Įkraunama...
Įkraunama...

Škotų nulėpausiai ir stačiaausiai



user posted image

Pirmoji Škotų nulėpausė katytė, vardu Susie 1961 aptikta netoli Coupar Angus, Tayside Škotijos regione. Kai ji atsivedė kačiukų, du iš jų buvo nulėpusiomis ausytėmis. Vieną iš jų pastebėjo piemuo William Ross, paprašė kačiukų šeimininkų, kad ją padovanotų ir pradėjo jas veisti.

Škotų nulėpausiai (angl. Scottish Fold) ir Škotų stačiaausiai (angl. Scottish Straight) yra vidutinio dydžio, apvalaus sudėjimo, jų galva apvali, akys didelės ir apvalios, trumpo arba ilgo plauko katės. Ilgaplaukiai škotukai angliškai yra vadinami Highland Fold, stačiaausiai – Highland Straight. Pripažįstami įvairiausi kailio atspalviai.

Škotų nulėpausių veislės katės stačiomis ausimis (angl. Scottish Straight) yra labai vertingos, nes veisiant Škotų nulėpausius būtinai vienas iš būsimų kačiukų tėvų turi būti Škotų stačiaausis. Visi Škotų nulėpausių veislės kačiukai gimsta stačiomis ausimis. Dėl mutavusio geno po maždaug 3-4 savaičių ausys nulinksta arba lieka stačios. Ne kiekvienoje vadoje būna nulėpausių kačiukų, todėl jie labai vertinami. Kačiukų ausytės gali būti labai prigludusios prie galvos arba vos nulinkusios. Škotukai labai prigludusiomis ausimis gana reti, todėl jie ypatingai vertinami. Puikiai prie galvos prigludusios ir iš jos kontūro ribų neišeinančios ausytės yra Škotų nulėpausių veislės veidas. Kai kačiukams būna apie 12 savaičių, galima spręsti, ar jie dalyvaus parodose.


Škotų nulėpausių ir stačiausių kačių būdas atitinka jų išvaizdą. Tai švelni, gerai sugyvenanti katė, mėgstanti dėmesį, ramaus ir stabilaus būdo, myli žmones. Visi škotukai, tiek trumpaplaukiai, tiek ilgaplaukiai mielai būna vaikų draugijoje ir žaidžia su jais. Jeigu škotukui elgesys su juo pasirodys per grubus ir nepriimtinas, tai jis tiesiog apsisuks ir nueis, niekada nedrėks ir nekąs. Jie bendraujantys ir gerai sutaria su kitais gyvūnais. Škotų nulėpausiai ir stačiaausiai yra taikūs, retai elgiasi dominuojančiai ir niekada nebūna agresyvūs.

Škotukai mėgsta saikingai pažaisti, fiziškai yra pakankamai judrūs, bet niekada nebūna įkyrūs. Škotų nulėpausiai ir stačiaausiai „kalba“ pusbalsiu. Jų tylų miaukimą kartais net sunku išgirsti. Beveik niekada nepamatysite škotuko pykstančio. Bet jei kada tai atsitiks, tai pamatysite tokią snukučio išraišką, kuri jums sukels saldų juoką. Škotukai iš vis, matyt, nežino, kaip nagus ir dantis naudoti kaip ginklą. Jei škotuką ir laikyti ant rankų prieš jo valią, jis įsitemps, įsispirs kojomis ir tokiu būdu protestuos – taigi įbrėžti gali tik netyčia. Žinoma, tai nereiškia, kad esant rimtam atvejui, jis negalėtų ar nenorėtų pastovėti už save.


Škotų nulėpausiams ir stačiaausiams nebūdingas ekscentriškumas. Kad katytė būtų laiminga, jai reikia švarios aplinkos, pakankamai maisto ir, visų pirma, šeimininko simpatijos. Kadangi škotukai prisiriša prie šeimininko, o ne prie aplinkos, jie labai gerai jaučiasi ir svetimose vietose, – svarbu mylintis šeimininkas šalia.

Dauguma leidinių visą atskirą skyrių paskiria ypatingai škotukų sėdėsenai. Jie įsitaiso ant užpakaliuko, užpakalines galūnes ištiesia į priekį, priekines letenas susideda ant pilviuko ir atsisėda kaip žmonės. Tuo pačiu su malonumu gali švelniai atsiremti į fotelio atlošą ar šiaip į kokią kitą atramą. Vaizdas ypatingai juokingas.

Kita šypseną kelianti škotukų poza „švilpikas“ jie atsistoja ant galinių letenėlių, priekines letenėles sulenkia prie savęs, tokioje pozoje jie atsipalaiduoja… nors gali pasirodyti, kad tiesiog žvalgosi.

Taigi, mielos, ramios ir keliančios šypseną. Tokios jos Škotų nulėpausių ir stačiausių veislės katės.


Mūsų temos dalyviai wub.gif

user posted image

user posted image

user posted image

user posted image

Škotų nulėpausių ir stačiaausių veislynai Lietuvoje:

Alantamia
Arcus Cats
Archery
Bellus Felis
Brookberry
Buginora*LT
Circulus Vitlosus*LT
Cantabilefolds
Gold Pluche'Cits
De Bugema*LT
Deidaru
Ildoramicus*LT
Lekera


Ir mažas patarimas mirksiukas.gif . Nuotraukas geriau kelti per www.radikal.ru. Kas kelia per www.part.lt, po kurio laiko nuotraukas neberodomos forumo temose!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Stebukle: 30 rugpjūčio 2015 - 17:13
Kaip cia taip, tusti namai? Tuoj kokios peledos juos uzims smile.gif
Siandien atvaziuoja sveciu su suniu keliom dienom, idomu kaip Finute reaguos. O kadangi suo toks, kad ir vaiku vienu su juo nepalikciau... tai jauciu atskiruose aukstuose gyvunai bus uzdaryti, nes nenoriu stresinti katytes ir saugoti kad netycia neperkastu.
Atsakyti
Sveikinam visas supermamytes ir jų vaikučius su RUGSĖJO 1-ĄJA - mokslo ir žinių diena 4u.gif
Žinios - tai šviesus langas į kiekvieno ateitį,- taip pasakė išmintingasis Bugis ir nuo pat ryto įsikūrė ant palangės biggrin.gif
user posted image

Stebuklei linkim sėkmingai ištverti svečių antplūdį 4u.gif
Atsakyti
Na- sveiki, škotukai- kaimynai sveikina su įkurtuvėm, o Trišė anteša draugams siūlų ramiems žaidimams. Ji- kaip tikra škotukų kaimynė irgi mėgsta ramius žaidimus, kartasi pavirstančius siutulingu skraidymu po namus;ypač paskui drugelius, muses, uodus ir kitokius įsibrovelius.

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Sidabrė @ 2015 09 01, 19:15)


Kokia foto grazi wub.gif
QUOTE(vilkra @ 2015 09 01, 20:01)
Na- sveiki, škotukai- kaimynai sveikina su įkurtuvėm, o Trišė anteša draugams siūlų ramiems žaidimams. Ji- kaip tikra škotukų kaimynė irgi mėgsta ramius žaidimus, kartasi pavirstančius siutulingu skraidymu po namus;ypač paskui drugelius..

Kokia kaimyne turim katiniska. O ji rimtai su tais siulais zaidzia, narplioja juos kaip multikus?
Atsakyti
Ačiū už gražius namučius. 4u.gif

Su Rugsėjo 1-ąja. Tai savotiški Naujieji metai biggrin.gif
Papildyta:
O mūsų Bitė dabar rado žaidimą tai BUMSIUS iš MAXIMOS. Sūnelis susitatė ant kilimo ir ta va žaidžia, kol jis darželyje. Dar jai labai patinka žaisti su kilimo kampais. Tas man labai nepatinka baramės doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Stebukle @ 2015 09 01, 21:53)


Kokia kaimyne turim katiniska. O ji rimtai su tais siulais zaidzia, narplioja juos kaip multikus?


Rimtų rimčiausiai žaidžia. Tik šeimininkė neleidžia. Gaila man gerų siūlų. Skūpuolė pavyduolė esu


QUOTE(lialia:) @ 2015 09 01, 22:18)

O mūsų Bitė dabar rado žaidimą tai BUMSIUS iš MAXIMOS. Sūnelis susitatė ant kilimo ir ta va žaidžia, kol jis darželyje. Dar jai labai patinka žaisti su kilimo kampais. Tas man labai nepatinka baramės  doh.gif

O TAIP- Bumsiai irgi super bupwr žaisliukai Trišei- bėda- juos metant- nežinia kur atšokę nuskris- katė iš paskos doh.gif , akvariumas, gėlės, šeimininko pilvas .. Tskant- pavojinga. biggrin.gif
Atsakyti
Kur visi škotukai dingo ? doh.gif
user posted image

Einu ieškoti - gal surasiu ? g.gif
user posted image

Ėėėėė - jie turbūt nežino, kad turi naujus namus ir reikia prisiregistruoti lotuliukas.gif
user posted image
Atsakyti
Sveiko merginos 4u.gif
Senokai čia nebuvau. Tiesiog vasaros metu tiek daug darbų, kad nėra kada net žmoniškai prisėsti ir paplepėti apie savo pukučius. O istorijų atrodo vis atsirasdavo juokingų. Vienu metu maniau, kad nuraus stogą nuo to darbo. Aišku buvo ir malonių akimirkų. Dabar galėsiu prisėsti dažniau smile.gif

Smagu, kad atsirado nauja tema, tai įdėsiu savo kompanija smile.gif
user posted image

user posted image

user posted image

Cia Atila man padėjo šitaip sportuoti smile.gif)

user posted image

URL=http://www.radikal.ru]user posted image[/URL]

Šiek tiek vėliau prisijungusių su kita naujiena smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Niurkute @ 2015 09 03, 10:00)
Sveiko merginos  4u.gif

Sveika, Niurkute drinks_cheers.gif Smagu matyti Jūsų gražiuosius škotukus ax.gif

Broli Atila, mes su Katyte sportuojam taaaip mirksiukas.gif
user posted image
Atsakyti
QUOTE(Sidabrė @ 2015 09 03, 16:27)
Sveika, Niurkute  drinks_cheers.gif  Smagu matyti Jūsų gražiuosius škotukus  ax.gif

Broli Atila, mes su Katyte sportuojam taaaip  mirksiukas.gif

Na visai smagiai jus sportuojate smile.gif
o jūsų temos drauge sportuoja rimčiau smile.gif))

user posted image
Atsakyti
[quote=Niurkute,2015 09 04, 09:29]
Na visai smagiai jus sportuojate smile.gif
o jūsų temos drauge sportuoja rimčiau smile.gif))
/quote]
Kokia graži mergina išaugo Džuljeta wub.gif Ir dar sportininkė - išdykėlė bigsmile.gif

Savo katinėlius kada nors privalėsiu išmaudyti unsure.gif Bet ne dabar - nes jie ir vėl lauke bigsmile.gif Prie namo medžiuose kažkokie paukščiai koncertus, susirinkimus daro, tiesiog būriais nematytais - katinėliai žiopso jau visą rytą biggrin.gif
Atsakyti