Įkraunama...
Įkraunama...

Sovietinio konclagerio spindesys ir skurdas

QUOTE(leber @ 2016 02 29, 18:50)
Taip, "šulinys-vanduo" išskirtinis atvejis, o "pridirbta-kaltų nėra-kaip nori pats taip ir išsikapanok" nei vienetinis, nei išskirtinis atvejis.

Labai menkai žinau kaip buvo kaime kolūkio laikais, tik iš pasakojimų.
Tačiau ar turėčiau netikėti kai žmogus sako "va, buvo prie kolūkio kaime ambulatorija- dabar uždarė, anksčiau dirbau gamykloje, fabrike, siuvykloje- dabar nebėra, buvo pieno supirkimo punktas- dabar nebėra.....autobusas važiuodavo 4 kartus- dabar tik vieną...."?
Pagal jus, tai žmonės fantazuoja?

Tai jau tikrai, sovietiniai laikais tokiu atveju, kad pridirbo-kaltu nera, ir aplamai -tyla, nieko cia nebuvo- ant kiekvieno kampo buvo, ryskiausias pvz -Cernobilis...
Pas mus ambulatorija yra, o vaistine uzdare. Kodel? Nes visos seimos po kelias auto turi ir vaistus perka miestuose, vietineje nebepirko Kaip ir seimos gydytoja daug kas mieste renkasi, nes per prasta mat jau kaime. Del tos pacios priezasties , kad automobilius visi turi ir autobusu maziau, o vaziuojantys - beveik tusti. Uzsidare vienos imones -atsidare kitos. Punktu nebera, nes pienoveziai pas kiekviena i kiema atvaziuoja. Na, kokiu dar argumentu pazersite?
Atsakyti
QUOTE(suvaikejusi @ 2016 02 29, 10:37)
Kas vis dar neturi bent vietinio vandentiekio (is savo to pacio sulinio) isivede, neturi vietines kanalizacijos - yra tinginiai ir apsileideliai!!! Taskas. Negaliu patiketi, kad dristate tokius pavyzdzius rasyti....

Visiškai sutinku, kad jei šeimos vyras/vyrai nesugeba sutvarkyti tokių dalykų, tai kalti yra tik jie patys. Vandens siurbliukas ir plastikiniai vamzdžiai milijonų nekainuoja. Tereikia norėti pačiam pasidaryti, o ne laukti, kol valdžia sutvarkys.
Atsakyti
QUOTE(Domogintare @ 2016 02 29, 19:41)
Tai butent seima, prie ko cia tarybiniai laikai. Kurie anksciau svente ir dabar svencia. As ne apie savo vaikus kalbejau, kalbejau apie klasioku susirasinejima. Mano seneliams ir tevams netrukde tarybiniai laikai svesti svenciu ir niekas ant kilimelio nekviete, ir niekas nebuvo atejes tikrinti ar yra kaledu eglute, matyt, kad ne partiniai buvo, tai ir neidomus.

Meluociau sakydama, kad mano tevus kviete, kad mano tevam neleido.
Bet nebuvau akla ir maciau, kaip valdzia terorizavo kitus zmones. Tarkim, mano klasioke, mes net nebuvome drauges. Ji buvo labai tyli, rami, siek tiek nuo musu atsiribojusi mergaite. Labai gerai mokesi, beje kas jai ir pakiso koja, musu mokyklos direktore baisiai buvo susrupinusi gerai besimokancia mergaite padaryti pioniere ir itraukti i tos organizacijos popamokine veikla. Ji grieztai atsisake. TAd buvo kvieciami jos teveliai "ant kilimelio". Kita savaite klaseje per kalses valandele buvo kalbama apie "religija - opiuma liaudziai". Tai mergaite, buvo ipareigoti paruosti ta tema pranesima.

Pamenu ir kaip musu dideli nama is kazkur atvaziavo labai silpnas, ligotas vyra. Jo tam name gyvenancios jo gimines ant ranku ji isnesdavo pasedeti sauluteje, kaulelius pasildyti. Mes kiemo vaikai jo bijojome, jis atrode kaip skeletas, baltais zilais plaukais. Kas man uzkliuvo pamenu jo labai, kaip vyrui, laibus riesus, kuriu oda skiresi nuo pagrindines jo odos spalvos. As galvojau kad galaimai nudege, nes pati anuomet turejau nuo lygintuvo likusia panasios spalvos deme. Bet man vyresni kiemo vaikai paaiskinti kad tai nuo antrankiu, sis vyras dirbo kazokiose kasyklose.
Karta vakare, kai tevai galvojo, jog as senai miegu nugirdau ju pokalbi, kai tetis piktinosi, jog sistema nori susidoroti su ligotu zmogu, kuri ir sutryne tarp girnu. Pasirodo ta seima buvo iskraustyta kitur, mat vien buvimas, to vyro "iskirtinumas" per daug trauke aki, kele aplinkiniams klausimu.
Atsakyti
QUOTE(valkata @ 2016 02 29, 11:26)
O jūs nepagalvojate, kad kai kurių žmonių nepakankamos finansinės galimybės visa tai padaryti?

Nepasakokit pasakų, mano tėtis ne vienam giminei ar pažįstamui yra įvedęs ir vandentiekį ir kanalizaciją sutvarkęs. Šiais laikais. Jei nesiorientuojama į itališką santechniką, visą tai galima sutvarkyti visiškai įkandamomis kainomis. Ir pensininkams.
Atsakyti
Na ir kas atsitikdavo tiems, kurių namuose rasdavo Kalėdoms papuoštą eglutę? Niekad tėvai nebijojo švęst, nors mama ir mokytoja buvo. Gal prieš partinius ir buvo kokios sankcijos ax.gif . Na sąrašai mokinių, lankančių bažnyčią, matyt buvo, jei mokytojoms reikdavo ten eit ir žiūrėt kas lanko, bet negirdėjau, kad kažką būtų svarstę dėl to. Beje, MB buvo tas retas egzempliorius, kuris nebuvo nei pionierium nei komjaunuoliu (armijoj tik įstojo biggrin.gif ) tai jį mama pastoviai į bažnyčią tysdavo. Niekas jo nei svarstė, nei ką. Gal jei būtų pionierius tai ir būtų svarstę, nes manau, ir "gaudydavo" pionierius ar komjaunuolius bažnyčioj. Manau ideologija nesuderinama buvo ax.gif
Tikrai nesiilgiu tarybinių laikų, tai totalus blogis, bet su persiakiojimais dėl religijos gal neperdėkit.
Atsakyti
QUOTE(delele @ 2016 02 29, 19:12)
Banditu pavardes zinom. Visa gyvenima iki siol vaziuoju 200km.i kapines ir galvoju kaip tu atrodei mano protevi, koks buvai, kodel tave kazkokie sunkaros Tevyneje ateme.Kokie cia bl. partizanai, jei prie vaiku ju teva nusove!!!!!!Galejo nors i lauka urodai issivesti.Jei reikes galesim liudyti, mama dar gyva....

O kodėl, iš tikrųjų, nepradėjote apkaltos ? Generolo Vėtros pvz. , kai ir po daugelio metų žmonės ieško teisingumo. Tokioms byloms senaties termino nėra, būkite pilietiški, jeigu esate teisios ir turite liudininkų.
Atsakyti
QUOTE(delele @ 2016 02 29, 20:12)
Moonte, o dabar as papasakosiu, kaip is manes  buvo atimtas pazinimo dziaugsmas savo senelio. Mano prosenelis isvaziavo i Amerika, prie Smetonos, palikes zmona ir 6vaikus. Kai kurie vaiku net Rusijoje buvo atsidure per karus-mazameciai!!!! Aciu dievui issivarte visi gyvi.Gryzes pries kara senis taip reguliavo tiems savo neaugintiems, vargo bitems gyvenima, kad mano senelis pasirinkes netinkama tevo akims zmona buvo atimtas gauti zemes , buvo samdinys, Baigiantis karui, kadangi buvo rastingas  prasimokslines
, buvo isrinktas kolukio pirmininku. Ir viena nakti atejo miskiniai banditai ir nusove mano seneli dukru:8 ir9 metu akyse. Tik nepradekit aiskinti apie provokacijas. Banditu pavardes zinom. Visa gyvenima iki siol vaziuoju 200km.i kapines ir galvoju kaip tu atrodei mano protevi, koks buvai, kodel tave kazkokie sunkaros Tevyneje ateme.Kokie cia bl. partizanai, jei prie vaiku ju teva nusove!!!!!!Galejo nors i lauka urodai issivesti.Jei reikes galesim liudyti, mama dar gyva....

Tai sakot tie neva banditai kalti, bet ne ta sistema, kuri sukirsino vienos tautos sunus viena pries kita.

As pvz nekaltinu atskirai kiekvieno, tu kurie vykde mano gimines represijas, nes as nezinau kokia dilema buvo pastatyta pries juos. Galimai jie buvo priversti, neturejo pasirinkimo kitaip elgtis, gal taip jie gelbejo savo seimas, izudydami manaja. As kaltinu sistema, rezima, kur buvo sudaryta terpe klesteti smurtui. Nudienos Lietuvoje tokie veiksmai neisivaizduojami.
Atsakyti
QUOTE(suvaikejusi @ 2016 02 29, 19:13)
Tai jau tikrai, sovietiniai laikais tokiu atveju, kad pridirbo-kaltu nera, ir aplamai -tyla, nieko cia nebuvo- ant kiekvieno kampo buvo, ryskiausias pvz -Cernobilis...
Pas mus ambulatorija yra, o vaistine uzdare. Kodel? Nes visos seimos po kelias auto turi ir vaistus perka miestuose, vietineje nebepirko Kaip ir seimos gydytoja daug kas mieste renkasi, nes per prasta mat jau kaime. Del tos pacios priezasties , kad automobilius visi turi ir autobusu maziau, o vaziuojantys - beveik tusti.  Uzsidare vienos imones -atsidare kitos. Punktu nebera, nes pienoveziai pas kiekviena i kiema atvaziuoja. Na, kokiu dar argumentu pazersite?

Tikiu, jog Jūsų kaime taip yra ir dėl Jūsų išvardintų priežasčių taip yra. Tačiau juk tai nereiškia, jog ant visos Lt yra tik taip ir tik todėl.

Palikite tas svarstykles ramybėje, geriau- blogiau. Tiek tada, tiek dabar yra ir gero, ir blogo ir vargu ar kada bus tik vienaip ar kitaip. Gyvenimas tai spalvotas.
Atsakyti
QUOTE(Maja Di @ 2016 02 29, 19:29)
Na ir kas atsitikdavo tiems, kurių namuose rasdavo Kalėdoms papuoštą eglutę? Niekad tėvai nebijojo švęst, nors mama ir mokytoja buvo. Gal prieš partinius ir buvo kokios sankcijos ax.gif . Na sąrašai mokinių, lankančių bažnyčią, matyt buvo, jei mokytojoms reikdavo ten eit ir žiūrėt kas lanko, bet negirdėjau, kad kažką būtų svarstę dėl to. Beje, MB buvo tas retas egzempliorius, kuris nebuvo nei pionierium nei komjaunuoliu (armijoj tik įstojo biggrin.gif ) tai jį mama pastoviai į bažnyčią tysdavo. Niekas jo nei svarstė, nei ką. Gal jei būtų pionierius tai ir būtų svarstę, nes manau, ir "gaudydavo" pionierius ar komjaunuolius bažnyčioj. Manau ideologija nesuderinama buvo ax.gif
Tikrai nesiilgiu tarybinių laikų, tai totalus blogis, bet su persiakiojimais dėl religijos gal neperdėkit.

Tame reikalas, kad sąrašai buvo slapti, neviešinami, taip sakant in case,jeigu prireiks kokį kompromatą turėti. Vaikų ir tėvų ant kilimėlio už bažnyčios lankymą nekvietė, SSSR gi buvo tikėjimo laisve. Bet, jeigu norėjote stoti, tarkim į institutą , kur numatomos išvykos į užsienį, arba baigusi institutą, darbą atsakingą ir gal net su valstybine paslaptimi susiejusi dirbti, štai tada toks sąrašiukas ir pasitarnaus. KGB buvo sukūrusi tokį šlykštų mechanizmą...
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė. @ 2016 02 29, 20:27)
Nepasakokit pasakų, mano tėtis ne vienam giminei ar pažįstamui yra įvedęs ir vandentiekį ir kanalizaciją sutvarkęs. Šiais laikais. Jei nesiorientuojama į itališką santechniką, visą tai galima sutvarkyti visiškai įkandamomis kainomis. Ir pensininkams.

Mano brolis pensininkas, su sunenais nuosavom rankom sode pasidare vietine kanalizacija, vandentieki. Dieva zi hidroforo kainos tikrai nera tokios dideles.

Bet as manyciau cia ne tame esme.
Esme yra "Nori - padarai, nenori - randi pasiteisinima nedaryti".
O dabar tokia mada, del visu savo negandu kaltinti Lietuva, bet ne save branguti.
Papildyta:
QUOTE(Maja Di @ 2016 02 29, 20:29)

Breznevo laikais nieko baisaus t.y. nereikejo sumoketi gyvybes kaina, tiesog zmones tapdavo "невыездные", negaledavo isvaziuoti i uzsieni.
Vaikai neatostogaudavo pionieriu stovyklose.
Suauge buvo nugrusti i eiles gala, tarkim, kelialapiui i sanatorija, ar dar kakzkam deficitiniui.

Is tiesu, tai labai priklauso dar ir nuo KGB darbuotoju uolumo. Vieni, jei taip galima buvo pasakyti buvo labiau zmogiski, itariu cia buvo tie zmones kurie nesugebejo atsikratyti priverstinio KGB verbavimo, buvo ir idejiniai, savaime suprantama tie pasistengdavo labiau tyciotis is persekiojamu zmoniu. Cia viskas baisiai individualiai. Bet juks esme gi yra kad sovietu sistemoje buvo sudarytos tam salygos, tai buvo skatinama.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 29 vasario 2016 - 19:47
QUOTE(darvina @ 2016 02 29, 20:38)
Tame reikalas, kad sąrašai buvo slapti, neviešinami, taip sakant  in case,jeigu prireiks kokį kompromatą turėti. Vaikų ir tėvų ant kilimėlio už bažnyčios lankymą  nekvietė, SSSR gi buvo tikėjimo laisve. Bet, jeigu norėjote stoti, tarkim į institutą , kur numatomos išvykos į užsienį, arba baigusi institutą, darbą atsakingą ir gal net su valstybine paslaptimi susiejusi dirbti, štai tada toks sąrašiukas ir pasitarnaus. KGB buvo sukūrusi tokį šlykštų mechanizmą...

Bet žinokit negirdėjau nė vieno atvejo, kad kažkas būtų nešstojęs vien dėl to, kad buvo tikintis. Buvo stojamieji, kaip egzaminus išlaikydavai, taip ir įstodavai. Pamenu mano grupėj viena panelė buvo tokia keistuolė ir netgi labai tikinti, jai tas nesutrukdė įstot į institutą, kur tikrai su labai gerais pažymiais visi sustojo, o ji mokėsi per vidurį. Dėl kelionių į užsienį tikiu, bet ten retas nepartinis iškeliaudavo, nesvarbu, kad bažnyčios nelankė ax.gif .
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2016 02 29, 19:34)
Tai sakot tie neva banditai kalti, bet ne ta sistema, kuri sukirsino vienos tautos sunus viena pries kita.

As pvz nekaltinu atskirai kiekvieno, tu kurie vykde mano gimines represijas, nes as nezinau kokia dilema buvo pastatyta pries juos. Galimai jie buvo priversti, neturejo pasirinkimo kitaip elgtis, gal taip jie gelbejo savo seimas, izudydami manaja. As kaltinu sistema, rezima, kur buvo sudaryta terpe klesteti smurtui. Nudienos Lietuvoje tokie veiksmai neisivaizduojami.

Aisku konkretus banditai kalti!!! Ar tu supranti jie buvo realus zmones, ateje pas vargo bites ir ateme ju maitintoja!!!Glaudes viename kambarelyje 4vargsai zmogeliai is ju dvi dukrytes. Koki pavoju jie kele??? Del to tas pykciu ratas ir uzsisukes, kad visi banditai vos ne sventaisiais ivardijami. Gal nesitrenkit i Sibirus, o pereikit Lietuvos kapines ir pamatysit kiek pokariu lietuvos zmoniu po velena pakistu. Man atrodo tas pats skaicius kaip Sibire gautusi. Bet cia zude savi!!!!!
Atsakyti