekinti didžiuosiuose prekybos centruose be jokių E: tai yra konservantų, maisto priedų, dažiklių ir panašiai.

Krepšelis be E

Po „Šiaulių krašte" publikuotų interviu su Vilniaus universiteto docente mokslų daktare Janina Tutkuviene apie konservantų, maisto priedų ir kitų "E" žalą sveikatai (‑ Receptorius „ skanu„ užkariavo smegenis„ , „ Lietuviams geriausia lietuviška virtuvė„ , „ Pasaulis grįžta prie tradicinio maisto") daugelis mūsų kolegų, o ir, tikimės, dalis laikraščio skaitytojų, atidžiau ėmė rinktis maisto produktus parduotuvėse. Tai yra, skaityti užrašus ant etikečių.

Mokslininkė, pateikusi šokiruojančių faktų apie gliutamatų, skonio ir kvapo stipriklių ir kitų priedų poveikį žmogui, vienareikšmiškai patarė mažiau žvalgytis į pakuotes, o atidžiau skaityti etiketes ir rinktis maistą, kuriame būtų kuo mažiau „E" raidelių.

Redakcijos užduotis — viename iš didžiųjų prekybos tinklų supirkti pagrindinių produktų be E krepšelį.

Vienintelės dešrelės Lietuvoje

Rūkytų dešrų, kumpių ir lašinukų vitrinoje aptikome du produktus be E: Vokietijoje gamintus keptus mėsos kukulius, supakuotus naudojant apsaugines dujas (bet vokiškus kukulius tai kažin ar kokiam lietuviui šautų į galvą pirkti) ir sūdytus lietuviškus lašinukus (lašiniai, druska, prieskoniai). Lašinukus įsidėjome į krepšelį. Visos kitos rūkytos dešros, kumpiai bei kumpeliai buvo pagardinti įvairiausiais E.

Kitame — virtų dešrų, dešrelių bei paštetų — skyriuje tarp gausybės produkcijos aptikome dešreles „Jokių E" su užrašu: "be fosfatų, be nitratų, be konservantų" (bendrovė "Nematekas").

Etiketė patvirtino: pieniškos dešrelės pagamintos iš kiaulienos, vandens, jautienos, lašinių, druskos ir prieskonių. Likęs gal pusšimtis rūšių dešrų, dešrelių bei paštetų buvo pagardintos maisto priedais, kurių ypač gausiai radome vaikams skirtuose produktuose. Pavyzdžiui, „Virtame vaikiškame paštete" suskaičiavome net šešis E.

Po vieną produktą iš lentynos

Pomidorų padažų skyriuje ilgiausiose lentynose tarp lietuviškų ir užsienio gamintojų mūsų grobis buvo vienintelis „Natūralus pomidorų padažas" ("Kėdainių konservų fabrikas") ir to paties gamintojo įvairios variacijos su prieskoniais.

Dar į krepšį pateko vienintelis iš fermentinių sūrių — „Žemaitijos pieno" bendrovės ekologiškas sūris "Dobilas" (sudėtis: pienas ir ekologiškos sudedamosios dalys), visi likę — su E, išskyrus nebent specifinių, ne mūsiškų technologijų sūrius, kaip antai mocarella, kurie yra gaminami su šliužo fermentais (pienas, druska, raugai, fermentai).

Vienintelį jogurtą be konservantų „Dobilas" gamina taip pat "Žemaitijos pienas" (normalizuotas pienas, pieno baltymai, raugas).

Ant sviesto, pieno, grietinės ir varškės pakuočių nėra nurodoma produkto sudėties: galima suprasti, kad šie produktai yra natūralūs.

Kuo sveikesnis pavadinimas — tuo daugiau E

Gausiame duonos skyriuje visi puriausi, gražiausi ir ekologiškuose popieriniuose maišeliuose įpakuoti duonos kepalėliai,taisyklė, įtraukti į E sąrašą. Po kelis E radome labai sveikai atrodančiose „Močiutės", "Marčios" duonose ir jų variacijose. Iš pažiūros sveikuoliška "Penkiagrūdė duonelė", "Sveikuolių duonelė", "Morkų duonelė", "Sveikuolių duonelė su morkomis" — taip pat su gausiai "prifarširuota" E, ruginėse bandelėse aptikome keturis E, ir taip toliau. Akivaizdi tendencija — kuo sveikesnis pavadinimas, tuo daugiau E.

Vis dėlto duonos lentynoje atradome „Gudobelės" duoną, pažymėtą ženklu "Iš gamtos kraitės", "Ajerų duoną" ("Mentoros") ir dar kelias duonas — be jokių E.

Natūraliųjų batonų rasti mums sekėsi žymiai sunkiau. Pilnoje batonų lentynoje be E radome tik du: tos pačios „Gudobelės" iškeptą "Tarybinį batoną" ir "Klaipėdos duonos" batoną "Visiems".

Pastebėjome, kad duonos gaminių lentynoje mažiausiai reikėtų pasitikėti pavadinimu: jei parašyta „Šeimos", "Naminis" ar "Natūralus" — tai dar nereiškia, kad be E. Taip pat prekybos centruose neverta rinktis produkto pagal gamintoją: to paties gamintojo produkcija gali būti ir su E, ir be E.

Dešra be konservantų — iki 50 procentų brangesnė

Remigijus Žiaukas, vieninteles rastąsias dešreles be E gaminančios bendrovės „Nematekas" gamybos vadovas, buvo atviras: "Priedai pagerina gaminio skonį, suteikia gražesnę spalvą (apie tokių priedų pavojus kaip tik perspėjo mokslininkė — red. past.), prailgina jo galiojimo laiką, padidina išeigą, tai yra, sumažina savikainą, suteikia gražesnę spalvą". Kitais žodžiais, padidina įmonės pelną.

Taip, sutiko R. Žiaukas, pagaminti dešrą be konservantų kainuoja nuo 20 iki 50 procentų brangiau. Nenorą gaminti produktus be konservantų esą lemia ir kitos priežastys — sudėtingesnis technologinis procesas, be to, norint pagaminti gerą produktą be konservantų, reikia turėti specialių žinių.

„Nemateko" gamybos vadovas tikino: kol kas Lietuvoje gaminamos tik vienintelės virtos dešrelės be E. Jas, pasak E. Žiauko, galima duoti valgyti vaikams nuo pusės metukų ar alergiškiems vaikams.

Konservantai ar milijoninės investicijos

Danutė Paškevičienė, „Kėdainių konservų fabriko" gamybos vedėja, paaiškino, kodėl Kėdainių fabrikas (bene vienintelis pomidorų padažų tiekėjas į didžiuosius prekybos tinklus) leidžia sau prabangą konservantų nedėti.

Pasak D. Paškevičienės, fabrike jau pagaminta ir į stiklainius supilstyta produkcija termiškai apdorojama autoklavuose, kur stiklainiai sterilizuojami temperatūroje iki 100 laipsnių. Tokiu būdu termiškai apdorotos produkcijos galiojimo laikas prailginamas iki dvejų-trejų metų. „Kam tada dėti chemiją?", — retoriškai klausia D. Paškevičienė.

Tačiau tokia įranga esanti brangi, ir bendrovės, neturinčios atitinkamos įrangos, neturi ir kitos išeities, kaip dėti į produkciją konservantus, prailginančius realizacijos terminą bent iki pusės metų. Priešingu atveju, pagamintą produkciją tektų laikyti kaip namų šeimininkėms — šaldytuvuose ar rūsiuose.

Duona be E rūgsta parą

Vanda Butkutė, „Šiaulių duonos" gamybos vadovė, tikino: bendrovė dalį produkcijos kepa su kepimo priedais (jie žymimi raidele E, ir tai nebūtinai konservantai), dalį — natūraliu būdu. Štai, pavyzdžiui, visa plikyta duona rauginama natūraliu būdu ir kepama be kepimo priedų — duonos iškepimo procesas trunka apie 14-16 valandų. Iš keturių rūšių batonų viena rūšis irgi kepama be kepimo priedų. O štai į kitas tris dedamas emulsiklis E 472c ir antioksidatorius E 300. Tai esą leistini, ir, normuotai naudojant, nekenksmingi priedai.

Skirtumas, anot V. Butkutės, tas, kad, pavyzdžiui, batoną be priedų iškepti prireikia 3-4 valandų, o su priedais pakanka pusvalandžio. Emulsikliai esą geriau sukabina tešlą ir sutrumpina paruošimo laiką, be to, rinka reikalauja įvairovės, nes kai kuriems pirkėjams patinka puresni, minkštesni batonai, nors ir su E.

Ar leistini kepimo priedai yra tikrai visai nekenksmingi? „Šiaulių kraštas" patikrino pirmąjį paminėtąjį kepimo priedą. Emulsiklis E 472c (citrinos rūgšties esteris — dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga) kepimo priedų lentelėje pažymėtas prie pavojingų, nurodoma, kad tai — — genetiškai modifikuotas organizmas.

Kalbinti mažųjų kepyklų vadovai tikino, kad į tinklus neina dėl nepalankių sąlygų: ilgo apmokėjimo laikotarpio, reketuojamų nuolaidų prekybininkams, didelių antkainių ir didelių baudų. Dalį produkcijos pardavinėja turguose, dalį — mažesnėse parduotuvėse visame regione.

Kęstutis Nesavas, „Gudelių svetainės", kepančios populiarią "Gudelių duoną" savininkas, užsiminė, kad "su kaimiška duona reikia užsiimti, kaip su moterimi". Tešla maišoma iš miltų, druskos, vandens ir raugo (į šią duoną nededama net mielių), ji rauginama 7-8 valandas, krosnis kūrenama malkomis, naudojamos ližės. Užtat, pasak K. Nesavo, "Gudelių" duoną veža lauktuvių į užsienį, ja prekiauja lietuviškos parduotuvės užsienyje.

Gal tokia duona daug brangesnė, negu be E? Paskaičiavome: dviejų kilogramų kepalas kainuoja 7 litus, vadinasi , kilogramas — 3,5 lito. Prekybos centuose vidutiniškai tiek kainuoja pusė kilogramo duonos.

Išnaša: „Virtame vaikiškame paštete suskaičiavome net šešis E"

Išnaša: „Pirmiausia reikėtų žinoti, kad tos bendrovės veža iš Lenkijos amerikiečių nupenėtas kiaules, ir visą tą š... , kurio lenkai nevalgo, deda į dešras".

Nepriklausomas ekspertas: „Jus mulkina"

Su eksperimento išvadomis „Šiaulių kraštas" supažindino Vincentą SAKĄ, nepriklausomą mitybos ir kulinarijos ekspertą. V. Sakas baigė griauti paskutinius mitus apie sveiką maistą parduotuvėse.

— Jokių dešrelių be konservantų negalėjote rasti, nes jų nėra, o kas taip tikina, yra paprasčiausi melagiai. Pirmiausia reikėtų žinoti, kad tos bendrovės veža iš Lenkijos amerikiečių nupenėtas kiaules, ir visą tą š... , kurio lenkai nevalgo, deda į dešras. Į tokias dešreles jau galima jokių E nebedėti, ten ir taip — viena chemija.

— Vadinasi, pieniškų dešrelių be E Lietuvoje nėra?

— (Juokiasi) Technologiškai pieniškose dešrelėse turi būti tikro šviežio pieno. Pieniškų dešrelių Lietuvoje negamina jau dvidešimt metų.

— Tai gal geriau pirkti turguje?

— Jūs pažiūrėkite — lašinių turguje nebėra. Lašininių kiaulių žmonės nebeaugina, nes nebeapsimoka. O skerdieną pardavinėja — lašinukai vos per du pirštus. Tai reiškia, kad jau pradėjo kiaules į turgų iš fermų varyti. Ir turguje į skerdienos kilogramą prišvirkščia 200 gramų vandens, o faršo apskritai nebegalima niekur pirkti.

— Tai gal pirkti žuvį?

— Šaldytoje žuvyje turi būti 4 gramai vandens — tai vadinama glazūra. O Lietuvoje tokioje žuvyje vandens yra 40-60 procentų. Ir sveikatos centrai, higienistai, net vartotojų institucijos aiškina, kad neva tokią žuvį jau importuoja. Nesąmonė. Ją parsiveža, atšildo, sušaldo, vėl atšildo po kelis kartus, kad susidarytų sniegas, ir, manote, kas nors rašo, kiek procentų vandens yra?

Ką tik grįžau iš Londono, apvažiavau Belgiją, Prancūziją, Nyderlandus, Vokietiją — niekur nėra žuvies su tokiu procentu vandens.

— O pomidorų padažas be E?

— Nieko negali būti be E. Pirmiausia , niekas nerašo, kaip tas pomidoras buvo užaugintas. Už tokią kainą tai tegali būti atliekinis pomidoras.

— Prie pieno, varškės, sviesto nerašoma sudėtis, vadinasi, galima suprasti, kad pieno produktai — natūralūs?

— Principingai ne. Natūralių pieno produktų Lietuvoje nebėra. Todėl, kad pasterizuotas pienas yra lavonas. Jei nėra natūralaus pieno, iš kur bus natūrali grietinė? Atminkite, į grietinę, grietinėlę ir sviestą būtinai dedami konservantai. Atminkite, visa, kas yra pieno pramonėje, yra neteisybė.

— Radome vienintelį natūralų jogurtą, pagamintą iš normalizuoto pieno, pieno baltymų ir raugo.

— Kokio pieno? Normalizuoto? (Juokiasi). Ar jums neatrodo juokingai? Nu faina, dedam „šikalo mikalo", o rašom — normalizuojam, pagerinam. Čia jau iš karto — žmonių mulkinimas. Natūralus jogurtas gali išbūti parą, antrą parą jis genda, o jei jogurtas sugestų per vieną parą, maisto parduotuvėje jo nerastumėte. O tos vadinamosios gyvosios bakterijos yra netikros.

— Dar radome keletą rūšių natūralios duonos ir batonų be E.

— Visi batonai yra su priedais, tik ne viskas surašoma. Lietuvoje natūralios duonos irgi beveik nėra. Duona su mielėmis yra nebe duona, jei jau receptūroje atsiranda cukrus, duona — nebenatūrali. Tikras raugas gaminamas iš miltų ir šilto vandens.

— Atlikome eksperimentą, radome produktų be E, o jūs viską sukritikavote. Ką jūs patartumėte?

— Iš dviejų blogybių reikia rinktis mažesnę — produktus be E etiketėse. Aš jūsų vietoje tokius eksperimentus daryčiau nuolat, gal reikia jungtis prie piliečių institucijų, vienyti žurnalistus ir veikti, gal steigti viešąją įstaigą, internetinę svetainę, galima ir pinigų gauti tam dalykui...

— O ką patartumėte tuo metu valgyti?

— Patarčiau gręžtis į natūrinį ūkį. Gyvenate mieste? Galima kelioms bendrijoms tartis, kad atvažiuotų ūkininkas su daržovėmis, kad kas rytą vežtų pieną, sviestą ir grietinę. Užsienyje tą funkciją atlieka mažos krautuvėlės, kurios klesti, o pas mus jos neišsilaiko, užtat klesti prekybos centrai.
trr
QUOTE(condoleeza @ 2008 06 30, 15:03)
Tiesiog paskaitykite iki galo... blink.gif




— Patarčiau gręžtis į natūrinį ūkį. Gyvenate mieste? Galima kelioms bendrijoms tartis, kad atvažiuotų ūkininkas su daržovėmis, kad kas rytą vežtų pieną, sviestą ir grietinę. Užsienyje tą funkciją atlieka mažos krautuvėlės, kurios klesti, o pas mus jos neišsilaiko, užtat klesti prekybos centrai.
*


ak kaip aš norėčiau tų mažų specializuotų parduotuvėlių, su kokybiškom ir šviežiom daržovėm, naminiais sūriais, duonom, bandelėm, žuvim ar mėsom (kaip per Oliverio laidas rodo). ir dar kur puikiai aptarnaus ir apie ta produkta ką nori papasakos. rolleyes.gif gal kada nors lietuva pasieks tokį lygį.
mes maždaug prieš kelis metus pradėjom sekt ką valgom, kaip derinam, prieš du metus jau visai atidžiai skaityti etiketes (pasirodo įmanoma išvengti tų E), atsisakėm pusfabrikačių, negeriam net sulčių iš pakelių, valgom mėsą, bet nebevalgom mėsos produktų, (tiesa su daržovėmis vargas ant lietuvos jei neturi savo darželio). chimke, tskant, užuodžiu iš tolo. smile.gif
vaikui irgi ketinu neduoti saldumynų kuo ilgiau, o čipsų ir makdonaldų juolabiau.
cameron
QUOTE(obuoliux @ 2008 06 17, 20:18)
Todėl pats geriausias pavyzdys yra tėvai, kad paskui atsiradus sąlygoms, vaikai patys nekimštų šlamšto.
*



drinks_cheers.gif Butent! Man juokinga, kai tevai, patys valgydami slamstiska maista dejuoja, kad ju vaikai kemsa saldumynus ir nemegsta darzoviu.
Kaip gera pavyzdi duosiu drauges seima - ji su vyru ir trim vaikais gyvena JAV. Valgi visada verda patys, labai domisi maisto gaminimu, receptais, ekologisku maistu ir tt. Per kiekviena vakariene ant stalo buna zaliu salotu dubuo, seima valgo prie stalo, ne prie televizoriaus. Tai amerikonai negali atsistebeti ju vaikais, kurie neraginami kraunasi i lekstes salotas, darzoves smile.gif Tik beda, kad nueje i draugu gimtadienius ar su draugais i McDonalda nezino, ka valgyti - jiems neskanu ax.gif Ledus ir mamos keptus pyragus megsta - kaip ir visi vaikai, bet nevalgo be saiko. Per helouvyna surinktu saldainiu krepsiai dazniausiai stovi menesiu menesiais - vaikai ju nevalgo. Viskas pasiekta ne primygtiniu mustravimu ar aiskinimu, o tiesiog tevu pavyzdziu.
rikutis
QUOTE(trr @ 2008 07 05, 16:04)
ak kaip aš norėčiau tų mažų specializuotų parduotuvėlių, su kokybiškom ir šviežiom daržovėm, naminiais sūriais, duonom, bandelėm, žuvim ar mėsom (kaip per Oliverio laidas rodo). ir dar kur puikiai aptarnaus ir apie ta produkta ką nori papasakos. rolleyes.gif gal kada nors lietuva pasieks tokį lygį.
*


Važiuok gyventi į Prancūziją mirksiukas.gif o mūsų Lietuvėlei dar toli iki tokio lygio... verysad.gif
Mes pradėjom sekti ką valgom, kai sūnus sulaukė metų ir pradėjo valgyti tą pat, ką ir mes. Neščia apie sveiką mitybą ne ką težinojau, deja. Du nėštumo trimestrus praleidau ne Lt be interneto, paskutinį trimestrą tąsiausi po ligonines- nei laiko nei noro knygoms... Maitinti pati irgi negalėjau. Tai ir ta mityba kažkaip neimponavo.
Dabar žiūriu ką perku. Skaitau etiketes ant maisto pakuočių, ieškau sveikesnių prduktų; atsižvelgdama į "kišenės padėtį" ax.gif , renkuos mažesnę blogybę. Kalbu apie pasirinkimą- kepti maistą ar virti, pirkti pusę kilo kiaulienos ar 200g jautienos, sausainį ar ryžių traputį... O apie visokius čipsus, šokolado batonėlius, popkornus ir kokakolas nė kalbos nėr. Nevalgom ir vaikui neduodam. (O jei kada "sugriešinam"- tai kai vaikis nemato... blush2.gif )
Man keistas požiūris- vaikas negauna saldainių, tai yra izoliuotas nuo visuomenės blink.gif absurdas. Sūnui saldainių neduodam ir tuo džiaugiamės. Juos keičiam varškės sūreliais, hematogeno gabaliuku. Per gimtadienį ir torto paragauja. Kad taip bent iki dviejų metų... biggrin.gif Atseit, "vargšas vaikas, užaugs be saldainių"... Ką ten tas pusantrų metų pyplys supras apie saldainį? Suvalgys, patiks, ir reikalaus dar, atsisakydamas kito maisto. Vyresnis vaikas jau supranta saldumynus kaip pramogą, malonumą, iki tol saldainių davimas vaikui- dantų gadinimas, apetito mažinimas, tukinimas etc.
Dar labai keistas ir deja dažnas forumiečių požiūris į vaikų mitybą- "žinau, kad mano vaikui tai kenkia, bet vistiek duodu, nes..." lotuliukas.gif
Ech... prirašiau lotuliukas.gif
lora2006
mano dukrai jau beveik 6, bet ji iki šiol nevalgo sausainių, šokoladinių saldainių ir pačio šokolado. Aš tuo net džiaugiuosi. Jai tiesiog neskanu. Būna, kad paprašo karamelės, o ji, manau, tikrai labai nekenkia. Ir tos suvalgo vieną kitą per savaitę. smile.gif
jjurgitas
drauskit nedraude ateis laikas ir patys nusipirks ko nores, dabar mokyklose pilna tu tokiu automatu su nesveiku maistu. as pati niekada neperku jokiu cipsu ar limonadu o juo labiau saldainiuku-ledinuku, bet yra kas pavaisina tai kieme tai pas kanors sveciuose, juk nepradesiu as ant ju rekaut prie zmoniu. paprasciausiai reikia paaiskinti mazyliams, kad nuo TO ar ANO gali skaudeti dantukai ar pilvukai. ir su laiku manau supras kas yra gerai o kas ne. juk patys zinom kad UZDRAUSTAS VAISIUS SALDESNIS biggrin.gif wub.gif
jurgulis777
Aš tai stengiuosi neduoti, bet visko pasitaiko. Manau neapsaugosi nuo to.... Bet stengtis reikia....
Slabake
mes patys nevalgom beveik nesveiko maisto,retai kai ką-tai ir ji manau dėl to nemėgsta,išskyrus saldumynus,pas mus jų yra ir nedraudžiu ir jai kai patys valgom.man tai keistai būtų jei aš pati kemšu kokią nesąmonę,vaikas nori,o aš jam neduodu,tipo nesveika,taigi mes turim rodyti pavyzdį patys vaikučiams savo ax.gif
*

[/quote]

Saldumynai patys nėra taip blogai, tiesiog nereikia jų duoti tarp valgymų (tada mažiau kenks dantims). Ir šokoladas geriau nei karamelė ar irisų tipo saldainiai (o čia jau visiškas blogis) - http://www.dantupastos.lt/kaip-priziureti-...-istorijos.html
Again
augantiems vaikams reikia smegenims kuro-saldumynu 4u.gif o siaip manau,kad ne per daug-tas yra sveika.paskui vaika galima laukiniu padaryti,jei nezinos kas yra saldainis lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
snekute
mes neribojom nieko, tai karta tiek privalge saldainiu per kaledas, kad isbere plemais, tint pradejo, gulde i KMUK, sake, dilgeline reakcija, nors vaikas nealergiskas, aiskino, kad taip buna, kai vienu metu gauna daug alerginu, t.y. dazikliu ivairiausiu, o pirktinius tortus gydytojai ivardijo kaip "alergine bomba", taip kad dabar duodam visko, bet po truputi, povz, vianas saldainis per diena smile.gif
vaidute555
kartais gauna ir cipsu, ir picu, ir guminuku, cocacola pageria, bet tuom nepiktnaudziaujam. apskritai manau tie spalvingi saldainiai, baisus nuodas, bet visi mes juos valgem, kokia vaikyste be saldainiu.
molekulė
Kaip bebūtų manau vaikas turi paragauti visko, kad paskui nenutiktų per kokį gimtadienį ar kur svečiuose apsirijimo bėdų ax.gif
Aišku su saiku
Shalna
Specialiai duot neduodame, o ir namuose pas mus vietoj saldainiu visokie javinukai, trapuciai ir pan. Neribojame sveciuose ir per sventes namuose 4u.gif
Audronė24
Kažkada labai skubėjome su šeima išvykti iš miesto ir staigiai užsukom i McDonalds, pakeliui su vyru šlamštėm sumuštinius su kola ir galvojau juokais duosiu paragauti savo mažylei, tai labai nustebau, kad visiškai atsisakė valgyti. Pagalvojau, kad visai smagu, nes šiaip labai žiūriu vaiko mitybą. Ko gero mažylei pasirodė visiškai neįprasti kvapai iš to mcdonalds sumuštinio, kai gauna tik gryną mėsytę smile.gif
Annia
kiek įmanoma mažiau mirksiukas.gif
applejuice
Jei tevai nevalgys slamsto ir vaikai nevalgys nes tokiu dalyku namie nebus, nematys ir bus neiprastas skonis ir kvapas.

Mano viena drauge super daro- vaikui iki kol neis i mokykla (i darzeli neina) neduoda nei jokiu saldumynu absoliuciai, nera net saldainiu ragavusi, jokiu traskuciu, ledu, limonadu. Grieztai neleidzia mociutems duoti tokiu dalyku, sveciam irgi neleidzia tokiu dalyku atsivezti. Ir ka, mergaite auga laiminga sveika, ir nesijaucia nelaiminga kad negauna saldumynu, nes nezino kad tokie buna ir del to nenori. O kai prades eiti i mokykla jau nesuziuresi. Sake kiemo drauge kazkada jei traskuciu siule, tai pasakojo mamai kaip keista kad tokia slykstyne vaikai valgo.

As irgi kai vaika turesiu taip darysiu ir ne kitaip. O jei norisi vaikui duoti ko saldaus tai galima banana gi, dzivintu abrikosu nuplautu, kam visokius s duot? smile.gif
Akvilchikas
Valgom visoki maista, kartais MCdonaldo, kartais cipsu, kartais visokiu kukuruzu ir pan. Bet tas buna retai. Pvz. per Hallovyna valge cipsu nemazai, gere colos, bet kai zinau, akd kita diena valgys sriubyte ir mesyte be oziuku, tai negaila.... 4u.gif
SVARBIAUSIA-SAIKAS thumbup.gif
egvida
Bulvių traškučiai tik per gimtadienį smile.gif
Dizulka
Viskas su saiku! nors maniskis dar mazas, bet is pusseseres jau gavo paragauti ir sausu pusryciu ir guminuka... manau, kad vaikai turi zinoti ivairu maisto skoni, bet ir zinoti, kas yra svieka, kas ne. Tas kas nelabai sveika leistina TIK su saiku, dideliu saiku smile.gif
smalyze59
QUOTE(vaidute555 @ 2011 09 11, 12:03)
kartais gauna ir cipsu, ir picu, ir guminuku, cocacola pageria, bet tuom nepiktnaudziaujam. apskritai manau tie spalvingi saldainiai, baisus nuodas, bet visi mes juos valgem, kokia vaikyste be saldainiu.
*


kokia vaikyste be saldainiu thumbup.gif nedaznai ,bet papiktnaudziaujam ir mes ax.gif
pingvinukas lolo
Tarp kitko apie McDonald's. essen.gif Teko susidurti su McDonald's keliamais reikalavimais - tiekiant vieną produkcijos rūšį (kuri yra sudedamoji kai kurių mėsainių dalis) šiam restoranų tinklui į Rusiją. Galiu pasakyti tik tiek, kad kokybė - tai pagrindinis kriterijus, kuriuo vadovaujantis atrenkami produktai, "keliaujantys" į šių restoranų virtuvę. Nekalbu apie padažus, kokteilius, ledus, nes nežinau iš ko ir kaip jie gaminami... Taip pat girdėjau vieno prof. pranešimą apie picas (mamytės jų irgi bijo, atseit nesveikas maistas), esmė tame - kokie produktai naudojami picų gamybai. Jie būtinai turėtų būti šviežut šviežutėliai, pagal regioną jūros gėrybės arba mėsa - žinoma prieš tai termiškai apdorota (tik jokių dešrelių, rukytų kumpelių ir pan.), kokybiškas sūris, natūralus pomidorų padažas, daržovės, netgi vaisiai. Ir suvalgęs tokią picą vaikas gaus nemažai naudingų medžiagų, reikalingų augančiam organizmui bigsmile.gif thumb_yello.gif
kubnicka
Stengiuosi vaikui duoti sveikesni ir geresni maista. smile.gif
ripse
per atostogas atsipalaiduojam ir ne visada valgom sveikai ...
ramunele 28
Manau,kuri mama nesistengia savo vaikui duoti sveiko maisto...bet juk viskas šiuo metu auga trąšų pagalba:nuo rugio iki morkos smile.gif .
ememdemsas1
stengiuosi neduoti,bet buna isimciu .Tik va colai ir kitiems gazuotiems limonadams grieztai ne tai pat ir cipsams.
smalsute99
sveikos,


paskaitykite ir nepirkite nei sau nei kitiems http://vmvt.lt/lt/naujienos/2454/
smalsute99
sveikos,

paskaitykit ir nevartokit http://vmvt.lt/lt/naujienos/2454/
perkunkieme
per zinias sake emigrantai kazkiek ten milijardu i Lietuva atsiuncia,tik va,pamirsau kiek.
perkunkieme
ne klausimas kas tas neturtas tada man iskyla,nes Lietuvoje turintys darba zmones,sugebantys sumoketi mokescius,jau nera neturtingi,nes su vidutine klase pas mus kebloka situacija manyciau.
PowerGirls
Iki trečios klasės vyresnėlė net nežinojo kas tas Mackdonald'as. g.gif Aišku, girdėjus buvo, klasiokės jau nuo pirmos klasės šnekėjo biggrin.gif . Bet pati suvokė, kad nesveika. mirksiukas.gif Trečioj klasėj kai buvo, vienąsyk paprašė, kad abi nueitume. smile.gif Sutikau, suvalgėm po mažą mėsainiuką, patiko jai. g.gif Bijojau, kad dabar bus kiekvieną savaitgalį verkšlenimai ir prašymai ta tema. unsure.gif Klydau mirksiukas.gif . Labai retai kada suvalgo, gal kartą per tris-keturis mėnesius. smile.gif O apie čipsus, koka kolas ir picas kas antrą dieną - nešnekam. schmoll.gif
sauskute-plepute
smile.gif tai buna labai retai bent kelioneje , o namuose darytas maistas pats geriausias. bet tenka matyti daznai vaikus sedincius su tevais macdonalduose(veidai tie patys) daznai praeinu pro ji tai pamastau kiek galima kist ta koloringa maista. blink.gif
jurda
Stengiuos, bet ne visada i6eina blush2.gif Tiesa, MacDonalde dukra (jai 8 metai) yra buvus tik 1 kartą, kai švenrė draugės gimtadienį, sūnus 3m. dar nėra buvęs smile.gif Kebabų karts paskanaujam doh.gif
smarty_978
mes patys neinam i McDonalds ir pan, tai ir dukrytei ner kaip apie tai suzinoti. juk musu su vyru esam jos pagrindiniai pavyzdziai. Pica stengiuosi kept namie pati, bet kartais ir pirktine pasimegaujam. nemanau, kad tas retkartinis valgymas tokio maisto pakenktu. ir pavyzdziui sveciuose ar per draugu vaiku gimtadienius tikrai nedraudziu, kad va to neimk, ano negalima... nes, mano akimis, draudziamo vaisiaus norisi tik dar labiau. tai mazoji jau ragavusi ir cipsu, ir visokiu sausainiuku... bet kai tai ne kasdien ir net ne kas savaite - nematau tame problemos.
Deirana
Na, mes kartais pasilepiname skanumynais, tokiais kaip bulvių traškučiai, kola ar dar kas nors blush2.gif Per draugų gimtadienius, dukrytė visada paskanauja šitų dalykų doh.gif Picą kepu pati, nebant kartais parsivėžame vieną didelę, šaldytą iš Lenkijos ir visi su kaimynais sukertame blush2.gif Juk neišvengsi to rolleyes.gif
Aš nemanau, kad labai pakenktų, jei 2-3 kartus per metus vaikas paragaus "čipsų", kolos ar pirktinės picos.. g.gif Bet manau, kad per daug - tikrai nesveika schmoll.gif Pažįstu tokią moteriškę, kuri su vaikais (sūnus 5,5 m. ir dukra 7 m.) kas antrą dieną valgo tuos bulvių traškučius ("čipsus") ir kokius 5-6 kartus į savaitę valgo picą (picerijoje blink.gif )... unsure.gif Žiauru verysad.gif Vaikai ir užaugs prie televizoriaus ir traškučių... cray.gif (tėvai išsiskyrė, tėvas susirado kitą verysad.gif ) Gaila man ir motinos, ir vaikų verysad.gif
zdikara
Manau, kad paragauti gaus, bet ne daugiau, pazistu viena seima, kur vaikuciai kasdien kramsnoja cipsus, guminukus, riesutus apvalkale ir kitokias nesamones, negaliu ziureti, bet nepradesiu aukleti vyresniu uz save, tik niekaip nesuvokiu kaip taip negalvojama apie vaiku sveikata ateityje schmoll.gif
Blondiaska
Kartą per savaitę maniškiai gauna nesveiko maisto. Manau, kad ribojant ar visiškai neduodant, bus kaip laukinukai, pirks ir valgys pasislėpę dideliais kiekiais, juk uždraustas vaisius saldžiausias.
Fatina

Stengiamės maitintis kuo sveikiau... ir ne tik vaikas, bet ir tėvai smile.gif Na, o tai ko labai norisi, bet kasdien negausi - tą galima ragauti per šventes rolleyes.gif Tokia mūsų šeimos taisyklė, jos laikomės ir švenčių labai smagu laukti (nemanau, kad labai jau pakenkiam sveikatai, nes kiek gi tų švenčių per metus mirksiukas.gif )
pempel
stengiuosi vengti ir pati nepirkti, arba pirkti kiek įmanoma sveikesnius. Bet dažnai ir į svečius einame, tikrai pirštu negrūmoju, kad kažko nevalgytų...neapsaugosi visiškai smile.gif
__snowflake
Patys į greito maisto kavines neinam ir vaiko nesivedam. Čipsų nusiperkam gal kartą į 3 mėn ar rečiau-paprasčiausiai nėra poreikio. Kai važiuojam kur, kartais degalinėje nusiperkam kokį paruoštą sumuštinį ar hot dogą, bet tai būna retai. Gazuotų gėrimų vaikas negeria-kartą paragavo svečiuose limonado netyčia-labai nepatiko ir negeria. Coco colos nėra ragavusi. O ir namie tokio dalyko nėra, nebent mineralinis, bet ir to nemėgsta.
Albe69
Na mano vaikytis dar ganetinai mazas (9 men beveik) tai is nesveiko maisto gauna nebent pirktines varskytes ar barankyciu smile.gif Stengsiuos, kad to nesveiko maisto gautu kuo maziau, taciau nemanau, kad imanoma nuo jo visiskai atsiribot, vistiek kazkiek tai valgys. As pati cipsus, mesainius, picas ir panasu maista valgau gana retai, gardumynu daznai pati pasitaisau, vyras labiau megejas to nesveiko maisto.

Taciau va seses vaikas tai baisu doh.gif Jam 3.5 m. o pagrindinis jo maistas saldainiai, guminukai ir panasiai. Vandens beveik negeria, istisai visokie pirktiniai gerimai. Ir svarbiausia, kad daugiausia visokio s... jam priperka mociute doh.gif Na jau as tai tikrai nesileisiu, kad mano vaika vien tik saldainiais penetu schmoll.gif
fuzzyy
Sveciuose nieko nedraudziam. Namuose stangiames maitintis kuo sveikiau, bet koki 1-2 kartus i menesi pasitaiko, kad ir limonado isgeria (tikslaiu giros), ir picos pavalgo ir saldainiu gauna. Manau, kad retai ir su saiku galima ir to slamstmaiscio vaikui.
ramuniuke33
QUOTE(Blondiaska @ 2012 07 15, 21:27)
Kartą per savaitę maniškiai gauna nesveiko maisto. Manau, kad ribojant ar visiškai neduodant, bus kaip laukinukai, pirks ir valgys pasislėpę dideliais kiekiais, juk uždraustas vaisius saldžiausias.
*


tikra tiesa ax.gif , kuo labiau drausi tuo labiau norės ir pirks ir valgys slapta... doh.gif
Mantgirda
QUOTE(ramuniuke33 @ 2013 06 20, 23:15)
tikra tiesa ax.gif , kuo labiau drausi tuo labiau norės ir pirks ir valgys slapta... doh.gif
*



Stengiamės vaiką maitinti kuo sveikiau. Plakame žalius kokteilius kuriuos vaikas daug lengviau nei košeles suvalgo.
zemciugelis
mes cipsu kol kas neduodam, aisku norisi, bet bandau vis dar apsaugoti.
Ragutienė
Patys stengiamės nevalgyt nesveiko maisto ir vaikui neduodam.
Pampuske
Pasitaiko, kad ir paragauja, bet šiaip nepropaguojam. Džiaugiuos, kad mano vaikas "sriubinė" ir "agurkinė", kad mėgsta mėsą, bulves, valgo viską bigsmile.gif
tiutiute
paragauti duodam, bet ne valgyti, nes dar mazas biggrin.gif patiems karts nuo karto kyla noras uzvalgyti kazko nesveiko, tai ir vaikui duodam paragauti ax.gif
zaliass
duodam paragauti ir mes,juk dabar tiek to nesveiko maisto ir negali vaiko padaryt vos neatsilikusiu,kad net nezinos kas tai yra cipsai!
zuvixxe
MEs nuo metuku pradejo duoti paragauti tokiu dalyku kaip rukytu gaminiu, tos pacios daktariskos desros, kuria beja liko lb suzavetas biggrin.gif tokiu dalyku kaip traskuciai ar saldus gerimai, greito maisto uzkandziai dar negaves nei ragauti ir kol kas tikrai negaus biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.