Nu va, vakar vyras buvo maisto papirkti ir parveze man supermarketo nemokama receptu/patarimu zurnala rugsejo/spalio men... ir ka - ogi ten parasyta, kad Kaledini pyraga ir Kaledini pudinga ( cia tie, kur alkoholiu brandinami) geriausia iskepti butent rugseji... nu ka, reiks, matyt, kada i menesio pabaiga imtis
QUOTE(Sorceress @ 2012 09 06, 16:43)
Zvirbliss, kokias dovanas gamini?
siemet dar konkreciai nieko nesugalvojau, vis sukasi visokios mintys ir tiek galvoju megzti kojines, nerti salikus, gal kokiu uogieniu isvirti bet ziuresiu kaip su laiku bus, nes nelabai daug jo turiu kai namuose mazius daug demesio reikalauja na, o pernai tai mezgiau pirstines, kepiau ivairius kaledinius sausainius, viriau apelsinu dzema, dariau kaledinius bumbulus, neriau angeliukus
QUOTE(smarty_978 @ 2012 09 06, 15:50)
Nu va, vakar vyras buvo maisto papirkti ir parveze man supermarketo nemokama receptu/patarimu zurnala rugsejo/spalio men... ir ka - ogi ten parasyta, kad Kaledini pyraga ir Kaledini pudinga ( cia tie, kur alkoholiu brandinami) geriausia iskepti butent rugseji... nu ka, reiks, matyt, kada i menesio pabaiga imtis
Gal galit čia receptus mestelti?
QUOTE(smarty_978 @ 2012 09 06, 16:50)
Nu va, vakar vyras buvo maisto papirkti ir parveze man supermarketo nemokama receptu/patarimu zurnala rugsejo/spalio men... ir ka - ogi ten parasyta, kad Kaledini pyraga ir Kaledini pudinga ( cia tie, kur alkoholiu brandinami) geriausia iskepti butent rugseji... nu ka, reiks, matyt, kada i menesio pabaiga imtis
Kokio supermarketo?
Morrisons ( cia UK).
o receptai tokie:
Tradicinis Angliskas Kaledu Pyragas
http://juratet.bloga...yragas-689.html
viena versija:
Reikės:
450g sviesto,
400g rudojo cukraus,
9 kiaušinių,
1 AŠ kepimo miltelių,
1 apelsino sulčių,
1 citrinos sulčių,
4 stiklinių miltų,
900g šviesių razinų,
900g tamsių besėklių razinų,
200g džiovintų datulių,
200g džiovintų figų,
220g migdolų,
250g cukruotų vyšnių,
1 citrinos nutarkuota žievelė,
1 apelsino nutarkuota žievelė.
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinti iki 160 laipsnių. Formą ištepti sviestu ir iškloti kepimo popieriumi.
Minkštą sviestą išplakti su cukrumi. Vis plakant po vieną sudėti kiaušinius, supilti apelsino ir citrinos sultis, suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Sudėti susmulkintus džiovintus vaisius ir kitus priedus. Tešlą sudėti į paruoštą formą ir kepti 2 valandas. Iškepusį pyragą PILNAI atvėsinti, sandariai suvynioti į foliją ir įdėti į maišelį. Saugoti kambario temperatūroje 2 mėnesius, mažų mažiausiai - 2 savaites.
alternatyvi versija
RECEPTAS
225 g sviesto (pvz., vienas 180 g pakelis ir dar 1/4 kito tokio; nors yra kas darė ir su margarinu - vis tiek skanu);
200 g rudojo cukraus (yra kas darė ir su paprastu baltu - irgi vis tiek skanu, tik gal tada jo reiktų kiek mažiau);
5 maži kiaušiniai (arba 4 dideli);
2 stiklinės miltų;
1/2 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. cinamono (nebūtinai);
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys;
apie 1.2 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų (dėjau razinas, slyvas, abrikosus, kriaušes, vyšnias ir datules; puikiai tiktų ir figos, persikai, spanguolės, braškės, kokteilinės vyšnios, svarainiai, cukatos, kinkanai, gal ir bananai, tik ne tie traškūs, o cieli, ne iki galo sudžiovinti, tamsūs - žodžiu, reikia ieškoti savo mylimo derinio; sako, kad nelabai tinka cukruoti džiovinti vaisiai tokie, kaip ananasai, papajos, melionai ir pan. (nors kai kam kaip tik labai patiko, o slyvos - nelabai), nes jie sausoki, o pyragui bręstant, vaisiai turi išskirti sultis, kad jis taptų drėgnas);
apie 100-150 g riešutų (dėjau migdolus; kai kam buvo poreikis daugiau riešutų - padaugina net iki trečdalio bendro vaisių ir riešutų svorio; galima ir išvis jų nedėti - esmė džiovintuose vaisiuose);
(kai kas vaisius net kelias dienas pamirko brendyje ar rome prieš kepant arba iškeptą pyragą reguliariai (kas 1-2 savaites) sulaistinėja minėtu alkoholiu, bet tai tikrai nėra būtina; be to, vaikai, nėštukės, maitinančios mamos ir šiaip su alkoholiu nekontaktuojantys žmonės labai turbūt nusimintų nors galima vieną pusę bandyt laistyt, o kitos - ne ).
Džiovintus vaisius ir uogas nuplikyti verdančiu vandeniu ir leisti nuvarvėti, gerai nusausinti (nors tai gali padidinti pelėjimo tikimybę Tai jei nebijote neplautų džiovintų vaisių blogybės, geriau šitą etapą dėl visa ko praleisti). Vaisius ir riešutus pasmulkinti.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir vis sukti sukti ar plakti su mikseriu. Supilti citrinos ir apelsino sultis, nutarkuotas žieveles. Suberti kartu sumaišytus miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti. Berti smulkintus vaisius ir riešutus bei vėl gerai išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 140-160° C temperatūros. Kepimo skardą (naudojau apvalią 21 cm skersmens ir 6 cm aukščio formą su nuimamais kraštais, tai tešla visa tilpo, buvo iki pat pat viršaus, bet kepant neišlipo), ištepti riebalais ir iškloti kepimo popieriumi (nors man tas ištepti riebalais nelabai patiko, nes tie riebalai kepant tirpo, lašėjo pro dugną, orkaitė rūko, bet vis tiek pyragas iškepė; tai kitą kartą arba netepsiu tų riebalų - užteks ir kepimo popieriaus, arba imsiu skardą be nuimamų šonų), supilti tešlą ir kepti apie 2 val. (aš kepiau 1.5 val., po to orkaitę išjungiau ir palikau ten pyragą per naktį - gal užteko ir tiek, nes norma tai dvigubai mažesnė ). Jei viršus smarkiai ruduoja, nuleisti pyragą kiek žemiau ir pridengti folija.
Iškepus leisti visiškai ataušti, tada sandariai suvynioti į foliją, dėti į maišelį ir 2 mėnesius (mažiausiai 2 savaites) brandinti tolimame, niekam nepasiekiamame, neužmatomame kampe (tikrai nereikia kišti į šaldytuvą). O sulaukus Kalėdų, skleisti šilumą ir džiaugsmą Skanaus
o Angliskas Kaledinis Pudingas pvz pagal J. Oliver
Angliškas kalėdinis pudingas~
gabalėlis minkšto sviesto
100g savaime kylančių miltų
150g baltos duonos džiūvėsėlių
žiupsnis druskos
1/2 tarkuoto muskato riešuto
1 a.š prieskonių mišinio
didelis žiupsnis cinamono
150g natūralaus margarino ( sutarkuoto)
200g rudojo cukraus
100g džiovintų vyšnių
100g sultana razinų
200g didelių tamsių razinų
100g apelsinų žievelių, smulkiai pjaustytų ir cukruotų
1 v.š migdolų riekelių
1 mažas obuolys, tarkuotas
1 maža morka, tarkuota
žievelė ir sultys iš vieno didelio apelsino
200ml stipraus porterio alaus
3 dideli kiaušiniai
1 v.š medaus
Sviestu ištepti 1,2 l. pudingo ar kekso formą ( geriau, kad būtų skylės vidury formos). Pasverti visus sausus produktus ir sudėti į didelį dubenį. Įtarkuoti obuolį, morką ir įtarkuoti žievelę. Gerai sumaišyti.
Į kitą nemažą indą pilti porterį, įmušti kiaušinius, ir gerai išplakti. Tada įspausti apelsino sultis ir sudėti medų. Sumaišyti.
Šlapius produktus dėti į sausų produktų dubenį, gerai maišant su dideliu mediniu šaukštu.
Sudėti masę į formą ir gerai ją supakuoti: užkloti dvigubu sluoksniu kepimo popieriaus, gerai jį įspausti į vidurį formos, tada uždengti folija ir gerai pritvirtinti šonus su stipriu siūlu. Dėti į garų puodą, arba į didelį puodą su verdančiu vandeniu( kad apsemtų formą iki vidurio), ir virti garuose nuo 4 iki 6 val.
Reikia stebėti ir vis nupilti vandenį nuo formos viršaus, nes jis susikaupia nuo garų.
Kai pudingas paruoštas, nuimti foliją ir popierių , leisti visiškai atvėsti ir sandariai suvynioti į naują popierių.
Laikyti šaltai ir tamsiai bent mėnesį.
* patiekiau su brendžio sviestu.
50 g minkšto sviesto sumaišiau su tokiu pačiu kiekiu cukraus pudros ir 4 šaukštais brendžio.
Skanu tiek su sviestu tiek be jo.
http://ladybirdsinmy...s-pudingas.html
o receptai tokie:
Tradicinis Angliskas Kaledu Pyragas
http://juratet.bloga...yragas-689.html
viena versija:
Reikės:
450g sviesto,
400g rudojo cukraus,
9 kiaušinių,
1 AŠ kepimo miltelių,
1 apelsino sulčių,
1 citrinos sulčių,
4 stiklinių miltų,
900g šviesių razinų,
900g tamsių besėklių razinų,
200g džiovintų datulių,
200g džiovintų figų,
220g migdolų,
250g cukruotų vyšnių,
1 citrinos nutarkuota žievelė,
1 apelsino nutarkuota žievelė.
Gaminimas:
Orkaitę įkaitinti iki 160 laipsnių. Formą ištepti sviestu ir iškloti kepimo popieriumi.
Minkštą sviestą išplakti su cukrumi. Vis plakant po vieną sudėti kiaušinius, supilti apelsino ir citrinos sultis, suberti miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Sudėti susmulkintus džiovintus vaisius ir kitus priedus. Tešlą sudėti į paruoštą formą ir kepti 2 valandas. Iškepusį pyragą PILNAI atvėsinti, sandariai suvynioti į foliją ir įdėti į maišelį. Saugoti kambario temperatūroje 2 mėnesius, mažų mažiausiai - 2 savaites.
alternatyvi versija
RECEPTAS
225 g sviesto (pvz., vienas 180 g pakelis ir dar 1/4 kito tokio; nors yra kas darė ir su margarinu - vis tiek skanu);
200 g rudojo cukraus (yra kas darė ir su paprastu baltu - irgi vis tiek skanu, tik gal tada jo reiktų kiek mažiau);
5 maži kiaušiniai (arba 4 dideli);
2 stiklinės miltų;
1/2 a. š. kepimo miltelių;
1 a. š. cinamono (nebūtinai);
1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys;
1 apelsino nutarkuota žievelė ir sultys;
apie 1.2 kg įvairių džiovintų vaisių ir uogų (dėjau razinas, slyvas, abrikosus, kriaušes, vyšnias ir datules; puikiai tiktų ir figos, persikai, spanguolės, braškės, kokteilinės vyšnios, svarainiai, cukatos, kinkanai, gal ir bananai, tik ne tie traškūs, o cieli, ne iki galo sudžiovinti, tamsūs - žodžiu, reikia ieškoti savo mylimo derinio; sako, kad nelabai tinka cukruoti džiovinti vaisiai tokie, kaip ananasai, papajos, melionai ir pan. (nors kai kam kaip tik labai patiko, o slyvos - nelabai), nes jie sausoki, o pyragui bręstant, vaisiai turi išskirti sultis, kad jis taptų drėgnas);
apie 100-150 g riešutų (dėjau migdolus; kai kam buvo poreikis daugiau riešutų - padaugina net iki trečdalio bendro vaisių ir riešutų svorio; galima ir išvis jų nedėti - esmė džiovintuose vaisiuose);
(kai kas vaisius net kelias dienas pamirko brendyje ar rome prieš kepant arba iškeptą pyragą reguliariai (kas 1-2 savaites) sulaistinėja minėtu alkoholiu, bet tai tikrai nėra būtina; be to, vaikai, nėštukės, maitinančios mamos ir šiaip su alkoholiu nekontaktuojantys žmonės labai turbūt nusimintų nors galima vieną pusę bandyt laistyt, o kitos - ne ).
Džiovintus vaisius ir uogas nuplikyti verdančiu vandeniu ir leisti nuvarvėti, gerai nusausinti (nors tai gali padidinti pelėjimo tikimybę Tai jei nebijote neplautų džiovintų vaisių blogybės, geriau šitą etapą dėl visa ko praleisti). Vaisius ir riešutus pasmulkinti.
Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi. Po vieną mušti kiaušinius ir vis sukti sukti ar plakti su mikseriu. Supilti citrinos ir apelsino sultis, nutarkuotas žieveles. Suberti kartu sumaišytus miltus, kepimo miltelius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti. Berti smulkintus vaisius ir riešutus bei vėl gerai išmaišyti.
Orkaitę įkaitinti iki 140-160° C temperatūros. Kepimo skardą (naudojau apvalią 21 cm skersmens ir 6 cm aukščio formą su nuimamais kraštais, tai tešla visa tilpo, buvo iki pat pat viršaus, bet kepant neišlipo), ištepti riebalais ir iškloti kepimo popieriumi (nors man tas ištepti riebalais nelabai patiko, nes tie riebalai kepant tirpo, lašėjo pro dugną, orkaitė rūko, bet vis tiek pyragas iškepė; tai kitą kartą arba netepsiu tų riebalų - užteks ir kepimo popieriaus, arba imsiu skardą be nuimamų šonų), supilti tešlą ir kepti apie 2 val. (aš kepiau 1.5 val., po to orkaitę išjungiau ir palikau ten pyragą per naktį - gal užteko ir tiek, nes norma tai dvigubai mažesnė ). Jei viršus smarkiai ruduoja, nuleisti pyragą kiek žemiau ir pridengti folija.
Iškepus leisti visiškai ataušti, tada sandariai suvynioti į foliją, dėti į maišelį ir 2 mėnesius (mažiausiai 2 savaites) brandinti tolimame, niekam nepasiekiamame, neužmatomame kampe (tikrai nereikia kišti į šaldytuvą). O sulaukus Kalėdų, skleisti šilumą ir džiaugsmą Skanaus
o Angliskas Kaledinis Pudingas pvz pagal J. Oliver
Angliškas kalėdinis pudingas~
gabalėlis minkšto sviesto
100g savaime kylančių miltų
150g baltos duonos džiūvėsėlių
žiupsnis druskos
1/2 tarkuoto muskato riešuto
1 a.š prieskonių mišinio
didelis žiupsnis cinamono
150g natūralaus margarino ( sutarkuoto)
200g rudojo cukraus
100g džiovintų vyšnių
100g sultana razinų
200g didelių tamsių razinų
100g apelsinų žievelių, smulkiai pjaustytų ir cukruotų
1 v.š migdolų riekelių
1 mažas obuolys, tarkuotas
1 maža morka, tarkuota
žievelė ir sultys iš vieno didelio apelsino
200ml stipraus porterio alaus
3 dideli kiaušiniai
1 v.š medaus
Sviestu ištepti 1,2 l. pudingo ar kekso formą ( geriau, kad būtų skylės vidury formos). Pasverti visus sausus produktus ir sudėti į didelį dubenį. Įtarkuoti obuolį, morką ir įtarkuoti žievelę. Gerai sumaišyti.
Į kitą nemažą indą pilti porterį, įmušti kiaušinius, ir gerai išplakti. Tada įspausti apelsino sultis ir sudėti medų. Sumaišyti.
Šlapius produktus dėti į sausų produktų dubenį, gerai maišant su dideliu mediniu šaukštu.
Sudėti masę į formą ir gerai ją supakuoti: užkloti dvigubu sluoksniu kepimo popieriaus, gerai jį įspausti į vidurį formos, tada uždengti folija ir gerai pritvirtinti šonus su stipriu siūlu. Dėti į garų puodą, arba į didelį puodą su verdančiu vandeniu( kad apsemtų formą iki vidurio), ir virti garuose nuo 4 iki 6 val.
Reikia stebėti ir vis nupilti vandenį nuo formos viršaus, nes jis susikaupia nuo garų.
Kai pudingas paruoštas, nuimti foliją ir popierių , leisti visiškai atvėsti ir sandariai suvynioti į naują popierių.
Laikyti šaltai ir tamsiai bent mėnesį.
* patiekiau su brendžio sviestu.
50 g minkšto sviesto sumaišiau su tokiu pačiu kiekiu cukraus pudros ir 4 šaukštais brendžio.
Skanu tiek su sviestu tiek be jo.
http://ladybirdsinmy...s-pudingas.html
QUOTE(smarty_978 @ 2012 09 07, 11:47)
Oi, ačiū, kaip tik šiemet pirmą kartą prisidžiovinau vyšnių, braškių, mėlynių ir aviečių, reikės pabandyti. O tikrai iškepus dabar, gali išstovėti iki Kalėdų? O koks skonis tik ką iškepto?
Ka tik iskepto neragavus bet istovi tikrai. pernai mama iskepe spalio pradzioj. o as ji ragavau sausi ( nes i LT vaziavau tik po Naujuju - Trims Karaliams , tai spec man buvo gabalas paliktas ). buvo super. tik reik priziuret, kad nesupelytu padetas - zodziu, reik geros tamsios vesios laikymo vietos ir nepamirst palaistyt geru alkoholiu. ir tiek
O man tas tradicinis pudingas siaubų siaubas, ragavau du kartus, daugiau nebandysiu, šlykštuma kaip reikalas, sunkus ir per daug skalsus, fu fu, bet va mince pies, tai galėčiau kilogramais ryt
Žvirbliss, smagios dovanos, gerai kai artimieji tokias dovanas supranta, MB familija turbūt pirštu prie smilikinio pasukiotų uogienės gavę, tai nedrįstu kažką rankų darbo jiems dovanot, gal ir gerai, darbo mažiau, nes neįvertintų tikrai
Žvirbliss, smagios dovanos, gerai kai artimieji tokias dovanas supranta, MB familija turbūt pirštu prie smilikinio pasukiotų uogienės gavę, tai nedrįstu kažką rankų darbo jiems dovanot, gal ir gerai, darbo mažiau, nes neįvertintų tikrai
Sorceress - o man MB mama ( angle) gimtadienio proga padovanojo corn dolly....
kazka i sita panasaus
pacios daryta...
nu ne kur det, nei ismest...
tai itariu, siemet ramia dusia Kaledoms gaus dovanu mano keptu sausainiu ir tures but laiminga!
kazka i sita panasaus
pacios daryta...
nu ne kur det, nei ismest...
tai itariu, siemet ramia dusia Kaledoms gaus dovanu mano keptu sausainiu ir tures but laiminga!
Smarty, man šiaudiniai žaisliukai gražu, patys rinkinį turim, bet atrodo čiki (panašūs į šituos), į tavo paveiksliuką nepanašūs O aš tai pasidariau žiauri pastaraisiais metais, tiksliau, abu su vyru tokie, visas nepatinkančias dovanas dedam maišan ir atiduodam į labdaros parduotuvę, nes kitaip būtume apsikrovę Poundland'iniais puodeliais, plastmasine bižuterija iš Peacocks'o ir dar velnias žino kuo. MB tėvai dabar visada prasineša po mūsų pageidavimų sąrašus Amazon'e, bet ir tada sugeba "gėrybių" nupirkt
nu jo, priminei... mano vyro teta amzinai dukrai pridovanoja tokiu "kaktusu"... nei pagal amziu, nei pagal poreiki..visokie plastmasiniai lankeliai-princeses karunos ir pan.... tai sitie irgi tiesiai eina i charity shops. bet as ziauri - as jai pernai visai nieko nedovanojau... nu kazkaip sumasciau, kad nera ji man toks artimas zmogus, kad tureciau per galva versdamasi dovanu ieskot.
QUOTE(smarty_978 @ 2012 09 07, 16:23)
nu jo, priminei... mano vyro teta amzinai dukrai pridovanoja tokiu "kaktusu"... nei pagal amziu, nei pagal poreiki..visokie plastmasiniai lankeliai-princeses karunos ir pan.... tai sitie irgi tiesiai eina i charity shops. bet as ziauri - as jai pernai visai nieko nedovanojau... nu kazkaip sumasciau, kad nera ji man toks artimas zmogus, kad tureciau per galva versdamasi dovanu ieskot.
Mes dovanojam tik tėvams, broliams ir MB kriškto tėvams, nes su tais žmonėm realiai bendraujam, o ten kažkokiom penktos eilės tetom, eina jos sau, ne iš pinigų gi mes pagaminti. Aš šiemet buvau užsidegus rankom visokius biesus daryt, nes pati gaminu papuošalus ir pradėjau terliotis su popierium pastaruoju metu, bet, kaip jau minėjau, MB sakė, kad bent jau jo šeimai, tai tikrai nedaryt, nes tik laiką, pinigus ir pastangas sukišiu, o suprast nelabai supras. Sutariam su vyro šeima gerai, bet su savais bajeriais ten chebra, kai apie dovanas kalba eina