Ačiū, mergaitės, kurios pasidalijote savo nuomone. Gal ieškau ko nepametusi... bet kai trūksta žinių, iškyla klausimų. Štai perskaičiau internete: "miltuotasis skydamaris atsiranda birželio-liepos mėn., kai labai karšta ir drėgna... pažeistas vietas nuvalyti 1% salicilo arba kalio permanganato tirpalu"; kalio permanganatas labai pirštus išteplioja, tad pasirinkau spirituką. Kai miltinis skydamaris įsimetė į mano orchidėjas, jokių naujų gėlių neturėjau. Bet pastebėjau, kad apie langus (ypač vakarais) daužosi tokios permatomai žalsvos muselytės - būrių būriai... ar tai jos tuos vabalus man užnešė? Pradėjau nebeatidarinėt vakarais langų, o viduje su jomis ir vabalais koviausi rytą vakarą. Deja, kaip sakiau, pralaimėjau. Kadangi pasak internetinės informacijos tas parazitas atsiranda, kai tampa drėgna ir pakankamai karšta (pas mus buvo drėgmė 70-80%, temp +25-26), tai tiesiog, manau, tas begėdis iš lauko susirado puikias sąlygas mano orchidėjose. Štai todėl ir galvoju - o kaip orchidariume būtų, kur sąlygos skydamariui tobulos? Gal kuri su ta problema susidūrėte? Būčiau dėkinga, jei aprašytumėt kovos būdus.
O dėl "orchidėjinio šiukšlyno", prašau, neįsižeiskite. Tai tik mano nuomonė, nes savo atskiruose vazonėliuose auginamas orchidėjas, kai šios nežydi, sunkiai galiu pavadinti kitaip, nes grožį įžvelgt (o ypač bendrą estetinį vaizdą pamatyt) labai jau sunku: orchidėjų vazonėlių "krūva" atrodo netvarkingai. Kai auga viena orchidėja, dailiai ištiesusi žiedstiebį su žiedais (kad ir phaleonopsis) - ji atrodo subtiliai ir stilingai. O kai tik jų nemažai ir dar nežydinčios, tai tikrai "nebesuvaldau kompozicijos". Prašau, netaikykit nieko sau, nenorėjau nė vienos įžeisti, atėjau patarimų ir labai norėčiau su jumis susidraugauti.
O čia manosios orchidėjos (iki apsirgimo)