Yra chia sėklų ir lietuvoj (pvz.) aromanatural.lt jų turi. Bet su jom reikia atsargiai, negalima padauginti ,ypač turintiems žemą spaudimą. Nėščiom ir maitinančiom beje irgi negalima
QUOTE(Abi @ 2011 05 16, 16:35)
Yra chia sėklų ir lietuvoj (pvz.) aromanatural.lt jų turi. Bet su jom reikia atsargiai, negalima padauginti ,ypač turintiems žemą spaudimą. Nėščiom ir maitinančiom beje irgi negalima
hm ten jau aliejus, siulomas odai, argi ji ir vartoti i maista galima?
QUOTE(neiruke @ 2011 05 16, 15:56)
hm ten jau aliejus, siulomas odai, argi ji ir vartoti i maista galima?
Aha, tikrai tik aliejus. Kažkada anksčiau esu pirkusi internetu, bet neberandu iš kur O aliejaus nebandžiau
QUOTE(neiruke @ 2011 05 16, 14:28)
o lietuvoje negi niekur neprekiauja Chia seklomis? gal kas zinot?
Papildyta:
o dukrytei tik isbrinkinai seklytes ir valge? niekuo negardinai?
Papildyta:
o dukrytei tik isbrinkinai seklytes ir valge? niekuo negardinai?
Regis ir buvau skaicius, kad kazkas prekiauja, bet man atrodo internetu neretai gaunasi pigiau
Mano dukrele labai megsta sitas seklytes, net ir nebrinkintas ir be jokiu priedu , bet brinkintos aisku geriau, jos ismirksta beje labai greitai, galima idomius kokteiliukus vaikams daryti iberiant seklytes i svieziai spaustas sultis.
Apie jas suzinojau skaitydama zaliavalges Shazzie knyga, ten yra toks receptukas dviems:
200 ml silto vandens
30 g razinu
20 g chia (meksikinio šalavijo) seklyciu
20 g dziovintu abrikosu
20 g dziovintu kriausiu
Galima naudoti ir bet kokius kitus dziovintus vaisius.
Smulkiai supjaustyti dziovintus vaisius ir sudeti su chia i nedideli indeli. Uzpilti silta vandeni, pamaisyti. palikti 20 min sutirsteti. Pries patiekiant ismaisyti.
O is kanapiu galima daryti labai maistinga kanapiu piena.
o kaip daromas is kanapiu pienas?
QUOTE(neiruke @ 2011 05 16, 18:59)
o kaip daromas is kanapiu pienas?
1 puodelis islukstentu kanapiu seklu.
5-6 puodeliai vandens(nors vandens galima pilti pagal poreiki, t.y. kokio tirstumo pieno norisi).
Viska sudeti i blender'i(lietuviskai turbut kokteiline ) ir malti apie 2-3 minutes kol pasidaro vienos konsistencijos. Jeigu norisi saldumo galima ideti datuliu, razinu arba medaus ir vel 'pramalti'. Jeigu norisi, kad butu panasu i piena, reiktu nukosti, bet galima ir gerti tirsta. Saldytuve galima laikyti apie 3 dienas uzdarame konteineryje
p.s. atsiprasau jei ka nelabai aiskiai parasiau Kadangi guyvenu ne Lt, tai visas gyvenimas ir visa info galvoje yra anglu kalba. Ir kai bandau kazka isversti i Lietuviu kalba, kartais pritruksta zodziu
Sekmes
QUOTE(Me-Boho ♥ @ 2011 05 17, 04:24)
...
o pakepinti nebereikia kanapiu seklu? nes vienur vienaip raso, kitur kitaip.
vakar daviau mazajam pirma karta padaryta migdolu pienuka, nu labai buvo patenkintas , godziai suvartojo , bet ... itariu o gal ir ne, kad alergija riesutams turim, ar taip negali buti? nes kakliukas paraudonavo po suvartojimo praejus 3valandom
QUOTE(neiruke @ 2011 05 17, 07:08)
o pakepinti nebereikia kanapiu seklu? nes vienur vienaip raso, kitur kitaip.
Jei nori Gyvo maisto nekepinam
Gali buti kad ir elergija, o gali buti, kad jam per anksti dar arba per daug, kepenys neiveike ir per oda isejo, kiek laiko maziukui?
QUOTE(*Rūta* @ 2011 05 17, 08:15)
Jei nori Gyvo maisto nekepinam
Gali buti kad ir elergija, o gali buti, kad jam per anksti dar arba per daug, kepenys neiveike ir per oda isejo, kiek laiko maziukui?
Gali buti kad ir elergija, o gali buti, kad jam per anksti dar arba per daug, kepenys neiveike ir per oda isejo, kiek laiko maziukui?
10,5men
QUOTE(neiruke @ 2011 05 17, 08:10)
10,5men
manau per anksti ir per daug siap riesutukus jei nemaisau iki 3 metu labai mazais kiekiais
o gal tada vietoj migdolu pienuko (jei dar nelaikas), aguonu ar kanapiu pienuka bandyti duoti? noriu nuo pieno misinuku nulipti , pora kartu i para dar geria ji
QUOTE(neiruke @ 2011 05 17, 08:19)
o gal tada vietoj migdolu pienuko (jei dar nelaikas), aguonu ar kanapiu pienuka bandyti duoti? noriu nuo pieno misinuku nulipti , pora kartu i para dar geria ji
Avizu piena? as labiua linkciau prie grudiniu kulturu pienuko beieskodama receptuko si ta idomaus dar radau gal kam tai bus nauja
Mitai apie Piena
Piene daug kalcio ir tai padeda išvengti osteoporozės
Deja, klinikiniai tyrimai rodo visai ką kita. Tyrimo, kuriame 12 metų buvo sekama 75000 moterų būklė, išvados skelbe: didesnis pieno kiekis mityboje visiškai neapsaugo nuo osteoporozės ir nemažina lūžių rizikos. Kalcio, esančio karvės piene, mūsų organizmas nepasisavina (The Harvard Nurses Health Study, An Australian Study). Osteoporozės riziką galite sumažinti vengdami natrio (druskos), valgydami vaisius, daržoves, ypatingai - sportuodami. Gerai pasisavinamo kalcio rasite kopūstuose, riešutuose, sėklose, pupelėse, žirniuose, žaliosiose lapinėse daržovėse ir kt.
Vaikams būtinai reikia gerti pieną
Deja, su karvės pieno produktų vartojimu siejamas netgi I tipo (vaikų) diabeto atsiradimas. Įvairiose šalyse atliktas epidemiologinės studijos rodo stiprią sąsają tarp pieno produktų ir I tipo diabeto. Įtariama, kad karvės piene esančios medžiagos sukelia autoimuninę reakciją, kuri sunaikina insuliną gaminančias ląsteles kasoje.
Piene yra vitamino D
Pienas nėra patikimas vitamino D šaltinis. Atliekant tyrimus, kai kuriuose pieno mėginiuose vitamino D kiekis 500 kartų viršijo normą, o kai kuriuose vitamino D nerasta išvis. Per didelis vitamino D kiekis gali būti nuodingas, sąlygoti kalcio pertekliaus atsiradimą kraujyje ir šlapime, kalcio nuosėdų susidarymą inkstuose, tulžies takuose, minkštuosiuose audiniuose, padidinti sunkiųjų metalų patekimą į organizmą.
Pienas padeda pašalinti iš kūno kenksmingas medžiagas
Yra įprasta manyti, kad pienas pašalina iš kūno nuodingas medžiagas, sunkiosius metalus i. pan. Todėl pieną naudoja žmonės, dirbantys kenksmingomis sąlygomis keramikai, rentgenologai i.kt. Tačiau pienas detoksikaciniams tikslams nėra tinkamas. Negana to, patys pieno produktai sudėtyje gali turėti pavojingų sveikatai medžiagų.
Šiandien pieno pramonėje naudojami įvairūs priedai, tam, kad padidintų karvių našumą. Mastitai (pieno liaukų uždegimai) fermose yra dažni. Karvių gydymui naudojami antibiotikai, jų randama piene ir jo produktuose. Pasitaiko ir hormonų, pesticidų bei kitų cheminių medžiagų. Pieno pramonėje naudojamos didelės talpos pieno surinkimui, o jų dezinfekavimui naudojamos stiprios rūgštys, šarmai ar chloras. Tai labai toksiškos medžiagos ir dalis jų neišvengiamai patenka į galutinius pieno gaminius. Jie gali sukelti alergiją pieno produktams.
Pieną gerti sveika
Kaip bebūtų gaila, piene galima rasti bent dalį kaltės dėl sunkių šiandieninių ligų.
Pienas ir jo produktai (sūris, ledai, sviestas) yra geri cholesterolio ir riebalų šaltiniai. Reguliarus ir dažnas jų vartojimas sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, didina cholesterolio kiekį kraujyje.
Manoma, kad kiaušidžių, krūties ir prostatos vėžys yra susiję su pieno produktų vartojimu. Piene randamas į insuliną panašus augimo hormonas (taip vadinamas IGF-I). Jis nustatytas karvės piene ir kraujyje tų žmonių, kurie vartoja pieno produktus. Naujausi tyrimai parodė, kad vyrai turintys daug IGF-I, turi keturis kartus didesnę riziką susirgti prostatos vėžiu. 1999 m. atlikta studija parodė, jog trys stiklinės pieno kasdien per tris mėnesius 10 proc. padidina IGF-1 laipsnį organizme. (Journal of American Dietetic Association). Pasterizacija šio hormono kiekiui įtakos nedaro.
Taigi, sveikiau būtu mokytis gyventi be ar su minimaliu kiekiu karvės pieno produktų.
O kokia gali būti pieno alternatyva jį mėgstantiems ir įpratusiems geri?
Sezamo pienas - sumalti kavamale kelis šaukštus sezamo sėklų. Sudėti gautą masę į plaktuvą, užpilti stikline karšto vandens ir plakti porą minučių. Pagal skonį įdėti medaus, prieskonių (pvz.vanilės), dar pripilti vandens iki norimo kiekio (1-2 stiklines) ir vėl kelias minutės plakti. Gautą baltą skystį galima perkošti per sietelį ir sunaudoti per dieną vietoje pieno.
Tai labai sveikas, skanus, sotus ir maistingas gėrimas. Paruošiamas greitai ir kainuoja labai mažai. Lygiai taip pat galima ruošti ir pieną iš saulėgražu sėklų bei kitų riešutų.
Avižų pienas jam pagaminti reikės ¾ stiklinės sveikų, ekologiškų avižų grūdų (galima ir dribsnių) ir vandens tiek, kiek telpa į plaktuvą (blenderį). Grūdai nuplaunami ir pamerkiami nakčiai. Ryte suplakami blenderyje kartu su vandeniu, kuriame jie mirko. Masė perkošiama per tankų sietelį. Galima dar pripilti vandens, jeigu pienas per tirštas. Saldikliai ir prieskoniai dedami pagal skonį.
Tai nuostabus, subtilaus skonio gėrimas, labai sveikas, be cholesterolio, turtingas naudingų medžiagų, greitai paruošiamas ir pigus. Jį galite pilti tiek į kavą, tiek į bulvių košę.
Migdolų pienas - jam paruošti reikia 34 valgomųjų šaukštų migdolų ir 1/2 šaukštelio cukraus (arba medaus). Migdolus užpilame šaltu vandeniu ir paliekame brinkti per naktį. Kitą dieną nuvale luobelės, sumalame jos kavamale ir sudedame į plaktuvą (kartu cu cukrumi), užpilame stikline vandens ir plakame apie pusę minutės.
Tai prabangesnio skonio, labai sotus pienas. Juo galima papildyti pav. avižu pieną arba naudoti ruošiant šventėms avižų kisielių. Tinka daugeliui desertiniu patiekalų.
Visos augalinio pieno rūšys būna su tirščiais. Jeigu pieną naudojate užpilti sausus pusryčius, kepiniuose ir pan., galite naudoti nekoštą. Priešingu atveju nukoškite per tankų audinį ar sietelį.
Papildyta:
O siap 10 men vaikui jau drasiai pakaitalas gali buti vandenukas cia tik tuo atveju jei mama nemaitina ir puikiai valgo 3 kartus dienoje subalansuota maista, maniske nuo 8 men be misinuku (zaliavalgystes dar nebuvau atradusi) tai vanduo geriausias gerimas po siai dienai (be jokiu pasaldinimu ar paskaninimu)