QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2018 03 26, 19:50)
Bičiuliai, kurie gyvenat šiltuose namuose, turiu klausimą. Ar jūsų šiltuose namuose pakyla staigiai temperatūra, kai kepate ką nors orkaitėje arba naudojatės pirtimi? Čia aš tokį specifinį sau klausimą sprendžiu - aš šildysiuos el. kabeliu tik naktimis ir vat galvoju, jei vakare kam nors norėtųsi papildomo laipsnio šilumos - ar tokios primityvios priemonės, kaip orkaitė - sukeltų temperatūrą?
Bijau, kad el. kabelis neduotų greitos rekacijos, o rekupo afterheateris (el. tenas už rekupo) šiek tiek kainuoja.
Tiesiog jūsų vyvenimiški pastebėjimai?
Realiai norėjau atrašyti žodis žodin, ką jau balamūtas parašė

.
Pas mane sunkių masyvių konstrukcijų namas, jokios keptuvės temperatūros name neužkelia. Mano namo konstrukcijos net saulės pritekėjimus, kurie būna ženkliai didesnės galios, nei keptuvė, pakankamai neblogai suvartoja.
Pirtelė būtų visai kas kitą, bet negi galvoji apie pirtelę savo name?
Kai visai nesivėdinau, temperatūra name krisdavo labai lėtai. Kai pradėjau vėdintis, gana žemo NVK rekupas labai greitai pradėjo numušinėti temperatūrą, todėl buvau nustatęs, kad pūstų 23°C orą ir taip namas tarp rimtų šildymų pratemdavo su dar mažesniu temperatūros svyravimu, nei visai be vėdinimo.
Jei galvoji apie šildymą tik naktiniu tarifu, manau, kad be postheaterio neišsiversi. Be to, su jo pagalba galėsi greičiau prišildyti namą. Kai šildomas oras tiesiogiai name šilta tampa greičiau nei nuo šildomų grindų. Pamenu, kai vienu metu apsirgęs, nusistačiau, kad pastoviai pūstų 30°C temperatūros orą, tai viduje šilta patapo gana greitai. Bet ir vėl, čia mano patirtis iš dviejų vėdinamų kambarių apie 12m²-15m² ploto. Tokiam plotui ir 1kW galios teno rekupe užteko. Kai visą namą šildžiau su kaloriferiu, tai ir 2kW ištirpdavo nelabai pastebėti. Kaloriferiui reikėdavo paplušėti gerokai ilgiau, kad pasijaustų šiluma.
Iš kitos pusės, kas tau draudžia ir grindinį šildymą įjunginėti trumpam(-iems) laikotarpiui(-ams), dienos metu.
Dar vienas dalykas, grynai elektrinį postheterį, mano supratimu, turėtų būti pakankamai nesudėtinga įrengti ir vėliau. Prie rekupo juk bus nesudėtingas patekimas. Jei ir prie ortakių priėjimas bus, tai postheterį bus galima sumontuoti, net ant atskirų atšakų, kad ne visur pūstų pašildytą orą.
Dar šis tas. Teigiama, kad šildant orą, kad jaustum panašią šilumą, oro temperatūra turi būti aukštesnė nei šildant konstrukcijas. Tas tai taip, bet yra vienas niuansas, oro sušildymui reikia gerokai mažiau energijos, nei šildant konstrukcijas, taip kad klausimas, kur labiau sutaupyti išeitų. Jei namas nesandarus, tai aišku, konstrukcijos ekonomiškiau, bet kai namas sandarus? Ir dar, nors name temperatūra ir laikėsi pastovi, bet jei nėra nei vieno pastoviai šildančio prietaiso, name atrodo vėsiau, nei prie tos pat temperatūros nors ir menkiausias šildymo prietaisas dirbtų.