Įkraunama...
Įkraunama...

Kuo skiriasi laikinoji vaiko globa nuo įvaikinimo?

Kuo skiriasi laikinoji vaiko globa nuo ivaikinimo?
Atsakyti
Tuo, kad laikinosios globos atveju vaikutį kas mėnesį "rems" valstybė ir tuo, kad tu tą vaikutį gali labai lengvai prarasti.... sad.gif

Vaiko laikinoji globa - laikinai be tėvų globos likusio vaiko priežiūra, auklėjimas, jo teisių bei teisėtų interesų atstovavimas ir gynimas šeimoje, šeimynoje ar institucijoje. Vaiko laikinosios globos tikslas yra grąžinti vaiką į šeimą.
Yra ir nuolatinė vaiko globa, bet ir ji baigiasi kai vaikas sulaukia pilnametystės, grąžinamas į šeimą, įvaikinamas ar susituokia smile.gif

Įvaikinimu panaikinamos tėvų ir vaikų bei jų giminaičių pagal kilmę tarpusavio asmeninės ir turtinės teisės bei pareigos ir sukuriamos įtėviams bei jų giminaičiams ir įvaikiams bei jų palikuonims tarpusavio asmeninės ir turtinės teisės bei pareigos kaip giminaičiams pagal kilmę.
Taigi taip išeina, kad "buvę" tėvai ir giminės netenka visų "teisių" į vaiką.

Oi kiek aš domėjausi..ir dar iki šiol neprarandu vilties...
Yra l. geras puslapis www.ivaikinimas.lt Ten viskas išsamiai aprašyta apie įvaikinimą wink.gif
Atsakyti
Kai globoji vaika gauni 500 lt, kai ivaikini - negauni nieko.
Atsakyti
man aktualu stai kas - ar globojamas vaikelis visalaik gyvena kartu su globeju? ar pvz savaitgaliais,per sventes ir pan?
suprantu,kad isivaikinus,vaikelis tampa tavo vaikeliu,o globojant?
as neturiu galimybes pasiimti visam laikui (bent kol kas),o apie globa labai pasvarstyciau,gal nors kiek meiles ir globos vaikelis gautu...
Atsakyti
vaikutis gyvena su globejais.
O tam variantui kaip tu nori irgi gali - reikia susitarti su vaiku namu valdzia. Tik vat nauda tam vaikeliui man kiek abejotina atrodo.
Atsakyti
QUOTE (Silvute @ 2004 04 23, 08:19)
vaikutis gyvena su globejais.
O tam variantui kaip tu nori irgi gali - reikia susitarti su vaiku namu valdzia. Tik vat nauda tam vaikeliui man kiek abejotina atrodo.

kodel vaikui abejotina nauda? Manau, kad mazyliui semoj vis tiek geriausia, napriklausomai nuo to, ar ivaikintas, ar globojamas
Atsakyti
Aš sutinku, kad nauda mažam kūdikiui gali būti tik iš nuolatinės globos ar įvaikinimo..kalbėjau su kūdikių namų direktore apie tą praktiką, nes irgi norėjau Ingutę taip pasiimti, pirma savaitgaliams, atostogoms, vėliau gal ir ilgesniam periodui..Tai direktorė sakė, kad atsisako tokių dalykų kūdikių namuose, nes vaikutis, kuris gali būti įvaikintas šeimos vėliau nenori eiti pas įtėvius, kadangi turi "savaitgalių" mamytę, o "savaitgalių" mamytės negali nieko daugiau pasiūlyti..Po to tas vaikiukas, keliauja į vaikų namus suėjus 3 ar 4 metukams, o "savaitgalių" mamytės išvis dingsta..Taip kad, nors aš buvau sutarusi su vaikų teisių apsauga, man buvo patarta nekankinti tos mergytės..Arba normaliai forminti nuolatinę globą/įvaikinimą arba dažniau ją aplankyti kūdikių namuos. Gerai apgalvojau ir supratau, o tiesą tie žmonės kalba, net negali pykti... Tokia praktika labiau tinka vaikų namų globotiniams, kur mažesnė tikimybė, jog jie kada nors sulauks tėvelių. Beje, vaikų namai "vaikus savaitgaliams" duoda su malonumu wink.gif
Atsakyti
QUOTE (mamulia @ 2004 04 23, 06:03)
man aktualu stai kas - ar globojamas vaikelis visalaik gyvena kartu su globeju? ar pvz savaitgaliais,per sventes ir pan?
suprantu,kad isivaikinus,vaikelis tampa tavo vaikeliu,o globojant?
as neturiu galimybes pasiimti visam laikui (bent kol kas),o apie globa labai pasvarstyciau,gal nors kiek meiles ir globos vaikelis gautu...

Jei apiforminsi nuolatinę globą, tai vaikelis nesiskaitys įvaikintas, gausi priklausančią pašalpą ir vaikutis visąlaik gyvens su tavimi. Kadangi mano vyras vis zirzė, jog prieš imant reikia pagalvoti apie materialias sąlygas, tai aš jo net maldavau bent nuolatinę globą susitvarkyt, jei jau jam taip tų 500 Lt trūksta..beje, pirmąkart direktorė gi ir sakė, kad nieko smerktino "plėšti" valstybę, galų gale galima atidėti vaiko ateičiai tuos valstybės 500 Lt. Bet kaip aiškino mano mama, tai nuolatinės globos atveju, tėvams panorėjus vaiką susigrąžinti ar atsiradus "geraširdžiams" giminaičiams, vaiko galima netekti, nesvarbu, kad tu jį jau kažkiek metų globoji..o man tai būtų per skaudu. Aš vis dar nepriėmiau šeimoje sprendimo, nors įtampa ore tvyro..
Aš be komentarų įsivaikinčiau, bet diedas..Na kodėl aš tokį išsirinkau???????????
Atsakyti
QUOTE (ziv @ 2004 04 23, 10:17)

kodel vaikui abejotina nauda? Manau, kad mazyliui semoj vis tiek geriausia, napriklausomai nuo to, ar ivaikintas, ar globojamas

va Rasma kuo puikiausiai ir atsake, kol internetas pas mane streikavo
As kiek supratau Mamulia nori dabar ne nuolatinei globai pasiimti, o savaitgaliams, atostogoms....
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Silvute: 23 balandžio 2004 - 14:34
Bet tai apie ką kalba Mamulia, nesiskaito globa..Laikinoji globa tai yra kas kita, nei paėmimas savaitgaliui..
Jei kreiptis į teritorinį VTAT ir išreikšt tą norą kažkokį vaikutį "globoti" savaitgaliams ir atostogoms, jie įvertins sąlygas, kalbėsis su jumis ir galbūt duos leidimą (tai nėra sunku, jei jūs "nusižūrėjote" vaikutį vaikų namuose)
Kai kurie vaikų namai "praktikuoja" ir savitarpio pasitikėjimą ir jei jūs esate normalus žmogus, tai be lakstymo į VTAT galit paimti vaikutį savaitgaliui.
KŪDIKIŲ NAMUOSE TA PRAKTIKA NEGALIOJA. Aš kalbėjau ir su direktore, ir su VTAT, tai jie sakė, kad jei TIKRAI vėliau noriu tą vaikutį įsivaikinti ar įforminti nuolatinę globą, tai jie leis paimti savaitgaliams ir atostogoms. O VTAT'e turiu ir gerų pažįstamų ir manimi pasitikima, nes nesu asociali, nėra asociali ar skurstanti mano šeima..Jie galėtų, jei jau labai labai noriu suteikti tą leidimą, bet manęs kaip ŽMOGAUS ir MAMOS prašė gerai pagalvoti, kad savo norais nesugriaučiau mažylio ateities. Tie vaikučiai kūdikių namuose labai greitai prisiriša prie lankančio žmogaus (tai galima pajusti net tada, kai mes juos lankome...), įsivaizduokit, ką jis jaus, jei jį norės įvaikinti kokia šeima, o vaikas lauks jūsų..Negi jis vertas vien savaitgalio su mylinčia jumis, o ne šeimos, kurioje jis galėtų tą meilę jaust nuolat? Čia aš neapeliuoju į jausmus, tiesiog aš pati daug galvojau, pati daug svarsčiau, pati daug kartų kalbėjau su VTAT pareigūne, prašau neįsižeisti, tiesiog Silvutė labai teisi ir aš norėjau pasisakyti ..
Atsakyti
isivaikinti man neduos,nes esu issiskyrusi. globoti kaip supratau is jusu komentaru-rizika prarast vaikeli... nzn,patarkit ka daryt,as tuos vaikus jau naktim sapnuoju,visos mano mintys ten g.gif
Atsakyti
Galima ir išsiskyrusiam ir vienišam įvaikinti/ nuolat globoti..tiesiog turi pagrįsti, kad būsi pajėgi tą vaiką išlaikyti, kad jo būtini poreikiai bus patenkinti (tik įvaikinimo apskaitos tvarkoje numatyta, jog norintys įvaikinti turi pateikti prie visų dokumentų"...piliečio santuokos liudijimo kopiją, jeigu išsituokęs, – teismo sprendimo dėl santuokos nutraukimo arba ištuokos liudijimo kopiją, jeigu našlys, – sutuoktinio mirties liudijimo kopiją (jeigu ji yra)..")

Civiliniame kodekse pasakyta:
"..Jei įvaikinamas vaikas turi įstatymų nustatyta tvarka paskirtą globėją (rūpintoją) (išskyrus valstybinę globos instituciją), būtinas globėjo (rūpintojo) rašytinis sutikimas, patvirtintas teismo..." vadinasi, kaip suprantu, būdamas vaiko globėju tu turi pirmumo teisę įvaikinti, bet gali ta teise ir nepasinaudoti tik duoti sutikimą kažkam kitam įvaikinti..

"...Jūs galite pretenduoti tapti įvaikintojais, jei:
- esate pilnamečiai, bet ne vyresni nei penkiasdešimt metų;
- esate susituokę;
- nebuvote teismo pripažinti neveiksniais arba ribotai veiksniais
- jums nėra ir nebuvo apribota tėvų valdžia;
- jei jūs buvote vaiko globėjais (rūpintojais), globa nebuvo panaikinta dėl jūsų kaltės;
- esate tvirtai apsisprendę įvaikinti vaiką;
- nesergate tam tikromis ligomis.


Galimos išimtys:
1. Jei esate vyresni nei penkiasdešimt metų, jums galėtų būti leista įvaikinti, jei:
- vienas iš sutuoktinių viršija įstatymo nustatytą ribą;
- norite įvaikinti vyresnius nei šešerių metų amžiaus vaikus;
- vaikas, kurį norite įvaikinti, ilgą laiką buvo globojamas jūsų šeimoje.
2. Jei esate nesusituokęs, jums galėtų būti leista įvaikinti, jei:
- socialinis darbuotojas teigiamai įvertintų jūsų pasirengimą vienam auginti įvaikintą vaiką;
- vaiką, kurį norite įvaikinti, ilgą laiką globojote;

Aš tai rinkčiausi nuolatinę vaiko globą, jei jis man sapnuotųsi, neturėčiau diedo ir man tą vaiką duotų...

Atsakyti