Įkraunama...
Įkraunama...

Mirus artimajam

QUOTE(lovely @ 2007 01 13, 17:14)
Vertas tik tuomet, jeigu tikrai originalas pamestas. O kiek as suprantu, man originalo neduoda todel, kad mirus mociutei, man jie nieko nepranestu ir per tris menesius susitvarkytu paveldejimo teises. As jiems trukdau del palikimo.


Lovely, sunku čia ką patarti, o tai notaras jūsų be mirties liudijimo nepriima.
Atsakyti
QUOTE(AsJa @ 2007 01 13, 17:31)
Lovely, sunku čia ką patarti, o tai notaras jūsų be  mirties liudijimo nepriima.

Tiesa pasakius dar nebuvau. Ne prie dusios man tokie reikalai.
Atsakyti
Vertas tik tuomet, jeigu tikrai originalas pamestas.. na pas mane teta iseme originala ir man ji nedodavo,o as pati nuejau pasakiau kad man del paveldejemo reikia ir isdave,ir nesvarbu pamestas nepamestas,jeigu tu ipiedine tau turetu isdoti

Paveldint pagal įstatymą įpėdiniai lygiomis dalimis yra:
1) pirmos eilės - palikėjo vaikai (tarp jų ir įvaikiai) ir palikėjo vaikai, gimę po jo mirties;
2) antros eilės - palikėjo tėvai (įtėviai),vaikaičiai;
3) trečios eilės - palikėjo seneliai tiek iš tėvo, tiek iš motinos pusės, palikėjo provaikaičiai;
4) ketvirtos eilės – palikėjo broliai ir seserys, proseneliai ir prosenelės tiek iš tėvo, tiek iš motinos
pusės;
5) penktos eilės - palikėjo brolio ir sesers vaikai (sūnėnai ir dukterėčios),taip pat palikėjo tėvo
ir motinos broliai ir seserys (dėdės ir tetos);
6) šeštos eilės - palikėjo tėvo ir motinos brolių ir seserų vaikai (pusbroliai ir pusseserės).

AsJa sakyk o jeigu pas mano mociute buvo zeme paskutiniai kas gali pritenduoti i ta zeme butu kas,mociutes vaikai ar anukai irgi gali.nes as buvau pas notare pasirasiau kad priimu palikima pagal testamenta ir buvo dar taip parasyta zemes sklypas kuriam bus atkurtos nuosavybes teises.mano vyras su manim gincijasi ir sako kad as nepaveldesiu zemes,nes esu anuke,bet as neturiu mamos kuri kaip ir mano teta paveldetu zeme,kaip tokiu atveju.aciu uz atsakyma
Atsakyti
QUOTE(INGRIDIK81 @ 2007 01 29, 16:48)
labai laukiu atsakymo gal kas galit padeti.


Į močiutės žemę gali pretenduoti tik jos vaikai, nes CK parašyta, kad Antros eilės įpėdiniai paveldi pagal įstatymą tiktai nesant pirmos eilės įpėdinių arba jiems nepriėmus ar atsisakius palikimo, taip pat tuo atveju, kai iš visų pirmos eilės įpėdinių atimta paveldėjimo teisė. Trečios, ketvirtos, penktos ir šeštos eilės įpėdiniai paveldi, jeigu nėra pirmesnės eilės įpėdinių, jeigu šie įpėdiniai atsisakė palikimo arba iš jų atimta paveldėjimo teisė.

Tai, jeigu yra pirmosios eilės paveldėjimo įpėdiniai - t.y, vaikai, ir jie priima palikimą, tai 2 -osios ir tolesnės 3,4, eilės įpėdiniai, nebetiru teisės į palikimą.

Tačiau jūsų atveju, CK 5.12 str. teigia, kad
5.12 straipsnis. Paveldėjimas atstovavimo teise
Palikėjo vaikaičiai ir provaikaičiai paveldi pagal įstatymą kartu su paveldinčiais atitinkamai pirmos arba antros eilės įpėdiniais, jeigu palikimo atsiradimo metu nebėra gyvo to iš jų tėvų, kuris būtų buvęs įpėdinis. Jie lygiomis dalimis paveldi tą dalį, kuri būtų priklausiusi mirusiam jų tėvui ar motinai paveldint pagal įstatymą.


Taigi jūsų mama būtų pirmos eilės įpėdinė ir paveldėtų kartu turtą su kitas jūsų močiutės vaikais, tačiau jeigu ji mirusiu, tada jos dalis pereina jums ir jūsų broliams ir seserims.

Matote, ten susrašytas tas paveldėjimo eiliškumas, bet CK yra numatytos tokios kaip išimtys ir paaiškinimai.
Būten jūs turite teisę paveldėti močiutės turtą pagal Civilinio kodekso 5.12 str.
Atsakyti
aciu tau AsJa,nes labai susipainiuojau,nes pas mano vyra labai panasi situacija buvo,mire jo tevas,o pas tevo motina vyro mociute buvo zeme,tevas mire anksciau uz motina savo,mociute budama gyva negavo zemes,tik padave dokumentus,o po juos mirties visa zeme paveldejo tevo sesuo,ir net gi ne mano vyro mama,jinai gi buvo zmona,na ir vyras mano,jis buvo anukas ir neturejo tevo panasiai kaip ir as,ir jis sake kad paskutiniai kas gali pritenduoti i ta zeme tai ira vaikai,na zodziu atrodo taip parasiau.
Papildyta:
AsJa sakyk o jei ta zeme nebuvo mano mociutes o juos tevu,cia nera skirtumo,as vis tiek galiu kaip ir mano teta pritenduoti i ja.
Atsakyti
QUOTE(INGRIDIK81 @ 2007 01 30, 13:01)
jei ta zeme nebuvo mano mociutes o juos tevu,cia nera skirtumo,as vis tiek galiu kaip ir mano teta pritenduoti i ja.

jei nera tavo motinos tai gali pretenduoti ir tu
Atsakyti
jufka tu cia tikrai zinai?net jei zeme buvo ne mano mociutes o juos tevu,nes mano vyras supranti sako kad tada nieks zemes neturejo kaz kaip.nes tai zemei dar bus atkuriamos teises.as nezinau ar mociute budama gyva padave ar teta mano.ir kai as buvau pas notare parasiau prasyma kad as priimu palikima ir buvo taip parasyta,zemes sklypas kuriam bus atkurtos nuosavybes teises,va.
Atsakyti
Tavo konkreciu atveju nezinau bet pas mane panasi situacija numire mano mociute ir dabar as tvarkausi paveldejima. Mociute dar nebuvo galutinai susitvarkiusi zemes grazinimo tai dabar as galiu susigrazinti savo prosenelio zeme. Aisku tai uztruks nemazai laiko nes reikia dokumentu kad ta zeme buvo mano prosenelio ir kad as esu giminaite. Vienu zodziu ilga litanija.
Atsakyti
aisku aciu tau labai,tai pas tave irgi ne mociutes zeme o jos tevu buvo,a ne va ta as ir norejau suzinoti,na tai sekmes.
Atsakyti
QUOTE(INGRIDIK81 @ 2007 01 30, 12:01)
aciu tau AsJa,nes labai susipainiuojau,nes pas mano vyra labai panasi situacija buvo,mire jo tevas,o pas tevo motina vyro mociute buvo zeme,tevas mire anksciau uz motina savo,mociute budama gyva negavo zemes,tik padave dokumentus,o po juos mirties visa zeme paveldejo tevo sesuo,ir net gi ne mano vyro mama,jinai gi buvo zmona,na ir vyras mano,jis buvo anukas ir neturejo tevo panasiai kaip ir as,ir jis sake kad paskutiniai kas gali pritenduoti i ta zeme tai ira vaikai,na zodziu atrodo taip parasiau.
Papildyta:
AsJa  sakyk  o jei ta zeme nebuvo mano mociutes o juos tevu,cia nera skirtumo,as vis tiek galiu kaip ir mano teta pritenduoti i ja.


žemė buvo močiutės tėvų, bet pagal įstatymą jūsų močiutė žemę gali susigrąžinti savo vardu, tai ji padavė prašymą, kad žemės nuosavybės būtų atkurta jos vardu. Tai kai žemės nuosavybė bus atkurta jūsų močiutės vardu, tik tada jūs ją paveldėsite, be to ir notaras jums pasakė, kad "zemes sklypas kuriam bus atkurtos nuosavybes". Teta jūsų negalėjo paduoti prašymo, kad būtų atkurtos nuosavybės teisės, nes jūsų močiutė buvo gyva, tai ji turėjo paduoti prašymą.

Dėl jūsų vyro, tai aš nežinau, kodėl jis nepaveldėjo dalies žemės, ar kreipėsi į notarą ir pan., ir kaip - jam buvo pasakyta - kad nepriklauso.

2 straipsnis. Piliečiai, turintys teisę į nuosavybės teisių atkūrimą

1. Nuosavybės teisės į šio įstatymo 3 straipsnyje nurodytą nekilnojamąjį turtą atkuriamos Lietuvos Respublikos piliečiams:
1) turto savininkui;
2) asmenims, kuriems miręs turto savininkas testamentu paliko savo turtą, nepaisant to, kad testamente nėra duomenų apie žemės ar kito nekilnojamojo turto palikimo faktą, o šiems mirus, – jų sutuoktiniui, tėvams (įtėviams), vaikams (įvaikiams) ar šių asmenų sutuoktiniui bei vaikams;
3) turto savininko, kuris mirė ir nepaliko testamento ar okupacijos metais (1939–1990 metais) emigravo į užsienį ir ten, netekdamas Lietuvos Respublikos pilietybės, priėmė kitos šalies pilietybę, sutuoktiniui, tėvams (įtėviams), vaikams (įvaikiams), jei šie asmenys yra Lietuvos Respublikos piliečiai, – į jiems tenkančią išlikusio nekilnojamojo turto dalį;
4) turto savininko vaiko (įvaikio), kuris yra miręs, sutuoktiniui, vaikams (įvaikiams) – į mirusiajam tenkančią išlikusio nekilnojamojo turto dalį;
5) asmenims, kuriems turtas perleistas nesilaikant įstatymo nustatytos formos ir tvarkos testamentu (naminiu testamentu) arba sutartimis (pirkimo–pardavimo, dovanojimo ar kitokiu rašytiniu dokumentu), taip pat asmenims, kuriems nuosavybės teisių perėmėjai testamentu paliko turtą. Norintys atkurti nuosavybės teises piliečiai turi kreiptis į teismą dėl juridinę reikšmę turinčio fakto nustatymo.
2. Jeigu šio straipsnio 1 dalies 1, 2, 3, 4 punktuose nurodyti piliečiai, kurie nustatytu laiku buvo padavę prašymus atkurti nuosavybės teises, yra mirę, nuosavybės teisės atkuriamos mirusiojo vardu ir perduodamos įpėdiniui, jeigu šis yra Lietuvos Respublikos pilietis.
3. Šio straipsnio 1 dalyje nurodyti piliečiai teisę atkurti nuosavybės teises į išlikusį nekilnojamąjį turtą iki 2001 m. gruodžio 31 d. gali perleisti notariškai patvirtinta sutartimi savo vaikams (įvaikiams), tėvams (įtėviams), sutuoktiniui bei vaikaičiams, jeigu šie yra Lietuvos Respublikos piliečiai. Neatsižvelgiant į piliečių, kurie pagal sutartį dėl teisės perleidimo įgijo teisę atkurti nuosavybės teises į miesto žemę, skaičių, šios teisės jiems atkuriamos tokiomis pat sąlygomis ir tvarka, kaip jos būtų atkuriamos šių teisių perleidėjui.
4. Šio straipsnio 1 dalies 4 punkte nurodytiems piliečiams atkuriamos nuosavybės teisės į turto savininko mirusiam vaikui (įvaikiui) tenkančią išlikusio nekilnojamojo turto dalį. Jeigu kiti turto savininko vaikai (įvaikiai), jų sutuoktiniai ir vaikai (įvaikiai) yra taip pat mirę arba šio įstatymo nustatytais terminais nepateikia prašymo atkurti nuosavybės teises, šio straipsnio 1 dalies 4 punkte nurodytų piliečių prašymu gali būti atkuriamos nuosavybės teisės į visą savininko išlikusį nekilnojamąjį turtą.

Atsakyti
aisku mano vyras gal ka nors ne taip suprato,na cia senai buvo,bet sakyk dar o jei pas mano teta butu igaliuojimas,jinai galetu paduoti prasyma atkurti zeme savo vardu?,nes supranti mano mociute jau senai sirgo,ir buvo tipo neveiksni,gulejo nemencineje senevita globos namuose,ir as labai abejoju kad jinai padave prasyma del zemes,kaip tokiu atveju as vis tiek galiu pritienduoti i ta zeme. o gal kur nors galima suzinuoti ar buvo padarytas koks nors igaliojimas. be galo tau dekoju
Atsakyti
QUOTE(INGRIDIK81 @ 2007 02 01, 10:13)
aisku mano vyras gal ka nors ne taip suprato,na cia senai buvo,bet sakyk dar o jei pas mano teta butu igaliuojimas,jinai galetu paduoti prasyma atkurti zeme savo vardu?,nes supranti mano mociute jau senai sirgo,ir buvo tipo neveiksni,gulejo nemencineje senevita globos namuose,ir as labai abejoju kad jinai padave prasyma del zemes,kaip tokiu atveju as vis tiek galiu pritienduoti i ta zeme. o gal kur nors galima suzinuoti ar buvo padarytas koks nors igaliojimas. be galo tau dekoju


Prašymai dėl žemės atkūrimo jau nebepriimami, baigėsi terminas. Pagal kokį įgaliojimą g.gif teta gali kreiptis, jeigu žmogus miršta - negalioja ir jo sudarytas įgaliojimas.
Tai gi jūs rašote;nes as buvau pas notare pasirasiau kad priimu palikima pagal testamenta ir buvo dar taip parasyta zemes sklypas kuriam bus atkurtos nuosavybes teises.

Tai, vadinasi, žemės atkūrimo klausimu kažkokie dokumentai jau tvarkomi, prašymas buvo paduotas dėl žemės atkūrimo.
Atsakyti