Įkraunama...
Įkraunama...

Vėdinimas 9

Sveiki. Planuoju statytis rekuperatorių prieš 13 m. įrangtame "naujos statybos" 86 kvm bute. Jei dėl pačio rekuperatoriaus pasirinkimo nėra klausimų (entalpinis Zehnder ComfoAir Q350), turiu daug klausimų, kaip viską pasidaryti, kad reiktų kuo mažiau griauti ir pjauti😁
Gal kas nors turi patirties su rekupo įrengimu bute po remonto. Kažkas klausė apie ortakius, kurie taptų interjero dalimi - gal kas nors radot įdomesnių ir galit pasidalint foto. Ar galima oro išmetimą daryti į ventiliacines šachtas - ar nėra kažkokių niuansų?
Šiaip bet kokias pastabas į ką atkreipt dėmesį. Dėkui!
Atsakyti

Sveiki,

po įrengimo atliko naujas skardinis triukšo slopintuvas Europlast SRS160-0.9 (skersmuo 160 mm, ilgis 900mm) ir du nenaudotų Cleanfilter filtrų komplektus senesnio modelio rekuperatoriui Domekt R450V (F7+M5) (470×240×46 mm). Slopintuvą atiduočiau už 35 EUR, filtrus už 40 EUR. Veiksmas Vilniuje, Pilaitės pusėje.

Atsakyti

Sveiki. Ar kas esat susidūrę su oro paėmimo grotelių užšalimu? Praėjusią žiemą buvo keletą kartų užšalę prie didesnių minusų.

Šiandien ta pati situacija atsitiko prie nedidelio minuso, Zehnderyje radau įjungtą Noise Guard'ą ir pranešimą apie galimai užsikimšusį paėmimą. Lauke, akurat, grotelės aklinai apledėjusios. Kaip sprendėt tokią problemą?

Oro paėmimo grotelės atrodo taip - cc3c4500360a74df8151a0cda4a768cd499.jpg

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mindw: 14 gruodžio 2021 - 11:22
QUOTE(mindw @ 2021 12 14, 12:20)
<p>Sveiki. Ar kas esat susidūrę su oro paėmimo grotelių užšalimu? Praėjusią žiemą buvo keletą kartų užšalę prie didesnių minusų.</p>
<p>Šiandien ta pati situacija atsitiko prie nedidelio minuso, Zehnderyje radau įjungtą Noise Guard'ą ir pranešimą apie galimai užsikimšusį paėmimą. Lauke, akurat, grotelės aklinai apledėjusios. Kaip sprendėt tokią problemą?</p>
<p>Oro paėmimo grotelės atrodo taip - vartotojo įkelta nuotrauka</p>
Man tas pats, nors grotelės kiek kitokios
vartotojo įkelta nuotrauka
Atitirpinau su statybiniu fenu ir tiek.
Atsakyti

Mano grotelės 6-7 m. aukštyje, užlipęs ant kopėčių, su šluotos galu tą apšalimą nubraukiu, bet norėtųsi problemą išspręsti taip, kad ji nebepasikartotų.

Atsakyti
QUOTE(mindw @ 2021 12 14, 14:44)
<p>Mano grotelės 6-7 m. aukštyje, užlipęs ant kopėčių, su šluotos galu tą apšalimą nubraukiu, bet norėtųsi problemą išspręsti taip, kad ji nebepasikartotų.</p>


Nuimk groteles žiemos laikotarpiui, nepasikartos. Nesusidūriau su panašiomis problemomis, bet mano oro paėmimo difuzoriaus grotelės stipriai retesnės.
Atsakyti
vartotojo įkelta nuotrauka

Pas mane tokios, neuzsala, bet jei neklystu tas tinklelis yra nuimtas.
O tau Giords kuri vieta uzsala, speju kad tos smulkios groteles viduj, tai reiktu jas irgi ismesti ir butu gerai.

Siaip nelabai suprantu nuo ko jos saugo? uodai ir muses ir taip telpa, nes filtras buna pilnas, o paukstukai ir pro stambias netilps.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo sauliusz: 14 gruodžio 2021 - 16:35
QUOTE(sauliusz @ 2021 12 14, 17:34)
vartotojo įkelta nuotrauka

Pas mane tokios, neuzsala, bet jei neklystu tas tinklelis yra nuimtas.
O tau Giords kuri vieta uzsala, speju kad tos smulkios groteles viduj, tai reiktu jas irgi ismesti ir butu gerai.

Siaip nelabai suprantu nuo ko jos saugo? uodai ir muses ir taip telpa, nes filtras buna pilnas, o paukstukai ir pro stambias netilps.
Taip, tos smulkios (tik nuotraukoj jos kiek tankesnės nei pas mane). Vasarą vienu metu buvo užsikišusios nuo kažkokių augalų pūkų. Kai groteles montavau, nepastebėjau, kad jos būtų nuimamos. Nesinori dabar jų lupti lauk, nes išsidraskys EPS ortakis, bet jei dažnai kišis - teks.
Atsakyti

Sveiki, kas kelis metus keičiate ventiliatorių guolius savo Zehnder (ebm-papst)  įrenginiui?


Atsakyti

Sveiki,

Keli klausimai turintiems rekuperatorių Zenhder ComfoAir 375:

  • kurį rinkotės - HRV ar ERV? Standartinį ar entalpinį? Ir kodėl?
  • ar netrukdo garso (triukšmo) lygis? Pagal aprašymą, Q ir E klasės Zenhder rekuperatoriai ženkliai tylesni.
  • ar teisingai suprantu- entalpinis pranašesnis tik tuo, jog šaltuoju metu laiku grąžina drėgmę į patalpas. BET ar nebūna per drėgna? Ar tuomet reikia statyti drėgmės surinktuvų? 🤔
Atsakyti
QUOTE(JustR @ 2022 01 05, 11:18)
BET ar nebūna per drėgna? Ar tuomet reikia statyti drėgmės surinktuvų? 🤔


Šeip tai klausimas į kurį taip lengvai neatsakysi.

Turiu rotacinį rekuperatorių. Jo įpatybė ta, kad jis gražina drėgmę tik tuomet, kai vyksta kondensacija, o tai reiškia, kad kai būna didesni šaltukai. Kai temperatūra laikosi virš nulio, šis rekuperatorius drėgmės beveik negražina.

Ankščiau niekad neišjunginėjau rekuperatoriaus, dirbo jis pas mane nuolatos be sustojimų. Tiesa pav. praeitais metais ir temperatūra ilgą laiką laikėsi nepakankamai žema, kad rekuperatorius gražintų drėgmę.

Tai vat, praeitais metais pas mane laikėsi apie 40% drėgmės lygis. Labiau mažiau nei 40%, nei daugiau.

Šiais metais, kai esu pasirinkęs biržos planą ir įsirengus saulės elektrinę gavau "išmąnūjį" skaitliuką fiksuojantį kasvalandinį elektros suvartojimą, pradėjau sekti elektros kainas biržoje, ir kai jos pakilo iki 1,3€ už kilovatvalandę ėmiausi rimtų priemonių skirtų sumažinti elektros suvartojimą dienos metu, kada kainos siekia kosmoso aukštumas. Taigi, pradėjau dienos metu, kai nieko nėra namie stabdyti rekuperatoriaus darbą. Taipogi ir jo apsukas laikau šiek tiek mažesnes nei pernai. Iš kitos pusės, pernai per karantiną ir namuose tekdavo būti vos ne kiaurą parą.

Taigi, šiais metais pas mane drėgmės lygis nuolatos laikosi virš 60%. Dabar žiūriu į drėgmės lygį ir rekuperatoriaus darbą stabdau atsižvelgdamas į drėgmės lygį. Taigi, šiais metais drėgmės pas mane namuose vienareikšmiškai netrūksta.

Taigi, kas liečia entalpinio rekuperatoriaus poreikį, praeitais metais vienareikšmiškai sakyčiau, kad žiūrėti reikia tik į jį. Šiais metais jau būsiu šiek tiek mažiau kategoriškas, sakau kad jo poreikį gali lemti daugybė niuansų, bet geriau pinigų nepagailėti ir įsigyti gražinantį drėgmę įrenginį. Jei įsigysit negražinantį, ir vėliau suprasit, kad apsirikot, stipriai permokėsit už upgreidą, palyginus su išlaidomis padarytomis perkant sukomplektuotą įrenginį iškarto.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 05 sausio 2022 - 18:44
QUOTE(JustR @ 2022 01 05, 11:18)
ar netrukdo garso (triukšmo) lygis?


Kad į šį klausimą atsakyti irgi nebūtina Zenhder turėti. Viskas priklauso nuo to, kurioje vietoje bus sumontuotas rekuperatorius.

Jei tai bus nedidelės kvadratūros butas ir rekuperatorius bus sumontuotas pavyzdžiui virtuvės balduose tai triukšmas tikrai labai svarbi savybė. Nelabai triukšmą sulaikys ir pakabinamos gipskartonio lubos, po kuriomis dabar gana dažnai montuoja rekuperatorių naujos statybos butuose. Įtempiamos lubos triukšmą dar mažiau sulaikytų, tik neįsivaizduoju, kaip rekuperatoriaus filtrus pakeisti tokiu atveju.

Jei rekupertorius montuojamas nuosavame name, kokioje katilinėje ar garaže, tai gyvenamosiose patalpose nesigirdės jo darbo, net kai įrenginys triukšmingesnis.

Jei klausiama apie triukšmo sklidimą per ortakius, tai tam yra montuojami triukšmo slopintuvai ar naudojami kiti sprendimai, pavyzdžiui triukšmą slopinantys ortakiai, tad šiuo atžvilgiu, rekuperatoriaus triukšmo lygis nelabai aktualus.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 05 sausio 2022 - 20:18