Įkraunama...
Įkraunama...

Šilauogės

QUOTE(tylaa @ 2016 06 03, 10:54)
Tik man ir kyla klausimas kas paskleidė čia tą nesamonė, kad šilauogių duobių šonus perdirbta plastmase iškloti reikia.......vėjų vėjai, o dauguma pasiskaitę ir tiki.

<...>
Tiesa teko matyt žmones kas vietoj celofono, šilauoges augina padangose pripildytose durpėmis ir visa tai paskui keliauja pirkėjams smile.gif

Padangose ir man baisiai skamba. unsure.gif

Dėl plėvelės šonuse šmėstelėjo mintis ir man, kad gal negerai, bet, matyt, nesu tokia baugi.
O informacijos iš ties ne tiek daug. Kažkur perskaičiau, kad reik.
Atsakyti
QUOTE(tyli upė @ 2016 06 03, 11:16)
Padangose ir man baisiai skamba.  unsure.gif

Dėl plėvelės šonuse šmėstelėjo mintis ir man, kad gal  negerai, bet, matyt, nesu tokia baugi.
O informacijos iš ties ne tiek daug. Kažkur perskaičiau, kad reik.

vieni šilauoges padangose augina, kita pakeltas lysves ar šiltnamį naudotu tepalu "impregnuoja", aš gal geriau su protu viską daryti smile.gif
Atsakyti
QUOTE(tylaa @ 2016 06 03, 08:54)
Tik man ir kyla klausimas kas paskleidė čia tą nesamonė, kad šilauogių duobių šonus perdirbta plastmase iškloti reikia.......vėjų vėjai, o dauguma pasiskaitę ir tiki.

Spanguolyną baigiame įsirengti 2x1 m. ir apie 40 cm gylio, vėl jokių plėvelių, žvyrio sluoksnis ant dugno ir apie 15 karučių aukštapelkių durpių.

Tiesa teko matyt žmones kas vietoj celofono, šilauoges augina padangose pripildytose durpėmis ir visa tai paskui keliauja pirkėjams smile.gif

Plevele is duobes sonu logiska ir naudinga - taip sodinu ir kitiems patariu, nes isbandytas reikalas. Be jos labai zoles greitai eina is aplinkui esancios pievos. Plevele atriboja zoliu saknis, zymiai reciau reikia raveti. Jei jos nera, o salia pieva, tai ir po silauogemis greitai bus pieva, nes ten ir zolems tinkama terpe. O žole silauogei - konkurentas, nes saknys pavirsines... Nematau nieko ir kenksmingo, jei polietilenas zemeje nesuyra 400 metu, vadinasi ir nekenkia augalams taip labai. Musu oras, kuri kvepuojam tukstancius kartu kenksmingesnis mums, nei polietileno poveikis per silauoges. Neverta perlenkti lazdos su ekologija - yra kurkas labaiu kenksmingu dalyku musu sode nei polietilenas zemeje...
Atsakyti
QUOTE(MRD @ 2016 06 03, 16:13)
Plevele is duobes sonu logiska ir naudinga - taip sodinu ir kitiems patariu, nes isbandytas reikalas. Be jos labai zoles greitai eina is aplinkui esancios pievos. Plevele atriboja zoliu saknis, zymiai reciau reikia raveti.

drinks_cheers.gif Aš dalį šilauogių irgi taip susodinau pernai. Negaliu atsidžiaugti wub.gif
Atsakyti
QUOTE(MRD @ 2016 06 03, 16:13)
Plevele is duobes sonu logiska ir naudinga - taip sodinu ir kitiems patariu, nes isbandytas reikalas. Be jos labai zoles greitai eina is aplinkui esancios pievos. Plevele atriboja zoliu saknis, zymiai reciau reikia raveti. Jei jos nera, o salia pieva, tai ir po silauogemis greitai bus pieva, nes ten ir zolems tinkama terpe. O žole silauogei - konkurentas, nes saknys pavirsines... Nematau nieko ir kenksmingo, jei polietilenas zemeje nesuyra 400 metu, vadinasi ir nekenkia augalams taip labai. Musu oras, kuri kvepuojam tukstancius kartu kenksmingesnis mums, nei polietileno poveikis per silauoges. Neverta perlenkti lazdos su ekologija - yra kurkas labaiu kenksmingu dalyku musu sode nei polietilenas zemeje...

Medžio drožlės, spygliai, ar pjuvenos puikiai atlieka mulčo funkciją. Parodykite man nors vieną pramoninį šilauogyną kur būtų naudojama plėvelė.
Nesivaikome ekologijos, jos šiais laikais beveik nėra.

Atsakyti
QUOTE(tylaa @ 2016 06 04, 11:53)
Medžio drožlės, spygliai, ar pjuvenos puikiai atlieka mulčo funkciją. Parodykite man nors vieną pramoninį šilauogyną kur būtų naudojama plėvelė.

Kodėl reikia lygint su pramoniniais. Daug kas pas juos daroma kitaip nei pas paprastus augintojus. Pas juos gi kiekvienas judesys, minutė ar medziaga išsiverčia į papildomas sąnaudas, kuriuos jie visada turi išlaikyt mazesnius, siekdami didesnio pelno, tai natūralu. Pas pramoninius ir duobės rankutėmis ir kastuvėliais nekasamos, bet ar tai reiškia, kad pas paprastus zmonės šilauogės neteisingai sodinamos..
Apie mulčą čia niekas kaip ir nesiginčijo, ar aš kazką ne taip supratau. Maniau, kad plėvele tik duobės šonus kloja.
Atsakyti
PAs mane tai ne plėvele, o juoda agro iškloti šonai. Ne dėl žolių ar kažko kito, bet dėlto, kad medelyne patarė taip daryti, nes esą šilauogių šaknys kontaktuoja su paprasta šarmine žeme ir tai daro labai neigiamą įtaką visam augalui. Tai viskas buvo iki šiol gerai ir dabar labai gerai, bet pradedu galvoti, o kas bus kai krūmai labai išdidės... Reikės turbūt atsikasti šonus, nuimti plėvelę ir padidinti teritoriją šaknims...

O dėl plėvelės, tai BPA ten baisiausias reikalas, bent jau ištirtas. Jis persiduoda į maistą per vandenį. Ar tą BPA augalas įsiurbia į save ir perduoda į uogas niekas to nėra tyręs deja. Jeigu bijoti plastiko, tai reikėtų bijoti ir plėvele dengtų ir polikarbonatinių šiltnamių. Nuo jų šonų bėga rasa, geriasi į žemę, augas aima per šaknis... Na apie tai irgi ieškojau informacijos visur, bet deja niekas netyrė, niekas nežino.
Aš prisilaikyčiau nuomonės, kad didžiausia neekologija ateina būtent per maistą. Tikrai ne per orą, bet kiek plastikas kenksmingas darže deja tikrai nežino niekas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo zydinti_gele: 05 birželio 2016 - 15:07
QUOTE(tylaa @ 2016 06 04, 11:53)

bent jau varpučiui visas mulčas grybo vietoj, jis puikiausiai auga ir po drožlėm, spygliais ir pjuvenom. Tai norite pasakyti, kad šilauogynuose rankytėm tuos plotus apravi? Kur kas labiau tikėtina, kad herbicidai naudojami, kas vargu ar labai jau ekologiška.
Atsakyti
QUOTE(saintlina @ 2016 06 06, 07:48)
bent jau varpučiui visas mulčas grybo vietoj, jis puikiausiai auga ir po drožlėm, spygliais ir pjuvenom. Tai norite pasakyti, kad šilauogynuose rankytėm tuos plotus apravi? Kur kas labiau tikėtina, kad herbicidai naudojami, kas vargu ar labai jau ekologiška.

Buvau tokiam nemažam ūky Lenkijoje...
user posted image
Matosi, kad tarpueiliuose (ankstus pavasaris) žolės tikrai auga, tačiau nuo tokių piktžolių kaip varputis ar usnis, spėju, kad herbicidai kartais naudojami. O per tokį smulkų ir storą pjuvenų mulčą galibūt ir mažai kuri žolė gali praaugti...
Pas mane smulkintu stambiu pušų medienos bei tujš mulču užpilta, tai jame sėkmingai ir iš sėklų išauga žolės.
Atsakyti
Sveiki.
Reikia patarimo. Nusipirkom kovom men silauogiu krumelius vazoneliuose, ikisom su visais vazoneliais i zeme, nes neturejom paruostos vietos kur sodinsim. Per karscius praziopsojom su laistymu irlapeliai sudziuvo labai staigiai sad.gif Pasodinom tuos nudziuvelius jau i paruosta zeme, bet klausimas, ar yra vilciu, kad atsigaus normaliai, ar jau mest krumelius reiktu ir sodint naujus? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(smile_at @ 2016 06 08, 13:14)
Sveiki.
Reikia patarimo. Nusipirkom kovom men silauogiu krumelius vazoneliuose, ikisom su visais vazoneliais i zeme, nes neturejom paruostos vietos kur sodinsim. Per karscius praziopsojom su laistymu irlapeliai sudziuvo labai staigiai sad.gif Pasodinom tuos nudziuvelius jau i paruosta zeme, bet klausimas, ar yra vilciu, kad atsigaus normaliai, ar jau mest krumelius reiktu ir sodint naujus?  unsure.gif

Nu kita karta zinosit... Siaip klausimas kiek smarkiai nudziuvo. Pameginkit kur prie pagrindo pakrapstyti zieve su nagu, jei viduje zalia tai dar ne viskas prarasta, tik nepamirskit paliet. O jei viduje jau sudziuve, tai greiciausiai nebeatsigaus...

Mrd - as teisi? smile.gif
Atsakyti
QUOTE(MadlenaX @ 2016 06 09, 08:12)
Nu kita karta zinosit... Siaip klausimas kiek smarkiai nudziuvo. Pameginkit kur prie pagrindo pakrapstyti zieve su nagu, jei viduje zalia tai dar ne viskas prarasta, tik nepamirskit paliet. O jei viduje jau sudziuve, tai greiciausiai nebeatsigaus...

Mrd - as teisi? smile.gif

Jei lapai visai nudziuvo, tai tikimybe, kad atsigaus arti 0. Šilauogės labai jautrios dregmes trukumui. Taip yra todėl, kad jų šaknys smulkios kuokštinės ir paviršinės. Smulkios šaknys žūsta taip pat greitiai kaip ir lapai. Kuomet nėra daug skeletinių storesniu gyvų šaknų, iš kurių augalas galėtų greitai atauginti smulkiąsias, augalas paprastai neatsigauna. Krūmai, turintys stambių skeletinių šaknų sistemą (pvz. serbentai) yra, kaip mes vadinam, "gajūs", t.y. padžiūvus smulkioms sakniums, greitiai aisiaugina naujų, kadangi yra is kur. Užtenka pamirkyti dumble ar molyje, pasodinti i dregną žemę, ir kapiliarines sakneles tuoj pat islenda, krumas atsigauna, isleidzia naujus lapus ir pradeda auginti uglius.
Del tokios saknyno sistemos (kuri greiciausiai stipriai arba visai nudziuvo), jei jusu silauogiu sakos dar ir zalios, visviena maza sansu, kad atsigaus. o jei ir parodys gyvybe, tai stipraus augimo 2-3 metus tiketis neverta.
Atsakyti