Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(delele @ 2016 02 29, 21:10)
Zinok nezinau ne vienos seimos, kur butu rusai nuzude. Karo metu taip, daug ir tu paciu rusu cia liko guleti. Bet pokaryje, tik banditai naktim zude. Galit sneket ka norite, pavaiksciokit po kapines ir suprasite..Kur seima guli-aisku, kad naktyje zudyta.

O kas Rainiuose žudė? Kas sudegino Klepočius? Kas nužudė tuos žmones, kurie buvo palaidoti Tuskulėnų dvarelyje? Ką veikė Lietuvoje kruvinasis "SMERŠ"? http://www.savastis....imai-lietuvoje/
Papildyta:
QUOTE(delele @ 2016 02 29, 21:23)
As kaltinu konkrecius zmones, nes jie nuspaude gaiduka. Ka jie debilai, nezinojo ka daro???Nieks pistoletu jiems iremes nebuvo.

O Jūsų seneliui kas nors pistoletą buvo įrėmęs, kad ėjo į kolchozo pirmininkus?
Atsakyti
QUOTE(delele @ 2016 02 29, 21:23)
As kaltinu konkrecius zmones, nes jie nuspaude gaiduka. Ka jie debilai, nezinojo ka daro???Nieks pistoletu jiems iremes nebuvo. Galejo neede sedet tam miske, bet needes nebusi, a ne??? Per daug graziai nupiestas tu miskiniu gyvenimas!!!Ka jie ede, kur gamtinius reikalus atlikinejo, kur prausesi??? Ar jie galejo belikti zmonemis metu metais besivalodami po miskus???Pabandykit pacios, savaites uzteks!!!

O as kaltinu tuos del kuriu tie zmones paeme i rankas ginklus.
Kaip ir jusu seneslis zinojo kokias pareigas jis vykdo, ir kokiu laikmeciu gyvena. Juk galejo atsisakyti... Ar vis delt to pistoletu prie smilkinio grasino?

Lygiai analogiskai ir senelis galejo ramiai sedeti po pacios spadnycia ir esti jos virtus barscius ir nebuti pirmininku. (Sorry, bet jau as perejau i jums suprantama kalba).

As jums nesiulau pagyventi Solovkuose, ir patirti golodomoro malonumus. Tai ka patyre mano gimines moterys ir vaikai, kai bolseviku sistema sunaikino ju vyrus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 29 vasario 2016 - 20:33
Iš sovietmečio baisumų dar pridėčiau porą man rodos neminėtų dalykų,

pirma, tai šeimų išskyrimą, kas pasitraukė į Vakarus, kas liko čią, daug brolių, seserų, tėvų, vaikų ir nebesusitiko daugiau. Ir susirašinėti atvirai nebuvo galima.

antra, kad iš Sibiro jau paleistiems žmonėms neleisdavo grįžti į Lietuvą, todėl kai kurie Latvijoje, kai kurie Kaliningrade kūrėsi, kad kuo arčiau būtų. Ir geresni darbai, aukštasis mokslas daugeliui buvo uždaryti.
Atsakyti
QUOTE(Akronimas @ 2016 02 29, 20:37)

pirma, tai šeimų išskyrimą, kas pasitraukė į Vakarus, kas liko čią, daug brolių, seserų, tėvų, vaikų ir nebesusitiko daugiau. Ir susirašinėti atvirai nebuvo galima.

Ir likusieji giminaičiai tapdavo KGB taikinu . Mes turėjome gimines soc šalyje, susirašinėjome, bet , kai vyras turėjo vykti į tuometinę VDR ir jam pasiūlė stebėti kolegas, o maniškis atsisakė, tai greitai priminė giminaičius. Ačiū Dievui, kad giminės buvo iš draugiškos soc. šalies, ale vistiek žinojimas, kad esi kažkokiose sąrašuose buvo šlykštus. Atsimenu , kai parėjo tada namo pamėlęs iš pasiutimo ir už butelio pirmiausia stvėrė....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo darvina: 29 vasario 2016 - 20:46
QUOTE(Akronimas @ 2016 02 29, 21:37)

antra, kad iš Sibiro jau paleistiems žmonėms neleisdavo grįžti į Lietuvą, todėl kai kurie Latvijoje, kai kurie Kaliningrade kūrėsi, kad kuo arčiau būtų. Ir geresni darbai, aukštasis mokslas daugeliui buvo uždaryti.

Konkreti vienos šeimos istorija: vyriausias brolis spėjo pabėgti į Vakarus. Tėvas buvo įskųstas ir 1945 m. buvo bolševikų nukankintas kalėjime ir užkastas kalėjimo kieme. Motina 1947 atskirta nuo vaikų ir ištremta etapais į Sibirą. Vienas dešimtmetis tos šeimos vaikas, kitas dvylikametis 1948 m. vieni ištremti į Sibirą. Ne pas motiną, o atskirai. Motina Sibire mirė iš šalčio ir bado. Vienas iš tų vaikų mirė tik grįžęs į Lietuvą po tremties, kitas negalėjo niekur prisiregistruoti ir gauti darbo, nes pase buvo tremtinio numeris. Tik "pametęs" pasą ir gavęs naują, be tremtinio numerio įstengė prisiregistruoti ir įsidarbinti. Vėliau bandė ištrūkti pas brolį į Vakarus.Už tą norą buvo kalintas ir gydytas psichiatrinėse ligoninėse. Tik brolio pastangomis per diplomatines tarnybas maždaug 1970-aisiais ištrūko pas brolį į Vakarus.

Atgauti tėvų sodybą tiems vaikams buvo neįmanoma, nes "banditams namų nereikia".
Atsakyti
QUOTE(delele @ 2016 02 29, 19:12)
kad mano senelis pasirinkes netinkama tevo akims zmona buvo atimtas gauti zemes , buvo samdinys, Baigiantis karui, kadangi buvo rastingas  prasimokslines
, buvo isrinktas kolukio pirmininku. Ir viena nakti atejo miskiniai banditai ir nusove mano seneli

QUOTE(delele @ 2016 02 29, 20:10)
Galvok ka sneki!!! Ji nusove 1944m. ir nieks jo neklause ar nori jis but tuo pirmininku. Rastingas buvo ir isrinko, nes kiti net rasyti nemokejo. Dabar sunku ta suprasti, bet tais laikais taip buvo.O aplinkines zemes buvo jo tevo amerikono kitiem broliams atiduotos.

Zinok nezinau ne vienos seimos, kur butu rusai nuzude. Karo metu taip, daug ir tu paciu rusu cia liko guleti. Bet pokaryje, tik banditai naktim zude. Galit sneket ka norite, pavaiksciokit po kapines ir suprasite..Kur seima guli-aisku, kad naktyje zudyta.

1944 metais Lietuvoje nebuvo kolūkių. Pradžia - po 1946 metų. 1944 metais galėjo būti tik bendradarbiavimas su soveitais, tų pačių kaimynų skundimas ar pan.
Pirmasis kolūkis pas mus atsirado 1947 m. Kėdainių rajone. Pavadintas jis buvo M.Melnikaitės vardu ir į jį įstojo 14 šeimų. Tais metais planuota įkurti 34 kolūkius, regis, visai nedaug, o įkurta tik 20, nes nebuvo norinčiųjų.

O tai, kad tėvas atiduoda žemę kam nori... irgi logiška, kaip ir dabar, norint galiu atiduoti savo turtą tam, kas man patinka. Ypač, jei matė charakterį.

Privalomas pradinis mokymas buvo įvestas Lietuvoje 1928. Turint omeny kokybę... raštingų buvo pakankamai.

Aš žinau. Tose pat kapinėse guli, kur ir miškinių iššaudyta šeima. O išvežta iš kaimo numirti - daugmaž trečdalis.

QUOTE(Maja Di @ 2016 02 29, 19:29)
Na ir kas atsitikdavo tiems, kurių namuose rasdavo Kalėdoms papuoštą eglutę? Niekad tėvai nebijojo švęst, nors mama ir mokytoja buvo. Gal prieš partinius ir buvo kokios sankcijos ax.gif . Na sąrašai mokinių, lankančių bažnyčią, matyt buvo, jei mokytojoms reikdavo ten eit ir žiūrėt kas lanko, bet negirdėjau, kad kažką būtų svarstę dėl to.

bet su persiakiojimais dėl religijos gal neperdėkit.

http://www.lkbkronik...sekiojimas.html

http://www.lkbkronik...-vyskupiju.html

ten ir plačiau nuorodų yra.

QUOTE(Maja Di @ 2016 02 29, 19:47)
Bet žinokit negirdėjau nė vieno atvejo, kad kažkas būtų nešstojęs vien dėl to, kad buvo tikintis. Buvo stojamieji, kaip egzaminus išlaikydavai, taip ir įstodavai. Pamenu mano grupėj viena panelė buvo tokia keistuolė ir netgi labai tikinti, jai tas nesutrukdė įstot į institutą, kur tikrai su labai gerais pažymiais visi sustojo, o ji mokėsi per vidurį.

kaip manai, kodėl reikdavo pateikti charakteristiką? kaip tai atrodytų dabar? Dviem metais vyresnė mergina nebuvo priimta į Konservatoriją, nes charakteristikoje buvo, kad gieda bažnyčios chore. Dainų dainelės laureatė.

QUOTE(Maja Di @ 2016 02 29, 20:04)
Bet tikrai, močiūtė pasakojo, bijojo tiek vienų tiek kitų. Baisus laikas buvo. Jei nebūtume buvę okupuoti, to nebūtų buvę. Nebūtų ir savi nužmogėję. Kiek daug į Sibirą ištrėmė, nes giminės ar kaimynai įskundė, tie patys lietuviai doh.gif .

pakankamai didelis mitas taipogi. Galbūt kažkas ir buvo iš pavydo ar keršto įskustas, apšmeižtas, bet drįstu abejoti, kad tai buvo masiškai.
Masiškai buvo - esi turtingas arba išsilavinęs.
Mano senelį tokiu atveju galėjo išvežti - jis prieš atsikraustydamas į mūsų kaimą buvo zakristijonas plius šaulys.
Atsakyti
QUOTE(darvina @ 2016 02 29, 20:45)
Ir likusieji giminaičiai tapdavo KGB taikinu . Mes turėjome gimines soc šalyje, susirašinėjome, bet , kai vyras turėjo vykti į tuometinę VDR ir jam pasiūlė  stebėti kolegas, o maniškis atsisakė, tai greitai priminė giminaičius. Ačiū Dievui, kad giminės buvo iš draugiškos soc. šalies, ale vistiek žinojimas, kad esi kažkokiose sąrašuose buvo šlykštus. Atsimenu , kai parėjo tada namo pamėlęs iš pasiutimo  ir už butelio pirmiausia stvėrė....

Mano močiutė ir jos brolis liko Lietuvoje, seserys pasitraukė į JAV. Močiutės vyras buvo išvežtas į Mordovijos lagerius kaip buvęs karininkas. Rašydama laiškus į JAV giminei bijodavo net minėti vyro vardą, tik atsargiai užsimindavo, kad "dėdė" gyvas ir siunčia linkėjimus. Visi močiutės vaikai buvo labai gabūs, bet negalėjo stoti į aukštąsias, nes anketą gadino du įrašai: tėvas represuotas, giminės Amerikoje. Močiutė savo seserų gyvų nebeišvydo... Kai atsidarė sienos, buvo per vėlu, kas mirę, kas per seni.
Apie šitą skausmą žmonės turėtų rėkti, kad visokie bukagalviai sovietmečio garbintojai išgirstų, bet kai pagalvoji, turbūt ir rėkimas nepadėtų.
Atsakyti
QUOTE(Akronimas @ 2016 02 29, 20:56)

Apie šitą skausmą žmonės turėtų rėkti, kad visokie bukagalviai sovietmečio garbintojai išgirstų, bet kai pagalvoji, turbūt ir rėkimas nepadėtų.

Mano mamos vyriausias brolis ir dėdė traukė į vakarus. Pakliuvo į fronto liniją. Su jais kartu buvusi šeima (tolimesni giminaičiai) žuvo visi. Mamos brolis pakliuvo pas rusus, jį, nieko neklausinėdami išsiuntė į lagerį. Mamos dėdė pakliuvo į JAV.
Tai, kad mamos brolis gyvas, 'toje pusėje", šeima sužinojo jau po Stalino mirties. Atėjo laiškas. Po metų paleido. 1944 - 1954 metais šeima nieko nežinojo apie sūnų, brolį. Dėdė atsišaukė apie 1950 metus iš JAV - pasiuntė tolimiems giminačiams laišką, kurį perdavė per žmones... Jis papasakojo, kad jis JAV vienas, žuvusius gimines matė, o sūnėno - ne...
Senelis sveikatą padėjo nuo nerimo, baimės, nevilties... Ir parodyti negalėjo, nes kaime stovėjo karinis dalinys.
Atsakyti
QUOTE(Karusia @ 2016 02 29, 21:55)

Privalomas pradinis mokymas buvo įvestas Lietuvoje 1928. Turint omeny kokybę... raštingų buvo pakankamai. 

Tai galiu patvirtinti. Mano mama budama visiska naslaite, kuria augino dvi kaimo moterytes, bjeje irgi rastingos ir mokancios ne viena uzsienio kalba. Lanke mokykla, tad ir anais Smetonos laikais buvo sudarytos salygos nepasiturintiems siekti mokslu.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 02 29, 20:31)
O as kaltinu tuos del kuriu tie zmones paeme i rankas ginklus.
Kaip ir jusu seneslis zinojo kokias pareigas jis vykdo, ir kokiu laikmeciu gyvena. Juk galejo atsisakyti... Ar vis delt to pistoletu prie smilkinio grasino?

Lygiai analogiskai ir senelis galejo ramiai sedeti po pacios spadnycia ir esti jos virtus barscius ir nebuti pirmininku. (Sorry, bet jau as perejau i jums suprantama kalba).

As jums nesiulau pagyventi Solovkuose, ir patirti golodomoro malonumus. Tai ka patyre mano gimines moterys ir vaikai, kai bolseviku sistema sunaikino ju vyrus.

O as kaltinu konkrecius zmones. Jei ne vienas neis nieks ju neprivers.Kas ta tavo ivardijama sistema:ne zmones???Jei tie vadinami partizanai butu kovoje pries okupantus tikrai zmones butu prie ju prisideje manau! Kiek esalonu nuverte nuo begiu- lygu nuli.Koks cia partizanavimas-saudyti saviskius, atimineti is ju maista!!!Ar jie patys save ismaitino, ar ejo ir plese is zmoniu???Pokaris juk buvo, visi alkani, o dar reikejo kruva jaunu vyru, alkanu, piktu islaikyti!!! O Moonte tu golodomoro ne uostei nei matei, taip kad nereikia. Kaimyne mano vokiete tremta pertremta ta pergyveno, taip , kad zinau viska is pirmu lupu. Jai dabar 95m.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 02 29, 21:08)
Tai galiu patvirtinti. Mano mama budama visiska naslaite, kuria augino dvi kaimo moterytes, bjeje irgi rastingos ir mokancios ne viena uzsienio kalba. Lanke mokykla, tad ir anais Smetonos laikais buvo sudarytos salygos nepasiturintiems siekti mokslu.

Pridursiu. Pati idėja privalomo pradinio mokslo jau buvo 1922 užrašyta konstitucijoje , bet plačiai pradėta įgyvendinti 1928-31. Tarpukariu pradinis mokslas buvo nemokamas, o jau už progimnaziją reikėjo susimokėti. Pradžios mokslas buvo labai kokybiškas, nes mano močiutė buvo baigusi tik 4 skyrius ir puikiai skaitė, skaičiavo ir buvo net labai raštinga.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 02 29, 21:08)

Nu jau tik nejuokinkit.Dar karta kartoju seneli paskyre pirmininku todel, kad jis vienas tik buvo rastingas visoje apylinkeje.Smetona jau seniai buvo kudasiu isneses.
Atsakyti