Įkraunama...
Įkraunama...

VARDAS: lietuviški prieš tarptautinius

QUOTE(muminukas @ 2009 05 27, 10:23)
drinks_cheers.gif šiaip jie gal net ir susilieti turėtų, nes yra dubletas, k-g, p-b, d-t. jo, teisingai sakai: turi būti tariama VILGAILAS, plg. užsienis, o tariama usienis. tas k prieš skardų suskardėja mastau.gif

teisingai, jie ir susilieja, priebalsis k netariamas... o reikšmės abi yra ir "stiprus" ir "baltas", baltas - iš prūsų kalbos žodyno...
rinkdami vaikams vardus ieškojom prasmės, norėjom kad tai būtų retas vardas ir kad būtų išlaikoma senųjų lietuviškų vardų tradicija. Abu vardai skamba gražiai, Vilkgailiukas kol mažas, Lokutis kol lėliukas....

aš nieko neturiu prieš nuostabą, iš tiesų reti vardai kokie jie bebūtų kelia nuostabą, bet imti ir tyčiotis neišsakant jokių argumentų (cia aš konkrečiai apie ciukę) yra neteisinga ir žeidžia
Atsakyti
QUOTE(mamytedaiva @ 2009 05 27, 11:51)
aš nieko neturiu prieš nuostabą, iš tiesų reti vardai kokie jie bebūtų kelia nuostabą, bet imti ir tyčiotis neišsakant jokių argumentų (cia aš konkrečiai apie ciukę) yra neteisinga ir žeidžia

Nu ka as galiu sau padaryti, kad man tai zveriuku vardai ir tiek...vilkgailiukas, lokiukas..... g.gif g.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(ciuke @ 2009 05 27, 13:27)
Nu ka as galiu sau padaryti, kad man tai zveriuku vardai ir tiek...vilkgailiukas, lokiukas..... g.gif  g.gif  g.gif

Man taipogi sie vardai asocijuojasi su vilku ir su lokiu. Na, Lokimanta gal dar susieciau su zodziu loti g.gif
Atsakyti
QUOTE(JurgaSim @ 2009 05 27, 13:46)
Man taipogi sie vardai asocijuojasi su vilku ir su lokiu. Na, Lokimanta gal dar susieciau su zodziu loti g.gif

g.gif o tai su kuo jie dar turi asocijuotis? su žvaigždėm ir mėnuliu? tokių ir norėjom kad būtų su vilku ir lokiu biggrin.gif
čia iš straipsnio ištrauka apie vardus...
"Ar žinote, ką Jūsų vardas reiškia? Vardai paprastai įvardija tam tikrą žmogaus savybę. Dažnai ta savybė teigiama. Vyrams parenkami drąsą, garbę įvardijantys vardai. Pvz.: Valdas (germ.) – „valdantysis“, Mindaugas (liet.) – „minimas daugelio“, Eugenijus (graik.) – „kilmingas“. Moterims parenkami švelnumą, tyrumą, moteriškumą įvardijantys vardai. Pvz.: Kotryna (graik.) – „tyra, švari“, Virginija (lot.) – „mergelė“, Amanda (lot.) – „mylėtina“. Moterys dažnai vadinamos gėlių vardais, pvz.: Ramunė (liet.), Jolanta (graik.) – „žibutė“. Vyrai apibūdinami stiprių gyvūnų vardais, pvz: Leonas (lot.) – „liūtas“, Arūnas (liet.) – erelis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mamytedaiva: 27 gegužės 2009 - 14:53
QUOTE(mamytedaiva @ 2009 05 27, 15:46)
g.gif  o tai su kuo jie dar turi asocijuotis? su žvaigždėm ir mėnuliu? tokių ir norėjom kad būtų su vilku ir lokiu  biggrin.gif

Na, as nenoreciau, kad mano vaiko vardas butu siejamas su zverimi.
Menulis, zvaigzdes - tai man kvepia tarkim romantika, o zverys - grobuoniska schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2009 05 27, 10:23)
drinks_cheers.gif šiaip jie gal net ir susilieti turėtų, nes yra dubletas, k-g, p-b, d-t. jo, teisingai sakai: turi būti tariama VILGAILAS, plg. užsienis, o tariama usienis. tas k prieš skardų suskardėja mastau.gif

drinks_cheers.gif bet "Vilgailas, Vilgailė – lietuvių: vil- (viltis) + gail- (gailas „stiprus“)" cool.gif
Papildyta:
QUOTE(mamytedaiva @ 2009 05 27, 11:51)
teisingai, jie ir susilieja, priebalsis k netariamas... o reikšmės abi yra ir "stiprus" ir "baltas", baltas - iš prūsų kalbos žodyno...
rinkdami vaikams vardus ieškojom prasmės, norėjom kad tai būtų retas vardas ir kad būtų išlaikoma senųjų lietuviškų vardų tradicija.

Visada maniau, kad sudurtiniuose lietuviškuose varduose gyvūnų pavadinimai nevartojami. O tokie vardai reiškia žmogaus asmenines ar socialines ypatybes.
Papildyta:
QUOTE(JurgaSim @ 2009 05 27, 16:05)
Na, as nenoreciau, kad mano vaiko vardas butu siejamas su zverimi. 
Menulis, zvaigzdes - tai man kvepia tarkim romantika, o zverys - grobuoniska schmoll.gif

Čia skonio ir požiūrio reikalas. Neretai žmogus būna didesnis grobuonis už bet kokį žvėrį mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(GiedrėM @ 2009 05 27, 16:57)
drinks_cheers.gif  bet "Vilgailas, Vilgailė – lietuvių: vil- (viltis) + gail- (gailas „stiprus“)" cool.gif
Papildyta:

taip, todėl ir palikome raidę "k" VilKgailas , bet dėl priebalsių asimiliacijos garsas "k" netariamas, užtat reikšmė išlieka tokia, kokią norėjome suteikti savo vaikui

Visada maniau, kad sudurtiniuose lietuviškuose varduose gyvūnų pavadinimai nevartojami. O tokie vardai reiškia žmogaus asmenines ar socialines ypatybes.
Papildyta:

Matyt nuo šiol vartojami smile.gif

Čia skonio ir požiūrio reikalas. Neretai žmogus būna didesnis grobuonis už bet kokį žvėrį mirksiukas.gif

Atsakyti
QUOTE(GiedrėM @ 2009 05 27, 16:57)

Mano nuomone subjektyvi. Rasau tik savo, o ne ''objektyviaja'' tiesa smile.gif Jei man zverys, o ne zmones asociuojasi su grobuonimis, plesrunais, tai taip ir yra mirksiukas.gif
Atsakyti
Va yra tokia maža tautelė tuviai, vardai - mergaitė Čečenkysa, o berniukas Orlanolas, jie turbūt žino reikšmes šitų vardų...
toliau, žydai savo vaikams duoda tik žydiškus vardus...
sentikiai irgi duoda vaikams senoves slavų vardus...
turbūt yra daugybė tautų, kurios savo vaikus vadina savais vardais nepataikaudamos niekam ir nesuka sau dėl to galvos...
o mes čia turim įrodinėti, kad savas lietuviškas vardas yra gerai, gražu, sveika, normalu, ar ne absurdas??? g.gif

Atsakyti
QUOTE(mamytedaiva @ 2009 05 27, 17:47)

sentikiai irgi duoda vaikams senoves slavų vardus...

nono.gif mano pažįstami sentikiai ne vien senovės slavų vardais, nors yra praktikuojantys: Valentina, Konstantinas, Jokūbas, Martynas.
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2009 05 27, 18:53)
nono.gif mano pažįstami sentikiai ne vien senovės slavų vardais, nors yra praktikuojantys: Valentina, Konstantinas, Jokūbas, Martynas.

gal painiojat su pravoslavais, nes vardas sentikių vaikam išrenkamas iš sentikių kalendoriuje tą dieną esančių vardų o antrą vardą duoda šventikas irgi pagal kažkokį ten kalendorių...
arba juk ir lietuvių pilna, kurie neduoda lietuviškų vardų, tai nėra čia ko stebėtis kad jau nebeišlaiko savo tradicijų ypač tradicijas vertinančios bendruomenės...
Atsakyti
ne, nepainioju.
Papildyta:
QUOTE(mamytedaiva @ 2009 05 27, 18:46)

arba juk ir lietuvių pilna, kurie neduoda lietuviškų vardų, tai nėra čia ko stebėtis kad jau nebeišlaiko savo tradicijų ypač tradicijas vertinančios bendruomenės...

lietuviai neturi tradicijos vadinti vien lietuviškais vardais jau gerus 600 metų.
Atsakyti