Varškės pyragas arba Tall and Creamy Cheesecake
adaptuota pagal Dorie Greenspan Tall and Creamy Cheesecake
Pagrindui
450 g sausainių (pvz. "Selga")
3 v. š. cukraus
8 v. š. nesūdyto, ištirpdyto sviesto
žiupsnelis druskos
Varškės masei
1 kg kreminės varškės, kambarios temperatūros
320 ml cukraus
1/2 a. š. druskos
2 a. š. vanilės ekstrakto
4 dideli kiaušiniai , kambario temperatūros
250 ml grietinėlės
Truputėlį keičiau ingredientų kiekį, nes manoji forma pasirodė didesnė. Jei Jūsų kepimo forma, kaip ir mano, yra Ø 26 cm, galite vadovautis mano proporcijomis, o jei mažesnė (pvz. Ø 22 cm), teks žiūrėti originalų receptą.
Kepimo formos dugną ir kraštus ištepti sviestu, o formos dugną bei kraštus iš išorės apvynioti dviguba aliuminio folija (jei folija plonesnė galite nepagailėti ir 4 sluoksnių).
Sausainius, skirtus pagrindui, susmulkinti blenderiu, kol turėsite vientisą trupinių masę. Dubenyje sumaišyti trupinius, 3 v. š. cukraus, žiupsnį druskos, užpilti ištirpintu sviestu ir maišyti tol, kol sviestas tolygiai įsigers į visus trupinius. Paruoštą masę supilti į sviestu pateptą krpimo formą ir rankomis suformuoti pagrindą, kad kepimo formos dugnas ir kraštai būtų vienodai lygiai padengti trupinių mase (toks žaidimas kiek primena vaikystėje statytas smelio pilis). Trumpam padėti formą į šaldytuvą, tačiau tik tol, kol orkaitė įkais iki 180°C. Orkaitei įkaitus, pagrindą kepti 10 min, ištraukti ir leisti kambario temperatūroje atvėsti, kol tuo metu pasiruošite varškės masę.
Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 160°C.
Pasiruošti didesnę skardą į kurią laisvai tilptų kepimo forma (į didesnę skardą pilsim vandenį), užvirti puodą vandens.
Dubenyje rankiniu plakikliu (mikseriu) gerai išplakti kreminę varškę (puikiausiai tinka "Mūsų švelnioji varškė", brangesnis atitikmuo "Philadephia", na o aš naudojau paprastą riebią varškę, kur ir buvo didžioji mano klaida, tačiau pyrago skonis tikrai nenukentėjo), tol, kol varškės konsistencija bus tikrai labiau panaši į kremą, nei į varškę (apie 4 min). Įmaišyti vanilės ekstraktą ir po vieną įmaišyti kiaušinius, po kiekvieno labai gerai išmaišant iki vientisos masės. Sumažinti plakiklio greitį ir įmaišyti grietinėlę.
Kepimo formą įdėti į jau iš anksčiau pasiruoštą kepimo skardelę, ir ant sausainių pagrindo užpilti varškės masę. Į skardelę su kepimo forma ir paruoštu pyragu, pilti tiek verdančio vandens, kad apsemtų kepimo formą iki pusės arba šiek tiek daugiau ir pašauti į orkaitę. Kepti 1 val. 30 min 160°C temperatūroje. Orkatę išjungti, praverti dureles ir leisti pyragui pailsėti orkaitėje dar 1 val.
Po valandos, atsargiai išimti pyragą iš orkaitės ir nuimti aliuminio foliją (atsargiai, gali būti likę vandens, todėl nenusiplikykite), leisti pyragui atvėsti iki kambario temperatūros ir įdėti į šaldytuvą mažiausiai 4 val, o geriausia jį ten palaikyti pernakt.
Pyragą pjaustyti ilgu, plonu ir šiltu peiliu (pamirkytu karštokame vandenyje ir nusausintu rankšluoščiu).
Prapjauto pyrago nuotraukos čia.