Įkraunama...
Įkraunama...

Saulės kolektoriai ir baterijos - 3

QUOTE(Mindaugas7 @ 2025 05 01, 11:34)
Tai mano tos, kurios šešelyje, jos būtų ne dalinai, o pilnai šešėlyje. Tai kai būtų ne šešėlyje, tai gamintų apie 85-90 proc. efektyvumu, bet taip būtų tik nuo 14:30 val. Tai nori sakyti net ir visiškame šešėlyje (pilnai visas modulis pavėsyje), vis tiek gamintų elektrą?

Tai taip. Iki kokios 10 val, tai tos panelės pilnai šešėlyje ir šešėlis pamažu traukiasi. Taip kad ir pilnai šešėlyje esančios panelės gamina elektros energiją tik gerokai mažiau efektyviai 2x-3x prasčiau nei tos, kurios be šešėlio. Na čia su optimaizeriais. Jei panelės be optimaizerių, esant stipriam šešėliui, suveikus visiems diodams jos negamina visai, todėl optimaizerius vertėtų statyti ant šešėlius gaudančių panelių.
Papildyta:
Va, šio ryto optimaizerių ataskaita, kiek jie man leido pagaminti daugiau elektros energijos (4%), nei kad panelės be optimaizerių.

Priedas  11.jpg   52,96KB   0 Parsiųsta kartų
Papildyta:
Iš kitos pusės, jei yra pakankamai vietos ir yra galimybė montuoti daugiau panelių, tai vertinant pinigus, labiau apsimoka sumontuoti daugiau panelių be optimaizerių, nei už tą pat pinigų sumą, bet mažesnį panelių kiekį su optimaizeriais. Ta prasme, ta pat pinigų suma išleista ant didesnio panelių kiekio atsiperka greičiau, nei ant mažesnio panelių kiekio su optimaizeriais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 01 gegužės 2025 - 11:49
QUOTE(mintas @ 2025 05 01, 11:48)
Tai taip. Iki kokios 10 val, tai tos panelės pilnai šešėlyje ir šešėlis pamažu traukiasi. Taip kad ir pilnai šešėlyje esančios panelės gamina elektros energiją tik gerokai mažiau efektyviai 2x-3x prasčiau nei tos, kurios be šešėlio. Na čia su optimaizeriais.
Priedas  11.jpg   52,96KB   0 Parsiųsta kartų

Suprantu, kad reikia optimaizerių kiekvienai pavėsyje esančiam moduliui. Štai kaip mano plokščias stogas atrodo. Tikrai daug pavėsio. Nori sakyti pavėsyje vis tiek gamins? Tarkime vieno modulio galia 440 W. Kiek jis 12 val. dienos būdamas pavėsyje, kuomet visiškai saulėta diena, gali gaminti?
Atsakyti
QUOTE(Mindaugas7 @ 2025 05 01, 12:03)
Suprantu, kad reikia optimaizerių kiekvienai pavėsyje esančiam moduliui. Štai kaip mano plokščias stogas atrodo. Tikrai daug pavėsio. Nori sakyti pavėsyje vis tiek gamins? Tarkime vieno modulio galia 440 W. Kiek jis 12 val. dienos būdamas pavėsyje, kuomet visiškai saulėta diena, gali gaminti?

Jei statysi paneles su optimaizeriais tai gamins, tikrai gamins, bet mažai, kol bus šešėlis. Kiek tas mažai, sunku pasakyti, pastatai panelę su optimaizeriu ir matai, o dabar tai spėliojimas iš tirščių. Aš nesu šioje sritį dirbęs, jokių eksperimentų atlikęs, mokslinių darbų šia tema rašęs, kad galėčiau įžvelgti tendencijas ir panašiai, galiu sakyti tik tai, kiek tai susiję su mano patirtimi, taigi, konstatuoju faktą iš savo patirties, kad net ir tokiame šešėlyje panelės su optimaizeriais dirbs. Pas mane panelės net naktį šviečiant lauko apšvietimui ir mėnuliui dirba, bet tas dirbimas, naktį 10kW elektrinė - 2W išduoda. Šešėlyje galia bus aišku didesnė, bet ant kiek, na čia jau sunku pasakyti. Jei be optimaizerių, aš į tokį šešėlį panelių stengčiausi nekišti, nes jos gali numušinėti visų likusių panelių gamybą, o su optimaizeriais, nu kol nepabandysi, tol nepasakysi ant kiek.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 01 gegužės 2025 - 12:55
QUOTE(Mindaugas7 @ 2025 05 01, 09:26)
Bet tik šešėliuoja ar rimtai dengia? Galvoju ant plokščio stogo statyti modulius. 4 vnt. būtų visą laiką ant saulės, o likę 4 saulės gautų tik nuo 14:30 val. iki saulėlydžio ir vienas 1/3 plokštumos nuo 12:30 val. ir nuo kokių 14 val. pilnai. Tai vakar iš akies primečiau, kad realiai išeitų apie 60 proc. efektyvumas, bet galvoju gal yra kokia programėlė. Štai tokią radau. Jį apie kitus reikalus, bet vis tiek leidžia tiksliau pasiskaičiuoti.

Man atrodo, kad rimtai šešėliuoja... Bet metinė gamyba nukenčia minimaliai. Va toks vaizdas būna pavasarį. Vasarą mažiau kliūna.

Pridėta:

Atsakyti