Įkraunama...
Įkraunama...

Išlaidos maistui

QUOTE(Leksa @ 2015 09 18, 18:23)
jei visi sirgtu del atsildyto ar vakarykscio maisto, na plius neekologisko ar kokio ten dar, tai gyvu nelabai ir butu  biggrin.gif O siaip tai.... musu aplamai nebutu. Musu nebutu, musu tevu nebutu, seneliu, o gal ir aplamai zmonija but ismirus kaip ir dinozaurai.

Mano seneliai palyginus labai padoriai valgė, tai nežinau kodėl turėtų jų nebūti. Močiutė gamindavo kasdien, o ne savaitei lotuliukas.gif
Suprantu, kad dabar visi vaikosi pinigų ir moterys taip pat dirba. Aš ir pati jų vaikaisi, bet nepamirštu, kad sveikata - svarbiausia. Neturiu tikslo dirbti med. priežiūrai cool.gif
Nemirštama iš karto, bet kai 60-ies žmogus jau eina susuktas ir atrodo kaip senukas yra labai baisu doh.gif
Papildyta:
Šildant maistą, prarandamos beveik visos naudingos medžiagos. Nežinojau, kad kažkas to dar gali nežinoti blink.gif
Papildyta:
Gal specialisto paklausysite, jei forumiečiai nepatikimai atrodo cool.gif

"Pašildyto maisto vertė neprilygsta šviežiam„Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Atsižvelgiant į tai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nepritaria verslininkų iniciatyvoms, kad vaikams būtų atvežamas prieš dieną ar net kelias pagamintas, atvėsintas, o vėliau pašildytas maistas. Net jei toks maistas būtų visiškai saugus, jo mitybinė vertė atvėsinus ir vėl šildant ženkliai sumažėtų, ypač jei lygintume su ką tik pagamintu šiltu maistu", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius."

Skaitykite daugiau: http://www.tavovaika...s.d?id=62084293

Papildyta:
Ar sutiktumėte, kad jūsų vaikas darželyje valgytų atvežtą ir pašildytą maistą?

Nesutikčiau, daug sveikiau yra valgyti šviežią maistą 94,8% (183)
Sutikčiau, manau, nėra didelio skirtumo 5,2% (10)


Tai čia sėdit ta mažuma, su viskuo sutinkančios? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Monteverte @ 2015 09 20, 09:21)
Močiutė gamindavo kasdien, o ne savaitei lotuliukas.gif

Mano irgi. Bet ji ...nedirbo unsure.gif Pinigu nesivaiku, po oficialiu darbo valandu labai retai lieku darbe. Ir ne del to, kad darbas man nepatiktu, jei nebutu seimos, as ten turbut miegociau. Jokiu sporto klubu po darbo (mankstinuosi rytais namie, kol seimyna miega). Vyras labai aktyviai dalyvauja vaiku auklejime (uzbegant uz akiu). Bet svieziu pietu nespeju padaryti. Todel labai mielai isklausyciau patarimus, kaip kas diena patiekti sviezia maista seimynai (mano atveju vienam is vaiku, pietaujanciu namie), kai darbo valandos yra 09h00-17h30, pietus skirta 1h.
QUOTE(Monteverte @ 2015 09 20, 09:21)
Šildant maistą, prarandamos beveik visos naudingos medžiagos. Nežinojau, kad kažkas to dar gali nežinoti blink.gif
Gal specialisto paklausysite, jei forumiečiai nepatikimai atrodo cool.gif

"Pašildyto maisto vertė neprilygsta šviežiam„Vaikystėje suformuoti mitybos įpročiai išlieka visam gyvenimui, todėl labai svarbu, kad vaikai būtų maitinami racionaliu, subalansuotu ir sveiku maistu. Atsižvelgiant į tai, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nepritaria verslininkų iniciatyvoms, kad vaikams būtų atvežamas prieš dieną ar net kelias pagamintas, atvėsintas, o vėliau pašildytas maistas. Net jei toks maistas būtų visiškai saugus, jo mitybinė vertė atvėsinus ir vėl šildant ženkliai sumažėtų, ypač jei lygintume su ką tik pagamintu šiltu maistu", - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius."

Ar sutiktumėte, kad jūsų vaikas darželyje valgytų atvežtą ir pašildytą maistą?

Nesutikčiau, daug sveikiau yra valgyti šviežią maistą 94,8% (183)
Sutikčiau, manau, nėra didelio skirtumo 5,2% (10)
Tai čia sėdit ta mažuma, su viskuo sutinkančios? g.gif

Sutinku biggrin.gif Ir net tik sutinku, bet ir isgyvenu tai. Taip, mano vaikas valgo atvezta centralizuotai pagaminta maista. Ir nezinau nei vienos vietines mokyklos, kuri funkcionuotu kitokiu budu. Galima butu rekti nesveika ir nesutinku, tik... mes gyvename Prancuzijoje, kur gyventojo gyvenimo trukme ilgiausia Europoje, vaikai valgo viska ir apie tai rasoma knygose, kurios verciamos i n pasaulio kalbu. Tai gal viski svarbiau ne tai, sildytas maistas ar ne, bet koks tas maistas? Kazin ar geriau, jei seima kas diena valgo sviezius cepelinus ar bulvinius blynus su spirgiu ir grietines padazu, nei sildyta darzoviu troskini, shpinatu tyrele prie zuvies, desertui naturalu jogurta ar surio gabaleli... Shpinatai, bazilikas, baklazanai puikiai auga lietuviskame klimate. Kiek is musu galetu pasigirti, kad siuos produktus valge dar darzelyje? Tos pacios morkos... Jos daznai ikomponuojamos i koki nors troskini, bet troskintu morku kaip garnyro (pakeicianciu tradicines bulves ar ryzius) lietuvisku darzeliu meniu nera. O jas galima labai skaniai paruosti... As kazkada labai nustebau, pamaciusi kolega (~90 kg prie 185cm), atsinesusi pietums troskintu morku "bliuduka" ir jautienos kepsni prie jo. Tradicinio lietuvaicio prie tokiu pietu neisivaizduoju.
Todel as lieku prie savo nuomones (ir isvadu), kad svarbiausia - kas leksteje. As vakar ir vyro duktereciai studentei sakiau, kad mikrobangineje "isvirta" bulve 10x geriau uz "bulkini" sumustini.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pireja: 20 rugsėjo 2015 - 12:10
QUOTE(Pireja @ 2015 09 20, 13:08)
Todel labai mielai isklausyciau patarimus, kaip kas diena patiekti sviezia maista seimynai (mano atveju vienam is vaiku, pietaujanciu namie), kai darbo valandos yra 09h00-17h30, pietus skirta 1h. 

Tai gal viski svarbiau ne tai, sildytas maistas ar ne, bet koks tas maistas? Kazin ar geriau, jei seima kas diena valgo sviezius cepelinus ar bulvinius blynus su spirgiu ir grietines padazu, nei sildyta darzoviu troskini, shpinatu tyrele prie zuvies, desertui naturalu jogurta ar surio gabaleli...

Shpinatai, bazilikas, baklazanai puikiai auga lietuviskame klimate. Kiek is musu galetu pasigirti, kad siuos produktus valge dar darzelyje?

mikrobangineje "isvirta" bulve 10x geriau uz "bulkini" sumustini.

Patarimai paprasti: jums dirbti daugiausia pusė dienos, grįžti ir gaminti sau, vaikams. Dėl vyro sunkiau jau, aišku. Jei netoli dirba - vežti jam maistą arba jis turi surasti šalia darbo vietos kuo sveikiau gaminančią kavinę, kurios prioritetas šviežias maistas. Arba jums dirbti namuose.
Daugiau nieko ir nesugalvosi.

Sutinku, kad labai svarbu koks tas maistas. Bet pagalvokite kokie sveiki ridikėliai būtų jūsų vaikai dabar ir daug daug metų ateityje (žodžio "daktaras" nežinotų), jei eitų į mažesnį raw food ar pan. darželį. Suprantu, suprantu, kad tai kainuoja, kai kam gal tai utopija, bet apie tai ir šnekame. Reikia tuomet pripažinti ir nesiginčyti, kad šildomas maistas žymiai blogiau ir iš tiesų šeimos sveikata bei gyvenimo kokybe yra nesirūpinama.

Tai būtent, mūsų vaikystėje trūko daržovių, vaisių įvairovės, prisidėjo Černobilis, kai ką ir Azotas palietė, po to atėjo kompai ir sėdimas gyvenimo būdas bei nuo auto ir t.t. susiteršė oras paprastai šnekant, ir nepaisant to, dauguma nesirūpina mityba. Ar begali būti baisiau? Kaip savęs galima taip nemylėti? Man tai yra nesuprantama ax.gif

Eikit, eikit... smile.gif Kam jums ta mikrobangė? Ar ne geriau paprastutė mini orkaitė, paprastutė krosnelė?
Atsakyti
QUOTE(Monteverte @ 2015 09 20, 10:21)
Šildant maistą, prarandamos beveik visos naudingos medžiagos. Nežinojau, kad kažkas to dar gali nežinoti blink.gif

Na ne viena karta teiget, kad tai nuodingas maistas, o ne nemaistingas. Tai issizadat savo zodziu? Ar jum tai tas pats g.gif
Lietuvoj daug darzeliu perka pagaminta maista, bet ne pasildyta. Jis atvezamas karstas, svieziai pagamintas. Ne kiekviena kavine gali teikti tokia paslauga. Jei darzelio vadovybei svarbu ka valgo vaikai, tai jie niekada negaus pasildyto maisto, o jei ne - tai net nesvarbu kur jis bus gaminamas.

Papildyta:
QUOTE(Monteverte @ 2015 09 20, 14:57)
Patarimai paprasti: jums dirbti daugiausia pusė dienos, grįžti ir gaminti sau, vaikams. Dėl vyro sunkiau jau, aišku. Jei netoli dirba - vežti jam maistą arba jis turi surasti šalia darbo vietos kuo sveikiau gaminančią kavinę, kurios prioritetas šviežias maistas. Arba jums dirbti namuose.
Daugiau nieko ir nesugalvosi.

doh.gif Vergauti pilvui siulot. Maniau jus kiek protingesne. Deja...
Atsakyti
QUOTE(pikkolo @ 2015 09 20, 15:01)
Na ne viena karta teiget, kad tai nuodingas maistas, o ne nemaistingas. Tai issizadat savo zodziu? Ar jum tai tas pats g.gif
Lietuvoj daug darzeliu perka pagaminta maista, bet ne pasildyta. Jis atvezamas karstas, svieziai pagamintas. Ne kiekviena kavine gali teikti tokia paslauga. Jei darzelio vadovybei svarbu ka valgo vaikai, tai jie niekada negaus pasildyto maisto, o jei ne - tai net nesvarbu kur jis bus gaminamas.

Papildyta:

doh.gif Vergauti pilvui siulot. Maniau jus kiek protingesne. Deja...

Įdėkite tikslias mano citatas ir ne tik mano, o ir to žmogaus, kuriam atsakau. Pažiūrėsim kaip ten kas, nes kažkaip nepamenu apie ką jūs čia tiksliai dabar šnekate ax.gif

Jei jūsų protas išneša tik tiek, kad dabar nemčstote ir vergaujate tik pačiam pinigui, o ateityje jį atiduosite med. priežiūrai, tai tebūnie jūs protingesnė. Nusileidžiu kvailumui 4u.gif
Atsakyti
Aš dirbu nuo 7.30 iki 17.30-18 val, bet šeimyna valgo šviežią maistą. Stengiuosi nedaryti 2 dienoms, bet būna neapskaičiuoju ir lieka. Vaikams tokio maisto nemėgstu ir stengiuos neduot, arba aš su vyru į darbą paimam (bet retai, aš į darbą šviežiai nešuosi), arba išvis šuniui atiduodam ar kieme beglobiams išmetam.

Tokius kaip makaronus, koldūnus, blynus, košes ir pan., tai išmetam iškart po valgio, kas liko (bet jau daugmaž žinau apetitus, tai daug neruošiu).

Ryte keliuosi 5.30-6 val ir kol maudausi, darausi makiažą,vaikams ruošiu užkandžius į mokyklą ir pusryčius, išverdu šviežią sriubą (kuri valgoma prieš pietus ir nereikia šildyti, nes l.ilgai išlieka karšta), taip pat darau pietus - dažniausiai tai įvairūs troškiniai: jei ką reikia - pamarinuoju ar apkepinu, sumaišau, sudedu troškinimui ir palieku užprogramuotoje orkaitėje, kad 12 val dienos būtų pagaminta.
Visus produktus pasiruošiu iš vakaro: valau, susmulkinu, jei reikia - pamerkiu, tad ryte belieka tik apruošt.
Vaikai grįžta pietums - pavalgo, aš termose nešuosi sriubas pietums arba salotas pasidarau darbe, vakarienę grįžusi greit pagaminu, max iki 1 val.
Miegot einu apie 23 val., tai bent man viskam daug laiko..visad lieka laiko ir šeimai, ir sau, ir buityje pasidarau kas reikia.

Gal tiesiog skirtingo temperamento moterys esam. Aš gaminu kuo "gryniau", nemėgstu kepto, ilgai virto ir ypač maisto su gausiu riebalų, padažų kiekiu. Mažai naudoju pagardų, dievinu daržoves, bet stengiuosi tik apvirti ar pagarinti, orkaitėj max 15 min pakept. Košes gaminu iš vakaro kruopas užpildama karštu vandeniu ir išbrinksta pernakt. Ir šiaip labai greitai viską namuose darau: užtat sunkiai galiu pakęsti vyro "pagalbą". Negaliu išlaukt, iškęst kol bus padaryta biggrin.gif Darbai sudėlioti, viską griebiu ir padarau vienu ypu, derindama po kelis darbus, o tada laisva.

Duonkepė programuojama taip pat, jogurtą surauginu irgi per naktį spec.talpoje, kažkaip net nepastebiu tos virtuvės, kad labai daug laiko atimtų, nors mes šeimoje l.skirtingų skonių ir savaitgaliais išvis gaminu skirtingais variantais g.gif
Atsakyti
Medalius jums, moterys, medalius, ar dar nieks nedave, kad cia giriates? biggrin.gif Rimtai siulot puse dienos nedirbt tam, kad gaminti maista?? doh.gif
Atsakyti
QUOTE(GammaOrionis @ 2015 09 20, 16:55)
Medalius jums, moterys, medalius, ar dar nieks nedave, kad cia giriates?  biggrin.gif Rimtai siulot puse dienos nedirbt tam, kad gaminti maista??  doh.gif

Bereikalinga ironija apie tuos medalius g.gif Tiesiog turbūt kiekviena išsakom savo požiūrį ar dalinamės patirtim. Ne dėl medalių gyvenam ir savo šeimomis, kaip kas sugebame ir išgalime, rūpinamės.
Gal kažkas nedirba ir šviežiai gamina, gal kažkas šildo ir galvos nesuka, keista tik vienas ar kitas bandyt pajuokt...

GammaOrionis, labai jūsų atsiprašau, norėdama atsakyti žinutes matyt netyčia paspaudžiau moderavimo mygtuką ir ištryniau žinutę doh.gif Man pačiai atkurti neduoda, bet tą žinutę radau, gal padės forumo administratorės. Visai nenorėjau ir nutiko kaip nutiko..
Dar kartą jūsų atsiprašau dėl savo klaidos.

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Rasma: 20 rugsėjo 2015 - 16:27
Mintis kilo beskaitant - o kurios nors vyras kada nors gamina? Ne išskirtinėmis progomis, o bent kažkiek reguliariai.
Atsakyti
Ironija kartais i nauda, sveika kartais paziuret, kaip kiti zmones vertina tokius teiginius, kad visi serga tik del mitybos, o jau nesirupint savo sveikata ir valgyt pasildyta maista isvis tik nesusiprateliai gali. Visi savaip rupinasi ta sveikata, ar yra tik vienas kelias?

QUOTE(muminukas @ 2015 09 20, 17:28)
Mintis kilo beskaitant - o kurios nors vyras kada nors gamina? Ne išskirtinėmis progomis, o bent kažkiek reguliariai.

Ne, todel man lb aktualu praleisti kuo maziau laiko prie puodu, nors kartais ir buna nuotaika. Mes pasidaline, kad gaminu as, jis plauna indus. Kartais paprasau kazka smulkaus, bulves nulupt, morkas, darzoves pasmulkint, suri tarkuot.
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2015 09 20, 17:28)
Mintis kilo beskaitant - o kurios nors vyras kada nors gamina? Ne išskirtinėmis progomis, o bent kažkiek reguliariai.

Jeigu nebūnu namie ir tik kažką labai paprasto vaikams. Paprasčiausiai nemoka, o eksperimentuot ne mėgėjas. Greičiau kur į kavinę nueis/nuves, nei gamins.
Atsakyti
QUOTE(Monteverte @ 2015 09 20, 13:57)
Patarimai paprasti: jums dirbti daugiausia pusė dienos, grįžti ir gaminti sau, vaikams. Dėl vyro sunkiau jau, aišku. Jei netoli dirba - vežti jam maistą arba jis turi surasti šalia darbo vietos kuo sveikiau gaminančią kavinę, kurios prioritetas šviežias maistas. Arba jums dirbti namuose.
Daugiau nieko ir nesugalvosi.

Sutinku, kad labai svarbu koks tas maistas. Bet pagalvokite kokie sveiki ridikėliai būtų jūsų vaikai dabar ir daug daug metų ateityje (žodžio "daktaras" nežinotų), jei eitų į mažesnį raw food ar pan. darželį. Suprantu, suprantu, kad tai kainuoja, kai kam gal tai utopija, bet apie tai ir šnekame. Reikia tuomet pripažinti ir nesiginčyti, kad šildomas maistas žymiai blogiau ir iš tiesų šeimos sveikata bei gyvenimo kokybe yra nesirūpinama.

Tai būtent, mūsų vaikystėje trūko daržovių, vaisių įvairovės, prisidėjo Černobilis, kai ką ir Azotas palietė, po to atėjo kompai ir sėdimas gyvenimo būdas bei nuo auto ir t.t. susiteršė oras paprastai šnekant, ir nepaisant to, dauguma nesirūpina mityba. Ar begali būti baisiau? Kaip savęs galima taip nemylėti? Man tai yra nesuprantama ax.gif

Eikit, eikit... smile.gif Kam jums ta mikrobangė? Ar ne geriau paprastutė mini orkaitė, paprastutė krosnelė?

blink.gif 1) Man savirealizacija labai svarbu, todel geriau renkuosi sildoma sriuba bei nepavaziavusi stoga. 2) Darbas puse dienos reikstu mazesnes pajamas, maziau atostogu "nenamie" bei iv.kito plauko malonumo. Kas papriestaraus, kad "teisingas" poilsis neturi itakos sveikatai? rolleyes.gif
O ten kur apie vaikus parasete... O kuom manieji serga? g.gif Jie ir maitinami sildytu ar centralizuotai gaminamu maistu yra visiskai sveiki.
Apie darzelius. NERA CIA KITOKIO VARIANTO unsure.gif Niekas is fakto, kad maistas gaminamas centralizuotai, problemos nedaro. Svarbiausia tai, kuom vaikai maitinami. Meniu galima rasti savivaldybes puslapyje, nes butent ji organizuoja centralizuota maitinima. Keptomis bulvemis ar kiaulienos kotletais niekas nemaitina.
Vyro dukterecios atveji parasiau kaip pavyzdi. Ji yra studente, nuomojasi kambariuka studentiskame bendrabutyje, kur yra kaitlente ir mikrobangine. Jokios orkaites nera. Seimos nera, tai ji ir maitinasi "studentiskai". Kadangi mano patirtis su sumustiniais ne kokia, tai as jai ir daviau toki patarima - geriau bulve is mikrobanges, nei batonas+sviestas+skilandis. Vitaminu is tos bulves gal ir negaus, bet bent jau zarnyno nesusivarys.
QUOTE(Rasma @ 2015 09 20, 15:34)
Ryte keliuosi 5.30-6 val ir kol maudausi, darausi makiažą,vaikams ruošiu užkandžius į mokyklą ir pusryčius, išverdu šviežią sriubą (kuri valgoma prieš pietus ir nereikia šildyti, nes l.ilgai išlieka karšta), taip pat darau pietus - dažniausiai tai įvairūs troškiniai: jei ką reikia - pamarinuoju ar apkepinu, sumaišau, sudedu troškinimui ir palieku užprogramuotoje orkaitėje, kad 12 val dienos būtų pagaminta.

Nu jus supermoteris, jei makiaza sugebate darytis tuo metu, kai darote pusrycius biggrin.gif As keliuosi panasiai, bet laika skiriu sportui. Kas pasakys, kad ne i sveikata? rolleyes.gif
Jusu maisto ruosimo sistema labai idomi ir tikrai verta demesio. Bet ar jusu vaikai viska ir istustina po mokyklos grize? Ar kas nors lieka? Jei lieka - tai visuomet ismetate? unsure.gif Kitas dalykas, toks variantas tinkamas troskiniams, sriuboms. Bet darzoviu gamyba turi savo aspektu.

Pas mus meniu nera blynu ar koldunu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pireja: 20 rugsėjo 2015 - 18:56