Įkraunama...
Įkraunama...

Čili pipirai ir paprikos

QUOTE(Paladė @ 2016 04 06, 09:49)
mano polempiniai šiemet taip atrodo

user posted image

vazoniukai jau puslitriniai

grazuoliai wub.gif as siemet savo paprikas pamirsau anksciau pasodint.. buvau isitikinus, kad su pomidorais ssejau.. tai mzulytes kolkas, bet tai kazkaip gal pasivys smile.gif

QUOTE(sypt @ 2016 04 06, 14:59)
Siandien susiskaiciavau kiek turiu jalapenu, astriu ir papriku , rezultatas 100 daigu. Vos nenukritau  blink.gif Klausimas paciai sau ir velniam tau ju tiek reikia nu ir niekaip nerandu atsakymo  ax.gif

ohoho smile.gif ant pomidoru jau pamisau o va su sitais reikalais dar ne rolleyes.gif bet pagalvojau jei kas vilniuj jelapeniuka koki atliekama turetu ir ciliuka po viena paimciau ax.gif
Atsakyti
QUOTE(L.K. @ 2016 05 03, 22:19)
O štai paprikos pirmo žiedo išskynimas kažkodėl "prietaras" ir "nesąmonė". Nematot reikalo - neskinkit, bet kam tokios kategoriškos išvados?

todėl, kad stiprus daigas užaugina lygiai vienu vaisiu mažiau, nes žiedas buvo nuskintas. Pabandykit vienos veislės vienodo stiprumo daigus auginti abiem būdais ir nebekils klausimų. Čia ne viena, kuri pabandė, sakė tą patį.
Moliūgų žiedų juk neišskinat, kiek jis gali tiek užaugina.
Atsakyti
Yra skirtingi augalai ir skirtingai auginami. Moliūgų neskinam, arbūzų ir melionų - rekomenduojama - tai paprika labiau melionas ar moliūgas, jei jau čia analogijų ieškom? Užuomazgų retinimas (jau rašiau) taikomas turbūt didesnei daliai augalų sode. Irgi prietaras? Jeigu kažkam auginasi gerai ir be retinimo - ir vėliavą jam į rankas, bet tai nereiškia, kad visi kiti - tamsuoliai prietarais tikintys.
Pasikartosiu - nėra dūmų be ugnies. Man anksčiau, neskinant pirmo žiedo, vaisius būdavo kur kas didesnis likusių sąskaita. Paskaičiau apie išskynimą, pabandžiau - pasiteisino. Gal bendras skaičius ir bus -1 (nors irgi abejoju), bet bendras jų svoris vargu ar skirsis, jis priklauso nuo augalo šaknyno ir lapijos. Aišku, jei sugebėtume užtikrinti optimalų tręšimą ir žiedų formavimą, gal skirtumo ir nebūtų.
Pomidorams pirmas žiedas neretai išskinamas, nes iš jo dažnai išauga nebūdingas veislei vaisius; sėklas rekomenduojama rinkti iš antros kekės vaisių. Taip kad su tais pirmais žiedais nereti niuansai.
QUOTE(Paladė @ 2016 05 04, 08:22)
todėl, kad stiprus daigas užaugina lygiai vienu vaisiu mažiau, nes žiedas buvo nuskintas.  Pabandykit vienos veislės vienodo stiprumo daigus auginti abiem būdais ir nebekils klausimų. Čia ne viena, kuri pabandė, sakė tą patį.
Moliūgų žiedų juk neišskinat, kiek jis gali tiek užaugina.

Atsakyti
QUOTE(L.K. @ 2016 05 04, 08:47)

biggrin.gif  nu taika, taika  friends.gif
pasiginčijom, ir likom su savom nuomonėm  mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Paladė: 04 gegužės 2016 - 08:54
Sveiki. Jungiuosi ir aš 4u.gif ir iš karto turiu kelis klausimus:
1. Kada galima jau nebenešioti pipirų nakčiai į namus? Auginu neįstiklintam balkone. Rūšies tiksliai nežinau, bet berods pirkau Vilmorin cyklon sėklas.
2. Ar tiesa, kad vasariniai, rudeniniai derliai yra patys aštriausi, kadangi gavę daugiausiai saulės? O va tie pipirai, kurie sunoko kambaryje kokiam lapkričio mėnesį, bus mažiau aštrūs? Galėčiau, aišku, pati pabandyti išsiaiškinti, bet tai kad aš jų nevalgau ir apskritai aštriai net nemėgstu biggrin.gif

user posted image
Atsakyti
[quote=lnndrute,2016 05 04, 11:25]
Sveiki. Jungiuosi ir aš 4u.gif ir iš karto turiu kelis klausimus:
1. Kada galima jau nebenešioti pipirų nakčiai į namus? Auginu neįstiklintam balkone. Rūšies tiksliai nežinau, bet berods pirkau Vilmorin cyklon sėklas.
2. Ar tiesa, kad vasariniai, rudeniniai derliai yra patys aštriausi, kadangi gavę daugiausiai saulės? O va tie pipirai, kurie sunoko kambaryje kokiam lapkričio mėnesį, bus mažiau aštrūs? Galėčiau, aišku, pati pabandyti išsiaiškinti, bet tai kad aš jų nevalgau ir apskritai aštriai net nemėgstu biggrin.gif

1. Prie maždaug +10 C sustoja augimas ir ilgai neatsistato.
2. Auginu tik aštrius, bet vienų nevalgau, man jie ir gruodžio mėnesį stiprūs.
Prieskoninės žolelės tikrai saulėkaitoje gamina daugiau eterinių aliejų apsisaugojimui ir arčiau saulės kalnuose dar aromatingesnės. Apie čilius negirdėjau. Skaičiau, kad laukiniai aštrumu saugosi nuo grybelinių ligų. Jų didelė įvairovė, tai reiktų dar žiūrėti į kilmės šalį.
Atsakyti
QUOTE(L.K. @ 2016 05 04, 09:47)
Man anksčiau, neskinant pirmo žiedo, vaisius būdavo kur kas didesnis likusių sąskaita. Paskaičiau apie išskynimą, pabandžiau - pasiteisino. Gal bendras skaičius ir bus -1 (nors irgi abejoju), bet bendras jų svoris vargu ar skirsis, jis priklauso nuo augalo šaknyno ir lapijos. Aišku, jei sugebėtume užtikrinti optimalų tręšimą ir žiedų formavimą, gal skirtumo ir nebūtų.

Pomidorams pirmas žiedas neretai išskinamas, nes iš jo dažnai išauga nebūdingas veislei vaisius; sėklas rekomenduojama rinkti iš antros kekės vaisių. Taip kad su tais pirmais žiedais nereti niuansai.

o kas gi trukdo užtikrinti optimalų tręšimą? Ir kas trukdo užsiauginti daigus su padoriu šaknynu? Tai kokio velnio laistau ir purškiu Razorminu? Tam, kad išskint? blink.gif

O kodėl vystykluose pomidorus augina, ar gi ne dėl šaknų? Ir apie pastarųjų pirmuosius vaisius jau seniai išsiaiškinom. Neišskynus pomidorai kaip pomidorai, ty turi pomidorų skonį ir kvapą.

Va, kas čia skleidžia smagią informaciją doh.gif Beje, 'sulipę' keli vaisiai gaunasi tik didelių, kiek suplotos formos vaisių veislėms ir tik tais atvejais, jei formuojantis žiedpumpuriams buvo žemesnė oro temperatūra. Vyšniukai-slyvukai niekada tokių vaisių nesuformuos, apvalios gražios formos ar pailgi niekada sulipusių vaisių taip pat. Taigi.

P.S. prisiskaito žmonės tokių teorijų ir augina pomidorus dėl lapų doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gaudvilė: 04 gegužės 2016 - 17:26
QUOTE(Gaudvilė @ 2016 05 04, 17:23)
o kas gi trukdo užtikrinti optimalų tręšimą? Ir kas trukdo užsiauginti daigus su padoriu šaknynu? Tai kokio velnio laistau ir purškiu Razorminu? Tam, kad išskint?  blink.gif

Ne mintis, o idėja - papurkšt razorminu viską, kas žalia - ir atpuls vargas reguliuoti obuolius, vynuoges, slyvas, trešnes ir viską viską, kas dėl genetikos linkę auginti daugiau, nei sugeba.
O kodėl vystykluose pomidorus augina, ar gi ne dėl šaknų? Ir apie pastarųjų pirmuosius vaisius jau seniai išsiaiškinom. Neišskynus pomidorai kaip pomidorai, ty turi pomidorų skonį ir kvapą.

Mano kuklia nuomone, auginimas vystykluose didele dalimi mados klyksmas.
Va, kas čia skleidžia smagią informaciją  doh.gif Beje, 'sulipę' keli vaisiai gaunasi tik didelių, kiek suplotos formos vaisių veislėms ir tik tais atvejais, jei formuojantis žiedpumpuriams buvo žemesnė oro temperatūra. Vyšniukai-slyvukai niekada tokių vaisių nesuformuos, apvalios gražios formos ar pailgi niekada sulipusių vaisių taip pat. Taigi.

Tai vat būtent, kai kurie pomidorai linkę iš pirmo žiedo auginti "išsigimėlius". Lygiai taip pat, nenustebčiau, jei kai kurios stambiavaisės paprikos gali būti linkusios "persistengti" su pirmu vaisiumi. Ar manyti, kad patarimai skinti pirmą žiedą - kažkieno sąmokslas, kad sąžiningi mičiurinai turėtų mažesnį derlių?
P.S. prisiskaito žmonės tokių teorijų ir augina pomidorus dėl lapų  doh.gif

Linksmiausia, kad tų teorijų ne viena. Pvz., yra teorija sodinti kaulavaisius neužkasant pokiepio. Kai kuriais atvejais, labai gerai auga malkos. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(L.K. @ 2016 05 04, 23:42)
1. Ne mintis, o idėja - papurkšt razorminu viską, kas žalia - ir atpuls vargas reguliuoti obuolius, vynuoges, slyvas, trešnes ir viską viską, kas dėl genetikos linkę auginti daugiau, nei sugeba.

2. Mano kuklia nuomone, auginimas vystykluose didele dalimi mados klyksmas.

3. Tai vat būtent, kai kurie pomidorai linkę iš pirmo žiedo auginti "išsigimėlius". Lygiai taip pat, nenustebčiau, jei kai kurios stambiavaisės paprikos gali būti linkusios "persistengti" su pirmu vaisiumi. Ar manyti, kad patarimai skinti pirmą žiedą - kažkieno sąmokslas, kad sąžiningi mičiurinai turėtų mažesnį derlių?

4. Linksmiausia, kad tų teorijų ne viena. Pvz., yra teorija sodinti kaulavaisius neužkasant pokiepio. Kai kuriais atvejais, labai gerai auga malkos. 4u.gif

1. jau buvo rašyta, bet pakartosiu - jei augalas nesugeba 'išmaitint', nukrenta tie žiedpumpuriai patys. Aha, pamenu tą teoriją apie obuolių reguliavimą. Tik vienas šaltinis siūlė obuoliukų kiekį mažint, o kitas - žiedpumpurius išskint. Tegul skina abu šaltiniai ax.gif

2. Mada ne mada, bet šaknų kiekis įspūdingas. Kai tuo tarpu kiti vargsta su skiepijimu. Čia apie pomidorus.

3. Sąlygas ir kas taip daro jau minėjau. Bet tai nereiškia, kad būtina išskint ir kad visiems pomidorams be išimties. Iš kitos operos - anksčiau šiltnamiuose stovėdavo buržuikės. Eilinio žmogelio, eiliniam šiltnamy. Tokie 'išsigimę' pomidorai buvo didelė retenybė ir nieks apie jokius pirmų žiedų šalinimus nekalbėjo. Anksti pasodintiems pomidorams ir normalias sąlygas suteikdavo.
Bet tai čia paprikos keistai sugretintos. Šiaip stambiavaisių paprikų nėra, yra briaunuotos, konuso formos ir vaisiaus dydžio neįtakoja žema temperatūra ( kaip pomidorų atveju).

4. Matyt didis tikėjimas ir apvaizda padeda, malkų kieme kaip ir nėra 4u.gif
Atsakyti
Esu salinininke pumpuru neskabymo biggrin.gif auginu kasmet apie 40 papriku+12 ciliu: uz-si krus-ciau doh.gif biggrin.gif daznai sodinu ne tik su ziedais, bet ir su kabaliuojanciais vaisiais. tik siemet taip nesigavo- kuom ir dziaugiuosi. kur kas blogiau ne tie vaisiai ar ziedai, bet kai per ilgai namuose uzsibuvusiems daigams pradeda kotukas medeti- kur kas prasciau persodintas augalas vystosi.
-----------------
manau jau reiktu sodinti paprikas i siltnami, ale ju vieta uzima visokia smulkme doh.gif sernciai ridikeliai, kopustu daigai ir salotos doh.gif
--------------
dar mastau, kad jei dideliu temperaturos svyravimu nenusimato tai galbut cilius tuneliuke dengti ne plevele, o agroplevele? nu kiek pamenu kasmet man jie pradzioj labai issitroskindavo po celofanu. Ne kas karta suskubdavau laiku celofana nudengt... unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Gaudvilė @ 2016 05 04, 23:16)
1. jau buvo rašyta, bet pakartosiu - jei augalas nesugeba 'išmaitint', nukrenta tie žiedpumpuriai patys. Aha, pamenu tą teoriją apie obuolių reguliavimą. Tik vienas šaltinis siūlė obuoliukų kiekį mažint, o kitas - žiedpumpurius išskint. Tegul skina abu šaltiniai  ax.gif

2. Mada ne mada, bet šaknų kiekis įspūdingas. Kai tuo tarpu kiti vargsta su skiepijimu. Čia apie pomidorus.

3. Sąlygas ir kas taip daro jau minėjau. Bet tai nereiškia, kad būtina išskint ir kad visiems pomidorams be išimties. Iš kitos operos - anksčiau šiltnamiuose stovėdavo buržuikės. Eilinio žmogelio, eiliniam šiltnamy. Tokie 'išsigimę' pomidorai buvo didelė retenybė ir nieks apie jokius pirmų žiedų šalinimus nekalbėjo. Anksti pasodintiems pomidorams ir normalias sąlygas suteikdavo.
Bet tai čia paprikos keistai sugretintos. Šiaip stambiavaisių paprikų nėra, yra briaunuotos, konuso formos ir vaisiaus dydžio neįtakoja žema temperatūra ( kaip pomidorų atveju).

4. Matyt didis tikėjimas ir apvaizda padeda, malkų kieme kaip ir nėra  4u.gif

Dėl obuolių etc. nebesiplėsiu, nematau prasmės įrodinėti tai, kas akivaizdu ir plačiai taikoma praktikoje bei kasmet matoma sode.
Dėl šaknų kiekio - visada įsivaizdavau, kad šaknų kiekis kažkaip susijęs su antžemine dalimi. Bet tai mano nuomonė - jeigu kažkas turi kitokios patirties, niekada jo neapšauksių prietaringu, o jo nuomonės nevadinsiu nesąmone.
Dėl paprikų dydžio - toli neieškant, Hamik , Whitney ir banali California w. Paieškojus būtų galima rasti ir smulkesnių, ir stambesnių. Pernai berods Stanley užaugo didesnė už 750 ml stiklainį. Tai va - smulkesnius vaisius vedančios išskynimas didelės prasmės neturi - nėra didelio skirtumo, bus ten jų 18 ar 19. O štai paprikoms ala C.W. - aš skinčiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo L.K.: 05 gegužės 2016 - 08:16
QUOTE(L.K. @ 2016 05 05, 09:02)

Dėl paprikų dydžio - toli neieškant, Hamik , Whitney ir banali California w. Paieškojus būtų galima rasti ir smulkesnių, ir stambesnių. Pernai berods Stanley užaugo didesnė už 750 ml stiklainį. Tai va - smulkesnius vaisius vedančios išskynimas didelės prasmės neturi - nėra didelio skirtumo, bus ten jų 18 ar 19. O štai paprikoms ala C.W. - aš skinčiau.

Juodu ant balto 4u.gif

Na, skirstymas tai jau labai buitiškas. Tarkim konuso formos gali būti stipiriai ištempti į ilgį vaisiai, neesmė čia. Smagumas tame, kad tokie vaisiai ant krūmo būna absoliučiai visi, be žiedpumpurių išskinimo. Į 750ml stiklainį cielas niekaip netelpa.

A, o kas dėl šaknų kiekio ir antžeminės dalies proporcijų - galima sėkmingai palmes užsiaugint, kurių šaknų dar smarkiai paieškot reiktų.
Atsakyti