Sakykit, ar kam teko matyti baltų lęšių. Nesuprantu, ar mano vaikystės prisiminimai ydingi, nes man atrodo, kad seniau būdavo ir baltųjų lešių, tokių per pus mažesnių už žalius. Dar atmenu kažkokias sago kruopas iš palmės kažkokios gaunamas, bet irgi nematau pirkti.
vakar nupirkau žalių lęšių, iš karto išviriau nemirkydama. Virė 20 min. Dar karštus užpiliau padažu iš alyvuogių aliejaus, acto, džiovinto baziliko, VEGETOS ir plonų svogūnų grežinėlių. Visiems labai patiko. o man ypač patiko, kad nedaug laiko sugaišau

lesiu salotos su sonine (tikrai skanu!)
reikes:
2 stikliniu lesiu
6 stikliniu vandens
morka
200 g sonines pjaustytos rukytos
lauro lapas
2 melyni svogunai (galima paprastus det)
4 kiausiniai
3 saukstai alyvu aliejaus
saukstas garstyciu
2 saukstai vyno acto
druskos, pipiru
isverdame lesius su morka (apie 15 min, kol vanduo beveik isgaruos)
isverdame kiausinius
apkeame keptuvej sonine, kepimo pabaigoj uzpilame saukstu acto
salotineje padarome padaza: aliejus, likes actas, garstycios, smulkiai pjaustyti svogunai, pipirai, druska - gerai ismaisome.
i salotine dedame lesius, sonine ir pjaustytus kiausinius, ismaisom ir valgom
reikes:
2 stikliniu lesiu
6 stikliniu vandens
morka
200 g sonines pjaustytos rukytos
lauro lapas
2 melyni svogunai (galima paprastus det)
4 kiausiniai
3 saukstai alyvu aliejaus
saukstas garstyciu
2 saukstai vyno acto
druskos, pipiru
isverdame lesius su morka (apie 15 min, kol vanduo beveik isgaruos)
isverdame kiausinius
apkeame keptuvej sonine, kepimo pabaigoj uzpilame saukstu acto
salotineje padarome padaza: aliejus, likes actas, garstycios, smulkiai pjaustyti svogunai, pipirai, druska - gerai ismaisome.
i salotine dedame lesius, sonine ir pjaustytus kiausinius, ismaisom ir valgom

Aš darau lęšių troškinį su daržovėmis
Lęšius išverdu,pasūdau,keptuvėje alyvų aliejuje pakepinu morką,svogūną ir baklažaną,sumaišau viską su lęšiais,čiut patroškinu ir baigta....skanu įmaišyti pakepintą vištos krūtinėlę

Lęšius išverdu,pasūdau,keptuvėje alyvų aliejuje pakepinu morką,svogūną ir baklažaną,sumaišau viską su lęšiais,čiut patroškinu ir baigta....skanu įmaišyti pakepintą vištos krūtinėlę

Nusipirku vakar lesiu, bet va pas jus paskaicius nezinau, kokiu
Raudonu, zaliu ar juodu. Ant pakelio neparasyta, o spalva kazkokia smeline ju. Ka kalbet apie koki nors patiekala is ju, jei net spalvos nesugebu nustatyt.
Ruosiuos daryt lesiu salotas su sportais, jei pavyks kaip nors recepta issiaiskint. Kiek zinau, i jas deda nevirtus lesius. tai juos mirkyt tada reikia? Kiek laiko?




Lęšių sriuba su daržovėmis
Ingredientai:
1 stiklinė raudonųjų lęšių,
2 šaukštai aliejaus,
2 morkos,
2 svogūnai,
2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,
2 česnakų skiltelės,
3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės
1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),
laurų lapelis,
apie 2 l vandens,
maltų juodųjų pipirų, druskos,
petražolių lapelių.
Paruošimas:
Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.
Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.
Ingredientai:
1 stiklinė raudonųjų lęšių,
2 šaukštai aliejaus,
2 morkos,
2 svogūnai,
2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo,
2 česnakų skiltelės,
3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės
1 aitrioji paprika ( tiems, kas mėgsta aštrų maistą ),
laurų lapelis,
apie 2 l vandens,
maltų juodųjų pipirų, druskos,
petražolių lapelių.
Paruošimas:
Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.
Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja. Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai. Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.
O jų galima užsiauginti ir pas mus? Iš kur reikia gauti sėklų ir ar labai daug vargo jie reikalauja?
aš kartą viriau lęšių košę, skani pavyko...bet po to jau kaip pilvą pučia, net žarnas skauda... fe
daugiau nenoriu...

QUOTE(zaRAza @ 2007 02 26, 12:47)
Nusipirku vakar lesiu, bet va pas jus paskaicius nezinau, kokiu
Raudonu, zaliu ar juodu. Ant pakelio neparasyta, o spalva kazkokia smeline ju.

As irgi tokiu turiu - rudu kazkokiu. Ilindau cia paieskot recepto, nes noriu sunaudot juos - guli spintelej jau senokai... Reikes kazka sumastyt su jais.
QUOTE(Sandriukas--gandriukas @ 2008 01 27, 11:58)
aš kartą viriau lęšių košę, skani pavyko...bet po to jau kaip pilvą pučia, net žarnas skauda... fe
daugiau nenoriu...

skaičiau, kad į ankštinius reikia dėti arba česnako, arba prieskonių daugiau, tada nepučia

Nu sunervino mane tie lesiai - pirmiausia, tai matyt per ilgai as juos pamirkiau, nes jie... sudygo.
Paskui isviriau, kose ir tiek.

Aš niekada nemirkau jų.Kai užverda,sumažinu ugnį iki minimumo,paverdu kokias 15 min ir užgesinu,palieku tame vandenyje,jie išbrinksta.....
Per rusus rodė kaip virti lęšių sriubą,visai patiko,pabandykit ir jūs...
I keptuvę pilam lašelį aliejaus,beriam saują rukytos-smulkintos kubeliais šoninės,kai truputį apkeps beriam smulkintą svogūną ir porą skiltelių(nepjaustytų)česnako.Vėliau beriam kubeliais pjaustytas morkas,sūdom,pipirinam,kai apkepa visa tai krečiam į verdantį sultinį,jei jo nėra,į vandenį,beriam lęšius ir verdam,kol išvirs.Pabaigoje beriam žalumynų ir skanaus
Per rusus rodė kaip virti lęšių sriubą,visai patiko,pabandykit ir jūs...
I keptuvę pilam lašelį aliejaus,beriam saują rukytos-smulkintos kubeliais šoninės,kai truputį apkeps beriam smulkintą svogūną ir porą skiltelių(nepjaustytų)česnako.Vėliau beriam kubeliais pjaustytas morkas,sūdom,pipirinam,kai apkepa visa tai krečiam į verdantį sultinį,jei jo nėra,į vandenį,beriam lęšius ir verdam,kol išvirs.Pabaigoje beriam žalumynų ir skanaus
