Įkraunama...
Įkraunama...

Verslo liudijimas (patentas) ir individuali veikla

Va kodel:

asmenys, vykdantys individualią veiklą neįsigijus verslo liudijimo, pasibaigus kalendoriniams metams (iki gegužės 1 d.) perskaičiuoja PSD įmokas ir, jei reikia, primoka skirtumą, kad jų PSD įmoka sudarytų 9 proc. nuo per kalendorinius metus gautų individualios veiklos gyventojų pajamų mokesčiu (toliau – GPM) apmokestinamųjų pajamų. Šių asmenų metinė PSD įmoka negali būti mažesnė kaip 9 proc. 12 MMA, išskyrus asmenis, draudžiamus valstybės lėšomis bei pagal darbo sutartis dirbančius asmenis (įskaitant politikus, valstybės tarnautojus).

— asmenys, kurie, vykdydami individualią veiklą GPM sumoka įsigydami verslo liudijimą, pasibaigus kalendoriniams metams (iki gegužės 1 d.) perskaičiuoja PSD įmokas ir, jei reikia, primoka skirtumą, kad jų PSD įmoka sudarytų 9 proc. nuo per kalendorinius metus gautų GPM deklaracijoje deklaruotų individualios veiklos pajamų. Šių asmenų metinė PSD įmoka negali būti mažesnė kaip 9 proc. 12 MMA, išskyrus asmenis, draudžiamus valstybės lėšomis bei pagal darbo sutartis dirbančius asmenis (įskaitant politikus, valstybės tarnautojus).

Cia is http://www.vmi.lt/lt...?itemId=1084941
Papildyta:
man atrodo, kad dirbant pagal verslo liudijima ir pagal darbo darbo sutartis dirbantiems sodros primoketi nereikia

Tam tikrais VSDĮ 8 straipsnio 2 dalyje nustatytais atvejais asmenys, kurie vykdo individualią veiklą turėdami verslo liudijimą, socialinio draudimo įmokų gali nemokėti (tas laikotarpis bus neįskaitytas į socialinio draudimo stažą).
Saltinis http://draudejai.sod...PAYM/PAGE_PAYM1
Papildyta:
Gal reikia geriau isigyti verslo liudijima... wink.gif
Atsakyti
QUOTE(susidomejus @ 2009 01 27, 16:40)
Va kodel:
...
Gal reikia geriau isigyti verslo liudijima... wink.gif

O aš tai supratau taip, kad dirbantiems pagal DS arba draudžiamiems valstybės lėšomis nereikia mokėti KIEKVIENĄ MĖNESĮ ar kokiu ten intervalu (nes jei nesi kitaip draustas - darbdavio ar valstybės - reikia). Tačiau pasibaigus metams vis tiek teks sumokėti 9 proc. nuo pajamų. Jeigu dirbi pagal DS arba esi draudžiamas valstybės lėšomis šita suma gali būti ir mažesnė nei 9 proc. nuo 12 MMA (priešingu atveju - ne mažesnė nei 9 proc. nuo 12 MMA).
Atsakyti
QUOTE(Kikaxx @ 2009 01 27, 17:24)
o kodel tau nereikes moketi sveikatos draudimo? mes man tai sake kad rekes nesvarbu kad dirbu ir pagal darbo sutarti.

Kai skambinau į VMI - kalbėjau su dviem konsultantėm, sakė, kad nereiks mokėti 72 lt, nes dirbu ( poliklinikoj, ir esu drausta jau) , reiks tik už verslo liudiimą, ir tuos 9 %.
Kadangi dirbu su kosmetika- bandžiau išsiaiškinti kaip elgtis su ta kosmetika kurią perku sau, sesei, mamai, namiškiams, ar dovanoms, juk nuo jų absurdiška būtų mokėti, va šito nesugebėjo man paaiškinti, jaučiu reik kažkaip į nuostolius nurašyti unsure.gif , o 9 % galima mokėti kiekvieną mėnesį , nebūtinai po metų, čia man geriau - mažesnėm sumom, nei iškart didelę.
Papildyta:
QUOTE(saulala @ 2009 01 27, 18:20)
O aš tai supratau taip, kad dirbantiems pagal DS arba draudžiamiems valstybės lėšomis nereikia mokėti KIEKVIENĄ MĖNESĮ ar kokiu ten intervalu (nes jei nesi kitaip draustas - darbdavio ar valstybės - reikia). Tačiau pasibaigus metams vis tiek teks sumokėti 9 proc. nuo pajamų. Jeigu dirbi pagal DS arba esi draudžiamas valstybės lėšomis šita suma gali būti ir mažesnė nei 9 proc. nuo 12 MMA (priešingu atveju - ne mažesnė nei 9 proc. nuo 12 MMA).

Taip, būtent taip man paaiškino konsultantės telefonu.
Atsakyti
Ar teisingai nuziurejau kad imokos kodas- 1831 , kai moki tuos 72 litus? Gal kas zinot?
Atsakyti
Aš gal čia biški ne į temą, bet nežinau pas ką pasiteirauti.
Mano vyras dirbo pagal verslo liudijimą, ir buvo susitaręs kad tas įmokas privalomas mokės jo darbdavys, na jis ten mokėjo kaskurį laiką, poto tipo lt neturėjo ir ta skola susikaupė vyro vardu, tai sodra be jokių perspėjimų įspėjimų ar pan. nuskaičiavo tą skolą nuo vyro sąsk. banke, įdomu ar taip galima? Ar sodra gali taip elgtis be jokių perspėjimų?
Atsakyti
QUOTE(saulala @ 2009 01 27, 18:20)

Tai kad radau parasyta, kad sodra mokama ne nuo mma, o nuo deklaruotu pajamu. jeigu as neuzdirbu tiek, kiek yra mma, jeigu mano darbas tik papildomas pajamu saltinis ir visai nedidelis, kaip jie gali paskaiciuoti man moketi nuo tokios sumos, kokios as neuzdirbau?
Atsakyti
QUOTE(susidomejus @ 2009 01 27, 21:30)
Tai kad radau parasyta, kad sodra mokama ne nuo mma, o nuo deklaruotu pajamu. jeigu as neuzdirbu tiek, kiek yra mma, jeigu mano darbas tik papildomas pajamu saltinis ir visai nedidelis, kaip jie gali paskaiciuoti man moketi nuo tokios sumos, kokios as neuzdirbau?

Tai jeigu per metus neuždirbti 12MMA, tai mokėsi tuos 9 proc. sodros nuo mažesnės sumos, nes turi darbą pagal darbo sutartį (darbdavys ir taip moka sodrai už tave). Vat jei ind. veikla būtų vienintelis pajamų šaltinis, tai turėtum sumokėti ne mažiau nei 9 proc. nuo 12MMA, net jei būtum tų 12MMA per metus ir neuždirbusi.
Aš taip suprantu.
Atsakyti
Tai man reikes moketi 9 proc ar 28,5 proc sodrai nuo deklaruotu pajamu?
Atsakyti
sveikos verslininkes mirksiukas.gif
baigiu nuprotet- kaip issiaiskint??
norint prekiauti naujais drabuziais kas yra geriau- individuali veikla, verslo liudijimas ar slietis (isidarbinti) imoneje ir vykdyti veikla kaip darbuotojui? (aisku, apskaita tokiu atveju eina "per imone")
aciu labai! 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(linuciuke @ 2009 01 27, 19:15)
tai sodra be jokių perspėjimų įspėjimų ar pan. nuskaičiavo tą skolą nuo vyro sąsk. banke, įdomu ar taip galima? Ar sodra gali taip elgtis be jokių perspėjimų?

Gali wink.gif Nors laišką paie įsiskolinimą turėjote gauti.
MB šiandien pasidarė verslo liudijimą. Kadangi jis dar dirba pagal darbo sutartį, tai verslo liudijimo įmoka buvo 40 proc. mažesnė ir kol kas daugiau nieko nereikėjo mokėti. Kitais metais iki gegužės 1 d. reikės deklaruoti pajamas ir tada sumokėti tuos 9 proc. Tik labai nesigilinom kol kas į tai, kadangi šį įstatymą yra planuojama koreguoti wink.gif
Atsakyti
QUOTE(hela77 @ 2009 01 28, 00:16)
sveikos verslininkes  mirksiukas.gif
baigiu nuprotet- kaip issiaiskint??
norint prekiauti naujais drabuziais kas yra geriau- individuali veikla, verslo liudijimas ar slietis (isidarbinti) imoneje ir vykdyti veikla kaip darbuotojui? (aisku, apskaita tokiu atveju eina "per imone")
aciu labai! 4u.gif

Bandau apibendrinti pliusus ir minusus. jei kur suklysiu , taisykite 4u.gif
Verslo liudijimas:
1. Nustatytas pajamų mokestis , kuris nepriklauso nuo to turi pelno ar dirbi nuostolingai.
Vilniuje nustatytas metinis pajamų mokestis 1383 lt . Jei esat dirbantis/i jis mažinamas 50%.
Galima imti ir trumpesniam nei metai laikotarpiui.
2.Sodrai mokat 180 lt per mėn. Jei dirbantis mokėt nereikia
3. mokat 9% PSD įmokų nuo įplaukų ( gautų pajamų) nepriklausomai dirbat samdomą darbą ar ne

Individuali veikla pagal pažymą( renkamės atvejį kai iš pajamų atimamos išlaidos)
1.Mokam 9% PSD įmokų ( šiuo metu tai 72 lt per mėn ). Jei dirbat samdomą darbą mokėt nereikia
2.Nėra nustatytas pajamų mokestis. Metų gale pasiskaičiuojam pelną ir
susimokam 15 %.
Pajamos-išlaidos= pelnas. Į išlaidas be pirktu prekiu savikainos galima traukti 50% savo mobilaus tel išlaidų sumos, savo asmeninio auto kurą, plovimą ir t.t. Tačiau reikia užpildyt ir pateikt vmi nustatytą formą, kad šis turtas 100% naudojamas vykdomoje veikloje. Šių išlaidų galima pririnkt nemažai, tik reikia nepatingėt visur išsirašinėt dokumentus wink.gif
Mažytė pastaba, jei savo asmeninį auto parodysit, kad naudojat savo veikloje, pardavus jį reiks apmokestint. Tačiau šiuo atveju manau viskas koreguojama proto ribose ir galima surast teisiškų išlaidų ir taip minimaliai sumažint savo apmokestinamą pelną mirksiukas.gif
3. Sodrai reikia susimokėt 28,5% nuo deklaruojamų metinių pajamu.
Nėr taip baisu kaip atrodo;) Šis mokestis mokamas nuo pelnas - sumokėtas pajamų mokestis. Reiškia nuo to kas mums liko susimokėjus vmi pelno mokestį.
Jei to pelno beveik nebuvo ( parodėm visas galimas išlaidas pagal 2 punktą), tai ir šio mokesčio gali tekt nemokėt arba mokėt minimaliai.
Taisykit kur suklydau ar nusišnekėjau 4u.gif
PS
buhalterinę apskaitą turint verslo liudijimą vesti nesunku, galit susitvarkyt ir patys.
Su individualios veiklos apskaita jau sunkiau, teks ieškot buhalterio paslaugų
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo spiglys: 28 sausio 2009 - 17:17
as isvis nieko nesupratau ir pasimeciau doh.gif doh.gif
vyras nori verslo liudijima pasiimt ir man kazkas isaiskino, kad reiks susimoket tik viena kart pries ji imant metini (imant metams) mokesti. ir viskas, daugiau jokiu mokesciu is jo puses.
bet skaitau ir nebesuprantu kodel visur skirtinga info blink.gif blink.gif
Atsakyti