Įkraunama...
Įkraunama...

Prieskoniai

QUOTE(COSMO @ 2005 04 18, 01:22)
ir kokiems patiekalams ruosti tinka kalendra, kardemonas ir gelsve( beje kaip gelsve yra angliskai?)?


Dar pagauta azarto Amalijai ir COSMO bei kitoms prieskonių mėgėjoms parankiojau faktų apie minėtus prieskonius drinks_cheers.gif

Kardamonas (cardamom; cardamon; green cardamom)
Kardamonas dažnai sutinkamas Indijos, Vidurio Rytų, Šiaurės Amerikos ir Skandinavijos virtuvėse.

Kardamonas - tai šviesiai žali vaisiai, turi saldų ir stiprų prieskoninį kvapą su silpnu kamparo aromatu. Dažniausiai dedami į gėrimus arba saldiesiems patiekalams aromatizuoti, taip pat į marinadus, kompotus švelnesniam aromatui išgauti. Stiprus kvapas išlieka net kepant aukštoje temperatūroje. Vakarų Europoje jo dedama į ryžių patiekalus, bulvių salotas, žirnių sriubas, mėsos faršą. Kardamoną reikia vartoti saikingai, nes tai aštrus prieskonis, 1 kg tešlos užtenka 3 sėklų. Jei vartojame sėklas, tai dedame likus 5 min. iki virimo pabaigos, o sumaltos - baigus virti. Kardamonas sumaišytas su muskatų riešutais, vartojamas padažams ir žuviai aromatizuoti.
Kardamonas pavadintas vieno Indijos kalnagūbrio vardu.
Kardamonas yra sudėtinė arabiškos bei turkiškos kavos dalis.


Kurkuma (curcuma)- imbierinių šeimos augalų šaknis. Ji dažniausiai yra sutrinta, ryškiai geltonos spalvos milteliai. Vartojama nedideliais kiekiais ryžių patiekalams dažyti, suteikia šviežią ir aštrų aromatą tiek sriuboms tiek daržovėms.


Kario lapai - sausi kario medžio, augančio pietvakarių Azijoje, lapai. Šis prieskonis dedamas į daržovių patiekalus, sriubas, kruopų patiekalus.
…žodis “karis” kilo iš Pietų Indijos žodžio “kari” (padažas)? Anglai pažino šį prieskonį XVIII a. Indijoje ir suformavo iš indiško “kari” anglišką “Curry”.


Kalendros sėklos (vokiškai Koriander) - labai kvepiančio augalo Coriandrum savitum sėklos. Tai vienas pagrindinių prieskonių naudojamų indų virtuvėje ir dedami beveik į visus patiekalus. Kalendros sėklų aliejus turi gaivų pavasarišką aromatą.


O šafranas yra labai brangus prieskonis, nes gaunamas iš labai retos pavasarinės Indijos gėlės Kroko purkų. Panašius krokus, manau, ne viena auginate savo darželiuose ar bent esate matę.
Krokų nuotraukos:
http://www.rojaussod.../tema.php?s=118

Dėl šafrano krokai auginami daugelyje Europos ir Azijos šalių, Azerbaidžane, Dagestane ir Kryme. Maisto pramonėje vartojamos prieš saulę arba džiovyklose išdžiovintos kroko žiedų purkos. Jose daug dažų medžiagų, eterinio aliejaus (0,34%), flavonoidųr vitaminų ir kitų medžiagų. Šafranu skaninami įvairūs mėsos bei daržovių patiekalai, dažomi sūriai, sviestas, likeriai, duonos ir kiti maisto pramonės gaminiai.
Informacijos šaltinis: http://www.rojaussod.../tema.php?s=118


Viduramžiais grėsė bausmė už šafrano klastojimą Kadangi ši vertinga žolelė buvo tris kartus brangesnė už pipirus, ją dažnai klastodavo. 1357 metais Niurnberge atsirado valdiški “šafrano prižiūrėtojai”, vadinamieji maisto produktų kontrolieriai, kurių vienintelis darbas buvo testuoti šafranus?


Daug įdomių faktų apie prieskonius galite rasti šiuo adresu:
http://www.gastro.lt...&ArticleID=1639


Tikiuosi, pasitarnavau prieskonių mylėtojams, nes pati tokia esu biggrin.gif


Atsakyti
QUOTE(Busta @ 2005 04 19, 09:02)
Gelsvė – tikrai ne ciberžolė. Curcuma (kurkuma) – lietuviškai yra ciberžolė. (cia daugiau Amalijai skirta) biggrin.gif
http://www.botanikos.../index....lsvė

Ačiū Tau, Busta.Dabar žinosiu.Mane iš klumpių išvertė, kad liubčikas gelsve pavadintas. Aš turiu botanikos žodyną, jame to nebuvo.
Aš liubčiką žinau, panos juo anksčiau bernus slapta girdydavo, norėdamos privilioti - iš to ir pavadinimas. Vokietijoje jis plačiai vartojamas, vadinamas ir Maggi žole . Man jis nepatinka, aš jo visai nenaudoju. Taip pat nemėgstu kadagio uogų , rozmarino ir čiobrelių.
Cosmo - aš megstu mairūną, dedu tiek į varškę, tiek į mėsą.Dažnai dedu į mėsą raudonėlį, kartais pelėtrūno. Mėgstu baziliką, bet tik į žalių daržovių salotas. Virdama ankštines pupeles visada dedu dašio. Kai verdu ryžius, dažau kurkuma ir dedu maltų pipirų, paprikos ir Curry mišinio.Ryžių ar avižų košę barstau cinamonu. Aš nesu virėja, man tik ta katytė labai patiko, nes aš namie tupiu ir apie puodus sukuosi - "laimė nutekėjimo". Megstu eksperimentuoti, mano vyras suvalgo, jei ir nelabai nuskyla - kai ilgai senberniavęs, jam viskas skanu, kad tik ne iš pokelio. Šiandien kepiau ruginę duoną, tai dėjau maltų kmynų, pankuolių ir kalendrų, o vietoj vandens ėmiau kmynų arbatą.Aplamai mielai lankausi pas "Supermamą", čia nemažai naujo sužinojau.
Atsakyti
dar šis bei tas apie prieskonius:

Prieskoniai - Valgių gardinimas
Vaistinė agurklė. Augalas atvežtas iš Mažosios Azijos. Agurkle galima skaninti, jos žiedais puošti įvairius valgius, kuriems tinka agurkai. Jauni lapai tinka šaltibarščiams vietoj agurkų, o paruošti su citrinos rūgštimi ir aliejumi - prie mėsos bei žuvies patiekalų. Auginama darže.
Anyžiai. Dažniausiai dedamas į konditerinius gaminius.
Builis. Jaunais žaliais builio lapeliais gardinama paukštiena, aviena, valgiai iš subproduktų, ypač inkstų.
Darželinis dašis. Atvežtas iš Pietų Europos. Pas mus auginamas retai. Šviežia ir džiovinta dašio žole gardinamos sriubos, mėsos, žuvies patiekalai, padažai, marinatai, daržovių konservai. Arbata vartojama sutrikus virškinimui.
Citrinos sultys. Pilamos į troškinamą mėsą, kad greičiau suminkštėtų, tinka ištrinti kepamą kepsnį, vištą (galima keisti citrinos rūgštimi), gardinti padažams.
Garstyčia. Kaip prieskoniai ir vaistiniai augalai buvo seniai žinomi Azijoje ir Senovės Graikijoje. Iš garstyčių gaminamas padažas, kuriuo gardinami šalti ir karšti mėsos, kiaušinių patiekalai, majonezas, daržovių salotos. Sėklos vartojamos daržovių marinatams, dešroms, rūkytiems mėsos gaminiams, žuvų patiekalams skaninti.
Gelsvė. Jos lapai ir stiebeliai skaniausi švieži, bet vartojami ir džiovinti. Nedaug gelsvės dedama į mėsiškas sriubas, kiaulienos ir avienos valgius, daržovių ir mėsos troškinius.
Grybai. Švieži grybai, džiovintų grybų milteliai ir ekstraktas naudojami sriuboms, padažams, mėsos, daržovių patiekalams gardinti.
Vaistinė juozažolė. Kilusi iš Pietų Europos. Šviežia ir džiovinta jos žolė vartojama įvairioms daržovių salotoms paskaninti, džiovinta žolė - pikantiškiems mėsos (ypač žvėrienos), žuvies, silkės, bulvių patiekalams, sriuboms, padažams.
Darželinė juodgrūdė ir sėjamoji juodgrūdė. Sėklos naudojamos mieliniams kepiniams paskaninti, aromatizuoti įvairius gėrimus. Tinka juodgrūdėmis skaninti rauginamus agurkus ir kopūstus.
Kapariai. Tai konservuoti žiedpumpuriai, kurie turi malonų, švelnų skonį. Jais gardinami visi mėsos valgiai, padažai.
Citrininė katžolė. Prieskoniams vartojama šviežia ir džiovinta. Ja gardinami sūriai, silkė.
Krienai. Glikozidai suteikia krienams kartoką skonį, todėl dažnai patiekiami tarkuoti atskirai, dedami į padažus. Į krienus, kad nepatamsėtų, dedama grietinė arba pilama acto.
Tikroji levanda. Augalas kilęs iš Viduržemio jūros pakrančių. Prieskoniams vartojami švieži ir džiovinti žiedai bei lapai. Mažu jų kiekiu skaninamos salotos, daržovių, grybų, žuvies ir mėsos patiekalai bei sriubos, padažai.
Anyžinis lotantas. Kilęs iš Šiaurės Amerikos. Šviežia ir džiovinta augalo žolė tinka vaisių salotoms, uogienėms, kepiniams bei gėrimams skaninti.
Vaistinė melisa. Žinoma dar nuo Avicenos laikų. Šviežiais ir džiovintais lapais gardinami patiekalai, kuriems tinka citrinos kvapas (arbatos, sriubos, valgiai iš žuvies ir mėsos, varškės, kiaušinių) .
Mėlynžiedė ožragė. Džiovinta jos žole, turinčia grybų kvapą ir skonį, skaninami daržovių, sojų, mėsos, žuvies patiekalai, sriubos, padažai.
Paprastasis pankolis. Šviežia ir džiovinta žolė, turinti anyžių bei krapų kvapą, tinka įvairioms salotoms, daržovėms, žuviai, padažams, gėrimams paskaninti.
Peletrūnas. Švieži ir džiovinti jų lapai vartojami salotoms, sriuboms, varškės, kiaušinių, mėsos patiekalams, padažams, marinatams paskaninti. Šviežia ir džiovinta žolė tinka daržovių salotoms, žuvies, mėsos, bulvių, varškės patiekalams, padažams, marinatams, gėrimams gardinti.
Pipirinė. Pipirinės - didžiosios nasturtės sėklos marinuojamos dar žalios ir vartojamos maistui kaip kapariai. Pjaustytais jaunais lapais gardinami mėsos valgiai, padažai.
Pomidorų tyrė. Tinka pagardinti ir suminkštinti mėsai; padažams.
Poras. Gardinimui tinka balta porų dalis ir žalių lapų apatinė dalis. Dedamas į visus mėsos valgius, padažus, sriubas. Virtus arba troškintus galima patiekti atskirai prie mėsos patiekalų.
Serentis. Švieži ir džiovinti serenčių žiedai ir lapai vartojami pikantiškiems daržovių, žuvies ir mėsos patiekalams, sriuboms, padažams, marinatams skaninti.
Salieras. Labiausiai tinka aštriai ir tamsiai mėsai pagardinti (jautienai, šernienai, elnienai).
Vaistinis šalavijas. Švieži ir džiovinti lapai vartojami daržovių, ypač ankštinių, silkės, žuvies, riebios mėsos patiekalams, sūriams, marinatams aromatizuoti.

Atsakyti
ir dar truputis 4u.gif

PETRAŽOLĖS. Šeimininkės be petražolių neapsieina: jos labiausiai tinka salotoms, sriuboms pagardinti, naudojamos patiekalams papuošti. Senovės romėnai kramsnodavo petražolių šakeles burnai atgaivinti. Petražolės turi ir gydomųjų savybių. Tai puikus, šlapimą varantis vaistas. Jose yra daug vitamino E ir C, daug kalcio bei geležies. Petražolių galima dėti į visus patiekalus, tačiau jos turi būti šviežios. Džiovintos petražolės praranda dalį savybių.
MĖTOS. Jos atkeliavo iš Rytų. Ten iki dabar tai labai paplitęs prieskonis. Mėtos tinka prie mėsos, agurkų ir aguročių salotų, žuvies bei virtų daržovių. Patiekalai su mėtomis patartini nėščioms moterims, kenčiančioms nuo pykinimo, taip pat mėtos palengvina gerklės skausmus, gydo virškinimo sutrikimus, mėtose esantis mentolas lengvina sinusito simptomus.
KRAPAI. Krapai nuo senų laikų vartojami kaip puikus konservavimo priedas. Krapų lapais arba sėklomis tinka paskaninti tik ką išvirtas bulves. Tinka dėti ir į kepamą arba troškinamą žuvį. Jau senovės romėnai kramtydavo krapus, kad palengvintų virškinimą, nes krapai stabdo dujų susidarymą žarnyne. Jų sėklos veiksmingesnės negu lapai. Sėklų antpilas - švelni ir nepavojinga priemonė nelaikantiems šlapimo.
ČIOBRELIAI. Neutralizuoja riebalus. Dedami į faršus, marinatus, mėsas, makaronus, ryžius. Čiobreliai patiekalams suteikia įdomų skonį. Šie prieskoniai pasižymi puikiomis antiseptinėmis savybėmis. Tai natūrali dezinfekcijos priemonė, užmušanti daug bakterijų ir grybelių. Vartojama kosuliui gydyti ir kvėpavimo takams atpalaiduoti.
BAZILIKAS. Tai iš Pietų atkeliavusi žolė - kaip ir česnakas bei alyvuogės. Tinka picai, mėsai, žuviai, kepenėlėms, omletui paskaninti. Bazilikas turi įvairių savybių. Gydo beveik viską: alkoholizmą, slogą, vidurių užkietėjimą, depresiją, širdies nepakankamumą ir klausos susilpnėjimą. Netgi teigiama, kad gydant klausos sutrikimus pakanka į ausį įdėti susuktų baziliko lapų.
LAURO LAPAI. Pagal graikų legendą Apolonas mylėjo nimfą Dafnę, kuri buvo paversta lauro medžiu, kad išvengtų dievo pykčio. Apolonas jį pavadino šventuoju medžiu, o jo šakos tapo poetų, gydytojų ir nugalėtojų simboliu. Lauro lapai dedami į marinatus, mėsą ir padažus, buljonus ir sriubas. Pas mus paplitę džiovinti lauro lapai. Šis prieskonis pasižymi raminančiomis savybėmis, mažina kraujo spaudimą.
ROZMARINAS. Dedamas ruošiant šparagines pupeles, pomidorų padažą, baltą mėsą ir grilyje kepamą žuvį. Mėsa išlieka ilgiau šviežesnė, jei būna apibarstyta rozmarino lapais. Pabarstykite rozmarinu salotas ir sumuštinius - jie ilgiau išliks šviežesni. Rozmarinas slopina spazmus, skatina virškinimą.
PELETRŪNAS. Tai visų virtų daržovių priedas. Puikiai dera ruošiant žuvį bei mėsą. Kaip ir gvazdikėliai, peletrūnas turi nuskausminamųjų medžiagų - jo pakramčius sumažėja dantų skausmas. Šis augalas gydo širdies ir kraujagyslių ligas. Jį reikia vartoti šviežią, kadangi džiovinant sunaikinama daug gerųjų savybių. Šiaip jo galima nusipirkti vaistinėse.
Atsakyti
Dekui, mergaites, as tai irgi ekperimentuoju:) o svarbiausia, kad man patinka visokie skoniai:) gal sakau ir man kokiu zoleliu ant palanges uzsiauginti ir sviezu ir grazu ir skaniai kvepia:)
Atsakyti
Sveikos smile.gif

Vat sugalvojau aš, kad norėčiau pati pasiauginti kokių natūralių prieskonių kokiuose vazonėliuose blush2.gif Nežinau, ar tai geras sumanymas, bet, manau, pabandyti verta biggrin.gif Tik, nežinau, nei kur sėklų ieškot, nei nuo ko pradėt. Gal galėtumėt patarti? blush2.gif
O gal tokia temelė jau kur nors yra?

Būčiau labai dėkinga už informaciją 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(eMAr @ 2005 05 02, 02:31)
Sveikos smile.gif

Vat sugalvojau aš, kad norėčiau pati pasiauginti kokių natūralių prieskonių kokiuose vazonėliuose blush2.gif  Nežinau, ar tai geras sumanymas, bet, manau, pabandyti verta biggrin.gif  Tik, nežinau, nei kur sėklų ieškot, nei nuo ko pradėt. Gal galėtumėt patarti? blush2.gif 
O gal tokia temelė jau kur nors yra?

Būčiau labai dėkinga už informaciją 4u.gif


jo jo ir as noreciau kokios zolytes uzsiauginti:) o tai baisiai ja megstu:)ir i salotas ir i visur:) o kur seklu rasti?
Atsakyti
bet kurioj parduotuvėj, kuri prekiauja sėklomis, sezono metu net ir didžiuosiuos prakybos tinkluose . Sėklos pakeliuose, dažniausiai ant jų yra ir trumpas nurodymas, kaip sėti (kada, kokiam gyly, kokiais atstumais ir pan.) Jei reikalas vyks bute, tai per vasarą puikiai augs balkone, rudenį galima pratęst vegetaciją įnešus į patalpas, petražolės, pvz. idealiai per žiemą žaliuoja. Greitam vartojimui geriausia pipirnė, net žemės nereikia.
Atsakyti
QUOTE(mamagitana @ 2005 05 02, 23:59)
bet kurioj parduotuvėj, kuri prekiauja sėklomis, sezono metu net ir didžiuosiuos prakybos tinkluose . Sėklos pakeliuose, dažniausiai ant jų yra ir trumpas nurodymas, kaip sėti (kada, kokiam gyly, kokiais atstumais ir pan.) Jei reikalas vyks bute, tai per vasarą puikiai augs balkone, rudenį galima pratęst vegetaciją įnešus į patalpas, petražolės, pvz. idealiai per žiemą žaliuoja. Greitam vartojimui geriausia pipirnė, net žemės nereikia.


As bandžiau ieškoti baziliko sėklų blush2.gif doh.gif , bet neradau. O kam pipirnė gali būti naudojama? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo eMAr: 03 gegužės 2005 - 08:01
Radau temelę Floroj 4u.gif apie prieskonių auginimą namuose.

http://www.supermama...p?showtopic=972
Atsakyti
Neskaičiau visos temos, bet jeigu žinot parašykit: kokie prieskoniai sudaro Provanso žolelių mišinį. Žinau, kad įeina bazilikas ir berods rozmarinas, bet norėtųsi žinoti tiksliau.
Atsakyti
QUOTE(Violetukas @ 2005 05 05, 21:05)
Neskaičiau visos temos, bet jeigu žinot parašykit: kokie prieskoniai sudaro Provanso žolelių mišinį. Žinau, kad įeina bazilikas ir berods rozmarinas, bet norėtųsi žinoti tiksliau.


radau tokią info:

Provanso žolelių mišinys (herbes de Provence)
Džiovintomis galime pakeisti šviežias.
Jei norite pasigaminti mišinį: sumaišykite keturias dalis kmynų su keturiomis dalimis dašio, dviem dalimis levandos ir viena dalimi rozmarino.

(http://www.sintagma.lt/u/renata/receptai.nsf/0/3F3A96AFB34556EF42256D77005A3BCE )

Herbes de Provence
An aromatic mixture of herbs supposedly reflecting the common mixture of dried herbs used in southern France. Some of the herbs usually included are: thyme, bay leaves, rosemary, summer savory, cloves, lavender, tarragon, chervil, sage, marjoram, basil, fennel seed and orange zest.


Herbes de Provence :: Composition : thym, romarin, marjolaine, origan, basilic, sariette .


Title: HERBES DE PROVENCE Categories: Herbs, French Yield: 4 ounces 3 tb Dried marjoram 3 tb Dried thyme 1 tb Dried summer savory 1 tb Dried sweet basil 1/2 ts Dried rosemary, crumbled 1/2 ts Crushed sage 1/2 ts Fennel seeds Combine herbs, mixing well. Pack into an airtight jar (will stay fresh 4 months). Makes 4 ounces. *This recipe dates back to the 1800's.* Orginated: Joan Tucker, Victoria B.C.


Kaip suprantu, nėra pastovios sudėties šio mišinio, tik egzistuoja pagrindinės sudėtinės dalys. Nes Provensas yra Prancuzijos provincija, kurioje kiekviena močiutė turi savo žolelių mišinį mirksiukas.gif

O jei dar maža info, įvesk į www.google.lt “herbes de Provence” ir gausi krūvą puslapių su šiuo mišiniu thumbup.gif
Atsakyti