Įkraunama...
Įkraunama...

Alpinariumai

Ačiū visoms už padrąsnia ir patarimus. mirksiukas.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif

QUOTE(GAPO @ 2009 08 03, 20:12)
Aha, rožės draugauja su levandom (o jos šiek tiek alpinis augalas). Be to yra alpinariumo neišdarkančių žemų besidriekiančių rožių.

Palikčiau vietos ir žemaūgiams svogūniniams, nes kaip gražu, kai prie įėjimo anksti pavasarį prie žemo visžalio besidriekiančio krūmelio ar spalvingo akmens šono pražysta kaufmano tulpės, krokai ar narcizai, kai kitur tik pilki žemės plotai. Juo labiau, kad ir rožių krūmai prie alpinariumo leidžia ir verčia išeiti iš tam tikrų ribų.
P.s.Dar prie rožių man gražu buksmedžiai.

Ir man ko tai kilo mintis apie levandas ir buksmedį.
O žemaūgiai svogūniniai tai čia kas? blush2.gif

QUOTE(Oli_vija @ 2009 08 04, 10:48)
3kv.m, kuriuose jau auga keli rožių krūmai, tikrai nedidelis plotelis. ..

Žinau, kad mažas plotas. Bet man ir to užteks kaip pirmam savo darbui. rolleyes.gif Dėl to ir klausiu čia, ką galima padaryti.

zebenkstiejka gražu. ax.gif

QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2009 08 04, 13:38)
L'automne
o tu nenori daryti vietoj alpinariumo pakeltos lysves be akmenu su visais cia paminetais augaliokais. lavandos labai graziai svyra per borteli, kai issiplecia krumas.

Tai, kad dėl tam tikrų priežasčių man reikia tame plote sudėti akmenis. Vis dėlto tas plotas yra po langu. O kartais langą reikia pavalyti, tai reikia ant kažko atsistoti. Tam ir noriu sudėti akmenis.
Aišku, kad mano tokie norai gali pasirodyti keisti kam nors, bet ką padarysi...

QUOTE(GAPO @ 2009 08 04, 20:07)
L'automne, dar sodo idėjų žurnale "Alpinariumai" mačiau vieną mini alpinariumo idėją kartu su rožytėm, šilokais,našlaitėm ir petunijom(na paskutiniosioji man ne prie ko).

Kur tą žurnalą galima įsigyti? blush2.gif Aš atsilikusi... blush-anim-cl.gif
Atsakyti
QUOTE(L'automne @ 2009 08 06, 09:26)

Tai, kad dėl tam tikrų priežasčių man reikia tame plote sudėti akmenis. Vis dėlto tas plotas yra po langu. O kartais langą reikia pavalyti, tai reikia ant kažko atsistoti. Tam ir noriu sudėti akmenis.
Aišku, kad mano tokie norai gali pasirodyti keisti kam nors, bet ką padarysi...
Kur tą žurnalą galima įsigyti? blush2.gif Aš atsilikusi... blush-anim-cl.gif

normalus norai smile.gif
pas mane irgi ne svytintis kaip visi mano sodas, bet, kiek turiu laiko, kiek turiu galimybiu ir, kiek galiu prisitaikyti prie aplinkybiu, tai taip ir darau.
pvz. buvau sumasciusi ir net palikau iskart neisklota trinkelemis lysvele palei masinu aikstele, nes ji ant terasos, kad pakrasciais galeciau geliu mixborderi padaryti ir per terasos krasta nemazai svyranciu permesti, vaikai pakoregavo planus 180 laipsniu......beliko is mano grozybiu tik zolytes juosta, nes ten jei normalus zmones eina laipteliais, tai visi vaikai iskaitant ir sveciu butinai sokineja,... smile.gif
jei nebeliko spaudoje "Alpinariumo" zurnalo, tiesiai leidykloje pardavineja, o galima ir internetu uzsisakyti, atsius pastu.... http://www.namuknygos.lt/Sodo_idejos
Atsakyti
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2009 08 06, 11:10)
normalus norai smile.gif
pas mane irgi ne svytintis kaip visi mano sodas, bet, kiek turiu laiko, kiek turiu galimybiu ir, kiek galiu prisitaikyti prie aplinkybiu, tai taip ir darau.
pvz. buvau sumasciusi ir net palikau iskart neisklota trinkelemis lysvele palei masinu aikstele, nes ji ant terasos, kad pakrasciais galeciau geliu mixborderi padaryti ir per terasos krasta nemazai svyranciu permesti, vaikai pakoregavo planus 180 laipsniu......beliko is mano grozybiu tik zolytes juosta, nes ten jei normalus zmones eina laipteliais, tai visi vaikai iskaitant ir sveciu butinai sokineja,... smile.gif

Ačiū... blush2.gif

Tai vat, kad tuos mūsų norus koreguoja kažkokie veiksniai. Dėl to ir noriu įvertinti, susiplanuoti ir kažką dar šiemet padaryti.

Beje, ten toje vietoje pas mane bloga žemė. Stebiuosi, kaip ten tiek metų dar rožės auga. Aš kokias geles ten nepasodinčiau, tai vietomis neauga nors tu ka. doh.gif MB sako, kad ten visuomet buvo bloga žemė. Gal dėl to tos rožės ir neužaugo dideliais krūmais. mastau.gif Nors ir tręštos buvo... rolleyes.gif
Ką patarsit daryti su žeme? Žinau, kad reikės atsivežti geros. Naują pilti ant viršaus ar išimti sluoksnį tos senos? Ir jei išimti, tai kiek? rolleyes.gif unsure.gif
Atsakyti
jei nera galimybes neisvezus senos pripilti naujos, tai tikrai reiktu isvezti bent 20 cm stori senos. tokio storio naujos zemes kiliminiams augaliukams uztektu, o jei ka didesnio sodinsi tai toje vietoje padidinsi gyli. Vistiek niekur nesidesi, reikes tresti, kad graziai atrodytu. Bet yra kitas dalykas, lavandos pvz kaip tik nereiklios dirvai.

rasiau rasiau, o paskui istryniau smile.gif zinok kad be nuotraukos as cia galiu tiek ne i tema prifantazuoti, kad sakysi kvaisa kazkokia smile.gif))
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo apzeldintoja diplomante: 06 rugpjūčio 2009 - 10:41
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2009 08 06, 11:40)
jei nera galimybes neisvezus senos pripilti naujos, tai tikrai reiktu isvezti bent 20 cm stori senos. tokio storio naujos zemes kiliminiams augaliukams uztektu, o jei ka didesnio sodinsi tai toje vietoje padidinsi gyli. Vistiek niekur nesidesi, reikes tresti, kad graziai atrodytu. Bet yra kitas dalykas, lavandos pvz kaip tik nereiklios dirvai.

rasiau rasiau, o paskui istryniau smile.gif zinok kad be nuotraukos as cia galiu tiek ne i tema prifantazuoti, kad sakysi kvaisa kazkokia smile.gif))

diplomante, prašau apie save taip blogai negalvoti... nono.gif

Pas mane yra galimybė ir taip ir taip padaryti... ax.gif
Nes ten dabar pažiūrėjus aiškiai atrodo, kad ir taip tos žemės trūksta - šalia yra takas išdėtas trinkelėmis, tai žemė mano plotelyje vos vos aukščiau už trinkeles. unsure.gif
Tik pagalvojau, kad jei nuiminėsiu sluoksnį žemės, tai reikės kiek palaukti. Nes dabar rožės žydi, o kad išvežti kažkiek žemės, rožes reikės iš ten iškeldinti trumpam. O kol jos žydi tai turbūt ne pats geriausias laikas. g.gif
Atsakyti
QUOTE(L'automne @ 2009 08 06, 09:26)
O žemaūgiai svogūniniai tai čia kas?  blush2.gif

Krokai (pvz. crocus imperati, crocus chrysanthus), vilkdalgiai žemaūgiai (apie 12cm), nykštukinės tulpės (tulipa kaufmanniana, t.gregii ir kt.), mažam alpinariumui tiktų žemaūgiai narcizai, žydrės, scylės, snieguolės. Bet vertėtų apsiriboti 1-2 rūšimis. O ir vasarą paskui pliki ploteliai pasilieka.

QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2009 08 06, 10:40)

juk ne tik lavandos, bet ir šilokai, perkūnropės, šilropės, katpėdė(pakenčia dar ir mindžiojimą), vaistutis ir daugelis kitų alpinių augalų rūšių. Svarbu, kad būtų laidi vandeniui dirva. O tręšti, tokių kaip šilokai pvz., nepatariama, jie auga ten, kur neauga kiti augalai. O gerinti galima kiekvienam augalui atskirai, pagal poreikį į duobę. Ar rūgštesnę, ar kalkingą, ar žvyringą, ar smėlingą, ar molingą dirvą mėgsta augalas. Ar teisingai mąstau, apzeldintoja diplomante?
O ir be to, sukelti žemę visvien reiks, tad kam išvežinėti. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo GAPO: 06 rugpjūčio 2009 - 14:23
gapo....teisi... 4u.gif
as tuo metu galvojau butent apie roziu ir lavandu derini, todel tik apie jas ir rasiau. mat rozes kompanijai labai isrankios, nors kadangi tonomis zurnalus ziuriu, tai ivairiu deriniu maciau, kartais net su katileliais, leukonijom, nu atrodo nelabai suderinami, bet kai zydi , ziurisi.
siuo atveju labai daug augalu nesiuliau, nes jei visdelto derinti rozes, lavandas ir pora-trejeta akmenu plius sklalda arba neryskus mulcas (kad isryskinti rozes ir akmenis) arba net juoda zeme man netgi nesinoretu daugiau augalu. Gi jei pasidarysi viska ir pasirodys kad kazko truksta visalaika galima dasipirkti ir papildyti, bet jei bus per daug, gaila bus ismestu piniguciu, jei daugiau nera, kur atliekamu augalu pasodinti.

L'automne nu taip, rozes rudeni, taip, kad dabar turi laiko piesiniams ir fantazijoms, o rudeni galesi imtis darbu smile.gif
dar klausimas, jei per daug sukelsi zemes virs takelio, nebijai, kad po lietaus vis dalis zemiu atsiras ant takelio?
Atsakyti
ziurejau syryt i savo perkunropes ir vistik dziaugiausi, nors jos pas mane ir prastoje dirvoje pasodintos, bet vistiek as ju gailiu, patresiu......atsidekoja didesnemis rozemis ir roziukais smile.gif
Atsakyti
Kuom tręši jas?
Atsakyti
jau pora kartu laisciau dilgeliu marmalu ir viena karta kliuvo, kai ivaziavimo pievute tresiau kompleksinemis trasomis, tokios granulikes, achemoje gamintos berods "vasara" vadinasi.
pas mane ivaziavimas isdeliotas betoninemis sklyletomis trinkelemis ir i skyles pievute paseta, labai patogu, bet reikia nepatingeti ir patresti bent pora kartu i metus, nes zolytei mazai maisto ir jin pradeda skursti, tai vat ja tresdama ir gelynui su perkunropemis uzvaziavau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(apzeldintoja diplomante @ 2009 08 06, 15:44)
siuo atveju labai daug augalu nesiuliau, nes jei visdelto derinti rozes, lavandas ir pora-trejeta akmenu plius sklalda arba neryskus mulcas (kad isryskinti rozes ir akmenis) arba net juoda zeme man netgi nesinoretu daugiau augalu. Gi jei pasidarysi viska ir pasirodys kad kazko truksta visalaika galima dasipirkti ir papildyti, bet jei bus per daug, gaila bus ismestu piniguciu, jei daugiau nera, kur atliekamu augalu pasodinti.

L'automne nu taip, rozes rudeni, taip, kad dabar  turi laiko piesiniams ir fantazijoms, o rudeni galesi imtis darbu smile.gif
dar klausimas, jei per daug sukelsi zemes virs takelio, nebijai, kad po lietaus vis dalis zemiu atsiras ant takelio?

Tik mulco man nereikia. schmoll.gif
Kažkaip nesudera jis, kad ir kokios spalvos būtų, prie mano namo. unsure.gif

Aš nesiruošiu labai sukelti žemes prie takelio... O be to, prie pat takelio ruošiuosi akmenimis išdelioti.
Nemanau, kad po lietaus turėtų daug žemės nuplaukti ant takelio... g.gif

Kaip manai? mastau.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo L'automne: 07 rugpjūčio 2009 - 19:48
niu pas mane lygiai su takeliu tokia juosta geliu yra .....tai neprinesa is to gelynelio ant takelio zemiu.
niu jei namas siuolaikinis minimalistinis, tai apkantuoti gelyna lauko akmenimis netiks......paziurek namo stiliu ar prie jo tinka akmenys laukiniai, gal skaldytus bandyk tada, jei laukiniai netinka.
apkantavimus akmenimis labiau naudoja kaimo sodybose. tai dazniau etnografinio darzelio puosmena. seniau dar ir kalkemis pabalindavo tuos akmeniokus.
kaip sakei, kad ten kokiu 3 metru ilgio ir 1 plocio juosta, tai as isvis bendroje sumoje tik kokius 3 akmenis deciau labiau i kuria nors puse pagrupuodama.

galiu pasakyti kaip pas mane su ta geliu juosta buvo (3 metu bandymu patirtis)(jin pas mane irgi po langu):
pirmais metais kai tik isigijome, prikisau kas po ranka papuole: baltos petunijos, bordiniai margeniai, oranzines su rudu aukstos smulkiaziedes tagetes, zemos saulegrazos - netiketai paciai, bet visada grazu, nuo pavasario iki salnu, kol viska isroviau.
kitais metais sumasciau, kad pasodinsiu keleta zemu viksvu, ozeksni suformuota ant pagalio burbulas, notra, vel kelias tagetes - taip pakankamai saikingai spalvu atzvilgiu - visai nepatiko, todel rudeni permasciau, kad as noresiu ten daryti zemu geliu juosta ale alpinariuma, bet be akmenu.
taigi praeita rudeni vel viska ismeciau, pasilikau tik viksvas. Nusipirkau smaragdini eraicina, vaistuti "Old Gold", perejau per draugus ir pazystamus, susirinkau 6 rusiu perkunropes, viena labai zema ir ryskiai raudonais burbulais saulute (niekaip nerandu zinynuose kaip jin tiksliai vadinasi), hucinzija, triju rusiu zemucius gvazdikelius. Gavosi toks pakankamai zalias kilimas i kuri dar ikisau keleta 10-15 cm aukscio rudai-geltonu nepilnaviduriu tageciu del ryskiu akcentu ir is tarp viksvu vienas aukstesnis akcentas (30-40 cm) pajurine zunda. Ir zinok galiu pasakyti, kad po palange tai ya per zema puosmena ir pakankamai neryski, norisi aukstesnes ir ryskesnes. Todel si rudeni vel viska ardysiu ir temsiu is kitu bandyminiu savo gelynu aukstesnes, ryskesnes daugiametes geles, kurias komponuosiu su keliom vienmetem.
Cia visa ta epopeja aprasiau, kad pasiulyti tau pasirinkima tarp alpinariumo ir ryskesnio gelyno po langu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo apzeldintoja diplomante: 10 rugpjūčio 2009 - 09:45