Įkraunama...
Įkraunama...

Geoterminis šildymas - 14 tema

QUOTE(longger @ 2016 11 24, 17:48)
Arba darai kuo paprasčiau ir pigiau, arba automatizuoji ir pasidarai kaip tau atrodo geriau. Cibulis nuėjo iki galo pastaruoju keliu, kuris irgi turi teisę gyventi bei turi savo pliusų.


Su pačia mintimi sutinku. Arba darai maksimaliai paprastai ir pigiai, arba pinigų neskaičiuoji ir maksimaliai automatizuoji, taip pasiekdamas aukščiausią kokybės ir komforto lygį. Aišku šiuo atveju, kainos kokybės santykis bus labai prastas lyginant su pirmuoju, pačiu paprasčiausiu variantu.

Vis tik, kas liečia Cibulį, tai jis pataupė, nusipirko vožtuvus ne leidžiančius reguliuoti srauto intensyvumą labai plačiam diapozone, o kaip supratau gana kvailus, tik veikiančius on/of režimu.

Su tokiais vožtuvais tikrai nepavyks išlaužti kokios nors aukštesnės kokybės, ar pasiekti aukštesnį komforto lygį, nei idealiai sureguliavus ŠS darbą ir pastačius vieną vienintelį on/of termodaviklį reguliuojantį ne grindinio šildymo kilpų darbą, bet išjunginėjantį patį ŠS, kai nereikia šildymo. Nors iš kitos pusės, pagal Cibulio atsiliepimus, aiškėja, kad net ir tokio termodaviklio nereikia, nes jo ŠS puikiausiai tai mato, pagal grįžtamo termofikato temperatūras.
Papildyta:
QUOTE(cibulis @ 2016 11 24, 18:21)
Termostatai padėjo sureguliuoti debitomačius.


Taip, su termometrų pagalba galima puikiausiai sureguliuoti grindinio srautus, tik tam tinka bet kokie tiksliai veikiantys termometrai.
Papildyta:
QUOTE(longger @ 2016 11 25, 10:19)
naudojo tokį:
vartotojo įkelta nuotrauka


Konkrečiai dėl šio prietaiso, negaliu nieko pasakyti, bet aš, specialiai dėl grindinio reguliavimo nusipirkau per ebėjų būtent šį:

vartotojo įkelta nuotrauka

už US $8.97.

Tai ką galiu pasakyti. Paspaudinėji ilgesnį laiką ir tos pačios sienos temperatūra pradeda "akyse kilti". Nusprendžiau, kad lazerinis taikiklis ir ekrano apšvietimas ilgesnį laiką padirbus pradeda įtakoti termodaviklio parodymus, pabandžiau juos atjunges daryti matavimus. Na ir ką, temperatūrą tą pačią rodo ilgesnį laiką, bet po kiek laiko temperatūra pradeda "akyse kristi". Čia gal jau programiškai bandoma kompensuoti ekrano apšvietimo ir lazerinio taikiklio įtaką?

Nežinau ką ir pasakyti, bet su tokiu "plaukiojančiu" prietaisu tikrai nieko sureguliuoti nesitikiu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 25 lapkričio 2016 - 14:16
QUOTE(arkava @ 2016 11 25, 12:30)
Radau dabar reguliatorius ale protingam namui, jungia/isjungia prietaisus,  matuoja temperatura, dregme. Valdomi per web. Knieti išbandyt.
Ypač aktualu vedinimui

Gal galima nuoroda, idomu pasinagrinet smile.gif
Atsakyti
QUOTE(mintas @ 2016 11 25, 14:12)
Vis tik, kas liečia Cibulį, tai jis pataupė, nusipirko vožtuvus ne leidžiančius reguliuoti srauto intensyvumą labai plačiam diapozone, o kaip supratau gana kvailus, tik veikiančius on/of režimu.
Su tokiais vožtuvais tikrai nepavyks išlaužti kokios nors aukštesnės kokybės, ar pasiekti aukštesnį komforto lygį, nei idealiai sureguliavus ŠS darbą ir pastačius vieną vienintelį on/of termodaviklį reguliuojantį ne grindinio šildymo kilpų darbą, bet išjunginėjantį patį ŠS



ir vėl prie to pačio biggrin.gif
nei termopavaros, nei patys termodavikliai siurblio nei įjunginėja, nei išjunginėja. Čia Cibulio atveju. Nei jo siurblys, nei termodavikliai "nežino" apie vienas kito egzistavimą, tai kaip jie gali "kalbėtis"?
Davikliai/pavaros uždaro/atidaro kontūrą, priklausomai nuo patalpos temperatūros. Viskas.
Siurblys įsijungia/išsijungia pagal grįžtamo termofikato temperatūrą. Ir viskas.
Tai jeigu kilpos uždarytos, siurbliui histerizė užduota minimali, pats siurblys ON/OFF, ir jokios akumuliacinės neegzistuoja, tai "laisvo" termofikato yra kelesdešimt litrų. Tuos litrus toks siurblys sušildo gana greit, nes histerizė maža, šilumos betonui net nespėjus normaliai atiduot, siurblys pokšt ir atsijungia.
Jeigu termopavaros būtų ne on/off, o gebėtų reguliuoti srautą, tai būtų aišku žymiai geriau.
Tik va kam tokiai sistemai dar sudėti debitomačiai, aš jau nebesuprantu. Arba tu patiki viską automatikai, arba dedi debitomačius, kuriuos reguliuoji rankomis. Kam daryt sviestą sviestuotą, aš nesuprantu. Gal dar ir čia konfliktas gaunasi.
Dėl kreivės ir normalios temperatūros kambariuose. Kreivė labai grubiai - yra grįžtamo termofikato temperatūros kompensavimo mechanizmas, priklausomai nuo lauko temperatūros. Savaime kreivė jokios kambario temperatūros nepalaiko ir vien ją aktyvavus, kambariai tolygiai nešils.
Kas buvo padaryta pas Cibulį: nupirkti kolektoriai brangesni, su debitomačiais, skirti rankiniam reguliavimui, sistema paleista, grįžtamo temperatūra optimizuota, kreivė sureguliuota, kontūrai atreguliuoti debitomačių pagalba t.y. viskas padaryta rankomis. Todėl kambariai ir šylo vienodai, siurblys veikė normaliai, netgi su maža histerize, tuo tik pakeldamas komforto lygį namuose. Vat kam į veikiančią sistemą reikėjo dar susidėt termopavaras ir daviklius, aš nežinau. Mano galva, susidėjus pastaruosius, reiktų visus debitomačius atsukti pilnai ir kilpų reguliavimo darbą palikti termopavarom. Kitą vertus, jeigu jos tikrai yra tik on/off ir nemato/nesugeba reguliuoti srauto - kaip ir šiaip sau pirkinys. Nors čia dar reiktų pasiaiškinti ar paeksperimentuoti, gal būt jos pilnai atliktų savo darbą, netgi būdamos on/off
Šiai dienai pas Cibuli termopavaros nebelabai turi ką veikti, nes sistema pasirodo jau sureguliuota debitomačių pagalba rankomis.
Atsakyti
QUOTE(longger @ 2016 11 25, 15:08)
ir vėl prie to pačio  biggrin.gif
nei termopavaros, nei patys termodavikliai siurblio nei įjunginėja, nei išjunginėja. Čia Cibulio atveju. Nei jo siurblys, nei termodavikliai "nežino" apie vienas kito egzistavimą, tai kaip jie gali "kalbėtis"?


Kad kitą kartą iš tamstos pusės nebūtų "ir vėl prie to pačio biggrin.gif " paaiškinsiu.

Mano šilumos siurblys, kaip ir dauguma elektrinių šildymo prietaisų turi jungtį kurią, kad pasileistų šilumos siurblys reikia užtrumpinti. Užtrumpinti ją galima "po tupomu" su paprastu laidu, bet tuomet šilumos siurblį bus galima išjungti tiktai atjungiant jam elektros srovę. Galima užtrumpinimui pajungti paprastą ar įmantresnės išvaizdos elektros jungiklį. Tuomet norint išjungti ŠS nereikės jam atjunginėti elektros srovės, užteks paspausti tą jungiklį, ir siurblys neveiks nes jungiklis atjungia užtrumpinimą. Čia gausis kaip išjungimo mygtukas šiuolaikiniame televizoriuje, kuris nenutraukia elektros tiekimo prietaisui, o tiktai įveda jį į "miego" režimą, jis išlieka budrus ir suveikia bandant jį įjungti nuotoliniu IR pulteliu.

Ir dabar apie režimą apie kurį aš kalbėjau. Paimi termodaviklį ir pajungi prie ŠS tos jungties. Kai patalpų temperatūra pasieks termodaviklyje užduotą temperatūrą jis nutraukia tos jungties užtrumpinimą ir siurblys neįsijungs, kol temperatūrai nukritus, termodaviklis vėl neužtrumpins tos jungties.

QUOTE
Vat kam į veikiančią sistemą reikėjo dar susidėt termopavaras ir daviklius, aš nežinau.


Apie ką ir kalba. ON/OFF termodavikliai tokiai sistemai, kaip šuniui penkta koja. Vat jei būtų nepagailėjęs pinigėlių ir įsigijęs tolygiai galinčias srautą reguliuoti pavaras, tada reguliavimo naudą galimą būtų įžvelgti, aišku nekalbant apie finansinę reikalo pusę, bet su on/off sistema Cibulis vienareikšmiškai peristengė, nors ir vėl, iš kitos pusės, kiek pamenu, jis šias pavaras įsigijo ne dėl šildymo, bet dėl grindų vėsinimo, tad gal ir neverta kalbėti tiktai apie šildymą.


QUOTE
Mano galva, susidėjus pastaruosius, reiktų visus debitomačius atsukti pilnai ir kilpų reguliavimo darbą palikti termopavarom. Kitą vertus, jeigu jos tikrai yra tik on/off ir nemato/nesugeba reguliuoti srauto - kaip ir šiaip sau pirkinys.


Taip, jei tai būtų reguliuojantys srautą, tai tik atsukti visus debitomačius. Šiuo atveju, tai on/off tad srauto reguliavimas būtinas, o tos pavaros iš esmės nepadeda, o tiktai trukdo.

QUOTE
Nors čia dar reiktų pasiaiškinti ar paeksperimentuoti, gal būt jos pilnai atliktų savo darbą, netgi būdamos on/off


Pažaisti būtų galima, bet aš įsitikinęs, kad debitomačius sureguliavus ir atjungus termopavaras, bus pasiektas geresnis rezultatas, nei debitomačius atsukus ir viską patikėjus on/off termodavikliams. Su debitomačiais sureguliuota sistema visa šils tolygiai, o su on/of termodavikliais pradės šokinėti temperatūros kambariuose padrikai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 25 lapkričio 2016 - 19:38
QUOTE(mintas @ 2016 11 25, 19:59)
...
Vat jei būtų nepagailėjęs pinigėlių ir įsigijęs tolygiai galinčias srautą reguliuoti pavaras, tada reguliavimo naudą galimą būtų įžvelgti
...

Mintas gal kokia nuoroda turi i tokius daviklius ir pavaras?
Atsakyti
Kaip pavara gali tolygiai reguliuot srauta, jei ji visolabo tik on/iff srauta?
Siurblys, keisdamas galia, keičia ir srauta
Netinkama įžvalga čia 😉

QUOTE(VilkasPilkas @ 2016 11 25, 21:24)
Mintas gal kokia nuoroda turi i tokius daviklius ir pavaras?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arkava: 25 lapkričio 2016 - 22:31
QUOTE(arkava @ 2016 11 25, 23:30)
Kaip pavara gali tolygiai reguliuot srauta, jei ji visolabo tik on/iff srauta?
Siurblys, keisdamas galia, keičia ir srauta

Yra tokia PWM funkcija, kuri nepilnai priveria srautą:
http://www.salus-tec...rmostats/ert30/
Atsakyti
Ir ką tas duos?
Idomu, kaip pari pavara sureaguos i šio termistato signala..

QUOTE(balbiesas @ 2016 11 25, 21:32)
Yra tokia PWM funkcija, kuri nepilnai priveria srautą:
http://www.salus-tec...rmostats/ert30/

Atsakyti
QUOTE(arkava @ 2016 11 25, 23:41)
Ir ką tas duos?
Idomu, kaip pari pavara sureaguos i šio termistato signala..

Pavarai kaip suprantu realiai yra dzin, čia sumoduliuoja paduodamą įtampą kurios pagalba pavaria užsiveria priklausomai kažkokiu tai laipsniu
Atsakyti
QUOTE(VilkasPilkas @ 2016 11 25, 22:24)
Mintas gal kokia nuoroda turi i tokius daviklius ir pavaras?



Kiek suprantu, šita sistema tai daro:
https://www.youtube....h?v=8rd-CIQyqpw
Galvojau, kad Cibulis kažką panašaus ir įsigijo. Pats svarsčiau šitą statyti, bet kol kas nutariau pataupyt smile.gif .
Atsakyti
QUOTE(VilkasPilkas @ 2016 11 25, 22:24)
Mintas gal kokia nuoroda turi i tokius daviklius ir pavaras?

čia ne tik davikliai bet visa sistema turėtų būti, labai nesigilinau, tad daug papasakoti negaliu, tiksliai žinau, kad uponoras tokias turi, tad pabandęs paieškoti radau šį komplekto variantą, bet dėl pilnos komplektacijos reikėtų pasitikslinti pas pardavėjus.

Uponor Radio 24V kontroleris C-56 CE/S, Uponor termostatas T-75 radio sidabrinis, Uponor Vario S Pavara ST NC, FT, M30x1,5, 230V
Papildyta:
QUOTE(arkava @ 2016 11 25, 22:30)
Kaip pavara gali tolygiai reguliuot srauta, jei ji visolabo tik on/iff srauta?
Siurblys, keisdamas galia, keičia ir srauta
Netinkama įžvalga čia 😉


Klysti tamsta arkava. Su siiurbliu tu gali kaitalioti tik viso grindinio srautą, o su pavaromis, dirbančiomis ne on/of režime o "plavna" keičiančiose srautą kiekvienai atšakai, gali reguliuoti šilumos atidavimo galingumą kiekvienai atšakai.
Papildyta:
QUOTE(balbiesas @ 2016 11 25, 22:48)
Pavarai kaip suprantu realiai yra dzin, čia sumoduliuoja paduodamą įtampą kurios pagalba pavaria užsiveria priklausomai kažkokiu tai laipsniu


ne, pavara turi būti palaikanti tą technologiją, nes ji turi žinoti koki kiekiu šiuo momentu yra atidarytas vožtuvas. Paprastos on/off pavaros neturi daviklių rodančių srauto uždarymo lygį.

Vat pagooglinau, ir suradau filmuką kuris vaizdžiai parodo, kaip viskas veikia filmukas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 26 lapkričio 2016 - 12:05
QUOTE(mintas @ 2016 11 26, 11:55)
Vat pagooglinau, ir suradau filmuką kuris vaizdžiai parodo, kaip viskas veikia filmukas.

Nereikėjo nei googlint, jis yra keliais postais aukščiau:)
Atsakyti