Įkraunama...
Įkraunama...

Darbo paieškos, patarimai, diskusijos

QUOTE(Alexandra.R. @ 2017 10 22, 18:31)
tai, kad CV ir pateikiama tik faktine informacija. Kiek placiau ir daugiau filosofijos link jau motyvaciniam reikia ziureti.

Nors man aisku atrodo keista ir kvaila, kai zmones renkasi darbuotojus tik pagal motyvacini. O gal zmogus geras darbuotojas, tik nemoka rasineliu graziu rasyti? Na, taip, kokiam prekiu siulytojui reikia geros iskalbos, bet, kad tu motyvaciniu praktiskai i visas pozicijas reikalauja  doh.gif Arba kas busimam darbuotojui uz pinigus motyvacini parasys ir vuala - priimtas i darba. O realiai net be klaidu rasyt nemoka, tik viskas kazkieno kito ranka buvo parasyta.


Tiesą sakant, motyvacinis laiškas mano darbe daugiausiai atvejų būdavo bevertis. Nes tik keli procentai jų tikrai asmeniški ir apgalvoti. Daugiausiai pateikiamas formalus šablonas: jūsų skelbimą radau ten ir ten. Siunčiu į tokią ir tokią poziciją. Dirbau tą ir tą, tiek ir tiek laiko (identiška CV info). Esu pozityvus, linksmas, komunikabilus, atsakingas ir t.t. Neretai pasikvietus į pokalbį kartojama ta pati "daina" apie komunikabilumą, o vos vos pralemenama. Jei CV ir ML būtų ruošiami ateisakingai, apgalvojant ką nori pasakyti, kaip paveikti adresatą, tada būtų kita daina.
Taip pat, kalbu apie vidutines pareigybes, ne aukščiausio lygio, ne nekvalifikuoto darbo ar labai specifinių sričių, kur jau sava specifika.
Ir taip, kai yra daug aplikuojančių, tikrai išlieka rizika, kad bus nepakviestas tas kandidatas, kuris gal ir būtų pasiteisinęs, bet nesugebėjo tinkamai savęs pristatyti. Tinkamas savęs pristatymas - ne iškalba. O savęs analizė, savo stipriųjų ir silpnųjų pusių suvokimas bei norimos pozicijos apgalvojimas, suradimas sąlyčio taškų tarp to ko ieško, ir ką galiu suteikti. Tokiu atveju, aš tik skatinčiau konsultuotis su tuo, kas padeda parašyti CV ir ML, nes toks rašymas - tai konsultacija, pagalba žmogui suprasti save, pristatyti save ne tik dokumente, bet ir puikiai pasirodyti per pokalbį. Geras CV - tai ne pagyros ir ne gražus šablonas. Geras CV - apgalvotas, sėkmingas ir teisingas (info negražinama) būtent to žmogaus profesinis prisistatymas. Pati ne kartą esu tuo užsiėmusi ir po tokio CV rašymo proceso, žmogus jaučiasi pats tvirtesnis paieškose, paskui pokalbiuose, kas veda prie sėkmės.
Papildyta:
QUOTE(Alexandra.R. @ 2017 10 22, 18:31)
Arba kas busimam darbuotojui uz pinigus motyvacini parasys ir vuala - priimtas i darba. O realiai net be klaidu rasyt nemoka, tik viskas kazkieno kito ranka buvo parasyta.


O apie šią situacijąsmile.gif Patikėkit, kai kažkas parašo CV be paties žmogaus indėlio, tam žmogui būna baisiai sunku per pokalbį biggrin.gif Nežinau kaip kitur, bet iš mano patirties, ne tik kad jis nebūna įdarbintas, bet dar ir pasijaučia "kaip ant keptuvės", kai pačiam tenka pripažinti, kad nežino kas ten parašyta, ar nepakalba kokia užsienio kalba ir pan. Man labai gaila tokio žmogaus, nes ne tik patiria diskomfortą, bet dar sumokėjęs už puikų CV patiria fiasko smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vaidukis @ 2017 10 22, 14:03)

Taip pat, atkreipia dėmesį žmogus, kuris kažko ir nemokėdamas, ar neturėdamas, kas skelbime nurodyta, tačiau aiškiai pateikia savo planą kaip to įgys, kaip pakeis kažkokio įgūdžio neturėjimą kitu, kuriuo turi ir pan.



O kur visa tai rasyti? Motyvaciniam ar kazkurioj vietoj CV iterpti? Noriu keisti sriti, bet nezinau kaip tai parodyti potencialiam darbdaviui, nes info CV visai neatsispindi.
Atsakyti
QUOTE(arilina @ 2017 10 22, 20:55)
O kur visa tai rasyti? Motyvaciniam ar kazkurioj vietoj CV iterpti? Noriu keisti sriti, bet nezinau kaip tai parodyti potencialiam darbdaviui, nes info CV visai neatsispindi.


Parašykit man až. Vaikus sumigdysiu ir atsakysiu:)
Atsakyti
QUOTE(vaidukis @ 2017 10 22, 19:17)

O apie šią situacijąsmile.gif Patikėkit, kai kažkas parašo CV be paties žmogaus indėlio, tam žmogui būna baisiai sunku per pokalbį biggrin.gif Nežinau kaip kitur, bet iš mano patirties, ne tik kad jis nebūna įdarbintas, bet dar ir pasijaučia "kaip ant keptuvės", kai pačiam tenka pripažinti, kad nežino kas ten parašyta, ar nepakalba kokia užsienio kalba ir pan.  Man labai gaila tokio žmogaus, nes ne tik patiria diskomfortą, bet dar sumokėjęs už puikų CV patiria fiasko smile.gif

nebutinai. Parasiau kazkada savo brolienei Cv ir motyvacini ir uz ja netgi nusiunciau. Rastvedyba jai tamsus miskas, klaidu irgi nevengia, bet... prieme! O kaip kas patikrins kas rase? Ir kam tai idomu? Gi nemelavau, zinojo ka sakyt (apie save gi), kalbet moka.
CV reikia faktus nurodyt, jei nurodyti bus faktai, tai zmogus ir "apsigins", kitas reikalas jei meluos.
Atsakyti
QUOTE(Alexandra.R. @ 2017 10 23, 14:23)
nebutinai. Parasiau kazkada savo brolienei Cv ir motyvacini ir uz ja netgi nusiunciau. Rastvedyba jai tamsus miskas, klaidu irgi nevengia, bet... prieme! O kaip kas patikrins kas rase? Ir kam tai idomu? Gi nemelavau, zinojo ka sakyt (apie save gi), kalbet moka.
CV reikia faktus nurodyt, jei nurodyti bus faktai, tai zmogus ir "apsigins", kitas reikalas jei meluos.


Matyt visada būna išimčių, atranka atrankai nelygu ir pan. Jei aplikuojama į visai paprastas pozicijas, kur tos raštvedybos ir neprireiks, tada gali būti. Bet jei žmogus priimamas į pareigas, kur reikia dirbti su kompiuteriu, tai anksčiau ar vėliau tikrai išlįs tai, kad jam sunkiai sekasi. Tada darbas tampa stresu, gaunama kritikos, jaučiamas diskomfortas, nes neatitinki tų lūkesčių, kurie buvo keliami ieškant žmogaus. Daug tokių situacijų būna - žmogus nesijaučia gerai darbe, nes jaučia, kad nepatempia jam keliamų reikalavimų, o darbdavys nėra patenkintas darbuotoju ir tik laiko klausimas kuris inicijuos išsiskyrimą.

Bet ką aš turiu omeny, sakydama geras CV - tai ne raštvedybos prasme teisingai parašytas. O apgalvotas to žmogaus pristatymas. Vėlgi, nekalbu apie valytojos, sargo ar fabriko darbuotojo pozicijas. Čia atskira specifika. Bet vidutinio lygio specialistų , vadybininkų ir pan. atrankas. Kur kandidatūrų yra labai daug, tad norint, kad pakviestų į pokalbį, būtina išsiskirti, ir išsiskirti tuo, kas aktualu darbdaviui. O kad tai padarytum, būtina save išanalizuoti. Tokiu atveju neįsivaizduoju kaip tą gali parašyti kitas žmogus be paties kandidato indėlio. Taip, faktą kur ir kada dirbo ar kur ir ką baigė, žinoma parašys. Bet kuo buvai geras tame ir tame darbe, kaip tave vertino, kuo išsiskyrei iš visų kitų studentų ir t.t., jau čia neprikursi. Arba prikurti gali, bet žmogus nuėjęs su tokiu prikurtu CV gali nesugebėti apsiginti. Juk pokalbio metu vertinama ne tik ar faktinė informacija atitinka. Juk vertinamas pats žmogus, kaip dėsto mintis, ar kritiškai mąsto, kiek adekvačiai suvokia save, aplinką ir t.t.
Atsakyti
na, jei kas studiju metu labai prigyre, tai, aisku, kad galima irasyti, koks super duper buvau. Bet klausimas, jei tai irasysiu, kas ir kaip patikrins ar tai tiesa? Nejau, mane destytojas prisimins po 10 metu? Va darbe jei zmogus super buvo, tai gali rekomendacija tureti. Jei bus tokia rekomendacija, tai jau faktas. O jei rekomendacijos nera? As zinokit nemirksedama galiu save isgirti kokia vertinama visur buvau. Ir zodziu, ir rastu. Mokykloj rasyti grozines literaturos rasinelius puikiai mokejau. Bet kas zinos ar tiesa, ka prirasiau, jei neturiu kitu zmoniu parasytu tokiu patvirtinimu apie mane? Galiu garantuot, kad tikrai jokia atrankos komisija manes "nepagaus" pagrazinus savo karjeros. Velgi, tas dalykas, kad tipo galima paskambinti buvusiam darbdaviui. Jei jis ten dar dirba, tai taip. Bet jei ne? Ar jei darbdavys mane mate tik priimant i darba ir atleidziant? Jei kolegu jau kelios "kartos" pasikeite ir ten niekas manes net po 5 metu neprisimena? Nejau, darbdaviai tokius zmoniu pasisakymus (parasymus) vertina rimtai blink.gif biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Alexandra.R. @ 2017 10 24, 13:33)
na, jei kas studiju metu labai prigyre, tai, aisku, kad galima irasyti, koks super duper buvau. Bet klausimas, jei tai irasysiu, kas ir kaip patikrins ar tai tiesa? Nejau, mane destytojas prisimins po 10 metu? Va darbe jei zmogus super buvo, tai gali rekomendacija tureti. Jei bus tokia rekomendacija, tai jau faktas. O jei rekomendacijos nera? As zinokit nemirksedama galiu save isgirti kokia vertinama visur buvau. Ir zodziu, ir rastu. Mokykloj rasyti grozines literaturos rasinelius puikiai mokejau.  Bet kas zinos ar tiesa, ka prirasiau, jei neturiu kitu zmoniu parasytu tokiu patvirtinimu apie mane? Galiu garantuot, kad tikrai jokia atrankos komisija manes "nepagaus" pagrazinus savo karjeros.  Velgi, tas dalykas, kad tipo galima paskambinti buvusiam darbdaviui. Jei jis ten dar dirba, tai taip. Bet jei ne? Ar jei darbdavys mane mate tik priimant i darba ir atleidziant? Jei kolegu jau kelios "kartos" pasikeite ir ten niekas manes net po 5 metu neprisimena?  Nejau, darbdaviai tokius zmoniu pasisakymus (parasymus) vertina rimtai  blink.gif  biggrin.gif


smile.gif Pagyros pagyroms nelygu. Aš kalbu daugiau apie savo stipriųjų pusių išskyrimą. Matot, visus pasigyrimus paskui tenka apsiginti, argumentuoti. Ir jei pateksite pas atrankistą psichologą, ar tiesiog profesionalų atrankistą, tikrai nepagrįstos pagyros iškils į viešumą. Su melagystėmis lengva pačiam susipainioti, ypač kai kalbi su kompetentingu vertintoju.
Beje, papildomai yra skambinama buvusiems darbdaviams (su kandidato sutikimu). Jei nesutinka, kad skambintume - jau gana rimtas įtarimas, kad kažkas ne taip. Skambiname buvusiam vadovui, net jei jis nebedirba toje darbovietėje arba visai nebedirba. Juk nedingsta nuo žemės paviršiaus biggrin.gif Surenkama info iš įvairių šaltinių ir ji analizuojama, tikrinama,kritiškai vertinama. Su žmogumi susitinkama ne vieną kartą. Pateikiamos praktinės užduotys. Analizuojama kūno kalba, ne tik žodinė informacija.

Sėkmės:)
Atsakyti
man smalsu suzinoti, kaip jus randat tuos zmones, jei ju internete nera. Na ir nelabai tikiu, kad visi taip jau geranoriskai su visokiais neaiskiais zmogeliais kalba, kai jie paskambina. Ir, kad buve darbdaviai taip jau labai pamena savo visus pavaldinius, kurie pas juos pries 10 ar daugiau metu dirbe. Kazkas cia daugiau is fantastikos srities. Nebent jei skambinat tokiam buvusiam sefui, kuris dirba, kur dirbes, o kandidatas is ten neseniai isejes. Tai gal ji ir atsimins. Tik dar klausimas ar visi taip jau labai kalbus per tel. Jei man kas skambintu ir pradetu klausinet pvz. apie buvusius kolegas, tai visu pirma- kazin ar juos atsiminciau pagal pavardes, antra - per telefona nesu linkusi neaiskiems zmonems suteikineti bet kokia informacija, trecia - kazin ar as aplamai noreciau su bet kuo bendraut tel., jei pati savo Nr.nedaviau. Cia as apie ta skaminejima buvusiems sefams. Neitiketinai atrodo ir tiek. Gal greiciau sugalvota tai pagasdinimui, kad nieks neapsimeluotu.
Atsakyti
QUOTE(Alexandra.R. @ 2017 10 25, 20:50)
man smalsu suzinoti, kaip jus randat tuos zmones, jei ju internete nera. Na ir nelabai tikiu, kad visi taip jau geranoriskai su visokiais neaiskiais zmogeliais kalba, kai jie paskambina. Ir, kad buve darbdaviai taip jau labai pamena savo visus pavaldinius, kurie pas juos pries 10 ar daugiau metu dirbe. Kazkas cia daugiau is fantastikos srities. Nebent jei skambinat tokiam buvusiam sefui, kuris dirba, kur dirbes, o kandidatas is ten neseniai isejes. Tai gal ji ir atsimins. Tik dar klausimas ar visi taip jau labai kalbus per tel. Jei man kas skambintu ir pradetu klausinet pvz. apie buvusius kolegas, tai visu pirma- kazin ar juos atsiminciau pagal pavardes, antra - per telefona nesu linkusi neaiskiems zmonems suteikineti bet kokia informacija, trecia - kazin ar as aplamai noreciau su bet kuo bendraut tel., jei pati savo Nr.nedaviau. Cia as apie ta skaminejima buvusiems sefams. Neitiketinai atrodo ir tiek. Gal greiciau sugalvota tai pagasdinimui, kad nieks neapsimeluotu.


Skambiname tik tada, jei kandidatas praeina į antrą ar trečią pokalbį. Jei atrodo tinkamas daugeliu aspektų tik yra keli niuansai keliantys įtarimą. Visų tikrai netikriname, nėra reikalo laiką gaišti. Jei matosi, kad meluoja, tiesiog į kitą etapą nepraeina ir tiek.
Rekomendacijų skambinama tik vadovams, ne kolegoms. Dauguma kalba, įpratę prie to, nes ir patys ieško darbuotojų. Jei nekalba, tai nekalba. Bet kokiu atveju, su įtarimais kandidatas nepraeina toliau.
Atsakyti
Trecia tura???? Na, bet ir ispindejimas darbdaviu siais laikais blink.gif
Tikiuosi, kad cia daugiau tik Vilniuj taip.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alexandra.R.: 25 spalio 2017 - 21:24
QUOTE(Alexandra.R. @ 2017 10 25, 22:22)
Trecia tura???? Na, bet ir ispindejimas darbdaviu siais laikais  blink.gif
Tikiuosi, kad cia daugiau tik Vilniuj taip.

Va būtent ir pokalbio metu įvairiausių testų duoda spręsti ir turų trys ir kalbina kas netingi ir visi apie tą patį. Renkasi, renkasi ir po mėnesio žiūri vėl tos pačios įmonės skelbimas į tą pačią poziciją. Kadangi noriu pakeisti darbą, tai labai seku skelbimus ir vaikštau į pokalbius. Pokalbiai dažniausia būna visi vienodi, dauguma personalistų užduoda tuos pačius klausimus. Turbūt yra kažkoks klausimynas ir visi naudojasi, nieko savo nesugalvodami smile.gif
Tikiu, kad galbūt reikia trijų turų į vadovo poziciją, bet čia kalba prasidėjo apie tas pozicijas kur yra siunčiama po 400 cv, kuom tiesa pasakius nelabai tikiu. Nebent ta pozicija visiškai be jokių reikalavimų. Sakykim ieškoma žmogaus į pardavimo vadybininko poziciją ir jam darote tris atrankos turus. Geras vadybininkas per tą laiką kol jūs tos turus darysit ir galvosit jau seniausia bus susiradęs darbą, o jūs gausite tik tokį kuris bus labai gražiai parašęs cv ir save išgyręs. Po mienesio vėl ieškosite kito darbuotojo, vėl trys turai ir vėl nieko gero...
Atsakyti
as tai nemazai skelbimu pastebejus, kurie kartojas kas kelis menesius, iki pusmecio. Prisigalvoja visokiu atranku, durnu klausimu, skambinejimu kazkam, tipo iesko super duper darbuotojo. Tik kazin ar su ju atranakom ar su pasirinkimu ne kas (netgi labai ne kas) ar darbas sudinas, jei darbuotojas pabega ir kito vel iesko. Gaisina savo ir kitu zmoniu laika. Jei as zinociau, kad kazkur bus antranka is 3 etapu, man tikrai butu gaila savo laiko tokiom nesamonem. Ir pinigu. Nes ir kelione galu gale kainuoja, ypac, jei kitam mieste vyksta. Issiknisinejimas ir tiek.
Atsakyti