Įkraunama...
Įkraunama...

Alergiško vaiko patiekalų receptai

Jei vaikas ne alergiskas tai kodel ji beria? Keista? Is ko tas homeopatas nustate kad tai ne alergija?
Siaip kruopas sunku parinkti, laikoma kad maziausiai alergizuojantys yra ryziai ir kukuruzai, bet pati zinau ne viena atveji kai sios kruopos alergizavo.
Pabandyk duoti mieziniu kruopu, gal jos tiks, bet tikiu kad kruopos hemaglobino nmepakelsi. Tiesiog kai i vaiko meniu itrauksi mesyte, rinkis jautiena (jei ji nealergizuoja) arba triusiena ar nutrija, mesyte brangoka, bet labai vertinga. Jei yra galimybiu, duok stirnienos, ten tikrai daug gelezies. Daug gelezies yra kepenelese, liezuvyje. Tik neapsigauk su versiena, joje gelezies nera tongue.gif
Atsakyti
O mes is visu kruopu tik galim valgyti avizas ir rugius blink.gif dar soras galim,bet kazkaip as vis ju neisverdu...bet pas mus kitas meniu uz tat platesnis,ir baltymai ir kiausiniai rodo kad tinka,va su misiniu tai apsigavom doh.gif ,buvo zandai pradeje raudonuot,bet pasirodo ne pats baltymas alergizavo,o misinio sudetis,tai vel grizom prie petidi tuteli smile.gif
Atsakyti
Miela Krika,
grikiai yra vienas iš stiprių alergenų... sad.gif
Atsakyti
QUOTE(Bo-Bo @ 2004 12 14, 15:37)
Miela Krika,
grikiai yra vienas iš stiprių alergenų... sad.gif


Sakyciau individualiai, nors maniskis ir labai alergiskas vaikas, net avizos ji alergizuoja, o va grikiai jam labai tiko rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(*Drambliukas* @ 2004 12 10, 08:50)
Tik neapsigauk su versiena, joje gelezies nera  tongue.gif


Na, maniškis mažasis irgi šiek tiek alergiškas kai kuriems maisto produktams, tai paskaitinėju šį skyrelį.
Bet va ši mintis tai man užkliuvo. Ji yra klaidinanti .
Naujam Mažylio nr. yra lentelė apie geležies kiekį maisto produktuose:

kiaulienos liežuvis 5,1 (mg/100 g), jautienos kumpis 4,2 (mg/100 g), jautienos liežuvis 3,2 (mg/100 g), kiaulienos kumpis 3,2 (mg/100 g), veršiena 2,8 (mg/100 g), jautienos šoninė 2,7 (mg/100 g), aviena 2,3 (mg/100 g), triušiena 2,1 (mg/100 g), vištienos šlaunelė 1,0 (mg/100 g), ėriena 0,9 (mg/100 g), pieniškos dešrelės 0,9 (mg/100 g), kiaulienos šoninė 0,7 (mg/100 g), vištienos krūtinėlė 0,4 (mg/100 g).

Taip pat ten daug rašoma apie geležį kruopose ir daržovėse, ir jų pasisavinino ypatumus. wink_3.gif
Atsakyti
Aš saviškei per kūčias tokį patiekalą atradau: viską darau kaip baltai mišrainei, tik nededu žirnelių, o palieku bulves, morkas, raugintus agurkus ir sumaišau su alyvuogių aliejumi.

Valgė per visas kūčias ir laabai patenkinta buvo... biggrin.gif
Atsakyti
Gal kuri žinot, ar galima alergiškam vaikučiui raugintų kopūstų? Ir išvis nuo kokio amžiaus jų galima. O tai mūsiškis labai mėgsta juos, bet aš stengiuosi neduot arba duot labai mažai.
Atsakyti
As pati nevartoju jokiu pieno produktu, vengiu kvieciu, tad galiu pasidalint receptukais kurie tinka tiek mazam, tiek dideliam: (porcijas rasysiu maziem valgytojam)
KUKURUZU KRUOPU KOSE SU DARZOVEM
1arbat. s. alyvuogiu aliejaus
50gr. cukinijos (galima ir improvizuoti, deti moliugo ar dar ko sumastysit), nuplautos ir smulkiai supjaustytos
1 grybukas, nuplautas ir susmulkintas
1 pomidoras, nuplikytas, nulupta odele ir susmulkintas
1/2 suksto pomidoru piure
150ml vandens
25gr. kukuruzu kruopu
Ikaitinti alieju, sudeti darzoves (as kitakart padarau l. paprasta be jokio grybo, tik su viena cukinija, jei galima jusu vaikui ipjaustau brokolio, morkos, gali keist darzoves, skonis vis vien buna lux:)), apakepinti 2 minutes, prideti pomidoru pire ir 3 saukstus vandens. Uzdengti ir pakaitinti dar 2-a min. Kitame inde uzvirinti likusi vandeni, suberti kruopas ir pavirt kol isverda..Tuomt pagal vaikucio amziu - galima darzoves sutrinti ir patiekt sumaisius su kruopom, alima palikt stambesnes.

Tiem, kurie gali valgyt kiausinius (rekomenduociau tik kaimiskus arba is zinomo zmogaus, nes tuomet mazesne tikimybe alergijom) toks paprastas ir gal net zinomas karsto sumustinio varijantas:
KIAUSINIUOTI DUONOS PIRSTUKAI
1 kiausinis
2 saukstu aliejaus kepimui
2-a riekiu jum tinkancios duonos (tarkim rugines)
Eiga l. paprasta: isplakat kiausini, duonute supjaustot storokom lazdelem - i kiausini ir i ikaitinta keptuve.

TORTILLA
2 arbat. s. aliejaus
125gr virtu bulviu, supjaustytu stmbesniais kubeliais
turimu darzoviu saujele (tinka viskas: zali ar saldyti zirneliai, morkos, kukuruzai, brokolis, kalafijoras..)
2 nedideli kaisiniai
Alieju ikaitinti nelimpancioje keptuveje, sudek bulves bei darzoves ir pakepinti mazdaug 5 min. (alternatyviai as savas paverdu ant garu kelias minutes, galima ir vandeny-sveikiau nei kept).
Ikaitinti orkaite. Mazdaug 150-180C kaip kokios orkaites. Isplaktus kiausinius uzpilti ant keptuvej esanciu darzoviu ir sik tiek (2 minutes) pakepus ideti keptuve i orkaite (pries tai nepamirskit nuimti rankenos!) Kepti kol graziai pagelsta virsus. Isemus galima arba patikti karsta, arba atvesinti ir patiekt supjaustyta stambiais kubeliais.

DUONOS LAZDELES
As kepu is ruginiu miltu
50gr miltu
1arbat s. mieliu
1 arbat.s. cukraus
150ml. silto vandens
2arbat. s. druskos

Norint pasigamint vaisiniu lazdeliu galima pridet smulkintu dziovintu vaisiu: razinu, abrikosu, figu..Sudekit jas i tesla pries minkyma.
Visus komponentus sumaisyt kartu iki kol gauta tesla nebelips prie dubenio krastu. Issiimt tesla ant siek tiek miltais pabarstyto pavirsiaus ir minkyt kokias geras 2min., jei reikalinga - pridedant dar siek tiek miltu, kol tesla nebelimpa. Gauta- idet atgal dubenin ir uzdengus rankslosciu, lekste ar dar kuo palikt kambario temperaturoj kol tesla pakils dvigubai. Mazdaug 1-ai val. Ikaitinti orkaite iki 190C Isemus tesla dar kart pora minuciu gerai isminkyt, ir jei reikes pridet dar miltu, kad nekibtu. Padalinti i 30 kamuoliuku, suformuoti ilgas plonokas lazdeles (tarp delnu), galima perpjaut per pus mazesniem valgytojam, sudeliot ant aliejumi istepto kepimo popieriumi isklotos skardos ir palikti dar 20-iai min. siltoje vietoje dar karta pakilyi. Kepti apie 15-20 min.

Ir paskutinis siam kartui mano megiamiausias sunelio patiekalas:
LESIAI, SOROS IR BULVE
2 saukstai rudu lesiu (jei ant pakuotes neparasyta, jog tinka nemirkyti - butina per nakti pries verdant ismirkyti!)
2sukstai soru kruopu
1 zalia smulkiai tarkuota bulve (arba virta ir sutrinta)
truputelis darzoviu sultinio
Paruosimas l. paprastas: i verdanti vandeni sudedu lesius ir sultini, lesiam pavirus apie 15-20 min (priklausomai koks nurodytas virimo laikas ant pakuotes, pusei laiko suejus) suberiu soras ir jei naudoju zalia bulve ja taip pat. Jei naudosit virta, tai savaime ji desis pacioje pabaigoje. Verdu nemazame kiekyje vandens, kad gautusi poskyste kose. Pabaigoje jei per daug skysciu juos kiek apsunkiu ir jei turit pieno sudetyje neturincio sviesto pakaitalo- idedu sauksta ir patiekiu. Lesiai juk l. maistingi ir juos gerai paruosus l. skanus..

Sivakar tiek. Einu miegucio. Veliau galiu dar keleta mestelt..turim ir desertu ir siaip uzkandeliu..
Skanaus!
Atsakyti
Ačiū, žinoma, už gausybę receptukų. Tačiau manau, kad jie labiau tinkami nealergiškiems vaikučiams. O šituose receptukuose visa gausybė alergizuojančių produktų: kiaušiniai, pomidorai, abrikosai, ankštinės daržovės, mielės...
Nors gal galima pritaikyti kažką išmetant vienokius ar kitokius produktus.


Nukopijavau ir įdedu pediatrės-alergologės atsakymą dėl raugintų kopūstų:

"Nuo 1.5m. amžiaus vaikas gali valgyti suaugusių maistą, tad ir raugintus kopūstus galima duoti, tik svarbu žiūrėti, kad gerai sukramtytų.
Daug raugintų kopūstų stenkitės neduoti, nes juose yra aktyvių medžiagų, kurios sukelia alergines reakcijas-bėrimą, niežulį. Geriau duoti virtus (troškintus) kopūstus. "
Atsakyti
Maniškė mergina raugintus irgi valgo su pasigardžiavimu, bet aš žalių neduodu, o tik troškintus.

Beje, norėjau paklausti, ten kažkas apie bulvinius koldūnus kalbėjo, vakar žiūrėjau parduotuvėje, tai, kad ten labai jau daug visokiausių priedų, E ir panašių velnių. blink.gif

Va mano pažįstama, kurios vaikelis irgi alergiškas pradėjo kepti blynelius iš avižinių miltų, su kefyru, be kiaušinio. Pakepa ant alyvuogių aliejaus, o paskui dar truputį pašutina. Saviškei dar nebandžiau duoti, bet jos bernas tai sakė, iš karto kokius 5 susigrūda.
Atsakyti
Mūsų mažius irgi nevalgė tų koldūnų. Kažkokie labai kieti jie ten, nors viriau nemažai. Kažkaip vaikinas ta tešlą labai sunkiai kramtė, tikslaiu nekramtė o spjovė lauk. O bulvių koldūnuose kažkaip labai mažai.
O blynelius iš avyžinių dribsniukų ir tarkuotų obuolių kepiau. Vaikiukui patiko. Valgėm su paprastu jogurtu (vietoj grietinės).
O tavo pažįstama kepa paprastai keptuvėje? Nes anuos blynelius kepu orkaitėje. Ir kaip suprast "pašutina"? Gali smulkiau paaiškint?
Atsakyti
QUOTE
O tavo pažįstama kepa paprastai keptuvėje? Nes anuos blynelius kepu orkaitėje. Ir kaip suprast "pašutina"? Gali smulkiau paaiškint?


Taip ji kepa keptuvėje, ir paskui jau kai jie būna iškepę, uždengia dangtį ir ant pačios mažiausios ugnies palaiko.

Aš kai bandžiau kepti ruginius, tai man visai nesigavo, ištižo sad.gif Šitie būna ganėtinai tvirti.
O kepant orkaitėje blyneliai būna minkšti ar kieti?
Atsakyti