Pagrindiniai Viduržiemio jūros dietos mitybos principai:
Kiekvieną dieną valgykite:
- Per dieną turite suvartoti: 50 % angliavandenių, 30 % riebalų, 20 % baltymų;
- Mitybos pagrindą sudaro neapdorotų grūdų produktai, ankštinės kultūros, švieži prieskoniai.
- Valgyti reikia nedidelėmis porcijomis, ramiai, neskubant, pasimėgaujant. Maistas turi būti šviežias, kuo mažiau termiškai apdorotas;
- Valgykite 4–5 kartus per dieną: pusryčiai, pietūs, vakarienė bei užkandžiai tarp jų;
- Gausiai gardinkite patiekalus alyvuogių aliejumi. Šalto spaudimo – tinkamiausias;
- Vartokite šviežius vaisius bei daržoves;
- Saikingai vartokite raudoną mėsą;
- Žuvį bei baltą mėsą valgykite tik 3 kartus per savaitę;
- Saikingai vartokite sūrį bei jogurtą;
- Išgerkite stiklinę raudono vyno per pagrindinį valgį;
- Vietoj cukraus vartokite medų;
- Derėtų suvalgyti 3 – 4 kiaušinių per savaitę;
- Išgerkite ne mažiau 1,5 l vandens per dieną.
Grūdines kultūras: duoną (pageidautina juodą), makaronus, ryžius, kukurūzus, avižas;
Bulves, ankštines daržoves, žirnius;
Vaisius: obuolius, kriaušes, mandarinus, apelsinus, abrikosus, vynuoges, arbūzus, melionus, įvarius riešutus, džiovintus vaisius
Daržoves: morkas, salotas, špinatus, brokolius, svogūnus, kopūstus, pomidorus, baklažanus;
Alyvuogių aliejų; Prieskonines žoleles: bazilikus, čiobrelius, raudonėlius, česnakus;
Pieną bei sūrį;
Raudoną vyną – po taurę kasdien. Raudoname vyne gausu flavonoidų bei polifenolių, kurie puikiai išvalo kraujagysles.
1–3 kartus per savaitę valgykite:Žuvį ir jūrų gėrybes – pagrindinis omega-3 riebalų rūgščių šaltinis;
Liesą mėsą: vištieną, kalakutieną, triušieną; Kiaušinius.
Valgykite kartą per mėnesį arba iš viso atsisakykite:Saldumynų; Raudonos, riebios mėsos; Kepinių, miltinių patiekalų;
Konkrečių ir tikslių rekomendacijų dėl maisto kiekių nėra, tai gana lankstus maitinimosi valgiaraštis, bet specialistai rekomenduoja valgyti 4–5 kartus per
man atrodo čia kažkokia lietuviška interpretacija. Bulvės neįsipaišo kasdien valgomos. Vyną kasdien, nosis ims raudonuot.
Ir ryziai kasdien.
Galima maitintis tik panašiai, gyvenant Lietuvoje, kur nėra tų pagrindinių
ingridientų. Kur viskas prekybcentriuose vežta neprinokusiam pavidale, jokių šviežių.
Misliu, gal pradet ta vyna gert, jei kraujagysles valo. Nu kaip vaistus, uzsimerksiu ir isgersiu
Ir ryziai kasdien.
Ir juoda duona.
Čia viskas norint pasiekti 100 kg
Mona, kaip šeškiukas, jau baigesi bedos?
Cia net ne pavargusi vireja, cia kompiuteris ta texta parase.
Vidurzemio maistas yra labai sezoniskas. Ir isvis ,nei lietuviai tu mazu zuvyciu valgo,nei to tikro maisto. Duok jiems intensyviai auginta norwegiska lasisa,idaryta vista ir baltos misraines.
Tie
anciuviai man neskanus is tikro. Daznai valgau tuna su al. aliejum.
Cia net ne pavargusi vireja, cia kompiuteris ta texta parase.
Vidurzemio maistas yra labai sezoniskas. Ir isvis ,nei lietuviai tu mazu zuvyciu valgo,nei to tikro maisto. Duok jiems intensyviai auginta norwegiska lasisa,idaryta vista ir baltos misraines.
Tai kaip maitintis viduržemiškai, kai nėra tų produktų? Galima nevalgyti tos mišrainės, o kur gauti tos nepramoninės lašišos?
Čia tik kalbos. Galima matintis tik a la viduržemiškai. Ir nieko čia nepadarysi.