'Buk vyras'... 'tikras vyras'... turbut tai girdejome kiekviena o ar girdejome 'buk moteris', 'tikra moterys' ?..
Moterims galima buti visokioms, net su kiausais, yra ir toks posakis, ir jis neturi juodo atspalvio. O stai kiek yra veiksmu, kuriu vyras negali atlikti, kiek yra manipuliuojanciu fraziu, kurios kerta vyrams zemiau juosmens... kurios suabejoja ju vyriskumu? Moterys to neturi...
Aisku, tai joks irodymas, tiesiog mintys pamastymui.
Ko moterys neturi? Galima plačiau? Nelabai supratau to klausimo.
Cia ir nera klausimas Moterys neturi ivairiu formuluociu, kurios kesintusi i ju moteriskuma. Ar jus girdejote 'va, cia tai vyras' - turbut girdejote, o - 'va, cia tai moteris' - jau kazin... nebent tai tiesiogiai butu susije su moteriskumu, o anuo atveju toki pasakyma galima isgirsti del darbo uzmokescio, del duobes iskasimo, del priimto sprendimo, del pasakymo 'labas rytas'... aisku, lygiai taip pat sekmingai del siu aplinkybiu galima vyriskuma ir nuimti 'fui, ir koks cia vyras'...
Turi. Kai veiklią moterį pavadina vištgaidžiu. Kai reikaluose užsisukusią pradeda vertinti ne kaip veiklos moterį, o kaip mamą, kaip žmona, tikusi ar netikusi, o jei netikusi, tai vėl geras objektas taikiniui. Moteriai keliami žymiai aukštesni reikalavimai ir dar jai tenka motinystės krūvis, kai tuo tarpu dirbantis vyras gali sau leisti dirbti, ir jo tėviškosios pareigos arba sumažintos, arba ženkliai palengvinančios, nes taip jau įprasta. Ir tuomet moteris, visa ta su visais krūviais, konkuruoja ir stovi vienoje pozicijoje su vyrais, kurie neturi tokio krūvio, jie ir biuletenių paprastai neima, kai vaikai suserga. Karjeroje moterims sunkiau.
Karjeroje sutinku, kad sunkiau gal netgi daug sunkiau...
Bet buityje, kasdienybeje moteris turi gana daug privalumu. Nekalbu apie tuos (gana daznus) atvejus, kai moteris pati uzsileidzia vyra ant sprando.
Sakykim toks atvejis: zmona vyra primusa, su kocelu tiesiog ima ir uzvaziuoja - aplinkiniu reakcija gana atlaidi zmonai ir gedinga vyrui. Kai vyras zmonai uzvaziuoja - kriminalas ir aciu Dievui, kad kriminalas
Na kodėl.. vyrai niekada neturėjo problemų ir kažkokių nuvertinamų galimybių darbe (t.y. moteriai įsidarbinti ir kilti karjeros laiptais visada būtent atrodė sunkiau, dėl visuomenės požiūrio, kad tai tik dėl būtent lyties), taigi čia jų niekas nemenkina, kaip tik gali jaustis visdar truputį viršesniais, kad statistiškai vistiek dar vyrai uždirba daugiau, vyrai dažniau daro karjerą ir t.t. dėl pačio šeimos išlaikymo finansiškai, pasaulis apsisuko taip, kad vyras nebeprivalo tempti mamuto į namus, dabar vyrai taip pat drąsiai yra išlaikomi moterų, kai šios tiesiog dirba, o jie ale užsiiminėja visokioms meninėm nesąmonės (finansine prasme tai dažniausiai yra nepastovios pajamos, mažos pajamos, mažos perspektyvos, tai finansiniu išlaikymu nelabai kvepia), tiek savęs atradimais ir t.t. ir pasaulis tuo nesistebia, pirštais nebebaksnoja ir nieko blogo nemato, nes dabar visi lygūs, asmenybės.. vyrų niekas nebeužbadys pirštais dabar dėl ašarų ir dėl rodomų jausmų, dėl tėvystės atostogų ir visokių nesąmonių, dėl maisto gaminimo žmonai, dėl buvimo vyriška namų šeimininke, kai žmona uždirba.. o kas seniau? seniau kategoriškai būdavo taip, kad vyras renkasi moterį, vyras turi nusikabinti moterį, siūlyti tekėti ir t.t., o dabar jie patys ir laukia, kol moterys jiems užsikars ant kaklo nepajudindami nei piršto ir nejausdami gėdos ar menkumo. visuomenės stereotipai labai pasikeitė, ir juos pakeitė visos moterys, pačios juk kovojo ir norėjo būti lygios, ir dabar jau tik senamadiškų pažiūrų žmonės (šiuo atveju save priskiriu prie jų) vyrus vertina pagal tai, kad nevyriška, nevyriška, nevyriška kažkas..
ech, given444, aš labiau senamadiška na nevisiškai, bet man nepatinka tie `ištižę` ir moteriški vyrai.. aš nesuvokiu kaip vyras gali imti tėvystės atostogų (nu sakykite ką norite, bet motina kūdikiui yra reikalingesnė tais pirmais metais ir ne tik dėl papo padavimo), nesuvokiu kaip vyras gali labiau ten tryntis prie puodų grįžęs iš kokio darbo, o žmona suktis karjeroje, versle (gal tiesiog, kad man labiau priimtina ta šiek tiek modernesnė, bet iš dalies `moters prie puodų ir vaikų` sistema), jokiu būdu neliečiu apskritai finansų (man šeima yra kaip bendras, aš neskaičiuoju, kad va aš uždirbu 200Lt, o tu 300Lt, o mes turime tuos 500Lt), todėl finansiniu klausimu nepasirašau, kad vyras turi būti maitintojas ir mamutų medžiotojas. bet šiaip man vyro reikia kaip atramos ir stipraus peties. tai nebūtinai yra visuomenės stereotipai, juk moterys savo organizmu tiesiog yra fiziškai silpnesnės ir emociškai jautresnės, švelnesnės būtybės, o vyrai fiziškai stipresni su didesniu ego, su racionalesniu protu, su ne iš stereotipų įskiepytų, o iš to protėvių mamuto medžiojimo išlikusia gyslele. spaudimo nebėra, juk imame toleruoti ir gėjus (kurie ir yra su padidėjusiais moteriškais hormonais ir poreikiais).. bet man reikia, kad vyras mane pirmas užkalbintų, vyras pirštųsi, vyras dvasiškai palaikytų sunkią akimirką, vyras sutaisytų čiaupą, o aš gaminčiau vakarienč ir sėdėčiau su vaikais atostogose.
O taip, tikrai taip. Ir paprastai vyrai tepa slides, kai moteris pastoja, nelauktai. Tokiu momentu moters dilema: gimdyti negimdyti, o kaip užauginti. Vieniša motinystė dominuojanti, nes vieniša tėvystė ganėtinai retas reiškinys, kai nuo naujagimio augina. Ir dar toks momentas. Šeimoje moteriai tenka didesnė atsakomybė, jai keliami aukštesni reikalavimai. Vyras tarkim gali pasėdėti alubaryje su draugais, dažniau nei pagal "normas", o moteriai tai netinka, nedera. Ji sėdės su draugėm baruose, o vyras su vaikais namie? Negražu.