Įkraunama...
Įkraunama...

Daugiametės gėlės ir dekoratyvinės žolės

QUOTE(jot.ka @ 2016 01 15, 17:46)
apie ožkarožes ir gauromečius anksčiau nesidomėjau, bet buvau įsitikinusi, kad juos skiriu, mano matyti gauromečiai buvo daug stambesni nei kieme ir darže besisėjančios ožkarožės. Bet kai jūsų diskusija sukėlė smalsumą, ir pažiūrėjau google nuorodas, ir mano užtikrintas žinojimas susvyravo smile.gif. siauralapis gaurometis internete randamas kaip sinonimas siauralapei ožkarožei. Tai gal ir nėra skirtumo tarp šių augalų?

ir aš buvau įsitikinus, kad tai tas pats - gaurometis ir ožkarožė
Atsakyti
QUOTE(taburete @ 2016 01 18, 13:57)
ir aš buvau įsitikinus, kad tai tas pats - gaurometis ir ožkarožė

Iš tiesų yra du augalai, bet su lietuviškai pavadinimais yra painiava, nes gaurometis liaudyje turi keletą pavadinimų: kazokas, siauralapė ožkarožė, siauralapė ožrožė. Tai daugelio žolininkų vertinamas siauralapis gaurometis (lot. Chamaenerion angustifolium), žr. čia. Šis augalas ir sodininkams patrauklesnis, kaip kažkas jau čia minėjo, jo šluotelės glaustesnės ir gausesnės.

Kitas augalas, dėl kurio kyla diskusijų, greičiausiai plaukuotoji ožkarožė (lot. Epilobium hirsutum L.). Šis augalas tikrai ne toks dekoratyvus, retais žiedynais, bet supainioti nežinant galima... Svarbu, jei renkate arbatai, nepririnkti būtent šios ožkarožės mirksiukas.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vivica: 18 sausio 2016 - 13:41
toj nuorodoj kur buvau įmetusi, anglų kalba, parašyta, kad tai du skirtingi augalai, ir pakankamai aiškiai besiskiriantys savo žiedo sandara, žiedlapių forma, kuokelių, lapų išsidėstymu ant stiebo, tai kai juos perskaitai, paskui ir googlo metamuose paveikslėliuose pasimato, kad visgi jie skiriasi.
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 01 18, 13:28)
Svarbu, jei renkate arbatai, nepririnkti būtent šios ožkarožės  mirksiukas.gif .

taip taip, butent taip ir aiskino profesionalus zolininkas, kai buvau paskaitoje apie vaistazoles. tada nusistebejau - kaip juos galima sumaisyt, nes man jie visada buvo du skirtingi augalai, bet po musu diskusijos supratau, kad panasus smile.gif
Atsakyti
Na, viskas, nebeišlaikiau, įkišau jau rankas į žemę ax.gif . Pagalvojau, kad daugiametes gėles dar ankstoka sėti, tai truputį žalumynų pasisėjau pabandymui ir padėjau patagoninės verbenos sėklas į šaldytuvą stratifikuotis... Naudoju šiame bloge aprašytą būdą mirksiukas.gif

Tiesa, kaip gi pamiršau... Dar sudėjau diktonų sėklas į vazonėlius - nešiu į nešildomą šiltnamį, bus eksperimentas, nors prognozės prieštaringos g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vivica: 22 vasario 2016 - 14:54
QUOTE(Vivica @ 2016 02 22, 14:47)
Na, viskas, nebeišlaikiau, įkišau jau rankas į žemę  ax.gif . Pagalvojau, kad daugiametes gėles dar ankstoka sėti, tai truputį žalumynų pasisėjau pabandymui ir padėjau patagoninės verbenos sėklas į šaldytuvą stratifikuotis... Naudoju šiame bloge aprašytą būdą  mirksiukas.gif

Tiesa, kaip gi pamiršau... Dar sudėjau diktonų sėklas į vazonėlius -  nešiu į nešildomą šiltnamį, bus eksperimentas, nors prognozės prieštaringos  g.gif

vajej, net patikejau, kad tiesiogine ta prasme doh.gif su siaubu paziurejau i ta sprindi slapio sniego uz lango, su pasibaisejimu i dangu is kurio juodos subines vis dar byra kazkas slapio, isiklausiau i vejo sriubavimus... na galvoju...
aj, ant palangiu ir as jau praejau gelininkauti. gal tiksliau- darzininkauti. kalasi paprikos ir ciliukai...
o saldytuve stratifikuojasi amsonija, zunda ir antericum ramosum. kol kas nieko daugiau. na isskyrus viena jau prabudusi snaputi, kuris netycia istiko mane parduotuvej ir as dabar giliuose apmastymuose ka su juo daryt g.gif sudzius pavasario belaukdamas g.gif gal i vazona ir ant palanges- bus ale pelargonija biggrin.gif g.gif
Atsakyti
O pas mane ramu, nieko nesėju, nieko neperku, niekuo nauju nesigundau. Vos nuleido sniegą dar sausio gale, išlėkiau apžiūrėt kas kaip žiemoja, tai pernai sėti jauni augalai turbūt žiemos šalčių iškilnoti taip, kad viską teko atgal sukimšt į dirvą. Laukiu nesulaukiu, kada ateis tas palaimingas nubudimo momentas, kai ims viskas rodyti gyvybę, labai viliuosi, kad visi bus išgyvenę. Kelinti metai iš eilės vis suvėluoju su žolių nukirpimu, šiemet jau drąsiai būtų galima to imtis, ale įbrisk, kad gudras į gėlynus...teks dar laukt. Kol kas dygsta tik krokai, tulpės ir kristofo česnakai vazonuose, o žemėje svogūninių dar nė ženklo.
Atsakyti
Tai pajūryje šalčiau, ar ką? Kaune svogūninės prieš Kalėdas pradėjo dygti, kai užšalo, nustojo, kai atšilo, tęsia. Tikiuosi, kad -21 ar -23 nepakenkė sudygusioms. Botaniniai krokai, snieguolės jau nemaži, narcizai kai kurie snapelius iškišo, hiacintai prieš Kalėdas. Eleborų žiedynai didėja, heucheros žaliuoja, borduoja, geltonuoja. Iš siauralapių gražiausiai lauke atrodo juoda gyvatbarzdė, nors be sniego nelabai įspūdinga, kai aplink tik juoda žemė, reiks persodinti šalia geltonos heucheros. Miskanto 'Yaku Jima' šienas dar nieko nesako, japoninio taip pat tik šlama, bet jis visada ,,ant nervų" ilgai.
Atsakyti
Pajūryje nešalta, o svogūninių nematyt tikriausiai todėl, kad sodinau vėlai rudenį, ir mano svogūniniai tokie prie vėlyvesnių, dekoratyviniai česnakai, vėlyvi narcizai, vėlyvos tulpės.
Atsakyti
QUOTE(jot.ka @ 2016 02 22, 18:14)
Kelinti metai iš eilės vis suvėluoju su žolių nukirpimu, šiemet jau drąsiai būtų galima to imtis, ale įbrisk, kad gudras į gėlynus...teks dar laukt.

Kažkur skaičiau, kad nereikia per anksti žolynų kirpti. Nežinia, kokio dar šalčio sulauksime... Kada kerpate žoles? Kovo pabaigoje - balandžio pradžioje? g.gif
Atsakyti
Ga kas auginate Himalajų aguoną(lot. Meconopsis betonicifolia)? Turiu šiaurinėje namo pusėje vietelę kur auga rododendrai, tai sumislijau ten pabandyti ir šias aguonas. Sausio mėn padėjau į šaldytuvą stratifikuotis. Kažkur skaičiau , kad 2-3 men reikia. Sakau kovo gale pasėsiu į dėžutę. Patikrinu karts nuo karto, palaikau po šalto vandens srovele. Šiandien revizijos metu pamačiau , kad kažkas baltas "užsiveisė" . Padidinamas stiklas parodė, kad dalis sėklų skilę ir ruošiasi dygti. Suprantu, kad tai šalto klimato augalas, bet kad prie 3-4 C pradėtų dygti ...
Sukėlė abejonių šita įdėja. Gal kas bandėtete auginti ir ar šiais karštėjančiais laikais ji pas mus žydi ?
Atsakyti
QUOTE(Vivica @ 2016 02 23, 10:30)
Kažkur skaičiau, kad nereikia per anksti žolynų kirpti. Nežinia, kokio dar šalčio sulauksime... Kada kerpate žoles? Kovo pabaigoje - balandžio pradžioje?  g.gif

Taip, vėlyvo sezono žoles kirpti dar anksti, o aš turėjau galvoje smailiažiedį lendrūną ir šluotsmilges, jie jau visi želia. Nepamenu kuriais metais, jau kovo pradžioje kirpau.
Atsakyti