Įkraunama...
Įkraunama...

Apie lęšius

???Drauge parveze is Ispanijos lęšių seklos.Pasejau,pradejo dygti.Gal kas zino,kaip juos reikia ruosti?Zinau,kad misraines ir sriubas verda.O ar jie ir sparaginiai zirniai-ne tas pats?Gal juos galima su ankstim vartoti?Gal kas nors susidurete? ???
Atsakyti
Na sodininkes patirties neturiu, todel kaip juos auginti tikrai nezinau.
Karta apsilanke sesele ir nustebo, kad mes ir lesius valgome smile.gif Perku as juos parduotuveje, dazniausiai zalius, kartais raudonus, dar lyg tai juodu buna. Sriubos dar neviriau nei karto, bet manau, kad galima su darzovem, tai bus sotu ir maistinga, dazniausiai darome misraine lesiu su tunu ir obuoliais. Beje juos valgome rudens ir ziemos periodu, nes vasara norisi ko nors gaivesnio. wink.gif
Atsakyti
Teko man Prancuzijoj tu lesiu paragauti. Nu slykstyne neispasakyta. Jie ten buvo virti, su svogunais ir majonezu, tai man atrode, kad silkiu akis valgau. Slidus ir glitnus tokie, burnoj vartos. viena sauksta tesuvalgiau [smiley=000064.gif]
Atsakyti
Springlet,o ka dar dedate tuno ir abuoliu misraine?Tie,kuriuos pasejau,yra zali.Tiesa,o tu juos isverdi?Ir ar ilgai virti reikia? ???
Atsakyti
Iki parduotuvese buna pirkti lesiu salotu ir su majonezu ir su salotu uzpilu, nu man labai skanu. Jei kas megsta zirnius ar pupas tai ir lesiai patiks.
Atsakyti
Radau stai toki recepta su lesiais.

Taigi visi lęšių patiekalai kilo iš valstietiškos virtuvės, vadinasi, jie sotūs. Tokia ir mūsų siūloma lęšių sriuba. Vieno ar dviejų dubenėlių visiškai pakanka, norint papietauti ar pavakarieniauti. Nebijokite, kad teks ilgai gaišti prie puodų. Kaip ir pupos, pupelės, žirniai bei avinžirniai, lęšiai sėkmingai išverda pasyviuoju būdu. T.y. prieš išeidami į darbą galite pasigaminti pusiau sriubą, kurią pabaigsite virti vėliau.

Lęšius nuplaukite ir užpylę vandeniu (vandens turi būti tiek, kad, lęšiams išbrinkus dar liktų skysčio) virkite, kol užvirs. Per tą laiką nuskuskite kelias morkas ir sumeskite į viralą. Galite pridėti ir kelis salierų stiebus. Tiesą sakant, jie tiesiog būtini šiai sriubai.

Po gerų penkių minučių išjunkite ugnį ir palikite patiekalą ramybėje. Galite sau eiti į darbą, į parduotuvę, išsidrėbti su knyga. Kai vėl prisiminsite, kad gaminate maistą, grįžkite į virtuvę, vėl uždekite liepsną, kad sriubos ruošinys iš naujo užvirtų. Lęšiai ir morkos per tą laiką turėtų būti suminkštėję. Dabar galite sudėti kubeliais supjaustytą šoninę ir pagerinti skonį priedais. Įberkite druskos ir trupučiuką cukraus.

Paskui įpilkite alyvuogių aliejaus ir truputį gero acto (prancūziško arba itališko). Paragaukite. Pasikliaudami savo skoniu toliau derinkite minėtus priedus: druską, cukrų (ypač atsargiai!), aliejų, actą, kol būsite patenkinti. Beje, jei pabaigoje rengiatės įpjaustyti į sriubą paprastųjų dešrelių, liaudiškai vadinamų "sosiskomis" (beje, visai padorus žodis, kilęs iš prancūziško "saucisse"), prisiminkite tai, reguliuodami druskos kiekį, nes tos dešrelės kartais juk būna net labai sūrios!

Dešrelių pjaustykite tiek, kiek tikitės suvalgyti per vieną kartą, nes išmirkusios sriuboje jos mažiau skanios nei šviežiai įpjaustytos. Jei sriubos liks ir ją norėsite pasišildyti kitą dieną, vėl galėsite prieš pabaigą pridėti dešrelių, kurios suteiks patiekalui ką tik pagaminto viralo skonį. Skanu, sotu, paprasta, maistinga ir, kas svarbiausia, neatima daug laiko.  

Atsakyti
QUOTE
Springlet,o ka dar dedate tuno ir abuoliu misraine?Tie,kuriuos pasejau,yra zali.Tiesa,o tu juos isverdi?Ir ar ilgai virti reikia? ???

Oranziniai, tai iki 10 min verda, o zali ilgiau, as tai paragauju, bet svarbu, kad nepervirtu, nes tada jau kose gaunasi. O misraine tai paprasta darom: lesiai, obuoliai, tunas savo sultyse, kepinti svogunai, man patinka su aliejum, o vyrui su majonezu.
Atsakyti
as tik vienakart vireu leshius ir matyt pervireu, bo ne kas gavos.. nors man tai nebudinga kad nesisektu... Tai dabar biski stabdau su antru pabandymu. Taciau valgeu l. skanu patiekala juodkrantej: leshiai per viduri lekshtes, o aplink pievagrybiai, kalafiorai su kario padazu.. mmmmmmmmm... kai prisimenu.. reiktu kada pasidaryt
Atsakyti
Na o aš valgiau labai skanią lešių sriubą, ir pati bandžiau, labai lengva ir skanu.
Receptas:
Į puodą pripilu vandens, dedu puoduką ryžių(nedidelį), puoduką raudonųjų lešių(jie skaldyti per pusę) ir verdu kol išverda, apie 15-20 min.Tuo metu Aliejuje pakepinu smulkintą svogūną ir morką ir įdedu truputį miltų.Tada viską dedu į sriubą ir dar paverdu apie 5 min.Dedu labai nedaug druskos ir jokių prieskonių.KAi sriubą įpilu į lėkštę, spaudžiu citrinos sulčių ir nemažai česnako įspaudžiu.Skanaus thumbup.gif Tokią sriubą teko valgyt turkų šeimoje, jie dažnai daro patiekalus iš lešių thumbup.gif
Atsakyti
Tiesa, bandžiau tik su raudonaisias lešiais, nes sakė kad žali ir juodi neskanūs nes kartoki.
biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(bea @ 2004 01 03, 17:28)
valgeu l. skanu patiekala juodkrantej: leshiai per viduri lekshtes, o aplink pievagrybiai, kalafiorai su kario padazu.. mmmmmmmmm...


labai patiko man ši idėja, tai šiandien išbandžiau, tik be kalafiorų, nes neturėjau.

žaliuosius lęšius valandą pamirkiau ir viriau ant silpnos ugnies pasūdytam vandeny apie 40 min., kol suminkštėjo, bet į košę nesuvirė. į išvirusius įmaišiau tokį padažiuką - po arbatinį šaukštelį alyvų aliejaus ir citrinos sulčių, 2 arbatiniai šaukšteliai sojos padažo, dar įspausta skiltelė česnako ir maltų pipirų žiupsniukas.

padažui šlakelyje aliejaus pakepiau svogūną, porą ir papriką, tada dėjau pievagrybius ir troškinau, kol suminkštėjo, dar dėjau kelis šaukštus kario padažo (daugiau neturėjau), baziliko, pipiriukų ir daug daug kapotų petražolių. valgėm su pomidorais, visai skaniai gavosi, man skaniau buvo lęšiai, draugui - padažas.

bea, o tie kalafiorai ten buvo kartu su grybukais troškinti? jaučiu, čia ir brokoliai skaniai įsipaišytų, reiks kada pabandyt.
Atsakyti
LĘŠIŲ SRIUBYTĖ
žaliuosius lęšius apie valandą pamirkiau vandeny, tada viriau kartu su morkom, porais, paprika, šlakely aliejaus pakeptais svogūnais ir pievagrybiais. kai lęšiai buvo beveik minkšti, dėjau smulkintų pomidorų (nuplikytų, nulupta odele), prieskonių (šiek tiek sojos padažo ir kario). kai pomidorai suminkštėjo, išjungiau ugnį, subėriau labai smulkiai sukapotą česnako skiltelę ir daug smulkintų šviežių petražolių), palaikiau apie 15 min. (visada tiek palaikau, jei tik laiko yra, kad sriuba būtų gardesnė) ir labai skaniai sulapnojom.
Atsakyti