Jei nesigilinant i politika tai tikrai gerai gyveno. Ir jokia baznycia nesikiso, ir neprievartavo vaiku, ir sumustiniu pietums nevalge. O tie, kurie i sibira su visa seima issiusti buvo, dar ir barakus gavo, beigi bulviu lupenu pietums. Vis ne koks sausas davinys, nu, kaip vargsams Airijos vaikams.
Praleidau gal parasyti, snekejau apie savo gyvenima tevu jau suaugusiu gyvenima, tai kas jau buvo po 60-70m .
nereiktu kisti tremciu ir pokario laikotarpio, nes palyginimui galiu irgi prideti, kaip airius anglai veze i vergove, zinot, kad airiai pirmi vergai buvo, kad jie kainavo paskui pigiau nei afrikieciai? kad del to "kerge" juos ,kad uz tamsius vaikus gautu daugiau?, kaip anglai sukele didziuli bada, kurio metu mire keli milijonai zmoniu, kai nei tu lupenu neturejo,kiek zuvo emigruodami, yra dabar muziejai apie tuos dalykus... kai Uk buvo uzrasai prie pubu pvz neileidziami sunys, airiai ir negrai... tai geriau i tas temas nelyskim, o taip kaip as gyvenau, ka maciau ir kaip tuo metu gyveno airiai, tai zinokti nera ka lyginti.Viskas gi pirvatu, viskas, ir jei buvai biednas, tai buvai biednas be sansu kazka pasiekti, kaip sake viena aire, net jei tureciau pinigu man zemes niekas neparduotu, sakyt, kas tu tokia, akd tau zeme perduoti....saip labai faina moteris, jai tada buvo 50m ir ji baige vidurine, nes del skurdo baigusi buvo vos kelias klases ir sake as del saves norejau baigti. Man vien kai papasakojo fizines bausmes, kokias gaudavo mokyklose arba kiek isprievartauta buvo vaiku tu mokytoju mokytoju vienuoliu, baisu zinokit, jauciu nelabai ka zinot apie Airija ir gyvenima cia.
Mokyklos jau smulmena bet vis tiek, nei sporto saliu, nei aktu saliu pas pradinukus nera(pradine mokykla 6 klases), valgyklu aisku nera, bureliai labai brangus, tik turtingesniem, tai jau dabar daugiau, o seniau tai nieko, sveikata nesirupino, ten zvairumas, sleivos kojos, pilnapadyste, iskrype stuburai, sugede dantys, niekas nekreipe demesio, pas mus gi kas metus tikrindavo sveikata, vien kai paskau, akd pas mus mokyklose bent jau budavo kiekveinoj med sesute, jiem kaip stebuklas, negali patiketi . Bet Airija padare dideli suoli per paskutinisu 20 m, o LIetuva atrodo eina atbulyn ir tai ka turejo gero nedaug ka issaugojo ir kas liko dar baigia sunaikitnti...irgi dideja atskirtis labai, atsirado labai daug skurdziu, asocialiu seimu, ir labai turtingu, o tos vidurines klases, beveik nebelieka...kas dar buvo emigravo arba gyevna kakzip su uzsieniu surista veikla..
jei idomu paziurekit filmus Magdalene sisters, Angela's ashes, cia viskas paremta tikrais zmoniu pasakojimais, mano mama kaip paziurejo, sako net po karo taip baisu nebuvo.
cia vieno vyro pasisakymas apie savo vaikyste https://www.facebook...BHWSLMqpZWQPomY
ir cia ne jokia isimtis, man ta pati pasakojo kaimynas airis, panasaus amziaus, cia panasiai mano tevu amzius, pasakoja kiek isprievartautu zmoniu, jau apie musima nesneku Dabar atrandamos masines kudikiu kapavietes , vis atsiranda parodymai moteru,ka su jomis dare ir t.t. gal geriau nesigilinkti galesit ir toliau galvoti, kaip mes blogai gyvenom...bet jei pasigilini, supranti, kad mus kazkas labai apgavo....
pas mus baisiausia ir buvo pokaris, kurio metu aisku, kad bus baisiu dalyku, manau Lietuva ir 2 pasaulinis karas neisimtis, ir termtys, bet kai tas periodas praejo tikrai nebebuvo nieko tokio lygio tragisko, kaip Airijoje tesesi ilgus amzius, ir be jokiu karu....