Įkraunama...
Įkraunama...

A, A+, A++, Pasyvus namas - 41

... arba nesistatys namai A+++ (kur reiks tokių efektyvių rekūpū)...
čia dar klausimas: kas ką smile.gif

QUOTE(vaikis_ @ 2018 03 20, 14:00)

Teks klierkams keisti normatyvus.</p>

Atsakyti
Vakar geoterminio šildymo kreivę sumažinau nuo +18 iki +17. Šilumos siurblys jau daugiau nei parą ilsisi. Mano geoterminio histerizė 1, todėl grįžtantis termofikatas turi kristi 1,7 laipsnio, kad įsijungtų šildymas.

Pirmame aukšte pagal termostatų vidurkį buvo +22, antrame +23 laipsniai. Kalibruotas ir spiritinis termometrai, stovintys pirmame aukšte, rodė +23. Šildymo tikrai nereikia. Jei nebūčiau sumažinęs šildymo kreivės, pastarąją naktį būtų bent kartą įsijungęs, nes siurblys labai reaguoja į lauko temperatūrą. O juk naktį buvo geras minusas. Jeigu ir toliau taip švies saulė, šildymo sezonas turėtų baigtis.

Atsakyti

... arba nesistatys namai A+++ (kur reiks tokių efektyvių rekūpū)...
čia dar klausimas: kas ką smile.gif

Kad privalės statyti, aišku gali visai nieko nestatyti ir problemos nėra :)

Atsakyti
QUOTE(cibulis @ 2018 03 20, 13:51)
Taip pat rinkoje yra vos keli rekuperatoriai, kurių naudingumas yra 90 proc. ir didesnis. Visi jie yra paprasti priešpriešinių srautų. Rotaciniai pagal esamą informaciją netinka A++ klasės namui. Entalpiniai irgi netinka. Visiška nesąmonė. Arba turės keisti sąlygas, arba rinkoje per ateinančius 3 metus turi atsirasti daug efektyvesni rekuperatoriai.

Pas mane rekupo naudingumas atitiks, nes bus priešpriešinių srautų, bet gaila, kad nevertina žemės šilumokaičio. Na bet kažkada manau vertins ir šiuos čiūdus.
Atsakyti
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2018 03 20, 22:08)
Na bet kažkada manau vertins ir šiuos čiūdus.

Žiūrėk, kad prieš vertinant specialių reikalavimų ŽŠ statymui nenustatytų, tada žinok, tavo ŽŠ jų netenkins ir vėl bus problemų smile.gif.

Kai projektavau namą, maksimali energinė klasė buvo tik A. Tai kai išgirdau kad bus naujos klasės įvestos, primetinėjau, kad gal ir į A++ pretenduosiu, bet kai priėmė, tai kosmosas net man, su to laikotarpio mentalitetui pakankamai pažangiu projektu, pasirodė.
Atsakyti
Name nuo saulės buvo pradėjusi kilti temperatūra, todėl pirmadienio vakarą sumažinau šildymo kreivę. Štai kaip paskutines 3 paras į ūsą pūtė geoterminis siurblys. Visgi šią naktį vieną kartą siurblys buvo įsijungęs.

Pirmame aukšte 20,5-21 laipsnis, antrame aukšte 21-21,5 laipsnio. Tokias temperatūras fiksavo termostatai ir termometras. Rekuperatorius rodo, kad iš namo ištraukia 20,5 laipsnių orą.
Atsakyti
Saulės namo blogo autorius, kol dar čia buvo aktyvus, vystė idėjas, kaip pasigaminti pigų, saulės kolektorių sukauptos šilumos akumuliatorių.

Pasirodo panašia kryptimi judama ir vakaruose. Užkliuvo Yotube filmukas kuriame filmo autorius rusiškai aiškina savas idėjas, bet vadovaujasi vakarų patirtimi.

Gal bus naudinga bendram šios idėjos supratimui.
Papildyta:
Saulės namo blogo autorius, kol dar čia buvo aktyvus, vystė idėjas, kaip pasigaminti pigų, saulės kolektorių sukauptos šilumos akumuliatorių.

Pasirodo panašia kryptimi judama ir vakaruose. Užkliuvo Yotube filmukas kuriame filmo autorius rusiškai aiškina savas idėjas, bet vadovaujasi vakarų patirtimi.

Gal bus naudinga bendram šios idėjos supratimui.
Atsakyti
Bičiuliai, kurie gyvenat šiltuose namuose, turiu klausimą. Ar jūsų šiltuose namuose pakyla staigiai temperatūra, kai kepate ką nors orkaitėje arba naudojatės pirtimi? Čia aš tokį specifinį sau klausimą sprendžiu - aš šildysiuos el. kabeliu tik naktimis ir vat galvoju, jei vakare kam nors norėtųsi papildomo laipsnio šilumos - ar tokios primityvios priemonės, kaip orkaitė - sukeltų temperatūrą?
Bijau, kad el. kabelis neduotų greitos rekacijos, o rekupo afterheateris (el. tenas už rekupo) šiek tiek kainuoja.
Tiesiog jūsų vyvenimiški pastebėjimai?
Atsakyti
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2018 03 26, 19:50)
Bičiuliai, kurie gyvenat šiltuose namuose, turiu klausimą. Ar jūsų šiltuose namuose pakyla staigiai temperatūra, kai kepate ką nors orkaitėje arba naudojatės pirtimi? Čia aš tokį specifinį sau klausimą sprendžiu - aš šildysiuos el. kabeliu tik naktimis ir vat galvoju, jei vakare kam nors norėtųsi papildomo laipsnio šilumos - ar tokios primityvios priemonės, kaip orkaitė - sukeltų temperatūrą?
Bijau, kad el. kabelis neduotų greitos rekacijos, o rekupo afterheateris (el. tenas už rekupo) šiek tiek kainuoja.

Bijau, kad tau standartinis atsakymas netiks, kadangi pas tave SIP namas, t.y. lengvos konstrukcijos. Ir jis į vidinius pritekėjimus reaguos visiškai kitaip nei mūrinis masyvus namas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Dzūkiška pirkia @ 2018 03 26, 19:50)

Realiai norėjau atrašyti žodis žodin, ką jau balamūtas parašė smile.gif.

Pas mane sunkių masyvių konstrukcijų namas, jokios keptuvės temperatūros name neužkelia. Mano namo konstrukcijos net saulės pritekėjimus, kurie būna ženkliai didesnės galios, nei keptuvė, pakankamai neblogai suvartoja.

Pirtelė būtų visai kas kitą, bet negi galvoji apie pirtelę savo name?

Kai visai nesivėdinau, temperatūra name krisdavo labai lėtai. Kai pradėjau vėdintis, gana žemo NVK rekupas labai greitai pradėjo numušinėti temperatūrą, todėl buvau nustatęs, kad pūstų 23°C orą ir taip namas tarp rimtų šildymų pratemdavo su dar mažesniu temperatūros svyravimu, nei visai be vėdinimo.

Jei galvoji apie šildymą tik naktiniu tarifu, manau, kad be postheaterio neišsiversi. Be to, su jo pagalba galėsi greičiau prišildyti namą. Kai šildomas oras tiesiogiai name šilta tampa greičiau nei nuo šildomų grindų. Pamenu, kai vienu metu apsirgęs, nusistačiau, kad pastoviai pūstų 30°C temperatūros orą, tai viduje šilta patapo gana greitai. Bet ir vėl, čia mano patirtis iš dviejų vėdinamų kambarių apie 12m²-15m² ploto. Tokiam plotui ir 1kW galios teno rekupe užteko. Kai visą namą šildžiau su kaloriferiu, tai ir 2kW ištirpdavo nelabai pastebėti. Kaloriferiui reikėdavo paplušėti gerokai ilgiau, kad pasijaustų šiluma.

Iš kitos pusės, kas tau draudžia ir grindinį šildymą įjunginėti trumpam(-iems) laikotarpiui(-ams), dienos metu.

Dar vienas dalykas, grynai elektrinį postheterį, mano supratimu, turėtų būti pakankamai nesudėtinga įrengti ir vėliau. Prie rekupo juk bus nesudėtingas patekimas. Jei ir prie ortakių priėjimas bus, tai postheterį bus galima sumontuoti, net ant atskirų atšakų, kad ne visur pūstų pašildytą orą.

Dar šis tas. Teigiama, kad šildant orą, kad jaustum panašią šilumą, oro temperatūra turi būti aukštesnė nei šildant konstrukcijas. Tas tai taip, bet yra vienas niuansas, oro sušildymui reikia gerokai mažiau energijos, nei šildant konstrukcijas, taip kad klausimas, kur labiau sutaupyti išeitų. Jei namas nesandarus, tai aišku, konstrukcijos ekonomiškiau, bet kai namas sandarus? Ir dar, nors name temperatūra ir laikėsi pastovi, bet jei nėra nei vieno pastoviai šildančio prietaiso, name atrodo vėsiau, nei prie tos pat temperatūros nors ir menkiausias šildymo prietaisas dirbtų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 26 kovo 2018 - 21:12
QUOTE(mintas @ 2018 03 26, 20:48)
Realiai norėjau atrašyti žodis žodin, ką jau balamūtas parašė smile.gif

O gavosi visai išsamus atsakymas, už ką esu dėkingas!

Nedidelė el. pirtelė bus II a., kuris yra ne pagrindinis mūsų name. Kartais norėsiu be didesnių pasiruošimų pasikurti grįžus iš slidžių ar miško.
Dėl pasišildymo vakare - galima, bet pamatas plokštuminis - sunkus, tai greitai nepakelsi temperatūros, nors ir lengvas namas.
Postheaterį galima įsirengti vėliau. Tik va svarstau, ar čia bandyti be jo pagyventi, ar įsirengti iš karto ir pamiršti - apie 190 EUR kainuos.
Atsakyti

Bičiuliai, kurie gyvenat šiltuose namuose, turiu klausimą. Ar jūsų šiltuose namuose pakyla staigiai temperatūra, kai kepate ką nors orkaitėje arba naudojatės pirtimi? Čia aš tokį specifinį sau klausimą sprendžiu - aš šildysiuos el. kabeliu tik naktimis ir vat galvoju, jei vakare kam nors norėtųsi papildomo laipsnio šilumos - ar tokios primityvios priemonės, kaip orkaitė - sukeltų temperatūrą? Bijau, kad el. kabelis neduotų greitos rekacijos, o rekupo afterheateris (el. tenas už rekupo) šiek tiek kainuoja. Tiesiog jūsų vyvenimiški pastebėjimai?
Na jeigu žmona naudojasi orkaite intensyviau, tikra temperatūra visoje svetainėje +0.3-0.4C užkyla. Bent tiek parodo ant stalo padėtas termometras, kuris arčiau virtuves truputį :) Virtuve atskira patalpa, nuo svetainės keli žingsniai. Svetainė apie 44kv.m. 
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaikis_: 26 kovo 2018 - 22:59