Kviesčiau mamytės pasidalinti savo nuomone apie lenkų mokyklas Vilniuje, apie jų ypatumus, dirbančius mokytojus ir pan.
Mano dukrytė (trečiokė) mokosi lenkų J. Lelevelio vid. mokykloje, Antakalnio g. 33. Šioje mokykloje dirba tikrai labai geros mokytojos. Šiais metais viena abiturientė surinko po 100 balų iš matmatikos ir lietuvių kalbos, buvo ir kitų, kurie gavo po 97 balus ir panašiai. Labai didelis procentas vaikų įstoja į aukštąsias mokyklas.
Aš mokykla esu labai labai patenkinta, vaikui skiriama labai daug dėmesio, daug būrelių, vis klasė ar mokykla kažką tai organizuoja (pažįstamų vaikų mokyklose niekas tiek neorganizuoja), kiek žinau šią vasarą kapitaliai remontuojamas korpusas, kur mokosi pradinukai, gal kitais metais ir visa mokykla sulauks pinigų remontui. Daug kalbų buvo apie mokyklos uždarymą, bet tėvai kartu su mokytojais atkovojo mokyklą.
Labas.
Pagaliau kazkas atsiliepe
Sveiki, ir aš nutariau prisijungti
QUOTE(tulia @ 2006 08 21, 06:34) Sveiki, ir aš nutariau prisijungti Labas-labas. Prasom-prasom O siais metais ar irgi leisi i prailginta grupe? deja, ka vaikai veikia prailgintoje grupeje, kokiu tuki uzsiemimu, ar ruosia pamokas ir pan.?
Taip, šiais metais vel leisiu į prailgintą grupe, nes lanko tenisa trys kart per savaite (1,3,5) - tai lieka mokykloje iki 14 val., o antrad. ir kietvirtad. jau iki 16 val. Prailgintoj grupej padaro pamokas, žaidžia stalo žaidimus, eina į sporto sale ir į lauką. Susidraugavo su vaikais iš kitu klasiu. Aišku jei mes gyventume arčiau prie mokyklos ir jeigu aš nedirbčiau , gal ir nereiketu vaikui pasilikt, bet jau yra kaip yra....
Matau, kad mamytes nelabai aktyviai cia pasisako
Gal prasidejus naujiems mokslo metams yra ir nauju minciu?.. QUOTE(tik drugelis @ 2006 09 24, 08:08) Matau, kad mamytes nelabai aktyviai cia pasisako Gal prasidejus naujiems mokslo metams yra ir nauju minciu?.. O gal reikėtų padiskutuoti, kam apkritai reikia vaiką savo leisti į lenkišką mokyklą? Man tenka stebėti vaikus, važiuojančius į vieną iš lenkų mokyklos, tikrai matosi, kad lenkų mokyklose tiek mokiniai, tiek mokyklos atmosfera yra unikali.
Gal gali pakuomentuot kom tie vaikai išsiskiria
Ir man pasidarė labai įdomu. Nors atmosfera lenkų klasėse tikrai labai gera ir draugiška. Tai tu manai kad lenkų vaikai turi eiti į lietuvišką mokyklą? Tada tai mes tikrai jau niekada nekalbėsim savo gimtąja kalba. Be to vaikai jaučiasi visi savi, o lietuvių kalba dėstoma yra nuo pirmos klasės, nors mano vaikai jau darželyje gerai lietuviškai kalbėjo. QUOTE(vicky @ 2006 09 26, 14:52) O gal reikėtų padiskutuoti, kam apkritai reikia vaiką savo leisti į lenkišką mokyklą? Man tenka stebėti vaikus, važiuojančius į vieną iš lenkų mokyklos, tikrai matosi, kad lenkų mokyklose tiek mokiniai, tiek mokyklos atmosfera yra unikali. Tai galima ir padiskutuoti Tik kad dar tamstos nuomones ir argumentu nezinome... Nustebino tik pastaba apie "unikalia" atmosfera
VICKY atsiliepk ...
QUOTE(tulia @ 2006 09 28, 20:47) Labas vakaras. Aš čia Įdomu, stebėti, kai lenkeliai važiuoja autobusu ir tarpusavyje kalba lietuviškai. Gražu, ar ne? Paskui jie kalba, kalba, galiausiai pritrūksta žodžių ir pasipila lavina tiek rusiškų, tiek lenkiškų žodžių. O jeigu Jums įdomu, Tulia, tik_drugelis, Ralicija, tai mes galime toliau diskutuoti. Kitą kartą parašysiu apie dvyliktokų paskutinį skambutį ir abiturientes. Papildyta: QUOTE(Ralicija @ 2006 09 28, 09:02) Tai tu manai kad lenkų vaikai turi eiti į lietuvišką mokyklą? Tada tai mes tikrai jau niekada nekalbėsim savo gimtąja kalba. Be to vaikai jaučiasi visi savi, o lietuvių kalba dėstoma yra nuo pirmos klasės, nors mano vaikai jau darželyje gerai lietuviškai kalbėjo. Ralicija, lenkų vaikai ir anksčiau ne visi eidavo į lenkų mokyklas. Anksčiau eidavo į rusų. Tačiau jie kalba lenkiškai. Kaip ir minėjau, kad kitą kartą papasakosiu, apie abiturientes, kurios vienuolika metų mokėsi lenkų kalbos, o "kalba"...bet palikim tai kitam kartui. Gal vaikai ir jaučiasi lenkų mokykloje savi. Tai yra nemažas privalumas.
Tulia, Jums tikriausiai nepatiko mano pastebėjimai? Net nežinau dabar, ar verta rašyti toliau...
Labas vakaras vicky
QUOTE(tulia @ 2006 10 01, 23:07) Labas vakaras vicky Tulia, man labai gaila, bet net nežinau, ar "Santaros" mokykla yra lenkiška ir apskritai, kur ji yra. Rašau tik tai, ką matau iš mokyklos išorės. Lenkų kalba yra tragiško lygio. Kalba labai prastai. Tiesiog baisu, kai Sirokomlės (19 mokyklos) abiturientė autobuse sako:"Ja szla". Lygis (lenkų kalbos dėstymo) žemas. Vadinasi, per vienuolika metų neišmokta elementarių dalykų. Net aš žinau, kad reikia sakyti:"ja szlam". Tokių pavyzdžių n+1. QUOTE(vicky @ 2006 10 02, 12:06) Tiesiog baisu, kai Sirokomlės (19 mokyklos) abiturientė autobuse sako:"Ja szla". Lygis (lenkų kalbos dėstymo) žemas. Vadinasi, per vienuolika metų neišmokta elementarių dalykų. Net aš žinau, kad reikia sakyti:"ja szlam". Tokių pavyzdžių n+1. Hm... manyčiau, kad toks pavyzdys yra vaikiškas ir neatitinka bendro vaizdo. O Jūs nepagalvojote, gal ta mergaitė yra geniali tiksliuose moksluose, arba nepaprastai talentinga dailininkė. O gal Jūs ne visą žodį išgirdote? Besiklausant svetimos kalbos taip dažnai nutinka QUOTE(vicky @ 2006 09 26, 14:52) O gal reikėtų padiskutuoti, kam apkritai reikia vaiką savo leisti į lenkišką mokyklą? Man tenka stebėti vaikus, važiuojančius į vieną iš lenkų mokyklos, tikrai matosi, kad lenkų mokyklose tiek mokiniai, tiek mokyklos atmosfera yra unikali. QUOTE(vicky @ 2006 10 02, 11:06) Tulia, man labai gaila, bet net nežinau, ar "Santaros" mokykla yra lenkiška ir apskritai, kur ji yra. Rašau tik tai, ką matau iš mokyklos išorės. Lenkų kalba yra tragiško lygio. Kalba labai prastai. Tiesiog baisu, kai Sirokomlės (19 mokyklos) abiturientė autobuse sako:"Ja szla". Lygis (lenkų kalbos dėstymo) žemas. Vadinasi, per vienuolika metų neišmokta elementarių dalykų. Net aš žinau, kad reikia sakyti:"ja szlam". Tokių pavyzdžių n+1. Vicky, as apsalus QUOTE(Glacee @ 2006 10 12, 16:42) Hm... manyčiau, kad toks pavyzdys yra vaikiškas ir neatitinka bendro vaizdo. O Jūs nepagalvojote, gal ta mergaitė yra geniali tiksliuose moksluose, arba nepaprastai talentinga dailininkė. O gal Jūs ne visą žodį išgirdote? Besiklausant svetimos kalbos taip dažnai nutinka Vaikiškas pavyzdys Kad lenkų moksleiviai kalba netaisyklingai pastebėjau jau seniai. Elementari gramatika šlubuoja. Pati buvau stipria tiksliuke ir žinau, kad "šlubuoja" toli gražu ne gramatika, o literatūrinių tekstų interpretacija. Beje, ką reiškia abreviatūra EOT?
nacionaliste ir tiek.......
QUOTE(vicky @ 2006 09 28, 22:17) Labas vakaras. Aš čia Įdomu, stebėti, kai lenkeliai važiuoja autobusu ir tarpusavyje kalba lietuviškai. Gražu, ar ne? Paskui jie kalba, kalba, galiausiai pritrūksta žodžių ir pasipila lavina tiek rusiškų, tiek lenkiškų žodžių. QUOTE(vicky @ 2006 10 02, 11:06) Tulia, man labai gaila, bet net nežinau, ar "Santaros" mokykla yra lenkiška ir apskritai, kur ji yra. Rašau tik tai, ką matau iš mokyklos išorės. Lenkų kalba yra tragiško lygio. Kalba labai prastai. Tiesiog baisu, kai Sirokomlės (19 mokyklos) abiturientė autobuse sako:"Ja szla". Lygis (lenkų kalbos dėstymo) žemas. Vadinasi, per vienuolika metų neišmokta elementarių dalykų. Net aš žinau, kad reikia sakyti:"ja szlam". Tokių pavyzdžių n+1. QUOTE(vicky @ 2006 10 12, 18:09) Vaikiškas pavyzdys Kad lenkų moksleiviai kalba netaisyklingai pastebėjau jau seniai. Elementari gramatika šlubuoja. Pati buvau stipria tiksliuke ir žinau, kad "šlubuoja" toli gražu ne gramatika, o literatūrinių tekstų interpretacija. Beje, ką reiškia abreviatūra EOT? manau dabar viska suprasit, viskas kas susije su lenkais Jums yra blogai Infrared
Perskaičiau mano komentarų pastebėjimus, todėl kyla forumietėms klausimų
1)Įdomu, kodėl vietiniai lenkų vaikai tarpusavyje kalbasi lietuviškai? 2)Ar tikrai vietinių lenkų mentalitetas toks pat kaip lietuvių? 3)Kodėl net Sovietiniais laikais dauguma lenkų tėvų savo vaikus atiduodavo ne į lenkišką mokyklą? Laukiu atsakymų QUOTE(vicky @ 2006 10 12, 18:09) Vaikiškas pavyzdys Kad lenkų moksleiviai kalba netaisyklingai pastebėjau jau seniai. Elementari gramatika šlubuoja. Pati buvau stipria tiksliuke ir žinau, kad "šlubuoja" toli gražu ne gramatika, o literatūrinių tekstų interpretacija. Beje, ką reiškia abreviatūra EOT? O kodėl tu manai kad lenkiškose mokyklose mokytojai rašo tik gerus pažymius Ir prie kuo kalbejimas prie gramatikos ir prie tekstu interpretavimo, beje ne kiekvienas lenkas kaip ir lietuvis moka taisyklingai padaryt teksto interpretacija o kokiu pastabu tu turi del mentaliteto? QUOTE(vicky @ 2006 10 12, 22:43) Perskaičiau mano komentarų pastebėjimus, todėl kyla forumietėms klausimų 1)Įdomu, kodėl vietiniai lenkų vaikai tarpusavyje kalbasi lietuviškai? 2)Ar tikrai vietinių lenkų mentalitetas toks pat kaip lietuvių? 3)Kodėl net Sovietiniais laikais dauguma lenkų tėvų savo vaikus atiduodavo ne į lenkišką mokyklą? Laukiu atsakymų Lygiai tuos pačius klausimus galima peradresuoti, taigi atsakysiu klausimu į klausimus: Įdomu, kodėl lietuvių vaikai tarpusavyje kalbasi sudarkyta "lietuvių kalba" (neįskaitant rusiškų keiksmažodžių, kas antras lietuvio žodis: čiotkai, davai, krūtai ir pan. ir beje kone trečdalis lietuvių mokyklų abiturientų žodį "ačiū" rašo su nosine "ačių" arba teko matyt dar geresnių variantų kaip "ąčių" O dėl mokyklų tai tėvų apsisprendimas į kokią mokyklą leisti savo vaikus.
Eni, Jūs neatsakėte nė į vieną klausimą. Tokiu atveju diskusija negalima.
QUOTE(vicky @ 2006 10 13, 10:01)
1. Apie mentalitetą pasakiau tik tiek, kad skiriasi.
2. Jūs vis tiek nenorite/negalite paaiškinti, kodėl vietiniai lenkai užuot kalbėję tarpusavyje savo gimtąja kalba, kalba lietuviškai. 3. Apie žemą lenkų kalbos dėstymo lygį kalbu ne tik aš, bet ir aukštojo mokslo akademinė bendruomenė, akcentuojanti, kad lenkų kalbos mokytojų kursai Lenkijoje duoda mažai naudos. 4. Tikrai neverta diskutuoti. Jūs teisi. Parašiau tai, ką pastebėjau. Ne visada reikia sakyti, tai ką pastebi. Beje, Jūs nė vieno teiginio ir nepaneigėte, o tik bandėte įrodyti, kad lietuviai tokie patys. QUOTE(vicky @ 2006 10 13, 11:37) 1. Apie mentalitetą pasakiau tik tiek, kad skiriasi. 2. Jūs vis tiek nenorite/negalite paaiškinti, kodėl vietiniai lenkai užuot kalbėję tarpusavyje savo gimtąja kalba, kalba lietuviškai. 3. Apie žemą lenkų kalbos dėstymo lygį kalbu ne tik aš, bet ir aukštojo mokslo akademinė bendruomenė, akcentuojanti, kad lenkų kalbos mokytojų kursai Lenkijoje duoda mažai naudos. 4. Tikrai neverta diskutuoti. Jūs teisi. Parašiau tai, ką pastebėjau. Ne visada reikia sakyti, tai ką pastebi. Beje, Jūs nė vieno teiginio ir nepaneigėte, o tik bandėte įrodyti, kad lietuviai tokie patys. 1.Skiriasi kultura tai ir mentalitetas skirtingas, bet del to man nei lenkai nei lietuviai nei kokios kitos tautybes zmones nera nei geresni nei blogesni 2.Galiu, jei lenkas kalbasi su lietuviu, tai kaip jus manot ar daug jis lenkiskai supras 3. 4.Nepaneigiau, nes ta zinau, bet prisipazinkim, lietuviai tokie patys
O gal mokslo akademija pavydi kad lenkams padeda Lenkija
"Galiu, jei lenkas kalbasi su lietuviu, tai kaip jus manot ar daug jis lenkiskai supras". Aš klausiau, kai patys lenkai tarpusavyje kalba lietuviškai, kai tarp jų nėra kitakalbių.
Aleksa, kalbu ne apie mokslo akademiją QUOTE(vicky @ 2006 10 13, 12:20) "Galiu, jei lenkas kalbasi su lietuviu, tai kaip jus manot ar daug jis lenkiskai supras". Aš klausiau, kai patys lenkai tarpusavyje kalba lietuviškai, kai tarp jų nėra kitakalbių. Aleksa, kalbu ne apie mokslo akademiją Nezinau as negirdejau, nors ne, mama pasakojo, kai vaziavo i soda i autobusa ilipo dvi mergaites is kaimo mokykos snekejosi lenkiskai, paskui pradejo sneket lietuviskai kai pritruko zodziu vel snekejo lenkiskai, bet man nei siltai nei salta no to, kaip kas nori taip tas sneka
Ne, visai nenusistačiusi. Vadinasi, nebrangina savo gimtosios kalbos.
Infrared, manau, kad bet kokiu atveju reikia išsaugoti "vietinę" lenkų kalbą. Nepritariu nuomonei, kad reikia visus vietinius lenkus priversti kalbėtis tarpusavyje Varšuvos "tarme" (po warszawsku). Tai yra kalba, dalis istorijos. Kalbėjausi su lenkaite iš Košalino, netoli Gdansko. Tai ji teigia, kad pas juos kaip tik bando atstatyti kašubų tarmę, nors anksčiau drausdavo kalbėti ja tiek viešose vietose, tiek tarpusavyje. Tai kad...
QUOTE(vicky @ 2006 10 13, 13:40) Infrared, manau, kad bet kokiu atveju reikia išsaugoti "vietinę" lenkų kalbą. Nepritariu nuomonei, kad reikia visus vietinius lenkus priversti kalbėtis tarpusavyje Varšuvos "tarme" (po warszawsku). Tai yra kalba, dalis istorijos. Kalbėjausi su lenkaite iš Košalino, netoli Gdansko. Tai ji teigia, kad pas juos kaip tik bando atstatyti kašubų tarmę, nors anksčiau drausdavo kalbėti ja tiek viešose vietose, tiek tarpusavyje. Tai kad... Po Warszawsku tai tikrai nieks nekalbes, nes tai neimanoma, o taisiklinga kalba tik dalis kalba
Ne, nesu dėstytoja
QUOTE(vicky @ 2006 10 13, 14:19) Ne, nesu dėstytoja As pazistu nemazai zmoniu kurie taisiklingai kalba lenkiskai bet jie visi sieja savo ateiti su ta salim kur mokosi, ty lenkija, nes butent ten ir isvaziavo studijuoti (grazia, ir taisiklinga kalba jie snekejo iki to kol isvaziavo mokytis i lenkija)
Sveiki
1. NESAMONE kad lenkų vaikai tarpusavije šneka lieuviškai, visiškas bredas 2. Mentalitetas skirtingu tautų NIEKADA nebus vienodas 3. Skaitau kad ir šitas klausimas labai kvailas. Kiek atsimenų tais laikais eidavome į tą mokyklą kuri arčiausia. Pati baigiau rūsų mokyklą , keista, bet mano visos drauges-kursiokės ir taip pažystamos dauguma baige lenkų mokyklas. Tarp kit ko dabar rūsai vel pradejo leisti vaikus į rūsų mokyklas. Aš pati dirbu administarcijoje dideliam kolektive . Aš vienintele rūsė. Akivaizdžiai matau kokie mes skirtingi. QUOTE(tulia @ 2006 10 17, 11:48) Sveiki 1. NESAMONE kad lenkų vaikai tarpusavije šneka lieuviškai, visiškas bredas 2. Mentalitetas skirtingu tautų NIEKADA nebus vienodas 3. Skaitau kad ir šitas klausimas labai kvailas. Kiek atsimenų tais laikais eidavome į tą mokyklą kuri arčiausia. Pati baigiau rūsų mokyklą , keista, bet mano visos drauges-kursiokės ir taip pažystamos dauguma baige lenkų mokyklas. Tarp kit ko dabar rūsai vel pradejo leisti vaikus į rūsų mokyklas. Aš pati dirbu administarcijoje dideliam kolektive . Aš vienintele rūsė. Akivaizdžiai matau kokie mes skirtingi. 1. Tulia, kalba vietiniai lenkeliai tarpusavyje lietuviškai. Paskaitykit prieš tai buvusius postus. Būkite pastabesnė. 2.Nežinau, kur Jūs studijavote. Tačiau net Sovietmečiu dauguma vietinių lenkų nsavo vaikus leisdavo į rusiškas mokyklas ir ne dėl to, kad buvo arčiausiai namų. 3. Ne visi rusakalbiai kalba su lietuvišku akcentu Aš asmeniškai niekada nesakau za malo. Sakau, kad slishkom malo QUOTE(vicky @ 2006 10 17, 12:53) 1. Tulia, kalba vietiniai lenkeliai tarpusavyje lietuviškai. Paskaitykit prieš tai buvusius postus. Būkite pastabesnė. 2.Nežinau, kur Jūs studijavote. Tačiau net Sovietmečiu dauguma vietinių lenkų nsavo vaikus leisdavo į rusiškas mokyklas ir ne dėl to, kad buvo arčiausiai namų. 3. Ne visi rusakalbiai kalba su lietuvišku akcentu Aš asmeniškai niekada nesakau za malo. Sakau, kad slishkom malo Nu jau Jus tokia protinga madam ir visko tiek daug zinot Yra blogiu zmoniu kiekvenos tautos bet yra ir nuostabiu
Jester, labai norėtųsi, kad Jūs parašytumėte tiesą. Bus apie ką diskutuoti
Perskaičiau visą temą ir labai norėčiau pakomentuoti.
Pati esu LENKĖ , baigiau lenkų mokyklą, esu Vilniaus universiteto magistras, sėkmingai dirbu valstybinėje įstaigoje. Mano sesė su pagyrimu baigė Vilniaus Gedimino technikos universitetą, taip pat sėkmingai įsidarbino. Namuose ir su kai kuriais draugais kalbame tik lenkiškai, darbuose lietuviškai, su draugais - pagal tai, kaip kalba draugai. Rašiau apie savo šeimą todėl, kad tai yra geriausias pavyzdys, kaip gyvena lenkai Lietuvoje. Jei norite susidaryti pilnutinį vaizdą, atsikratykite stereotipų, stigmatizacijos ir atlikite kiekybinį/kokybinį tyrimą, o ne apibendrinkite iš to, kaip vaikai kalba tarpusavyje autobusuose Ačiū už dėmesį P.S. mane ne papiktino, bet pralinksmino ši temą Atsiprašau, tema
Agnieszka, džiugu, kad Jūs supratote, kad šioje temoje niekas lenkų nuskriausti nenorėjo.
Labas vakaras. Mane sudomino ši tema, nes dirbu būtent tokioje mokykloje. (Pati esu lietuvė ir mokau lietuvių kalbos.) Taigi galėčiau pasakyti labai daug gerų žodžių apie tokios mokyklos bendruomenę, pažįstu daug gabių, protingų ir šiaip puikių žmonių. Ar verta leisti mokytis gimtąja kalba? Be abejonės. Kodėl? Priežasčių galėčiau išvardyti daug, bet mano galva, svarbiausios: nepamirštamos savos šaknys (auga ne mankurtai ar kosmopolitai), iš mokyklos išeina su didesniu kalbų bagažu ( gimtoji, lietuvių, anglų, paprastai moka ir rusų k., bei antroji užsienio kalba), lengviau ir lietuviškoms mokykloms (ar girdėjote kaip tarpusavyje bendrauja bendraklasiai, kai pusė jų nelietuviai - kokia tuomet ta lietuvių kalba!) .O kiaulių yra kiekvienoje tautoje, nemažai jų yra ir tarp mūsų - lietuvių.
Fausta, Jums neatrodo, kad tautinės mažumos vaikui būtų geriau mokytis lietuvių mokykloje, o gimtosios kalbos gramatiką išmokti savarankiškai, kai atsiras noras?
Dėl lietuvių mokyklų, tai, matyt, daug nuo mokytojų priklauso. Žinau tokią, kurioje mokytojai lituanistai "šokdina" rusakalbius. Greitai akcento atsikratoma
Vicky, tai ką jūs norit pasakyt, kad Lietuvoj nereikalingos lenkiškos mokyklos, o kodėl aš turiu savo vaiką leisti į lietuvių mokyklą jeigu jis namuose, darželyje kalba lenkiškai? O lietuviškai jis ir taip išmoks kalbeti gyvenimas privers.
Jūs matyt norit pasakyt kad taip praktikojama kitose valstybese bet tautines mažumos gyvenančios Lietuvoje žymiai didesnes. Nu jo tada Lietuvoj neliktu blogu lenkų kalbos mokytojų ir destytojų
Aleksa, ne aš nesu idėjų šalininkė, kad reikia įsteigti tautinių mažumų šeštadienines/sekmadienines mokyklas.
Man atrodo, kad geriau tautinėms mažumoms iš pat pradžių eiti į lietuvių mokyklas. Paskui bus gyvenime lengviau. Aleksa, Jūs nieko neprivalote. Kiekviena mama stengiasi, kad jos vaikui būtų geriau. Tik, matyt, "geriau" suprantama visų skirtingai.
Bet Jūs nepamirškit kad baiges lenku mokykla vaikas turi galimybe išvažiuot studiot į Lenkija ir daug kas taip daro.
O dar vienas toks dalykas jeigu vaikas nores ką nors pasekt tai paseks nežiurint į tai kokia mokyklą jis baigs. Nu jo vaikas eis į lietuvių mokykla ir jam visi keliai atsidarys patys ir jūs manot kad lietuviu vaikai nedeskriminuos jį del pavardes tai ką siūlot gal ir pavarde pakeist bet dabar gi mes Europos sąjungoje ir visi lygus tai geriau gal jau iš kart leisti į kokia anglu ar prancuzu mokykla |