Įkraunama...
Įkraunama...

Somnabulizmas

Galvoju, pasiklausiu protingų žmonių nuomonės mastau.gif
Visai nemalonų incidentą apturėjom ne per seniausiai - MB kartais naktim "sublūdydavo", tai atsistoja kur nors eiti, nežinia kur, pašaukus vėl atsiguldavo į lovą, tai, lyg ką susapnavęs strykteldavo iš lovos ar imdavo tarsi kažką nuo savęs baidyt, nu čia dar tiek to - be to, retai būna, tai pasimiršta. Ale paskutinio karto tai mažai nepasirodė unsure.gif Vaikis apie 4ą ryto kvyktelėjo, mol, kur mano pienas - supratau, kad teks eit to pieno ieškot ir tada MB sublūdijo kaip niekad iki šiol - puolė klykti (nu įsivaizduojat, kaip klykia vyras - riaumoja, kitaip tariant), spardytis (lovoje atsisėdęs), lyg bandytų kažką nuo savęs nuspirti, na, aš aišku, nelaukiau, kol mane nuspirs, šokau iš lovos uždegiau šviesą, brangusis tada irgi stryktelėjo iš lovos ir klykė-riaumojo kokią minutę dar, į mane paklaikusias akis įbedęs mega_shok.gif Paskui atsipeikėjo ir nustebęs manęs klausia, maždaug, kas čia buvo, dėl ko čia šviesos, vaikis nusiminęs smile.gif Na, vienžo, klausimas toks - ar gali tokioj būsenoj (aš spėju, kad čia visgi lunatikavimas unsure.gif) padaryt žmogus ką nors negero kitam? Šiuo atveju vaikiui arba man mastau.gif Iš tikrųjų tai labai išsigandau, kalatojosi ir rankos, ir kojos, ir širdis, nors šiaip nesu iš labai jautriųjų. Papasakokit, gal esat kas susidūrę? Ir ar galima ką nors daryti, kad taip nebūtų? Tiesą sakant, čia pirmas toks "strong" kartas per mūsų kartu praleistus 7 metus.

vaje, pastebėjau, kad šitą xytrą žodį temos pavadinime ne taip parašiau doh.gif Somnambulizmas turėtų būt ax.gif Lunatikavimas, vienžo smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aitė: 18 rugpjūčio 2006 - 07:39
Jaučiu man toks dalykas infarktą įvarytų blink.gif Aš esu girdėjusi, kad lunatikuojančių žmonių negalima šaukti vardu. Kiek čia tiesos, tai velnias žino.
Atsakyti
Aš lunatikė "su patirtim", kaip sakant... biggrin.gif
Jau nuo vaikystės naktimis keldavausi, vaikščiodavau po namus, kalbėdavau...Esu visokiausių nesąmonių prikrėtusi (patalynę pervilkusi, į kitą kambarį pereidavau miegoti, valgyt pradėdavau gaminti...)...
Tėvai buvo dar pauglystėj nuvedę pas nervų gydytoją, bet paaiškinimas tebuvo vienintelis - tiesiog negaliu giliai įmigti naktį, todėl viena smegenų dalis miega, o kita veikia kaip įprastą dieną...Labai aršiai naktimis draskydavausi po kokių nors sunkių dienų, kai dieną prisinervindavau ar labai nuvargdavau (egzai mokykloj ir pan)...
Gydymo kaip ir nėra...Tąkart gydytoja garantavo, kad šita bėda dings man suaugus, bet....Palunatikuoju ir dabar, po streso, didelio nuovargio...
Rekomenduojama prieš miegą išgert kokios arbatėles raminančios...

Šiaip nepadarydavau didelės žalos aplinkiniams, gal tik šiek tiek išgąsdindavau...Mama iškart man kalbint pradėdavo, vardu pašaukdavo ir prižadindavo...Tik kartą, dar vaikystėj, bandžiau atidaryti kambario langą...Buvo susišvietę, kad žūtbūt privalau išlipti per langą iš antro aukšto...Gerai, kad mama prabudo nuo triukšmo....

Taigi, neverta panikuot, manau..Tiesiog griežtai pažadint lunatiką ir tiek...O kaip to išvengti...Hmm...Net nežinau.... g.gif
Atsakyti
iš tikrųjų tai šitas įvykis mane sukrėtė, ieškausi info internete, tai tikriausiai čia tiktų kategorijai "sleep terror" - gal "slogutis" būtų lietuviškai g.gif Rašo, kad būdinga vaikams - klyksmas + išplėstos akys - bet kartais kartojasi ir suaugusiams, priežastys - stresas (tinka), alkoholis (šiuomkart netinka smile.gif), dar rašo, kad suaugusiems tai gali eit kartu su kvėpavimo miego metu sutrikimais - o maniškiam taip irgi pasitaiko (dūst pradeda nei iš šio, nei iš to, nes "pamiršta" smegenys, kad reikia kvėpuot), amerikonai pataria kažkokias operacijas, bet aš nieko panašaus negirdėjus Lietuvoj unsure.gif
Atsakyti
Aite, butinai nueikit pas gydytoja. Gal pas neurologa... Mano vyras nelunatikuoja, bet ash nakti jo zadint negaliu, nes siaubingai ishsigasta, tuo paciu ir garsiai surikdamas, paskui uzmigt nebegali, shirdis tabaluojasi... Pasirodo, jam miegant kartais smarkiai sureteja kvepavimas, miegas buna nebegilus, jautrus. Dave kazkiu vaistu, o ir smegeninei vitaminu reik gert ( zencenio)... Regis, po kokiu metu kiek pagerejo, bet jei nakti turiu vyra zadint, tai stengiuos daryt "subtiliai": uzdegu shviesa, ka nors kuiciuos, kadjis naturaliai prabustu...
Atsakyti
QUOTE(Pinacea @ 2006 08 18, 10:29)
Aite, butinai nueikit pas gydytoja. Gal pas neurologa...

aga, jau suku galvą, kaip jį ten nuviliot mastau.gif
ačiū už patarimus mirksiukas.gif
Atsakyti
Man irgi vaikystėje taip buvo. Tik darydavau irgi atsikelusi kažką. Kibirą vandens nešdavausi prie lovos, norėdavau į tualetą, bet klykdavau baisiai, mačiau kaip laidoja mane gyvą ir pati rėkdavau, kad gelbėtų. Man sunkiai net sekėsi prabusti, suvokdavau, kad mirštu. Pati iš patirties žinau, kad nuo išgąsčio taip buvo. Reikia psichologinės pagalbos, jei kartosis dažnai. O jei tik buvo kartą, tai vakare ramios arbatėlės išgerti ir per daug nestresuoti 4u.gif Svarbiausia, kad imiesi pagalbos drinks_cheers.gif
Atsakyti
aš ir lunatikuodavau vaikystėj ir paauglystėje (esu labai emocingas ir jautrus žmogus). Taip, negalima šaukti to lunatikuojančio vardu schmoll.gif reikia imti už rankos ir atgal paguldyti.
O dėl to ar gali kažką padaryti, tai manau, kad taip, pvz.: po šeimyninio konflikto ar pan. Nenoriu gąsdinti, bet tai gali įvykti, priklausomai nuo lunatikuojančio žmogaus pykčio laikymo, agresyvumo (na, nuo jo charakterio).

Iš mano lunatikavimo istorijų (pati nepamenu, man pasakodavo):
topas buvo, kai pas sesę kambaryje būsimas vyras miegojo, tai aš atsigulaiu po jų lova ir sakau jiems: "Ko jūs čia vaikus darot?" doh.gif biggrin.gif man buvo gal kokių 13 ar 12 metų doh.gif
buvo kad atsisėdau sesei tiesiai ant galvos lovoje ir supavausi doh.gif
užsidegdavau šviesą! atsidarydavau sandėliuką ir imdavau visokias reples, atsuktuvus, gerai kad tėvai atsikeldavo, nes nežinia ką su jais daryčiau unsure.gif kartą buvau iš virtuvės peilį paėmusi! blink.gif tai sakau, gerai kad tete jautruolis, išgirsdavo smile.gif

dėl gydymo nežinau, nelunatikuodavau kasnakt, tėvai būdavo užsiėmę su darbais tai pas jokius daktarus nevedė blush2.gif man pačiai tas praėjo.

Bet kai vyras lunatikuoja reiktų susimąstyti, nes tikrai nežinia kas gali nutikti unsure.gif pamenu draugė pasakojo kaip lunatikuodama baisiai užgavo mamą blink.gif jinai sėdėjo lovoje ir visaip krutėjo, kojas kilnojo, rankas visaip (jos su mama kartu miegojo), mama kėlėsi, kad ją paguldyti, nuraminti, o ta buvo ištiesusi rankas į priekį ir su jėga dėjo jas į šoną ir taip kumščiais tiesiai mamai į veidą blink.gif o jau buvo gera paauglė, tai jėgos turėjo, gerokai užgavo mamą, su mėlynėm vaikščiojo doh.gif

taip kad atsargiai mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(*VICI* @ 2006 08 18, 12:52)
taip kad atsargiai mirksiukas.gif

scare.gif
neagresyvus mano vyriokas visai, ale vis tiek šiurpoka unsure.gif pasakojo jo tėvai, kad prieš 10 m. panašiai jam buvo... tai tarpas tarp nutikimų guodžia, daugiau nėr kuo guostis smile.gif
Atsakyti
As neseniai laida apie lunatikavima ziurejau..Mokslininkai irode, kad lunatikai salia esancius zmones tikrai suzeisti gali, tik patys lunatikai daznai to net nesuvokia, kol nepamato filmuotos medziagos. beje kai kurios lunatikavimo formos yra isgydomos medikamentu arba psichologu pagalba .dar itariama kad lunatikavimas perduodamas is kartos i karta.
Mane kazkaip sukrete vienos poros istorija:moteris lunatikuodavo stipriai, pav., pervilkdavo uzvalkalus, kol vyras miegodavo...vyras is pradziu nesuprato kas vyksta, tik kai jam gydytojai paaiskino, kas daros ir kad ji ko gero nepasveiks, paliko ja.
As pati asmeniskai su lunatikavimu susiduriau tik vaikysteje, viena drauge buvo megeja naktimis pasivaikscioti, bet ji isaugo is to.
Atsakyti
QUOTE(aitė @ 2006 08 18, 08:31)
aga, jau suku galvą, kaip jį ten nuviliot  mastau.gif
ačiū už patarimus  mirksiukas.gif

Jei vyras supratingas, tai uztektu pasakyti, kad kelia gresme tau ir vaikui.. Ypac vaikui.. Nebutinai fizine, psichine zala daznai buna didesne.. Manishkis pats nuejo pas gydytoja..sakiau, ir man infarkta ivarysi su savo shukavimais, ir pats susibaigsi, ir vaikus ishgasdinsi...
Atsakyti
ojejum unsure.gif verysad.gif iki nelaimės netoli verysad.gif
mano dėdė irgi lunatikuodavo anksčiau, tai vieną sykį per balkoną vos neišlipo, gerai, kad spėjo pačiupt doh.gif
daugiau nieko nežinau, bet baisu tai tikrai... verysad.gif
Atsakyti