Įkraunama...
Įkraunama...

VARDAS: lietuviški prieš tarptautinius

Mano vardas pats lietuviskiausias, bet uzsienyje savanoriskai iskraipiau tarima, taip visiems aiskiau. Esu net girdejus, kad tai arabiskas vardas doh.gif Nors reiksme visai kita. Man gerai, kam neaisku - sakau po raide. Labai noreciau vaikams duoti LT vardus kaip Migle, Vilte, Saulius, bet jauciu apsistosiu ties universalais, Lukas pvz visur graziai skamba, tik mergaitei nesugalvoju, kad butu be lietuvisku simboliu.

Manau nieko blogo (nors nieko ir gero) jei uzsienyje gyvenantys tevai duoda uzsienietiskus vardus, bet kai visokie Kevinai po Varena begioja, tai siaubiakas! protest.gif Arba serialu palikuonys, Chose ir Chuanai.

Beje, pvz, Danijoj, turbut ir kitur Skandinavijoj, yra vardu sarasas, ir tik is saraso galima varda isrinkti. Aisku ir ten legalizuoti visokie Natasja ir Jimmy, o Svedai labai pamege lotyniskus, turbut Magnus pats dazniausias "svediskas" vardas.
Atsakyti
Man lietuvisku vardai labai grazus, grazesni nei uzsienietiski biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(žebenkštytė @ 2009 05 27, 19:46)
gal painiojat su pravoslavais, nes vardas sentikių vaikam išrenkamas iš sentikių kalendoriuje tą dieną esančių vardų o antrą vardą duoda šventikas irgi pagal kažkokį ten kalendorių...
arba juk ir lietuvių pilna, kurie neduoda lietuviškų vardų, tai nėra čia ko stebėtis kad jau nebeišlaiko savo tradicijų ypač tradicijas vertinančios bendruomenės...



ne visai taip apie sentikius - anksciau is tikruju sentikiai savo vaikams duodavo vardus is kalendoriaus, bet nebutinai tos dienos, kai gime, varda. Dabar tiksliai neatsimenu, bet ziuredavo vardus 10 d. pries gimi,o diena ir 10 po gimimo dienos. Tad tu vardeliu ne vienas susidarydavo..
Visa krikscioniskoji tradicija, ne tik sentikiai ar provoslavai, skatina atkreipti demesi i "atsinestaji" varda ar vardus.

Apie tuos lietuviskus vardus ir vadinima jais - sunkiai isivaizduoju, kad krikscionybes ir, deja, migracijos persmelktoje Lietuvoje vadintume savo vaikus LIETUVISKAIS vardais ir tik jais.
Be to, tradicija - kintantis ir "gyvas" daiktas, kad ir kaip stengtumes ja "puoseleti" ar net kartais "sendinti" ir "pritraukineti" pagal savo norus ar ismanyma.
Atsakyti
QUOTE(dest @ 2009 06 05, 12:09)
Labai noreciau vaikams duoti LT vardus kaip Migle, Vilte, Saulius, bet jauciu apsistosiu ties universalais, Lukas pvz visur graziai skamba, tik mergaitei nesugalvoju, kad butu be lietuvisku simboliu.



Saulius yra ir lietuviškas, ir hebrajiškas vardas, lietuvių kalboje sutampa tarimas ir rašyba smile.gif
Atsakyti
QUOTE(RitaRazi @ 2009 06 19, 08:51)

Apie tuos lietuviskus vardus ir vadinima jais - sunkiai isivaizduoju, kad krikscionybes ir, deja, migracijos persmelktoje Lietuvoje vadintume savo vaikus LIETUVISKAIS vardais ir tik jais.
Be to, tradicija - kintantis ir "gyvas" daiktas, kad ir kaip stengtumes ja "puoseleti" ar net kartais "sendinti" ir "pritraukineti" pagal savo norus ar ismanyma.



Na tai jeigu patys "nepuoselėsime", "nepritempinėsime", "nesaugosime", "nemylėsime" savo tradicijų ir to, kuo tikrai esame saviti, įdomūs, išskirtiniai, tai greitu metu tapsime džonų ir malvinų kraštas...
Beje, krikščionybė niekaip netrukdo vadinti vaiko lietuvišku vardu.
Migracija irgi nekliūtis.
Kliūtys ir trukdžiai gyvena mūsų galvose. Įsivaizduokite būrį baimingų avelių, besistengiančių visais įmanomais būdais apsimesti, kad yra ne avelės, karikatūra ir dar ganėtinia juokinga išeina, ar ne?
Nepamenu kieno šitie gražūs žodžiai, bet skamba maždaug šitaip: "gražiausias elnias yra tas, kuriame tobulai atsispindi jo elniškumas"...
Atsakyti
QUOTE(žebenkštytė @ 2009 06 19, 10:44)

Beje, krikščionybė niekaip netrukdo vadinti vaiko lietuvišku vardu.



kelis šimtus metų trukdė. čia tarp kitko. "dėka" to, esame pametę nemažai baltiškų vardų, kuriuos dabar galime tik iš naujo padaryti.
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2009 06 19, 09:00)
Saulius yra ir lietuviškas, ir hebrajiškas vardas, lietuvių kalboje sutampa tarimas  ir rašyba smile.gif

Tarimas sutampa? g.gif Lietuviško nereiktų tarti SAulius (kaip sAulė), o hebrajiško SaUlius? g.gif
Atsakyti
QUOTE(GiedrėM @ 2009 06 21, 11:01)
Tarimas sutampa? g.gif  Lietuviško nereiktų tarti SAulius (kaip sAulė), o hebrajiško SaUlius? g.gif


lietuviškas gali būti kirčiuojamas ir tvirtapradiškai, ir tvirtagališkai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2009 06 21, 16:09)
lietuviškas gali būti kirčiuojamas ir tvirtapradiškai, ir tvirtagališkai  smile.gif

Tada tvirtapradiškai, kad skirtumas būtų mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(-Delta- @ 2009 05 25, 22:44)
ar Jūs norėtumėte būti Lokimantė ?


Aš norėčiau bigsmile.gif Labai gražiai skamba.
Atsakyti
Aš tik už lietuviškus vardus. Beje, mano draugams, gyvenantiems tokioje šalyje, kur lietuvius gali ant pirštų suskaičiuoti, niekas nesutrukdė savo vaikams duoti tikrų lietuviškų vardų.

Tad nekompleksuokime būti lietuviais. Už tai mes būsime tik gerbiami. Girdėtumėt kaip čia vietiniai šaiposi iš imigrantų iš Azijos, pasivadinusių angliškais vardais wink.gif
Atsakyti
Visos temos neskaičiau, paskaičiau tik paskutinius puslapius. blush2.gif Ir iškilo klausimas, o kodėl būtinai reikia priešinti lietuviškus ir tarptautinius vardus? Gi yra daug tarptautinių vardų, kurie prigiję Lietuvoj ir net nustembi kartais, kad tai ne lietuviškas, o tarptautinis vardas. O tuos visokie chuanai, chosės, džimiai, vanesos ir pan. sakyčiau tikrai ne tarptautiniai vardai, o tik paplitę konkrečiose šalyse. ax.gif

Aš pati esu ištekėjusi ne už lietuvio. Bet vaikams davėm vardus tokius, kad ir Lietuvoj nebūtų problemų dėl vardo išskirtinumo, ir užsienyje nekiltų didelių keblumų su vardo tarimu ir rašymu. ax.gif Manau, radom kompromisą smile.gif
Atsakyti