Įkraunama...
Įkraunama...

Alergiško vaiko patiekalų receptai

Gal pasirodys, kad yra panasiu temu, taciau visur randu tik patarimus, kad neduot kiausiniu, pieno, zuvies ir panasiai. Visa tai seniai zinau pati. Ar tiesiog diskutuojama, kuris misinukas tinkamas, kuris ne.
Musu vaikiukui 1,3. Taigi mane domintu jau praaugusio vaikiuko maitinimas, kuriam kaip ir priklausytu jau normalus maistas. Taciau del alergijos visko valgyti negali. Misinuka geria tik karta-pora kartu per diena (tiesiog kaip atsigerimas vietoj paprasto pieno). Kasdien tas pats maistas jau pastebimai jam igrises: ryte kosele grudine, per pietus darzoviu sriubyte-antras patiekalas su mesa (tai vienas patiekalas, tiesiog nei sriuba nei antras:))) Darzoves netrintos, bet ju yra daug, bet kartu yra ir skyscio kaip sriuboj), pavakariams-naturalus jogurtas maisytas su obuoliu tyrele, vakarienei - kose (ryziu, avizu arba keturiu grudu). Taigi, sis meniu vis tas pats, diena is dienos jau kokius puse metu.....Tik anksciau dar pietu patiekala trindavau i kose, dabar valgo darzoves pilnais gabaliukais (perejimu prie gabaliuku vaikas buvo labai patenkintas).

Gal gali pasiulyti kas cia grynai receptu tokiems vaikeliams? Ne pamastymu, diskusiju, o grynu receptu. Ka naudojat vietoj kiausinio, ar vietoj pieno, ar vietoj kvietiniu miltu, varskes ir pan.?

Vat neseniai kazkur cia pasiskaiciusi ir as atradau ryziu miltu makaronu. Tai isverdu juos ir duodu. Vietoj grietines imaisau i makaronus naturalaus jogurto. Vaikas liko patenkintas.
Dar kepiau is cukiniju blynelius. Vietoj miltu uzplikiau nedideli kieki dribsniu 4 grudu (galima ir aviziniu), jiems isbrinkus dejau sutarkuota cukinija, ir kiausinio trynio. Kepiau orkaiteje keptuveje, pries tai keptuve patepiau sviestu. Aisku, labai tvirti tie blyneliai nesigavo, bet uztai skanus. Valgem taip pat su jogurtu.
Atsakyti
Pieniška moliūgų sriubytė

Vandenyje išverdu gabaliuką moliūgo, šakute sutrinu. Padarau 100ml mišinuko ir supilu į moliūga. Sriubytė gaunasi gražios morkinės spalvos, truputi salsteli. Galima pasūdyti, bet aš nesūdau. Skanaus wink.gif .
Atsakyti
Vakar savo alergiskam sunuui pabandziau duoti koldumu su bulvemis (as juos labai megstu), mantvydas ju net 7 suvalge, nors jau buvo pneperseniausiai pavalges. Pirkau Liutuko koldunus thumbup.gif Dar vienas patiekalas kuri gali valgyt mano vaikas prie bendro stalo tai cepelinai (bet su kiauliena ar kokia kita mesyte kuri tinka), kugelio, zemaiciu blynu vaikas nevalgo. Bet tokiu patiekalu kasdien gi neruosi. Tik su siaubu laukiu kuciu, juk nuo kuciu stalo mano vaikas negales nei kasnelio suvalgyt, juk vien zuvis ir grybai buna doh.gif Liks tik duonyte, arba asmeniskai jam reiks virt koldunus ne su grybais, o su bulvem unsure.gif
Atsakyti
Venta, tai dar tavo mazylis gana ivairu valgo: ir mesos, ir darzoviu, ir grudu, ir jogurto smile.gif Maniskes meniu: grudai grudai grudai.... To ir ano negalima, o to ka galima nemegstam.
Na, ka as dar kartais darau (bet ne visada ikisu). Troskinys ale plovas. Kokia nors malta mesyte (kuri nealergizuoja), ryziai, morkytes (jei jums galima), kopustas ar cukinija. Zinoma be kecupo, svoguno. Tik siek tiek druskytes.
Dar maniske grauzia trapucius (galetas, gal ir kitas pavadinimas yra), ruginius duoniukus (bet ju sudeti yra ir kvieciu miltu).
Kartais i darzovine-mesos kose imaldavau putpeles kiausinio trynio (be baltymo). Nealergizavo. Bet maniske tokiu kosiu jau nebevalgo.
Atsakyti
Mėsiški makaronai

Išverdu lakštinius ryžių makaronus "Thai Thoice", supjaustau. Išverdu mėsos kukulį, sutrinu šakute ir įmaišau į makaronus. Labai skaniai valgo smile.gif .

Duona

Perku Vilniaus duonos "Rugelį". Ten visiškai nėra kviečių. Valgo. Bet maždaug pusę riekės visada atiduoda au-au.
Atsakyti
Kaune Topolio parduotuvej yra pirkti duonos "Senoliu duona", toks nedidelis kepaliukas, bet irgi be kvietiniu miltu.

Cole, kazkaip visai nepagalvojau, kad galima tuos makaronus vaikui su mesyte duot thumbup.gif nes pas ji mesa vis su darzovem.

O koldunus su bulvem ir vakar valge tai vis dar ir dar prase.

Beje, Maximoje buna pirkt ruginiu galeciu ir duoniuku, tik jie nelietuviski. Nors uzmusk, nepamenu ju pavadinimo, zinaū kad viena dezute yre tokia raudona, ir joje daug plonuciu ruginiu duoniuku, o kita zalia su raudonu, didesne dezute, ten irgi ruginiai duoniukai, tik jau trapesni tokie. Uzrasas nelietuviskas, jei paskaitinesit duoniuku sudeti, perskaitysim kad kvieciu ten nera tik rugiai. Mnao vaikas juos labai megsta, bet kolkas maciau ju tik didesnese Maxiomose (pramones ir Hyper) bei viena karta maciau ir IKI parduotuvej.

Siaip kiti patiekalai musu skurdus. koses (rugiu, zirniu, grikiu, ryziu dribsniu, labai retai aviziniu dribsniu), arba mesos kukuliukas su darzovemis (bulve, cukinija, kalafijoras, brokolis).

Kazkada temoje "Alergisku vaikuciu mityba" viena mama rase receptuka : isvirtas darzoves reikiua sutrinti ir sumaisyti su saukstu ar dviem grikiu miltu ir suformavus kukuliukus virti ant garu. Pati dar nebandziau, tai nezinau ar mano vaikas valgytu, bet skamba skaniai.
Atsakyti
Mūsų mažius kaip tik grikiams yra alergiskas. O kaži kokiu kruopų miltai dar būna? Ryžių gal yra?
Papildyta @ [mergetime]1101455543[/mergetime]
Ačiū Drambliukui už koldūnų su bulvėm idėją, o tai kažkaip net nepagalvojau apie juos. Reiks pabandyt.
Papildyta @ [mergetime]1101455781[/mergetime]
Viliojančiai atrodo ir Rebekos plovas. Ištiesų, kažkaip apie jį ir nepagalvojau taip pat. Gi nei kepti reikia (mažam vaikui keptų patiekalų dar kaip ir negalima), o ir įvairesnis gal pasirodys mažiui.
Cole, man pačiai, tai tas "Rugelis" baisiai neskanus:) Kai dar maitinau vaikiuka, tai reikėjo dietos laikytis dėl alergijos, tai bandžiau aš tą Rugelį. Kažkaip pajėgiau tik vieną riekutę suvartot:) Valgydavau 5 grūdų duoną. Nors joje yra javų, bet jau nusprendžiau nors tiek sau leist. O tai šiaip juodos duonos nevalgau, tik sviesesnę.
Atsakyti
Miltu yra ivairiu, ne tik grikiu. Yra ruginiu miltu, zirniu miltu, kukuruzu miltu. Ryziu bent jau as nemaciau.
Atsakyti
Yra ir ryžių, ir avižų miltu. "Rimi" pirkau, tik dar neišbandžiau.

Avižiniai-obuoliniai blynukai

Šių blynukų visada iškepu, kai sau orkaitėje kąnors kepu. Obuolį sutarkuoju plastmasine tarka, įpilu 3 šaukštus greito paruošimo avižinių dribsniu, palaikau apie pusvalandį, kad dribsniai sumirktų. Kepu orkaitėje kol apsitraukia tvirta plutele. Mažius laaabai mėgsta smile.gif .
Atsakyti
Na mamytes, kazkaip pamaniau kad kucios ant nosies, o nuo kuciu stalo vaikui bent jau as nieko duoti negalesiu. Uzklausiau alergologes apie aguonu piena, gal bent jis tiks. O kuom jus planuojat prie kuciu stalo vaikucius vaisinti?
Atsakyti
Prisiminiau vieną patiekaliuką, kuris mano vaikiui labai patiko, kai mes dar daug ko negalėjom valgyti:
Išverdu ryžių košę, burokine tarka sutarkuoju obuolį į košę ir dar jogurto (jei vaikiukas gali jį valgyti). Gaunasi tokia saldi košytė, labai skani. Mes daugiau pasidarydavom ir visi valgydavom thumbup.gif
dar darydavau tokį troškinuką: kopūstus, morkas, ryžius pakepinu truputį keptuvėje, o paskui troškinu. Dar mėsytės kokios galima sumalti ir kartu troškinti.
Buvau pastebėjus dar vieną dalyką - jei kokio patiekalo vaikas nevalgo, įdedu prieskoninių žolelių (raudonėlių, čiobrelių, gelsvės ar pan.) ir vaikui tas pats patiekalas gali pasirodyti visai skanus smile.gif
Sėkmės auginant alergiškus vaikučius.
Atsakyti
nu jūs ir pavarėt doh.gif aišku man kol kas neaktualu patiekalai. o va dabar duoduosi nuo vieno prie kito, visų klausinėju kas kaip. dabar vietoj paklausiu. sakykit mamytės, kokias galima virti košes kad nealergizuotų? buvom pas homeopatą, išrašė žirniukų ir pasakė kad vaikas nealergiškas. o kadangi problemėlių turim su homeglobinu, kad neryti tą sintetinę geležį, homeopatas pasiūlė grikius. nuo tų žirniukų pagerėjo, bet nepraėjo bėrimas. tai sakau gal vis tik grikius mesti į šalį ir griebti tikrai tokią košę kuri nealergizuotų. gal galite išvardinti keletą grūdų rolleyes.gif
Atsakyti