Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 40

QUOTE(LauLau @ 2016 08 08, 23:00)
Sveiki, turiu klausimeli. Planuoju statyti A+ ir sildytis elektra. Sildyciausi su elektriniu kabeliu ir rekuperatoriaus tenu. Bet va vienas protingas zmogus suabejojo, ar galima pasitiketi palaidotu elektros kabeliu ploksciuosiuose pamatuose. Ta prasme, kas jam gali atsitikti? Kazkaip apie tai nesusimasciau. Namas, nors ir sodyba, bet butu palaikoma teigiama temperatura (sildymas naktimis).

Jei namas šiltas, tai ir nešildant jame kiaurus metus bus pliusas ir nešildant. Klausimas ar to užteks, nes iki +5C temperatūrai nukritus ir vasarą užkilus, normalesnė apdaila tikrai neatlaikys, o jei negyvenamose patalpose palaikyti +15C, tuo labiau elektros pagalba, tai net ir EE name kainuos ir juntamai.

Dėl laido, tai nelaidok pigiausio kiniečio, rinkis patikimų firmų.

Jau sakiau, kad rekuperatoriaus tenas netinka šildymui. Nori šildyti ortakiais, perki papildomą, truputį galingesnį nei sumontuotas rekuperatoriuje elektrinį teną (rekomenduočiau 3kW galingumo, tai tame sąraše būtų "EKA 160-3,0-2f" modelis, nes primetu, kad tavo dydžio namui bus naudojami 160mm diametro ortakiai, nors mažinant triukšmui gal ir vertėtų jų dydį padidinti iki 200mm), ir padarai šildymą su recirkuliacija. Tik toks variantas ekonomiškai pagrystas, nes įrengimas kainuos gal kokiu 100 Eurų daugiau, o ekonomija eksploatuojant jau per šaltesnį mėnesį pradinę didesnę investiciją atpirks.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 09 rugpjūčio 2016 - 08:02
QUOTE(vaikis_ @ 2016 08 09, 07:27)
sustatau isorinese sienose "sandarias" dezutes http://www.kaiser-el...127C2B971E7209E

O ko jos skiriasi nuo įprastinių? Kaip kaina? Jos skirtos vidui ar laukui?
Papildyta:
QUOTE(mintas @ 2016 08 09, 08:01)
Jau sakiau, kad rekuperatoriaus tenas netinka šildymui. Nori šildyti ortakiais, perki papildomą, truputį galingesnį nei sumontuotas rekuperatoriuje elektrinį teną

Kodėl rekupo tenas netinka? Per mažas galingumas? Gal pats kažką panašaus galvoji daryti ar jau pasidarei?
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 08 09, 09:02)

Jos skiriasi tuo, kad nekiauros kaip rėtis ir per jas į skylėtas plytas oras lengvai nepratekės. Aš irgi rinkausi sandarias, nors po to, kai jas įplukdai į gipso sluoksnį, pradedi galvoti ar tai davė didesnės naudos. Karkasinukui tai vienareikšmiškai tik sandarias dėžutes reikia naudoti, o mūrui, tai kuo mūras turi daugiau skylių, tuo didesnis poreikis sandarių dėžučių, kuo mūras uždaresnis, tuo sandarių dėžučių poreikis mažėja.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 08 09, 08:05)
Papildyta:

skiriasi tuom, kad turi gumines tarpines cia tie "balti taskai" - truputeli ipjauni ir perkisi kabeli, papildomai mastika galima pertepti padaryta skylute. Kur nori ten naudoji, taciau as jas naudoju tik rozetem ir jungikliam kurie isdestyti lauko sienoje. Paprasta dezute 0,91 EUR, igilinta 0.96 EUR, siunciausi is Vokieciu nes musiskiai turejo tik keleta sandeliuose.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 08 09, 09:05)
Kodėl rekupo tenas netinka? Per mažas galingumas? Gal pats kažką panašaus galvoji daryti ar jau pasidarei?

Taip, galingumas per mažas. Mano rekuperatoriuje sumontuotas 1kW tenas, o namo šilumos šaltinio galingumo poreikis ~2,4kW, bet ne per mažas galingumas yra pagrindinis kriterijus EE namui.

Pagrindinis kriterijus yra tame, kad namą šildant rekuperatoriuje sumontuotu elektriniu tenu, norint didinti šildymo galingumą, reikės didinti oro srautą. Kai tas oro srautas bus iš lauko, tai kiekvienas papildomas kubas oro didins šilumos nuostolius ant rekuperatoriaus naudingumo koeficiento dydžio, kuris realiai nesieks daugiau 70%-80%.

Paimkime kaip pavyzdį mano namą, kuris sausį tiesiogiai šildymui sunaudojo 1150kW bei per vėdinimą šildymui sunaudojo apie 200kW (atmetus apie 30kW kuriuos rekuperatorius sunaudoja vasaros metu dirbdamas be šildymo), bendroje sumoje ~1350kW.

Sakykime, kad mano rekuperatoriaus NVK prie tokių didelių oro srautų sieks 70%, tai jei visas šildymui reikalingas oro srautas bus imamas iš lauko, mano namo šildymui reikalingas energijos kiekis būtų ne 1350kW, o 30% didesnis ~1928kW, t.y. būtų sunaudota ~580kW daugiau, o tai jau yra pakankamai daug, mano atveju tai kainuotų apie 58Eurų per mėnesį daugiau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 09 rugpjūčio 2016 - 08:39
QUOTE(mintas @ 2016 08 09, 08:07)
Jos skiriasi tuo, kad nekiauros kaip rėtis ir per jas į skylėtas plytas oras lengvai nepratekės. Aš irgi rinkausi sandarias, nors po to, kai jas įplukdai į gipso sluoksnį, pradedi galvoti ar tai davė didesnės naudos.

Aš tiesą pasakius nežinojau, kad yra sandarios dėžutės, tačiau gerai, kad papuolė puikus elektrikas. Jis man nesenai statė įgilintas dėžutės termostatams. Štai kaip dirbo: pirmiausiai padarė skylę, tada negailėdamas privarė rotbando, prakišo dėžutę per laidą ir galiausiai įplukdė dėžutę į rotbandą. Po kiek laiko jo tiek ištriško, kad beveik pilna dėžutė. Vėliau dar padarė apdailą ir manau, kad bus idealiai sandaru. Beje kai darė sandarumo testą, tai lygtai tik viena dėžutė rodė kažkokį nuotėkį. Šiaip visos buvo labai gerai padarytos.

Man elektrikas pasakojo, kad panašiai dėžutės statė kitame name. Tai žmogus pradėjo skųstis, kad netaupo rotbando. Juokingiau ir būti negali.
Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2016 08 09, 09:37)
Aš tiesą pasakius nežinojau, kad yra sandarios dėžutės, tačiau gerai, kad papuolė puikus elektrikas. Jis man nesenai statė įgilintas dėžutės termostatams.

Vat būtent, kai taip montuojamos dėžutės ir kyla mintis, kad gal ir galima pataupyti ant sandarių dėžučių, bet jei yra galimybė, geriau ir šioje vietoje pinigų netaupyti, o tai kad ankščiau sumontuotos beveik neleido oro, gali būti, ne tik gero montavimo, bet ir pakankamai sandaraus mūro pasekmė.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 09 rugpjūčio 2016 - 08:51
QUOTE(mintas @ 2016 08 09, 08:07)
Karkasinukui tai vienareikšmiškai tik sandarias dėžutes reikia naudoti

Aš sakyčiau kaip tik karkasinukui nėra poreikio sandarioms dėžutėms, nes komunikacijas reiktų taip vedžioti, kad jos niekur nekirstu garo izoliacijos. T.y. daryti papildomą 5cm karkasiuką komunikacijoms.
Atsakyti
QUOTE(LauLau @ 2016 08 08, 22:00)
Sveiki, turiu klausimeli. Planuoju statyti A+ ir sildytis elektra. Sildyciausi su elektriniu kabeliu ir rekuperatoriaus tenu. Bet va vienas protingas zmogus suabejojo, ar galima pasitiketi palaidotu elektros kabeliu ploksciuosiuose pamatuose. Ta prasme, kas jam gali atsitikti? Kazkaip apie tai nesusimasciau. Namas, nors ir sodyba, bet butu palaikoma teigiama temperatura (sildymas naktimis).

Ar verta statyti A+, jei sodyboje tik retkarčiais gyvensit?
Grindinis šildymas labai inerciškas, taigi arba turėsit nuolatos šildyti arba įjungti šildymą bent prieš tris dienas iki atvažiavimo.
Manau sodybai geriausiai tinka ŠS oras-oras, nes greitai įkaitina orą, bet toks šildymas nėra labai komfortiškas.
Kitas variantas galėtų bųtį granulinė krosnelė su vandens kontūru.
Atsakyti
QUOTE(remiga @ 2016 08 09, 11:35)
bet toks šildymas nėra labai komfortiškas.

Jei kalba apie EE namą, ir šilumos šaltinio galingumas nestipriai didesnis už maksimalų poreikį, tai nelabai ir skirtumą pajusi.

Taip, nekomfortabilu bus, kai orą prišildys, bet dar sienos bus įšalusios, bet tai bus tik esant didesniam šildymo galingumui, nei galima būtų parinkinėti EE namui, be to, net ir esant didesniam galingumui tai būtų daug komfortabiliau, nei grindinio šildymo atveju, kai sunaudojus tą patį energijos kiekį ir per tą patį laiką, ne tik sienos, bet ir oras bus šaltas.

Mano name šildai 2kW galingumo kaloriferiu, tai nors visą parą degink, jau nekalbant apie sienas, net ir oro temperatūra nepakils daugiau kaip vienu - dviem laipsniais. Kol sienos neprišils, tai ir oro temperatūra nekyla, nors iškart už kaloriferio labai karštas oras išpučiamas. Tokio galingumo šildytuvai skirti palaikyti pastovią temperatūrą, o ne ją greitai patalpose užkelti. Norint greičiau užkelti, reikia bent dvigubai - keturgubai didesnio galingumo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 09 rugpjūčio 2016 - 19:59
QUOTE(mintas @ 2016 08 09, 19:57)
Jei kalba apie EE namą, ir šilumos šaltinio galingumas nestipriai didesnis už maksimalų poreikį, tai nelabai ir skirtumą pajusi.

Taip, nekomfortabilu bus, kai orą prišildys, bet dar sienos bus įšalusios, bet tai bus tik esant didesniam šildymo galingumui, nei galima būtų parinkinėti EE namui, be to, net ir esant didesniam galingumui tai būtų daug komfortabiliau, nei grindinio šildymo atveju, kai sunaudojus tą patį energijos kiekį ir per tą patį laiką, ne tik sienos, bet ir oras bus šaltas.

Mano name šildai 2kW galingumo kaloriferiu, tai nors visą parą degink, jau nekalbant apie sienas, net ir oro temperatūra nepakils daugiau kaip vienu - dviem laipsniais. Kol sienos neprišils, tai ir oro temperatūra nekyla, nors iškart už kaloriferio labai karštas oras išpučiamas. Tokio galingumo šildytuvai skirti palaikyti pastovią temperatūrą, o ne ją greitai patalpose užkelti. Norint greičiau užkelti, reikia bent dvigubai - keturgubai didesnio galingumo.

Kiek pamenu Laulau planavo statyti sienas iš SIP modulių, taigi teks nugalėti tik plokštuminio pamato inerciją.

Jūs name nuolatos gyvenat, tagi jums tereikia palaikyti esamą temperatūrą.
Atsakyti
QUOTE(remiga @ 2016 08 09, 21:51)
Kiek pamenu Laulau planavo statyti sienas iš SIP modulių, taigi teks nugalėti tik plokštuminio pamato inerciją.

Jūs name nuolatos gyvenat, tagi jums tereikia palaikyti esamą temperatūrą.

Tai jau jo, jei žadama gyvent ne nuolat, šildymo sistemos galingumo reikia kartais didesnio, nei tik temperatūrai palaikyti.

Vis tik, dėl tokio namo vidaus apdailos tai nežinau, tinkas greitai nubyrės jei temperatūra stiprei kaitaliosis, čia nebent medžio kokią apdailą daryti, ar kaip dabar "madinga" gryno betono vidinė apdaila smile30x30.png. Na dėl grožio nesiginčysiu, bet kad praktiška tai tikrai smile30x30.png.
Atsakyti