Help - Search - Member List - Calendar
Full Version: Griežimas dantimis - bruksizmas
Supermamų klubas > Konsultacijų centras > Klausimas odontologei
Pages: 1, 2, 3
Fannya
QUOTE(IngridaB @ 2006 03 03, 07:25)
Kad nervinė problema vyrui irgi sakė gydantis odontologas,nes jo baigia nudilti apatiniai dantys.Bet gal gali ką nors patarti odontologė?Dėl kirminų ir aš girdėjau iš savo močiutės.Bet ar tai tiesa?
*

Odontologas gal kuo ir padetu - pasiulytu kokias kapas ar dar ka... Bet juk nuo to nervines problemos nedingtu unsure.gif Gal tikrai geriau issiaiskinti tikraja priezasti ir ja pasalinti?
O del kirminuku nezinau kiek tame tiesos - paprasciausia butu atlikti tyrimus ir paziureti. Mazi vaikuciai juk daznai turi kirminuku, nenuostabu, jeigu butu uzkrete ir kitus seimos narius - o juolabiau, kokios dar nervines problemos gali kankinti maza vaika? Tikiu, kad nera malonus dalykas, bet ka darysi.

QUOTE(klaipediete @ 2006 03 03, 07:38)
KA DARYTI??? Padekit!!!  verysad.gif
*

Bek pas daktarus ir isdestyk savo problemas, tikrai kazkuo pagelbes smile.gif
Kuzia
QUOTE(IngridaB @ 2006 03 03, 09:25)
Bet gal gali ką nors patarti odontologė?
*

Ar sunku atsiverst puslapį atgal ir paskaityt blink.gif ?

QUOTE(Kachiukai @ 2006 03 03, 22:02)
kokios dar nervines problemos gali kankinti maza vaika?
*

blink.gif tai kaip tik vaikų dar psichika nesusiformavus ir reikalauja daugiausiai darbo perdirbant per dieną gautą informaciją unsure.gif .
Fannya
QUOTE(Kuzia @ 2006 03 03, 22:11)
Ar sunku atsiverst puslapį atgal ir paskaityt blink.gif ?
*

Kol tema nebuvo sujungta matyt buvo sunku wink.gif Be to, biski offtopic'as, bet turbut ne man vienai sudetinga sita paieska naudotis - o detalios pasieskos SM nerandu sad.gif
An@*di
QUOTE(monakas @ 2005 11 08, 18:09)
Jei žmogus naktį dantim griežia, greičiausiai turi kirminų.
Nežinau ar dabar taip daro, bet anksčiau darželiuose, mokyklose visus vaikus tikrindavo ar jų neturi. Klijuodavo toki lipnų pleistrą į tarpšiknį ir po to užklijavę ant stikliuko tirdavo per mikroskopą.
*

Visiska nesamone.Bobuciu paistalai.Dantim zmogus griezia todel,kad labai stipriai miegadamas sukanda dantis.Tai gali buti ir nuo nervines itampos ir blogo sukandimo.Bet tikrai ne nuo kirmeliu.
Anandita
aš anksčiau labai grieždavau, bet praėjo, dabar tik kartais savo malonumui arba vyrui ant nervų pagręžių hihihi.gif
Renačiukas
Aš irgi griežiu dantimis, bet retai. Kartais (vyras pasakojo) per miegus čepsiu (tipo valgau), bet kai papasakoja, tai nepamenu, kad būčiau sapnavus, kad kažką valgau. Tai vyras juokiasi, sako gal tu nedavalgai, gal pavalgyk daugiau ar ką doh.gif smile.gif
pupute
sveikos, gal kuri susidūrusi esat su griežimų dantų? jau taip griežia maniškis.. žinau kad mažiems vaikams taip būna, bet tai suaugusiems - negirdėjus cool.gif gal žinote kaip to išvengti, ką naudoti, kad dingtų griežimas? g.gif
Sporty
Aha, maniskis irgi baisiai griezia dantimis nakti blink.gif Kumstelnu i sona, tai tam kartui nustoja. O siaip girdejau teoriju, kad dantimis griezia kai turi kirmeliu, arba del nerviniu problemu... Gal kas turit tikslesnes, pagristesnes info apie tai?
pupute
jo jo, kai mazi vaikai griežia, tai kirmėlių turi, o dičkiai vaikai? g.gif 4u.gif SOS
tik drugelis
Med. kalba tai vadinasi bruksizmas ax.gif
Del kirmeliu - dickiai irgi gali tureti sio "malonumo". Reikia istirti ismatas, jei ka-isgerti kursa kokio Vermokso. Dar pabandykite pakeisti pagalve i kietesne... Na ir pagalvokite, ar negali buti padideje skrandzio rugstingumas ar koks refliuksas... g.gif
body
maniskis irgi griezia (smuikininkas smile.gif ) mane tai ziauriai erzina... mad.gif
ir skrandzio rugstingumas pas ji padidejes, net nesuvedziau, kad cia gali buti susije...
kazin ka daryt..
sheebe
bruksizmas gydomas ne vaistais ir ne baksnojimu i sona, o specialiomis miorelaksacinemis kapomis, gaminamomis pas odontologa kiekvienam individualiai. jos devimos miegant, tam kad apsaugotu nuo danties audiniu nusitrynimo ir kitu po to sekanciu problemu...
raganiuke
Girdejau, kad praeina kuris laikas, kol pripranti jas nesioti verysad.gif
Sviesele
Deja, kiek žinau, suaugusiems šisd yprotis neišgydamos. Ir šiaip nėra aiškių priežasčių, kodėl taip yra (daktarai tai pripaišo "jautriems nervams" smile.gif ).
O stomotologai tai pataria tas kapas nešioti, nes kitaip dantys į senatvę nuo pastovaus brūžinimo nudyla...
awiux
QUOTE(tik drugelis @ 2006 11 19, 22:52)
Med. kalba tai vadinasi bruksizmas  ax.gif
Del kirmeliu - dickiai irgi gali tureti sio "malonumo". Reikia istirti ismatas, jei ka-isgerti kursa kokio Vermokso. Dar pabandykite pakeisti pagalve i kietesne... Na ir pagalvokite, ar negali buti padideje skrandzio rugstingumas ar koks refliuksas... g.gif
*

mane ir nervina kai MB griežia...net nžn ką daryt, sakau gal tikrai skrandis ar nervai...bet taip garsiai kai pavaro doh.gif
An@*di
yra nervine itampa.Ir miegodamas todel sukanda stipriai dantis.O del kirminu tai bobuciu pasakos. smile.gif
tik drugelis
QUOTE(Diana& @ 2006 11 22, 01:29)
O del kirminu tai bobuciu pasakos. smile.gif
*

Neskubek neigti.
Teresa
Buvau su vaiku pas psichologę dėl nervinio tiko.
Mano vaikas taip pat naktį griežia dantimis. Tai psichologė pasakė, kad gali buti 30 priežasčių. Tai gali buti ir nuo per didelio jautrumo, ir jeigu yra problemos su skarandžiu, ir t.t.
Išrašė vaikus homeopatinių vaistukų. Jam jau geriau. Ir tikas dingsta, ir dantų griežimas.
aiste20
Visai neseniai ir as susiduriaus su sita problema doh.gif na tas grezimas dantimis dar butu ne tokia didele problema jeigu ne tai kad girezdama dantimis labai smarkiai pazeidziau dantenas , jos pradejo kraujuoti , patino verysad.gif esu uzsiregistravusi pas stomotologa bet vizitas tik gruodzio 1 d. . Vyras mano jau pradejo del manes nerimauti kad cia gal jau kazkas su nervais man blogai ar kaip cia dabar . niekada nebuvau susidurusi su sita problema. verysad.gif
krikstole
Oi gerai žinau ta problemą, man pačiai tai prasidejo kažkur prieš 1,5 metų...manasis mane vadina griezle...ir kas man labiausiai nervina, pati to nejaučiu...vasara, kai buvo ramesnis laikas, daugiau poilsio, sakė, kad negbegriežiu, o tik prasidėjus rudeniui- darbams ir mokslui vėl viskas is pradžių, nors išgėriau ir Vermox ir raminamų žolių, ir šiaip stengiuos nusiramint... padeda tik tai kai brangusis naktį pridedą pirštą prie lūpų, tada nusiraminu..ir tada pabundu.... blush2.gif unsure.gif bet jaučiu, kad teks pas odontologą pėdint daryt to idėklo.... unsure.gif
nikola
Nu va net negalvojau kad yra tokia tema. As visa gyvenima greziau dantim taip garsiai kad net pati prabusdavau nuo garso. Ir del kirmeliu tyrimus irgi dariau, aisku nieko nerado, nes tai gal daugiau vaikams buna. Daugiau tikiu kad tai del itampos, nors net nezinau g.gif Dabar jau kokie metai jau jokiu garsu neskleidziu, nes ir vyras nieko nesako ir pati neprabundu, nors nervine itampa liko ta pati. Tai net nezinau nuo ko. Dantis per visa grezimo laika liko sveiki, nors sakau greziau visa gyvenima ir jokiu ideklu nereikejo schmoll.gif
ingridukas
QUOTE(pupute @ 2006 10 06, 08:55)
sveikos, gal kuri susidūrusi esat su griežimų dantų? jau taip griežia maniškis.. žinau kad mažiems vaikams taip būna, bet tai suaugusiems - negirdėjus  cool.gif gal žinote kaip to išvengti, ką naudoti, kad dingtų griežimas? g.gif
*

As taip pat miegodama grieziu dantimi ir kartais per miega save pagaunu tai bedarant.Gal cia su nervais susije?
Liepune
maniskis irgi griezia net pasisokinedamas, o as miegoti negaliu.Nors ne kiekviena nakti, bet kokius4-5 kartus per savaite tai butinai...
Kirmeles - labai reta suaugusiems zmonems priezastis, daugiausia - nervai. Mums patare daktare) - pavartoti sirdies lasu (valerijonas).Ant ipakavimo yra parasyta, kaip ji vartoti (na, kad reikia daryti pertraukas ir nevartoti nuolat), bet, kadangi maniskis vis tiek ziauriai bijo prie ju pripasti, tai as jam ,,ilasinu" reciau nei nurodyta -ne tris kartus per diena, o tik vakarais, ir ne kasdien. Siuos vaistus geria dar neseniai, tik antra savaite, bet griezimas isgerus lasus praeina 2-3 naktims, o atsirado tik praejusia nakti, nes pries tai kelias dienas negere.
tai va.Gal dar per anksti daryti isvadas, bet juk metodas tikrai ne drastiskas, svarbu valerijono nepadauginti, ir, jei griezimas nepraeis, tai bent vyra ramesni turesite biggrin.gif
furyy
Mani6kis tai labai griežia dantimis kai pagėręs miega, kartais net baisu blink.gif
O kai trezvas-ne. g.gif
Monika
Sveiki 4u.gif , pastebėjau, kas skyla priekinių dantų emalė. Stolomologė pasakė, kad taip gali atsitikti dėl griežimo naktimis, ir patarė.... prieš miegą išgerti relaniumo blink.gif . Pasidalinkit patirtimi, kam teko su tokia bėda susidurti.
juske
Gal geriau ne relaniuma gerti , o pasidaryti kapa dantims ir ieskoti griezimo priezasciu , tada jas salinti g.gif , juk pati tikriausiai nelabai jauti , ar nakti dantimis griezi , o gal tik stipriai sukandi g.gif , o gal priekiniai dantys gauna per dideli kruvi del pvz: netektu ar nudilusiu , apgriuvusiu ir tt galiniu dantu g.gif
Sophi
QUOTE(Monika @ 2007 06 06, 08:15)
Stolomologė patarė.... prieš miegą išgerti relaniumo blink.gif

Susidurt neteko, bet man odontologė pasakojo apie tai. Bet už siūlymą gert relaniumą, tai gun_bandana.gif bash.gif Jei priežastis tikrai ta, tai iš tiesų kapas daryt reikia.
Monika
QUOTE(juske @ 2007 06 15, 21:54)
Gal geriau ne relaniuma gerti , o pasidaryti kapa dantims ir ieskoti griezimo priezasciu , tada jas salinti g.gif , juk pati tikriausiai nelabai jauti , ar nakti dantimis griezi , o gal tik stipriai sukandi  g.gif , o gal priekiniai dantys gauna per dideli kruvi del pvz: netektu ar nudilusiu , apgriuvusiu ir tt galiniu dantu  g.gif
*

Ne, galiniai tvarkingi... O priežastys kokios gali būti - psichologinės? Per didelė įtampa? Stresas? Hm... tai kur kreiptis?
O tos kapos - tai tokie loveliai dantims - ir su jais tektų kas nakt miegoti? g.gif
Sophi
QUOTE(Monika @ 2007 06 19, 12:39)
O tos kapos - tai tokie loveliai dantims - ir su jais tektų kas nakt miegoti? g.gif
*

Būtent taip ir yra.
egluciukas
SVEIKOS smile.gif man draugas pastoviai ryte kai atsikeliam sako, tu ir vel nakti labai dantimis grieziai, is praeziu as galvojau , kad jis trenktas, nusisneka .. bet kai taip eme kiekviena ryta sakyti, tai man jau neramu darosi.. nuo ko tai galetu buti. sako , kad jeigu griezi dantimis kirminu turi, bet as nelabai noriu tiketi. gal reiketu isitirti...net nezinau.. Gal kuri turite issamesnes informacijos ? buciau dekinga 4u.gif
turbo sraige
vajėzau, mano draugas irgi naktimis dantim griežia, ir kai parašei, tai atsiminiau irgi apie kirminus girdėjau, bent jau, kad vaikams taip būna. gal kas nors žinot tiksliau, patarkit ką unsure.gif
Sophi
Neblogas straipsnis apie bruksizmą.
AisteMarija
griezimo priezastys dazn buna neurologines - nervines kilmes taip sakant, jei pastebit, daznai net ir diena, kai smarkiai supykstat ar susinervinat, stipriai sukandat dantis, tai irgi l blogai, is principo dantys turi liestis tik valgant, o siaip zandikaulis turi buti atsipalaidaves. O griezimas irgi l panasu, jega jo g.b. l didele, galima taip net ir dantis sutrupinti, taip kad, kai to negalim kontroliuot, o ypac nakti - butina!!! darytis kapa, kuria uzsidedi pries miegeli, kaip minksta lovyte savo dantukams, sako, kad net ir miegasi visai kitaip. Tokia turim ir mes abu su vyru, nes as ypac po nestumo, matyt, bemiegem naktim nuvalgiau nenorom dantukus. Va taip ax.gif
Awita
Jei mano mazoji nakti pradeda griezti dantimis, tai 100%, kad pradeda sirgti (persalimo ligos)
agmor
80% zmoniu griezia (garsiai), o like 20% labai stipriai kanda nakti. Visi ka nors daro, del to gali net dantis pradet skaudet - man taip stipriai skaudejo, jau galvojau, koki nerva reikes traukt - o cia, pasirodo, tik kapas nakti reikia isidet. Bet niekaip negaliu to sustabdyt - o dar jei pastresuoju, tai... blush2.gif
prieblanda
QUOTE(agmor @ 2008 06 24, 17:57)
80% zmoniu griezia (garsiai), o like 20% labai stipriai kanda nakti. Visi ka nors daro, del to gali net dantis pradet skaudet - man taip stipriai skaudejo, jau galvojau, koki nerva reikes traukt - o cia, pasirodo, tik kapas nakti reikia isidet. Bet niekaip negaliu to sustabdyt - o dar jei pastresuoju, tai... blush2.gif
*

Iš kur čia tokia statistika? unsure.gif Vien empiriniu patyrimu remiantis man ji atrodo iš piršto laužta rolleyes.gif
Maniuska
esu stomatologu asistente, pati grieziu dantimis ir pati nesioju apsaugine kapa naktimis. mirksiukas.gif
vis tik dantu griezimas yra labai "populiarus" siais neramiais laikais. Tai susiejama su stresu. Nuo bruksismo kaip ir neisgydoma, tik siuloma apsaugoti dantis nuo nugriezimo ir zandikauliu sanarius nuo susidevejimo. Intensyviai grieziant dantis galima nugriezti net ir iki dantenu. Pirmi pozymiai, tai nugriezti ilciu smaigaliukai, priekiniai dantys atrodo kaip sutrumpeje, gali buti nugriezti kruminiu dantu kaubureliai. Ivairiai. Su dantenomis tai nesusije. Kaip ir su kirminais, beje lotuliukas.gif Apsaugine kapa yra gana patogi, kiek gali buti imanoma patogus svetimkunis. Zinoma, pirma savaite nesiojant rytais burnoje jos nerasit, dazniausiai kur lovos gale, po pagalve ar net po lova lotuliukas.gif kita savaite bus lengviau. O ziurek po menesio, be jos ir uzmigti negalesit. Sekmes nesiojant 4u.gif
Miss Kitten
As grieziu dantimis.. doh.gif Labai gerai prisimenu, kad kai ruosiausi vestuvems, tai griezdavau kasnakt.. doh.gif O dabar jei tik sunkesni laikai uzeina.. smile.gif

Maniuska, gal zinai kokios dabar kapu kainos? bigsmile.gif
Maniuska
QUOTE(Miss Kitten @ 2008 06 25, 08:43)
As grieziu dantimis.. doh.gif Labai gerai prisimenu, kad kai ruosiausi vestuvems, tai griezdavau kasnakt.. doh.gif O dabar jei tik sunkesni laikai uzeina.. smile.gif

Maniuska, gal zinai kokios dabar kapu kainos? bigsmile.gif
*

Ne nezinau. Siuo metu gyvenu ir dirbu Airijoj, tai tik airiskas kainas zinau. Ju buna dvieju rusiu, bet beveik visiems pirma karta siulomos pusiau kietos. Jei jos greitai pragrauziamos, tai tada siuloma kieta nesioti. Visose klinikose jos daromos tokios pacios, taip, kad siulau pasiskambinti i kelias, pasiklausti kiek kainuoja ir eiti ten, kur pigiausia. Nes cia juoku darbelis, jei sumokesi pigiausiai, tikrai gausi ta pati rezultata, kur kaina bus pati didziausia.
sekmes 4u.gif
toscani
QUOTE(mergyca @ 2005 11 08, 16:16)
nezinojau i kuri daktara kreiptis konsultacijos, todel galvoju paklausiu kolegiu- mamyciu...  Mano vyras nakti miegodamas griezia dantimis, as negaliu to pakesti, prastai nuo to miegu, sukinejuosi visa nakti.. Nuo ko tai gali buti ir kaip tuo atsikratyti.. g.gif
*

mano vyras turi tokia pacia problema... kadangi studijuoju medicina, mane tai dar labiau gasdina, nes zinau, kad visa tai del nervu sistemos itampos.. O atrodo, kad jis jos per daug tikrai neturi. Padariau jam kapas - plastmasinis "dekliukas" ant dantu, kuri uzsideda ant apatinio zandikaulio nakciai. Tai apsaugo dantis nuo nudilimo ir veliau atsirandancios dantu migracijos bei dantu netekimo. Zinau, kad bruksizmas (dantu griezimas) gydomas stipriais antidepresantais, taciau smulkiau apie tai nezinau.
Jei darysites kapas dantims, jos turi buti kietos, is plastmases. Zinau, kad kai kurie kabinetai isigudrine padaro minkstas, kaip gumines, jos nelabai apsaugo nuo griezimo.
Papildyta:
QUOTE(Maniuska @ 2008 06 25, 23:42)
Ne nezinau. Siuo metu gyvenu ir dirbu Airijoj, tai tik airiskas kainas zinau. Ju buna dvieju rusiu, bet beveik visiems pirma karta siulomos pusiau kietos. Jei jos greitai pragrauziamos, tai tada siuloma kieta nesioti. Visose klinikose jos daromos tokios pacios, taip, kad siulau pasiskambinti i kelias, pasiklausti kiek kainuoja ir eiti ten, kur pigiausia. Nes cia juoku darbelis, jei sumokesi pigiausiai, tikrai gausi ta pati rezultata, kur kaina bus pati didziausia.
sekmes 4u.gif
*

geros kapos kainuoja apie 100lt. Pas labai gera gydytoja.
toscani
QUOTE(toscani @ 2008 07 04, 20:15)
mano vyras turi tokia pacia problema... kadangi studijuoju medicina, mane tai dar labiau gasdina, nes zinau, kad visa tai del nervu sistemos itampos.. O atrodo, kad jis jos per daug tikrai neturi. Padariau jam kapas - plastmasinis "dekliukas" ant dantu, kuri uzsideda ant apatinio zandikaulio nakciai. Tai apsaugo dantis nuo nudilimo ir veliau atsirandancios dantu migracijos bei dantu netekimo. Zinau, kad bruksizmas (dantu griezimas) gydomas stipriais antidepresantais, taciau smulkiau apie tai nezinau.
Jei darysites kapas dantims, jos turi buti kietos, is plastmases. Zinau, kad kai kurie kabinetai isigudrine padaro minkstas, kaip gumines, jos nelabai apsaugo nuo griezimo.
Papildyta:
geros kapos kainuoja apie 100lt. Pas labai gera gydytoja.
*

ne, jos nedaromos visur tokios pacios. viskas priklauso nuo dantu techniku laboratoriju naudojamu medziagu kokybes. kai kurios laboratorijos naudoja pigias konstrukcines medziagas, o ima tiek pat, kaip tos laboratorijos, kurios naudoja kokybiskas medziagas. taigi, neapsigaukite..
agmor
QUOTE(prieblanda @ 2008 06 24, 23:06)
Iš kur čia tokia statistika?  unsure.gif  Vien empiriniu patyrimu remiantis man ji atrodo iš piršto laužta  rolleyes.gif
*

patyrimas patyrimui nelygus,- dirbu dantisto asistente, kiekviena diena matau apie 20 "grieziku" (mazdaug tiek pacientu ir apziurim per diena). Kiekvienas kitaip griezia, kiekvieno dantys, sukandimas unikalus, bet dauguma ju, net jaunu, jau turi nusidevejimo zymes, kurios negali atsirasti del valgymo. Zinoma, jokiu spec. tyrimu nedariau, tad remiuosi tik tais straipsniais, kuriuos skaiciau, ir darbo patirtimi smile.gif
toscani
QUOTE(mergyca @ 2005 11 08, 16:16)
nezinojau i kuri daktara kreiptis konsultacijos, todel galvoju paklausiu kolegiu- mamyciu...  Mano vyras nakti miegodamas griezia dantimis, as negaliu to pakesti, prastai nuo to miegu, sukinejuosi visa nakti.. Nuo ko tai gali buti ir kaip tuo atsikratyti.. g.gif
*

sako, kad viska daro nervu sistema, itampa.. mano vyras taip pat griezia, nors, atrodo, bedu tikrai neturi.. matomai tai gali padaryti nuovargis, stresas darbe. jei norite vartoti vaistus, reikia kreiptis i gydytojus, jie paskiria antidepresantinius vaistus (del to neesu tikra, tik girdejau apie tai). Mano vyrui padare kapas - uzsideda nakciai ant dantu. Po keliu menesiu naudojimosi jau matosi "nugrieztos" aiksteles.. vaje.. Kapos neleidzia dilti dantims, taciau priezasties nesalina.. :/
eglieska
giezimas dantimis gali buti itakotas ne tik streso,bet ir kramtomuju raumenu tonuso padidejimo. kreipkites i odontologa, kad padarytu kapas. dar geriau treineriai- kurie ne tik griezima mazina, bet ji ir gydo- atpalaiduoja raumenis kramtomuosius
ner_ko
Turiu tą bėdą ir aš, ir mano 4 m. dukra. Man greičiausiai darys žandikaulio operaciją dėl netaisyklingo sąkandžio, dukrai, tikiuos, praeis savaime.

Įmetu info iš vieno straipsnio, čia išvardyta daugiau priežasčių, nei buvo aptarta temoje.

"Kodėl griežiame dantimis?

Dieną daugelis mūsų gyvename aktyvų gyvenimą. Bėgame, skubame, turime rūpesčių, neatidėliotinų ir nebaigtų darbų. Dažnai emocijos, kurios jaudino dieną, nepalieka mūsų ir naktį. Kartais ryte iš artimųjų galime išgirsti, kad naktį griežėme dantimis, nors patys to nejaučiame, nes prie to esame įpratę, arba tai kartojasi tik psichologiškai sunkiais gyvenimo momentais. Turbūt ne vienas pagalvojote, kodėl taip yra.

Kas yra bruksizmas?

Normalios funkcijos metu dantys sukandami tik kramtant ir ryjant. Ramybės būklėje tarp dantų išlieka tarpelis, nors lūpos būna sučiauptos.

Bruksizmas – tai beprasmiai kramtomieji judesiai, kuriuos sukelia staigūs kramtomųjų raumenų susitraukimai ir stiprus žandikaulio suspaudimas. Tuo metu dėl viršutinės ir apatinės dantų eilės trynimosi vienai į kitą yra girdimas nemalonus girgždantis garsas, atsirandantis dažniausiai miegant. Ši būklė priskiriama parafunkcijoms (tai – sutrikusi ar iškreipta organo ar organų sistemos funkcija, pvz., rašiklio kramtymas, skruosto čiulpimas ir pan.). Bruksizmas yra nesąmoningas elgesys. Nustatyta, kad žmonių, kuriems yra bruksizmo požymių, dantys per parą kontaktuoja septynis kartus ilgiau nei sveikų asmenų. Naktinis bruksizmas gali būti trumpalaikis, tačiau labai stiprus.

Bruksizmo priežastys

Naktį dantukais griežia apie penkiolika procentų vaikų. Dažniausiai tai atsitinka, kai išauga pirmieji dantukai arba kai pradeda dygti nuolatiniai dantys, t. y. apie penktus septintus gyvenimo metus. Paprastai šie požymiai išnyksta augant. Yra nuomonių, kad dantimis griežiantys vaikai turi kirmelių, tačiau literatūroje tokio patvirtinimo neradau.

Nuo penkių iki dvidešimt procentų žmonių gali būti pavienių, o penkiems procentams – nuolatinių bruksizmo simptomų. Priežastims, dėl kurių gali atsirasti bruksimas, priskiriamas ir netaisyklingas sąkandis, kuris susiformuoja, kai netaisyklingai išdygsta dantys, taip pat esant netaisyklingai dantų formai. Jei žmogaus mityba nevisavertė ar sutrikęs maistinių medžiagų pasisavinimas, padeda trūkti labai svarbių vitaminų bei mineralų – magnio, B grupės vitaminų ir kitų. Bruksizmas gali atsirasti sergant endokrininės sistemos ir nervų ligomis, esant smegenų žievės ar kamieno pažeidimams (epilepsijos, navikai).

Be jokios abejonės, labai svarbus vaidmuo tenka psichologiniams veiksniams. Tai įvairūs stresai, nervų įtampa. Žmogaus asmenybės tipas taip pat svarbi priežastis, dėl kurios gali atsirasti dantų griežimas. Tai dažniausiai atsitinka labai jautriems, skrupulingiems žmonėms. Labai judrūs, per dieną gaunantys daug emocijų vaikučiai naktimis taip pat gali griežti dantimis. Dantų griežimas gali būti kaip atsakas į skausmą, pvz., sunkiai sergant ar traumų metu. Bruksizmą gali išprovokuoti netaisyklingos plombos, dantų vainikėliai. Geriant antidepresantus taip pat gali būti dantų griežimo atvejų.

Be naktinio, yra ir dieninis bruksizmas. Žmonėms yra būdinga sukąsti dantis esant psichologinei įtampai. Turbūt esate pastebėję, kad, esant didesniam nerimui ar labai susikaupus, intensyviai dirbant, žmogaus apatinio žandikaulio kampo srityje ir smilkiniuose susitraukinėja kramtomieji raumenys, nors pats žmogus nejaučia, kad yra stipriai sukandęs dantis.

Bruksizmo pasekmės

Jei bruksimas tęsiasi ilgesnį laiką, neišvengiama neigiamo poveikio burnos ertmės organų sistemai. Vyksta spartesnis dantų, protezų bei plombų dilimas. Galimi jų įskilimai, lūžiai. Gali padidėti dantų paslankumas, atsirasti skausmų žandikaulio sąnario srityje bei sutrikti žandikaulio judesiai, taip pat kramtomųjų raumenų spazmų ir skausmų, ypač jų prisitvirtinimo vietose. Kai dantys sukandami nevalingai dažnai sukandama ir skruostų gleivinė, kuri gali būti traumuojama arba gali aiškiai matytis įkandimo žymės. Įspaudai skruostų ir liežuvio gleivinėse atsiranda todėl, kad, ilgai laikant dantis sukąstus, sumažėja vietos burnos ertmėje. Skruostai, o ypač liežuvis, stipriai prisispaudžia prie dantų bei tarpdančiuose.

Bruksizmą reikia gydyti

Pajutę bruksizmo požymius, kreipkitės į odontologą. Gydytojas, nustatęs priežastis, sudarys gydymo planą. Gali būti nušlifuojamos per aukštos plombos, koreguojamas sąkandis, skiriama vitaminų terapija, kad sumažėtų mėšlungiškas kramtomųjų raumenų aktyvumas miego metu. Dažnai bruksizmui gydyti gaminamos apsauginės kapos, dedamos ant dantų nakčiai, kad miegant dantys nesiliestų. Kapa įtveria dantis ir tolygiai paskirsto krūvį. Sunkesniais atvejais praverstų psichologo pagalba.
Jei bruksizmas atsiranda nuo kūdikystės, paprastai šešerių septynių metų vaikams jis praeina."

Gyd. odontologė Edita Junevičienė

"Sveikas žmogus" 2007 m. Nr. 6
juzste
Mano vyras irgi kas ryta sako, kad as grieziu dantimis, darosi jau gaila man savo dantuku. Priezasti zinau, kad labai nervinuosi, vakarais isgeriu ir neuro3, bet ir tas jau nepadeda.. verysad.gif
Ivonadaniel
Mano vaikas irgi naktimis griežia doh.gif net nežinau ką reiktu daryti, gal tikrai kokia nervinė problema g.gif reiktu gal kokios arbatėlės pagert g.gif
UnknownUser
QUOTE(Ivonadaniel @ 2008 10 20, 22:59)
Mano vaikas irgi naktimis griežia doh.gif net nežinau ką reiktu daryti, gal tikrai kokia nervinė problema g.gif reiktu gal kokios arbatėlės pagert g.gif
*

Yra fantastiskas sprendimas, ir tik uz 19,98 lt, ir tik pas mane. Stebuklingas buteliukas stebuklingos medziagos, kuri vadinasi cianoakrilatas, kuria uztepam ant dantu, sukandam ir ilgam pamirstam apie griezima dantimis smile.gif
Skubekite pirkti, prekiu kiekis labai ribotas biggrin.gif

user posted image

PS. Man siandien smagu, rimtu patarimu duoti negaliu smile.gif
Kuzia
QUOTE(UnknownUser @ 2008 10 20, 23:39)

PS. Man siandien smagu, rimtu patarimu duoti negaliu smile.gif
*

Tai ir drožk iš čia su savo nevykusiais bajeriais g.gif
bitute1219
yra dedamos kazkokios ploksteles, ar gumeles nzn tiksliai ax.gif
zinau kad ortodontai deda. VIC'e tikrai deda. drinks_cheers.gif
Jos dedasi nakciai ir tipo negali dantys slidineti ir negriezi dantimis o veliau atpranti 4u.gif thumbup.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.